Ako zvládnuť vyhorenie pri práci učiteľa?
Začal sa nový školský rok a ja už som teraz tak vyčerpaná ako na konci školského roka. Priznám, že vôbec som sa už netešila.
Toto je môj piaty školský rok v pozícii pedagóga.
Pociťujem na sebe, že do tejto práce dávam veľkú časť mňa a nič sa mi nevracia naspäť.
Takisto mi začali vadiť pohľady žiakov na mňa počas celej hodiny, mám pocit, že na mne všetko súdia a najradšej by som z hodiny utiekla preč sa pred všetkým a všetkými skryť. Dnes som už musela dať dva zápisy, žiakov je stále ťažšie akokoľvek zaujať a tým, že učím cudzí jazyk, tak sa neustále snažím striedať rôzne činnosti, ale niekedy by som bola najradšej keby celú hodinu písali len niečo do zošita a do PZ. Vlastne je každá hodina z mojej strany o veľkom prekonávaní sa a o tom, že musím byť celý čas "on" a byť trochu iným človek akým naozaj v jadre som.
Vedenie pravidelne chodí na hodiny a veľmi sa im moje hodiny páčia, ale všetko toto vyžaduje veľmi veľkú mentálnu záťaž. Ešte nebol deň, aby som podvečer nesedela pri počítači a niečo do práce neriešila.
Peniaze ani nestoja za reč, zarábam 1250€ v čistom, teraz si chystám urobiť si I. atestáciu, nemám zatiaľ ani vlastné bývanie.
Prosím, mal niekto podobné pocity? Prekonali ste ich alebo ste išli pracovať do úplne iného odvetvia?
Ďakujem.
@anonym_535499 Prekrúcate to a vytrhávate z kontextu.
@anonym_autor Daj si Magnézium. Neprežívaj to tak veľmi. Pozri žiakom je všetko jedno.
@anonym_81e9e9 Toľko ako v iných odvetviach, v ktorých je potrebné vysokoškolské vzdelanie.
@anonym_autor daj sumu v hrubom
@anonym_2cbf0c nechcem rýpať, len sa snažím pochopiť, prečo vzdelaný a schopný človek toto dobrovoľne podstupuje... a ešte k tomu tak dlho. Má tá práca aj nejaké benefity? Je to široko ďaleko jediné stabilné miesto? Každopádne je mi ľúto, že to takto máš.
@aperolcek Keď žiješ v hladovej doline bez možnosti zmeny zamestnania a potrebuješ doštudovať deti, veľa toho nevymyslíš. Z toho platu sa nedá spraviť ani ďalšia škola aby sa človek rekvalifikoval a ani vziať hypotéka aby sa dalo odísť do iného mesta za prácou. Preto ma neskutočne rozčuľuje keď niekto plače že má "len" 1250 eur čistý plat. Skákala by som 2 metre od radosti keby som toľko mala.

@anonym_autor mala si 2 mesiace zaplatenych prazdnin, minuly rok k tomu 800€ odmeny ktore iny zamestnanci nedostali, cele pracovne dni si pekne sedis na zadku a tu nam kuvikas, vsak chod do automobilky a na nocnu ktoru ziadny ucitel nepozna...
@anonym_64f5fc ty máš koľko odučené prosím ťa? 😂 nech sa páči, dorobiť školu a ísť učit, potom aj ty môžeš za fajné peniaze len tak sedieť a prd robiť 🤦♀️ vieš že učitelia čerpajú dovolenku? A že celý rok robia nadčasy, aby všetky prázdniny pokryli náhradným voľnom, lebo nemajú dosť dovolenky?