icon

Ako zvládnuť vyhorenie pri práci učiteľa?

9. sep 2026

Začal sa nový školský rok a ja už som teraz tak vyčerpaná ako na konci školského roka. Priznám, že vôbec som sa už netešila.

Toto je môj piaty školský rok v pozícii pedagóga.
Pociťujem na sebe, že do tejto práce dávam veľkú časť mňa a nič sa mi nevracia naspäť.

Takisto mi začali vadiť pohľady žiakov na mňa počas celej hodiny, mám pocit, že na mne všetko súdia a najradšej by som z hodiny utiekla preč sa pred všetkým a všetkými skryť. Dnes som už musela dať dva zápisy, žiakov je stále ťažšie akokoľvek zaujať a tým, že učím cudzí jazyk, tak sa neustále snažím striedať rôzne činnosti, ale niekedy by som bola najradšej keby celú hodinu písali len niečo do zošita a do PZ. Vlastne je každá hodina z mojej strany o veľkom prekonávaní sa a o tom, že musím byť celý čas "on" a byť trochu iným človek akým naozaj v jadre som.

Vedenie pravidelne chodí na hodiny a veľmi sa im moje hodiny páčia, ale všetko toto vyžaduje veľmi veľkú mentálnu záťaž. Ešte nebol deň, aby som podvečer nesedela pri počítači a niečo do práce neriešila.

Peniaze ani nestoja za reč, zarábam 1250€ v čistom, teraz si chystám urobiť si I. atestáciu, nemám zatiaľ ani vlastné bývanie.

Prosím, mal niekto podobné pocity? Prekonali ste ich alebo ste išli pracovať do úplne iného odvetvia?

Ďakujem.

Strana
z2
mauduska
10. sep 2026
@anonym_64f5fc

@anonym_autor mala si 2 mesiace zaplatenych prazdnin, minuly rok k tomu 800€ odmeny ktore iny zamestnanci nedostali, cele pracovne dni si pekne sedis na zadku a tu nam kuvikas, vsak chod do automobilky a na nocnu ktoru ziadny ucitel nepozna...

@anonym_64f5fc ty máš koľko odučené prosím ťa? 😂 nech sa páči, dorobiť školu a ísť učit, potom aj ty môžeš za fajné peniaze len tak sedieť a prd robiť 🤦‍♀️ vieš že učitelia čerpajú dovolenku? A že celý rok robia nadčasy, aby všetky prázdniny pokryli náhradným voľnom, lebo nemajú dosť dovolenky?

loliki
10. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_535499 Prekrúcate to a vytrhávate z kontextu.

@anonym_autor Daj si Magnézium. Neprežívaj to tak veľmi. Pozri žiakom je všetko jedno.

anonym_81e9e9
10. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_81e9e9 Toľko ako v iných odvetviach, v ktorých je potrebné vysokoškolské vzdelanie.

@anonym_autor daj sumu v hrubom

anonym_2cbf0c
11. sep 2026
@aperolcek

@anonym_2cbf0c nechcem rýpať, len sa snažím pochopiť, prečo vzdelaný a schopný človek toto dobrovoľne podstupuje... a ešte k tomu tak dlho. Má tá práca aj nejaké benefity? Je to široko ďaleko jediné stabilné miesto? Každopádne je mi ľúto, že to takto máš.

@aperolcek Keď žiješ v hladovej doline bez možnosti zmeny zamestnania a potrebuješ doštudovať deti, veľa toho nevymyslíš. Z toho platu sa nedá spraviť ani ďalšia škola aby sa človek rekvalifikoval a ani vziať hypotéka aby sa dalo odísť do iného mesta za prácou. Preto ma neskutočne rozčuľuje keď niekto plače že má "len" 1250 eur čistý plat. Skákala by som 2 metre od radosti keby som toľko mala.

Strana
z2