Ako zvládnuť vyhorenie pri práci učiteľa?
Začal sa nový školský rok a ja už som teraz tak vyčerpaná ako na konci školského roka. Priznám, že vôbec som sa už netešila.
Toto je môj piaty školský rok v pozícii pedagóga.
Pociťujem na sebe, že do tejto práce dávam veľkú časť mňa a nič sa mi nevracia naspäť.
Takisto mi začali vadiť pohľady žiakov na mňa počas celej hodiny, mám pocit, že na mne všetko súdia a najradšej by som z hodiny utiekla preč sa pred všetkým a všetkými skryť. Dnes som už musela dať dva zápisy, žiakov je stále ťažšie akokoľvek zaujať a tým, že učím cudzí jazyk, tak sa neustále snažím striedať rôzne činnosti, ale niekedy by som bola najradšej keby celú hodinu písali len niečo do zošita a do PZ. Vlastne je každá hodina z mojej strany o veľkom prekonávaní sa a o tom, že musím byť celý čas "on" a byť trochu iným človek akým naozaj v jadre som.
Vedenie pravidelne chodí na hodiny a veľmi sa im moje hodiny páčia, ale všetko toto vyžaduje veľmi veľkú mentálnu záťaž. Ešte nebol deň, aby som podvečer nesedela pri počítači a niečo do práce neriešila.
Peniaze ani nestoja za reč, zarábam 1250€ v čistom, teraz si chystám urobiť si I. atestáciu, nemám zatiaľ ani vlastné bývanie.
Prosím, mal niekto podobné pocity? Prekonali ste ich alebo ste išli pracovať do úplne iného odvetvia?
Ďakujem.
@anonym_autor vravis ze pocas hodiny musis byt niekto iny nez si ty sama. Skus o tom povedat viac. Mozno tam sa skryva pricina vyhorenia. Aka si? a aka musis byt pocas hodiny a ake mas pri tom pocity?
@anonym_autor vravis ze pocas hodiny musis byt niekto iny nez si ty sama. Skus o tom povedat viac. Mozno tam sa skryva pricina vyhorenia. Aka si? a aka musis byt pocas hodiny a ake mas pri tom pocity?
@merkelica Som introvert. Mám rada ľudí, ale za deň ich je toľko, že som potom veľmi unavená a vyčerpaná. Počas hodín človek musí inak pracovať napríklad so svojim hlasom a chcem, aby zo mňa žiaci cítili nadšenie a podporu - na hodinách som živá, komunikatívna, nadšená, ale akonáhle som v zborovni s kolegami, zalieziem do svojej ulity a veľmi sa neprejavujem. Skrátka sa to vo mne bije. 😄
@anonym_autor no, niektorí ziaci sú takí je to ťažké. Ak mas cudzi jazyk, hľadala by som niečo iné, a to ti radím, aj ked som celý život učila a učila som rada. Ale sú rôzni žiaci, vedenie, podmienky.
@merkelica Som introvert. Mám rada ľudí, ale za deň ich je toľko, že som potom veľmi unavená a vyčerpaná. Počas hodín človek musí inak pracovať napríklad so svojim hlasom a chcem, aby zo mňa žiaci cítili nadšenie a podporu - na hodinách som živá, komunikatívna, nadšená, ale akonáhle som v zborovni s kolegami, zalieziem do svojej ulity a veľmi sa neprejavujem. Skrátka sa to vo mne bije. 😄
@anonym_autor ludia a aj deti vedia vycitit, ze nie si sama sebou, vedenie ta chvali, tak sa skus na hodine uvolnit.
Úplne som sa v tom, čo píšete, našla. Minulý školský rok som prežívala prakticky presne to isté – akoby som čítala o sebe. Aj povahovo sme si podľa toho, čo píšete, veľmi podobné. Neustále prekonávanie sa, potreba byť počas hodiny stále „on“, premýšľanie nad tým, ako zaujať žiakov, a pritom pocit, že zo seba dávam obrovské množstvo energie a nič sa mi nevracia späť.
Postupne sa k tomu pridalo aj zhoršenie môjho psychického zdravotného stavu a nakoniec som sa rozhodla, že ku koncu školského roka podám výpoveď. Vtedy som vôbec nevedela, do čoho idem a či robím správne rozhodnutie. Dnes to však hodnotím ako jeden z najlepších krokov, ktoré som mohla urobiť.
Držím Vám veľmi palce, nech už sa rozhodnete akokoľvek. A hlavne nezabúdajte, že ak vás tá práca dlhodobo stojí takmer všetku energiu, nie je to zlyhanie.
@anonym_autor Chyba je to, ze sa pretvarujes, je to vycerpavajuce. Ucim ovela dlhsie ako Ty a neviem si toto predstavit.
@anonym_autor istu dobu som robila asistentku ucitela. To aki vyhoreti ucitelia tam boli to som pokope este nevidela v ziadnej praci. Maju toho nesmierne vela. Az tam som to pochopila. Ziaci su zli, povinnosti zo strany ucitela je vela. Je uplne normalne pracovat tam len piaty rok a vyhoriet. Ja ako ucitelka by som dala vypoved asi po roku. Preto si myslim ze prazdniny su zasluzene. Chod na pn a popremyslaj ci chces kvoli zdraviu este zotrvat
Úplne som sa v tom, čo píšete, našla. Minulý školský rok som prežívala prakticky presne to isté – akoby som čítala o sebe. Aj povahovo sme si podľa toho, čo píšete, veľmi podobné. Neustále prekonávanie sa, potreba byť počas hodiny stále „on“, premýšľanie nad tým, ako zaujať žiakov, a pritom pocit, že zo seba dávam obrovské množstvo energie a nič sa mi nevracia späť.
Postupne sa k tomu pridalo aj zhoršenie môjho psychického zdravotného stavu a nakoniec som sa rozhodla, že ku koncu školského roka podám výpoveď. Vtedy som vôbec nevedela, do čoho idem a či robím správne rozhodnutie. Dnes to však hodnotím ako jeden z najlepších krokov, ktoré som mohla urobiť.
Držím Vám veľmi palce, nech už sa rozhodnete akokoľvek. A hlavne nezabúdajte, že ak vás tá práca dlhodobo stojí takmer všetku energiu, nie je to zlyhanie.
@nadychni_sa Ďakujem za podporu. Do akého odvetia ste zo školstva odišli, prosím?
Ja som učiteľka, teraz doma s deťmi a chápem ťa.. držím palce so všetkým 🥺 mne pomohlo keď som si prestala robotu brať domov, nastavila si pevné hranice a podmienky aj smerom ku žiakom aj k rodičom. Ale je to ťažké, najmä ak ťa v tom nepodporí vedenie. Ak budeš z roboty len na nervy, kašli na to. Tvoje zdravie je dôležité 🙂
Podla mna nie je ucitelstvo vhodna praca pre introverta. Ale co uz teraz.
@anonym_autor Hľadaj si inú prácu, kde využiješ angličtinu. Keď ju nájdeš, daj výpoveď. Dnes veľa ľudí mení prácu, aj v školstve.
@nadychni_sa Ďakujem za podporu. Do akého odvetia ste zo školstva odišli, prosím?
@anonym_autor uprimne preco si si vybrala ucitelstvo s introvertnou povahou? Ved to je jedno vycerpavajuce povolanie, kde do teba hucia z kazdej stany (deti,vedenie,rodicia). 5r je za mna celkom slusny vykon.
@anonym_autor uprimne preco si si vybrala ucitelstvo s introvertnou povahou? Ved to je jedno vycerpavajuce povolanie, kde do teba hucia z kazdej stany (deti,vedenie,rodicia). 5r je za mna celkom slusny vykon.
@anonym_fb623b
@eeffka ja som tiež introvert, čím som staršia, tým viac a viac...a som v školstve cca 13 tokov ...a určite ďalšie roky neplánujem meniť...našťastie mam teraz super kolegyne, nevysavaju zo mňa energiu , deti ako ktoré, ale tam si treba nastaviť hranice...čiže, dá sa to...ale je pravda, že po práci potrebujem svoj kľud a priestor a hlavne ticho 😁
@eeffka Podľa mňa je medzi učiteľmi introvertov celkom veľa. Chcela som odovzdávať svoje vedomosti, milujem deti. Mám rada ľudí, len potrebujem mať potom svoj pokoj a dobiť baterky. Tých 5 rokov už ale aj ja beriem ako celkom slušný výkon, vzhľadom na to, že človek dostáva zo všetkých strán pravidelnú dávku podnetov.
@anonym_autor kolko by si chcela zarabat?
@anonym_autor kolko by si chcela zarabat?
@anonym_81e9e9 Toľko ako v iných odvetviach, v ktorých je potrebné vysokoškolské vzdelanie.
@anonym_81e9e9 Toľko ako v iných odvetviach, v ktorých je potrebné vysokoškolské vzdelanie.
@anonym_autor mne pomohlo zmenit skolu. Ale ja nie som introvert.
Casom tak trochu vyhoris v kazdej praci. Nespoliehaj sa na to,ze je to len v skolstve.
Zmeň povolanie. Ja si hľadám momentálne tiež niečo iné.
Čo by sme my ostatní na rôznych pozíciách v štátnej správe s vysokou školou II.stupňa dali za tento plat......nadrieme sa ako kone, bežné je 10 hodín denne v práci ( zaplatených len 7,5 hodiny), po konsolidácii pracujeme aj za vyhodených kolegov pretože robota samozrejme musí byť urobená. Plat v čistom 810 eur. Keby som mala pedagogické vzdelanie, hneď by som s tebou menila. Človek sa nadrie tiež ale určite aspoň za lepší plat. A ten plat ktorý uvádzam je po 6 rokoch praxe vrátane všetkých príplatkov ktoré máme. Verím že práca učiteľa je náročná ale rozčuľuje ma ako fňukáte za nízky plat. VY NETUŠÍTE AKO VYZERÁ NÍZKY PLAT!
@anonym_autor takže keby si mala väčší plat tak už by si vyhoreta nebola?
Čo by sme my ostatní na rôznych pozíciách v štátnej správe s vysokou školou II.stupňa dali za tento plat......nadrieme sa ako kone, bežné je 10 hodín denne v práci ( zaplatených len 7,5 hodiny), po konsolidácii pracujeme aj za vyhodených kolegov pretože robota samozrejme musí byť urobená. Plat v čistom 810 eur. Keby som mala pedagogické vzdelanie, hneď by som s tebou menila. Človek sa nadrie tiež ale určite aspoň za lepší plat. A ten plat ktorý uvádzam je po 6 rokoch praxe vrátane všetkých príplatkov ktoré máme. Verím že práca učiteľa je náročná ale rozčuľuje ma ako fňukáte za nízky plat. VY NETUŠÍTE AKO VYZERÁ NÍZKY PLAT!
@anonym_2cbf0c nechcem rýpať, len sa snažím pochopiť, prečo vzdelaný a schopný človek toto dobrovoľne podstupuje... a ešte k tomu tak dlho. Má tá práca aj nejaké benefity? Je to široko ďaleko jediné stabilné miesto? Každopádne je mi ľúto, že to takto máš.
@anonym_autor takže keby si mala väčší plat tak už by si vyhoreta nebola?
@anonym_535499 Prekrúcate to a vytrhávate z kontextu.
Ja by som len rada pridala tolko (i ked viem, ze to asi nic nepomoze 🫣), ze vsetcia takyto pedagogovia maju moj obrovsky obdiv, zjavne si ani neuvedomujete, ake ste silne osobnosti, ja osobne by som po mesiaci bola asi na psychiatrii a to myslim uplne vazne 😅! Za mna je to psychicky jedna z najnarocnejsich a najmenej docenenych peofesii na SK, tie platy su na zaplakanie...
Takze autorka velka vdaka a drzim palce, aby si znova objavila "caro" svojej profesie 🌻!
@anonym_2cbf0c nechcem rýpať, len sa snažím pochopiť, prečo vzdelaný a schopný človek toto dobrovoľne podstupuje... a ešte k tomu tak dlho. Má tá práca aj nejaké benefity? Je to široko ďaleko jediné stabilné miesto? Každopádne je mi ľúto, že to takto máš.
@aperolcek Naco potom chodila na VS, ked barskto v Lidli zarobi s ucnovkou viac? Ja chapem, ze nie vsetci ziju v BA alebo na zapade SK, ale to asi fakt radsej Urad prace ako robit otroka.
@anonym_autor mala si 2 mesiace zaplatenych prazdnin, minuly rok k tomu 800€ odmeny ktore iny zamestnanci nedostali, cele pracovne dni si pekne sedis na zadku a tu nam kuvikas, vsak chod do automobilky a na nocnu ktoru ziadny ucitel nepozna...
@anonym_autor mala si 2 mesiace zaplatenych prazdnin, minuly rok k tomu 800€ odmeny ktore iny zamestnanci nedostali, cele pracovne dni si pekne sedis na zadku a tu nam kuvikas, vsak chod do automobilky a na nocnu ktoru ziadny ucitel nepozna...
@anonym_64f5fc Ty nemas platenu dovolenku? Ucitel cez prazdniny cerpa dovolenku.
Nie je narocna praca... ale deti. Zial ☹ uplnw vycuvaju aj poslednu energiu a vasen pedagoga ☹
Dnesne deti su ozaj narocne. A... neposlusne? Myslis si ze mozu vsetko a zaroven nemusia nic ☹
Nechcu sa ucit. Maju na haku. Vyrusuju. Cest vynimkam ☹
Ja len ze-vela sil.
A kto nepracoval s detmi-mladezou nevie co je to robit tam.
@anonym_64f5fc čo tu splietaš piate cez deviate a miešaš hrušky s jablkami....napíš, akú prácu máš ty, nech ju pekne zhodnotíme,sa stavím, že celé dni len sedíš na zadku a kuvikáš

@anonym_autor ahoj, som učiteľka a učím podobne dlho ako ty. Prešla som si tým minulý rok. Skončila som PN s veľmi nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami vyvolanými stresom. Zmenila som školu a zatiaľ sa cítim dobre. Popravde plánujem v školstve zostať, kým nebudem mať deti väčšie a potom asi skúsim niečo iné. Je to smutné, ale myslím, že drvivá väčšina pedagógov uvažuje podobne.