Čo robiť, ak stále dostávate minimálku?
Robim graficke prace v tlačovke, nikde predtym som nerobila a tak mi dali minimalku, aby som sa zaučila a podobne, že potom zvýšia ten plat. Robím tu už 4. mesiac tak som si povedala skúsim si vypýtať viac. Povedali mi na to, že je to skoro, že ešte nie som dostatočne zaučená, a že im chýba niečo u mňa (pravdepodobne skúsenosti, a nejaký štýl/ kreativita?) A že ešte zvyšovať nebudú. No ja neviem ale minimálka je podľa mňa dosť málo po 4 mesiacoch v takejto brandži. Robím 8 hodin 5 dní v týždni v kancli. Už som sa naučila dosť vecí, ako a čo funguje. No im to zjavne stále nestačí, a neviem dokedy mám čakať(snažím sa zlepšovať, aj sa im veľa krát páčili veci, veľa som aj pokazila ale tak to je asi jasné)
Čo mám podľa vas robiť? Nadobúdať skúsenosti, zostať, alebo radšej hľadať inde, aj keď nie v tejto brandži?
hľadala by som niečo iné...ono ak aj ti zvýšia plat, stále to nebude adekvátny plat keď máš teraz minimálku....
4 mesiace je skoro na zvyšovanie platu,momentálne ta to ešte len učia a získavas omnoho viac pracovných skúseností. Vydrž ešte pár mesiacov,nech to vyzerá dobre v životopise a smer lepšie platená práce v inej firme.
Už si tu mala minimálne 2 dlhé diskusie. Z toho, čo si predtým písala má prekvapuje, že ťa prekvapuje, že ti mzdu nezvýšia. Za grafické práce si jednoducho nemala nastúpiť za minimálnu mzdu, to som ti písala už vtedy. Aj si dostala rady, aby si si hľadala prácu hoci aj v inom meste, keďže u vás toho veľa nie je. Možno skús pochopiť, že robíš vo firme, kde ťa nezaplatia a najlepšie riešenie je zmeniť zamestnávateľa. Samozrejme, vždy je tu ešte možnosť, že nepodávaš výkon na to, aby sa ti mzda zvýšila.
Za grafické práce je nástupný plat iba minimálna mzda hanba .Ale pravda je,že po 4 mesiacoch je asi skoro pýtať si zvýšenie.A ak,treba si to riadne obhájiť a dokázať,že je to na mieste.
To mas uz na dobu neurcitu? Ci na urcitu na rok a potom sa uvidi? Ak ten druhy pripad, tak by som so pytala pri podpise zmluvy na dobu neurcitu, cize po roku
Snaz sa naucit co najviac a hladaj si popritom inu pracu. V tej firme asi nejaky vyssi plat nikdy neuvidis.
U nás zdvihli plat po 3 mesiacoch,po skus.dobe. To už zamestnávateľ musí vedieť, či je so zamestnancom spokojný a tiež ho ohodnotiť. Myslím, že 4 mesiace sú dost, aby videli, že si schopná pracovať a plat Ti mali zdvihnúť. Skôr staršie ročníky zvyknú čakať a nežiadat zvýšenie, aspoň takto sme to mali odsledované v práci. Súhlasím s tým, že tu Ti asi zvýšenie nehrozí...
Mám pocit, že tu minimálnu naťahujú najdlhšie ako vedia. Akú minimálku máš, za ktorý stupeň?
Popravde, ak nemáš vela skúsenosti a je to u vás ťažké s prácou, na chvíľu sa s tým zmier, istú dobu vypusť z hlavy… uč sa, buď vďačná za príležitosť, pokial vieš z toho platu vyjsť, nestresuj sa, neporovnavaj s inými.
Popritom skús robiť niečo i pomimo, súkromne, daj si inzerat, ďalej na sebe pracuj, obzeraj sa po iných ponukách.
S tvojimi skúsenosťami, za taký kratky čas skratka ten plat by nemal byt to najdôležitejšie, čo riešiš, veľký dôvod na nespokojnosť; časom Ok, chápem.
@tiika len mi pride od nich take nefer ze sa naozaj snazim uz som sa vela naucila a nezvysia ani o par eur ako motivaciu… a myslim ze samotna minimalka 1. stupna dokonca je naozaj malo, ani len 1. stupen to nieje ale tak ano beriem to ako skusenosti, zostanem este aby to nevyzeralo zle v životopise ale určite nebudem chciet byt rok na minimalke… myslim ze len natahuju, snazia sa šetrit a vidia že na mne možu, no zatial tie peniaze nesúria až tak, aby som odchadzala, naberiem teda skusenosti a podobne , taký “kurz s platom”.
Podľa mňa 4 mesiace sú málo na zvýšenie ale zároveň ide o minimalku.. neviem či si študovala niečo s týmto zameraním, ak áno, tak by som sa poobzerala po inej praci
@lenkakravcova Isto nie vysoka, vysokoskolaci nepouzivaju pojem “vyučená”. 😂
@natalienka12 veď práve, to mi tak udrelo do očí.
So strednou a žiadnymi skúsenosťami je to asi adekvátny plat. Niekde treba začať. Po pol roku si požiadať prehodnotenie mzdy.
No a ked si len “vyučená” a doteraz si nikde nerobila, co cakas aky plat? Hadam nie 1500 brutto? Keby mas aspon nejaku kreativnu, umelecku strednu skolu, ale skoncila si uciliste (pardon s maturitou) a chcela by si zarabat kolko? Ano, aj za minimalnu mzdu musi niekto robit. Ked sa ti nepaci, nedrzia ta tam predsa nasilim. Mozes ist do fabriky, tam su podstatne vyssie platy, alebo do Lidla ci Kauflandu, tam ti pride aj 1000 v cistom, ale budes makat fyzicky, a samozrejme aj sviatky a vikendy.
@natalienka12 Tak v grafickej firme som čakala aspoň trochu viac ako minimalka
s 4 ročnou školou s praxou, maturitou a vyučnym litom v grafickom odbore čo je teoreticky “umelecká”…
Si robis srandu? Po skusobnej dobe chces zvysit plat,lebo sa citis dostatocne skusena?😄 Nato,ze si len vysla zo skoly,si nejaka odvazna a drza😀 Sorry,ale hadam necakas plat,ako clovek s 10r.praxou. Trosku sebareflexie by ti nezaskodilo.
@iwesska Ja nehovorim preboha o 1200,1500,2000 eurach, ja len hovorim ze tá minimálka je málo jednoducho a nemal by ju mať nikto, v lidli a podobne davaju 1000+ aj bez nejakej praxe a podobne ale tak tam sa človek zderie
Tak chod do Lidla, do Kaufu... Kto ta tu drzi? Ale ak budes mat prax v potravinach,tak potom zabudni na nejaku lepsiu pracu vo svojom obore. Ja som tiez naberala skusenosti s minimalkou a mala som ju 2r.a nefnukala som po 4 mesiacoch. Bola som vdacna,za vsetko,co som sa tam naucila. Ty si uvedom,ze trh je tak presyteni ludmi,ze ludia bez praxe po skole, maju minimalnu sancu,ze ich vyberu. Tak mozes byt rada,ze tam naberies skusenosti,co mozes neskor zuzitkovat za viac penazi. Ked som si precitala nadpis,som myslela,ze si pytas zvysenie po roku,nie po skusobnej dobe. Pokial ste sq vyslovene na pohovore nedohodli,ze ti zvysia mzdu po skus.dobe,tak to je drze si ju pytat.
Odporucam si otvorit zivnost, kde mozes byt kreativna. Co zarobis, to mas. Nebudes limitovana minimalnou mzdou.
@iwesska Áno beriem to tak že prax, skusenosti, každy vraví že vysoká škola mi zabezpeči ten lepší plat aby som šla, no neviem poznám ľudí ktorý aj tú vysoku mali, ale nezobrali ich lebo “prax”
Ono je to takto na trhu práce. Ak máš strednú školu nikto z teba nepadne na zadok (ma ju už dnes každý blbec doslova). Ak ešte bývaš na mieste kde nie je veľa prace a u slovenského zamestnávateľa, ktorý šetrí kde sa dá, tak jasne ze tam máš minimálnu a aj dlhšie mat budeš.
Popozeraj na profesií v ponuke v okolí aké sú miesta, aké chcú požiadavky a aký je plat.
Vš ti zabezpečí lepší plat, najmä vo väčších firmách. A vysokoškolák ťa vždy prevalcuje pri lepších miestach, aj keď budeš mat prax 10 rokov. Tak to proste na trhu práce chodí.
No ak nie si spokojná, skús pohľadať niečo iné. 4m skúseností je málo, zas na druhej strane, keď ti inde za to dajú viac, normálne nabehneš s výpoveďou a uvidíš - buď aktuálna firma "dorovná", ak si ťa chce udržať, alebo ťa pustí, ak sa im to naozaj nezdá adekvátne. A pôjdeš do platovo lepšieho 🤷. Ak si nebudeš vedieť nájsť lepšiu prácu, tak pravdepodobne si ohodnotená v súčasnej firme adekvátne.
Minimálne mzdové ohodnotenie sa udáva v hrubom, nie v čistom. Preto sa ti nezdá, že ani to nedosahuje? Ale je pravda, že by to mal byt aspoň 2.stupeň.
A čo ostatní spolužiaci? Našli si prácu v odbore? Ako sú oni zaplatení?
VS môžeš študovať u popri práci (vtedy máš prax a vzdelanie; najideálnejšie kombinácia, no menej voľného času, žiadne študentské časy); prip. si môžeš dorobiť nejaké konkrétne kurzy, ktoré ta zaujímajú a potrebuješ - to je asi naj, lebo to štúdium je na niektorých školách zväčša teoretické a po 3-5 rokoch z toho využiješ reálne malo

Za mna su 4 mesiace tiez kratke obdobie