icon

Čo robiť? Navrhnúť nižšiu mzdu alebo hľadať novú prácu?

Dnes o 07:03

Ahojte, rada by som vedela, co by ste robili na mojom mieste.
Bola som prijata do firmy na ucitu poziciu s urcitou vyssou mzdou. Ta pozicia vsak nebola uz pre firmu potrebna a ja som bola pre nich velmi draha, blizil sa koniec mojho rocneho kontraktu a firma mi ponukla inu poziciu, a prifarili mi dalsie dve krajiny v ramci EU. Za tu mzdu, ktoru si so mnou dohodli. Najprv som to zobrala, mala som moznost to zobrat alebo skoncit. Skusila som to uz viac ako rok. Ale nie je to ok, nefunguje to obojstranne. Ta pozicia mi nefitla, ani s danymi krajinami to nefunguje, to cestovanie to zahranicia (EU) je zaroven velmi narocne, casovo , fyzicky, rodina apd.

Firmu mam rada, nerada by som tam skoncila. Ale rada by som robila tuto poziciu iba pre SVK. Avsak tu viem, ze si ma firma nebude vediet dovolit. Tak som rozmyslala, ze navrhnem kratenie mzdy o aspon 500 eur v hrubom nizsiu mzdu, plus pripadne skratenie uvazku na 4 dni v tyzdni. Co by ste robili na mojom mieste? Aj po znizeni a skrateni uvazku to moze byt ok pre mna. ALebo si hladat nieco ine? Bojim sa vsak, ze ak to navrhnem nizsiu mzdu plus nizsi uvazok tak nebudem spokojna casom.

anonym_d37ff2
Dnes o 09:42
@anonym_f7ab2f

@anonym_d37ff2 len ona si mysli ze je cenna tak, ze by o nu nechceli prist.

@anonym_f7ab2f Nikto nie je nenahraditelny... 😉 Vyssie sebavedomie je v poriadku ale treba ho vyuzit pri hladani si novej prace. Vravim, poznam taky pripad a cuduj sa svete, pustili toho cloveka, o ktorom si viaceri opravnene mysleli, ze je nenahraditelny.

anonym_deacd3
Dnes o 09:43
@anonym_d37ff2

@anonym_autor Ja si myslim, ze v aktualnej situacii na trhu prace ma bohuzial firma navrch. Vsade sa konsoliduje, pozicie sa spajaju a agendu co robila prepustena osoba, prerozdelia na ostavajucich, bez pridania platu. Ved ak by nie, to rovno mozu tam dotycnu prepustenu osobu nechat. Nemyslim ze ti firma bude chciet skratit uvazok, ona tam potrebuje dotycneho cloveka aj nad ramec bezneho pracovneho casu k dispozicii. Jasne, je to o dohode a mozes to skusit. Neviem posudit ako velmi si cenna pre firmu ale ja som sa uz stretla aj s tym, ze ked sa nedohodli, firma pustila cenneho cloveka a prijala noveho za tych podmienok a ono to aj tak nejako islo. Na tvojom mieste, pokial mas take vyhladavane skusenosti a prax, by som skusila si najprv nieco nove pohladat co by ti viac vyhovovalo a az potom odchadzat. Pretoze si myslim, ze firma ti nebude chciet vyjst v ustrety.

@anonym_d37ff2 tiež si myslím.

biba_18
Dnes o 09:43

@anonym_d37ff2 má také vyhľadávané skúsenosti a je cenná, pritom nevie sama prijať jednoduché rozhodnutie 😒 zarába cez 3 tisícky v čistom a pýta sa na názor žien, ktoré mnohé nezarábajú ani 1500 v hrubom ... to sa mi celkom nezdá...
ale všetko je možné v tomto divnom svete ...

lienka.7
Dnes o 09:47
@biba_18

@anonym_d37ff2 má také vyhľadávané skúsenosti a je cenná, pritom nevie sama prijať jednoduché rozhodnutie 😒 zarába cez 3 tisícky v čistom a pýta sa na názor žien, ktoré mnohé nezarábajú ani 1500 v hrubom ... to sa mi celkom nezdá...

@biba_18 presne ako píšeš. A este si aj odporuje, keď si prečítaš jej príspevok. Z rozcestovanej osoby chce zrazu uvazok na 4 dní a mysli ze, ze to vyrieši tým, že sa vzdá 1500€ ci koľko. Za to osobu nenájdu. A je jedno z akého budgetu bude platená. Lebo stale je to spoločný, firemný budget. Za mna keby prišla s týmto návrhom, navrhnem jej ze sa teda rozlúčime

autor
Dnes o 09:47
@biba_18

@biba_18 chcem vedieť názor žien, čo by robili ony na mojom mieste.

anonym_d0238c
Dnes o 09:49

Zaujalo ma ako viaceré píšete že všade sa prepúšťa a pridáva práca tým čo zostávajú. Dokedy je takýto spôsob možný? Keď potom odídu aj Tí na ktorých sa nalozilo, už s tým bude firma ok, už zrazu bude vedieť prijať viac ľudí? Aj u nás je konsolidácia a len sa pridáva práca a plat zostáva. Čo s tým?

anonym_deacd3
Dnes o 09:50
@anonym_autor

@anonym_autor pripominas mi tu diskusiu o tom chlapovi, co preto aby mal udajne menej stresu chce ísť na nižšiu pozíciu a mínus polovica výplaty. Chýbať ti to nebude?

1andrea111
Dnes o 09:51
@anonym_autor

@anonym_autor asi by som si nezáväzne skúsila len zistiť aké iné možnosti by boli, nie hneď prísť s konkrétnou ponukou

biba_18
Dnes o 09:51

@anonym_autor ja osobne si neviem vôbec predstaviť čo také extra vieš firme ponúknuť, aby ťa nemohli vymeniť ... už som to písala - potrebujú mať urobenú prácu. ak ju neurobíš ty, bude ju musieť urobiť niekto iný ...

biba_18
Dnes o 09:52

@anonym_d0238c presne tak to funguje - keď odíde posledný, vtedy príjmu niekoho buď ochotného robiť za rovnaký plat - a keď ho nenájdu, tak mu musia dať viac ...

autor
@1andrea111

@anonym_autor asi by som si nezáväzne skúsila len zistiť aké iné možnosti by boli, nie hneď prísť s konkrétnou ponukou

@1andrea111 mám ponuku z inej firmy, ale nechcem odist... teda to by bola osledna moznost

lienka.7
@biba_18

@anonym_autor ja osobne si neviem vôbec predstaviť čo také extra vieš firme ponúknuť, aby ťa nemohli vymeniť ... už som to písala - potrebujú mať urobenú prácu. ak ju neurobíš ty, bude ju musieť urobiť niekto iný ...

@biba_18 pise v úvode, ze mala možnosť zobrať alebo skončiť. Zobrala.
Keby bola taka cenná, tak ju len tak nepustia. Každý je nahraditelny.

anonym_deacd3
Dnes o 09:54
@anonym_d0238c

Zaujalo ma ako viaceré píšete že všade sa prepúšťa a pridáva práca tým čo zostávajú. Dokedy je takýto spôsob možný? Keď potom odídu aj Tí na ktorých sa nalozilo, už s tým bude firma ok, už zrazu bude vedieť prijať viac ľudí? Aj u nás je konsolidácia a len sa pridáva práca a plat zostáva. Čo s tým?

@anonym_d0238c budú hľadať iného a pokiaľ nenájdu, tak pridajú 2-3 stovky a nájdu. Ci si myslíš ze ti dajú 2 násobný plat lebo robíš za 2? To by predsa nevyhodili toho co to robil.

anonym_d0238c
Dnes o 09:56
@biba_18

@biba_18 tak ale sú aj rôzne špecifické práce kde sa zauca aj roky a nie je to také jednoduché a aj tam im je to jedno

autor
Dnes o 09:59
@anonym_d0238c

@biba_18 tak ale sú aj rôzne špecifické práce kde sa zauca aj roky a nie je to také jednoduché a aj tam im je to jedno

@anonym_d0238c nie, na moju pozíciu nenájdu len tak niekoho. Nehovorím, že vôbec nie, ale nie je to total easy nájsť človeka. Museli by ho poriadne zaúčať...

biba_18
Dnes o 10:04

ak by ho museli zaúčať tak by mal asi nižší plat ako máš ty teraz, ale nie je to nevyhnutne pravidlo, keď vravíš že takých je vás málo ...
a ty vlastne chceš 1/2 práce - a na druhú 1/2 by firma aj tak musela hľadať niekoho ... dáva ti zmysel - ak by si bola vo vedení - nechávať si jednu síce zaučenú ale k nej zobrať ešte nezaučeného tak, aby to bolo celkovo vo výške platu ten zaučenej?
ak áno, smelo do toho ...

autor
Dnes o 10:07
@biba_18

ak by ho museli zaúčať tak by mal asi nižší plat ako máš ty teraz, ale nie je to nevyhnutne pravidlo, keď vravíš že takých je vás málo ...
a ty vlastne chceš 1/2 práce - a na druhú 1/2 by firma aj tak musela hľadať niekoho ... dáva ti zmysel - ak by si bola vo vedení - nechávať si jednu síce zaučenú ale k nej zobrať ešte nezaučeného tak, aby to bolo celkovo vo výške platu ten zaučenej?
ak áno, smelo do toho ...

@biba_18 ak ostane jeden človek nie pre 3 krajiny, ale pre jednu, tak 32h uvazok mu akurat ten cas vyplni. Zvysne dve krajiny si najdu lokalneho cloveka, co je aj v ich zaujme uz dlhodobo.

anonym_c29c84
Dnes o 10:14

@anonym_autor ja som veľmi hrdá a nerada robím kompromisy, ale teraz je naozaj zlá situácia na špekulácie jedine, že si pripravená na to, že ti povedia, že končíš.Moj muž menil špecifickú prácu po 10 r stále mu len pridávali prácu, vyhrážky, že príjmu nového nakoniec odišiel zo dňa na deň a jeho agendu prerozdelili ďalším dvom už to je rok.Jeden po čase odišiel druhý zostal a ešte zauca noveho😉takže robí za 3.
Ja by som sa stretla s vedením povedala, že nechcem cestovať a čakala aké budú mať návrhy.To, že by si prijala znížiť plat, alebo úväzok sa často nevidí, takže to máš tromf, keď neprídete ku kompromisu.Zatial by som im nehovorila, že by si prijala znížiť plat.

anonym_deacd3
Dnes o 10:29
@anonym_autor

@anonym_d0238c nie, na moju pozíciu nenájdu len tak niekoho. Nehovorím, že vôbec nie, ale nie je to total easy nájsť človeka. Museli by ho poriadne zaúčať...

@anonym_autor tak by zaucili. Kde je problém

bomba36
Dnes o 10:34

Neznižovala by som svoj štandard, lebo si ma firma nemôže dovoliť a ešte to zamestnancovi dokonca povedia, aby v ňom snáď vzbudili nejaké pocity viny. Hľadala by som takú, ktorá má adekvátne ocení.

autor
Dnes o 10:35
@anonym_deacd3

@anonym_autor tak by zaucili. Kde je problém

@anonym_deacd3 no, ale toho noveho cloveka vlastne zaplatia tymi peniazmi, co im ja navrhujem ako nizsiu mzdu. Cize preco by im to nemalo vyhovovat?

simca06022011
Dnes o 10:52
@anonym_autor

@anonym_deacd3 no, ale toho noveho cloveka vlastne zaplatia tymi peniazmi, co im ja navrhujem ako nizsiu mzdu. Cize preco by im to nemalo vyhovovat?

@anonym_autor 500eur na noveho cloveka? Mozu najst jedneho co bude cestovst a zarabat " vela".

autor
Dnes o 10:57
@simca06022011

@anonym_autor 500eur na noveho cloveka? Mozu najst jedneho co bude cestovst a zarabat " vela".

@simca06022011 dohromady po znížení to bude 1300 eur. Nového človeka si nájdu v tých dvoch krajinách, čo je aj v ich záujme. Zníženie mzdy o 1300 eur brutto je pre zamestnávateľa zníženie celkovej ceny práce o 1758 eur. Okrem toho to bude nižší náklad na neprítomnosti - dovolenka, paragrafy, nižší náklad v prípade kompenzácie 14 dní PN, nižší náklad na stravovanie. Ubudnú cestovné náhrady a kompenzácie cestovných nákladov.

simca06022011
Dnes o 11:07
@anonym_autor

@simca06022011 dohromady po znížení to bude 1300 eur. Nového človeka si nájdu v tých dvoch krajinách, čo je aj v ich záujme. Zníženie mzdy o 1300 eur brutto je pre zamestnávateľa zníženie celkovej ceny práce o 1758 eur. Okrem toho to bude nižší náklad na neprítomnosti - dovolenka, paragrafy, nižší náklad v prípade kompenzácie 14 dní PN, nižší náklad na stravovanie. Ubudnú cestovné náhrady a kompenzácie cestovných nákladov.

@anonym_autor dobre, a myslis ze z tej tvojej prepocitanej sumy zamestnaju cloveka dvoch?? Myslim ze nechapes co myslim. Vymyslim si, sle mozem dat jednemu 3t, alebo trom po 1t.. co spravim? Preratavat hrubu/cistu/superhrubu mzdu nema vyznam, lebo pri kazdom sa platia... to nie je uspora). Budu spokojnejsi traja s nizsim prijmom alebo jeden co bude cestovat s vyssim?
Samozrejme je to uvaha, vsetko zalezi na zamestnavatelovi co ku bude vyhovovat aj s ohladom na tie ostatne naklady, ako pises.

anonym_deacd3
Dnes o 11:07
@anonym_autor

@anonym_autor ale tie náklady predsa bude mať u toho druhého. Ci ten cestovať už nebude. A na PNku, OCRku , či paragrafy mas narok stále. Dokonca aj na stravné nad 4,5hod. Cize nešetrí tak ako píšeš. K tej mzde. Cize 1300 brutto ti znížia, 1700 brutto ti stále ostane za 4 dní. A to si myslíš, ze s tým akoze bude ok?

anonym_deacd3
Dnes o 11:10
@simca06022011

@anonym_autor dobre, a myslis ze z tej tvojej prepocitanej sumy zamestnaju cloveka dvoch?? Myslim ze nechapes co myslim. Vymyslim si, sle mozem dat jednemu 3t, alebo trom po 1t.. co spravim? Preratavat hrubu/cistu/superhrubu mzdu nema vyznam, lebo pri kazdom sa platia... to nie je uspora). Budu spokojnejsi traja s nizsim prijmom alebo jeden co bude cestovat s vyssim?
Samozrejme je to uvaha, vsetko zalezi na zamestnavatelovi co ku bude vyhovovat aj s ohladom na tie ostatne naklady, ako pises.

@simca06022011 nie, nechápe to. Evidentne. Pise, ze uz predtým pre nich bola dráha, tak urobili kompromis. Teraz sa ona chce vzdať 1300 eur a mysli si, že za to vezmú nového človeka na tu časť jej práce čo ona nechce. Neviem ci si robí srandu alebo co. Ju tam potom už nepotrebujú. Lebo tomu dajú aj SK, plus môžu mu pokojne dat aj nižšiu mzdu ako ma ona a ešte aj ušetria. Neviem prečo si myslí, že ju tam stoj co stoj budu držať

autor
Dnes o 11:23
@anonym_deacd3

@anonym_autor ale tie náklady predsa bude mať u toho druhého. Ci ten cestovať už nebude. A na PNku, OCRku , či paragrafy mas narok stále. Dokonca aj na stravné nad 4,5hod. Cize nešetrí tak ako píšeš. K tej mzde. Cize 1300 brutto ti znížia, 1700 brutto ti stále ostane za 4 dní. A to si myslíš, ze s tým akoze bude ok?

@anonym_deacd3 na koho druhého? Veď tu na Slovensku budem ja. A v Maďarsku a Poľsku budú mať svojich lokálnych ľudí, lebo to aj chcú a pozíciu chcú naformulovať úplne inak, ako je teraz, im to vôbec nevyhovuje, tento model. 70% času venujem SVK, 15% jednej krajine a 15% druhej. Oni potrebujú jedného FT človeka onsite. A tu na SVK sa mi skráti úväzok a cuttneme mzdu ešte.

anonym_792845
Dnes o 11:44

Ak by si nerobila tie ine krajiny, firma by to musela bud rozdelit medzi ostatnych zamestnancov, alebo si niekoho najst specialne na to. Ja pochybujem, ze by isli do takych komplikacii. To uz asi rovno najdu noveho cloveka, co to bude robit vsetko. A este by som sa zamyslela, ci si si ista ze v pripadnej novej praci budes robit len to, co ty chces…asi vsade je aj nieco co nas az tak nebavi…

anonym_deacd3
Dnes o 11:48
@anonym_autor

@anonym_deacd3 na koho druhého? Veď tu na Slovensku budem ja. A v Maďarsku a Poľsku budú mať svojich lokálnych ľudí, lebo to aj chcú a pozíciu chcú naformulovať úplne inak, ako je teraz, im to vôbec nevyhovuje, tento model. 70% času venujem SVK, 15% jednej krajine a 15% druhej. Oni potrebujú jedného FT človeka onsite. A tu na SVK sa mi skráti úväzok a cuttneme mzdu ešte.

@anonym_autor cize ty tvrdíš, ze pre firmu je výhodnejšie zamestnať 3 ľudí ako jedného? Tak to ti gratulujem. Finančný riaditeľ by sa ti "podakoval", keby si mu takto radila. Lebo presne o tých nákladoch co si písala, ze na tebe ušetria, prerobia pri tých 2. Napríklad.

autor
Dnes o 12:01
@anonym_deacd3

@anonym_autor cize ty tvrdíš, ze pre firmu je výhodnejšie zamestnať 3 ľudí ako jedného? Tak to ti gratulujem. Finančný riaditeľ by sa ti "podakoval", keby si mu takto radila. Lebo presne o tých nákladoch co si písala, ze na tebe ušetria, prerobia pri tých 2. Napríklad.

@anonym_deacd3 ešte raz. Dvom krajinam tento model nevyhovuje a chcu tam mat vlastnyh ludi, maju na to vlastny budget. Ale pre jednu krajinu som draha. Tak si znizim odmenovanie a uvazok. Dve krajiny si najdu svojich vlastnych lokalnych ludi - je dost mozne, ze ich uz aj maju v stave, len im zmenia napln a slovensko ostane, len v skratenej podobe. Urcite sa mojim ochodom nebude hladat novy clovek pre tri krajiny.