Čo znamená 8. máj pre zamestnancov?
Dobry den, kto sa v tom vyzná?
Podla tohto:
https://www.ip.gov.sk/aktuality/sviatky-8-maj-1...
Citujem:
Vzhľadom na to, že dni 8. máj a 15. september 2026 sú pre zamestnanca obvyklým pracovným dňom, nie je možné na tieto dni aplikovať zákonné obmedzenie ustanovené v § 112 ods. 3 Zákonníka práce, podľa ktorého sa deň sviatku nezapočítava do dovolenky. Ak zamestnanec v tieto dni nechce vykonávať prácu, môže požiadať zamestnávateľa o čerpanie dovolenky rovnako ako v iný bežný pracovný deň.
Co to znamena?
Ak je zamestnanec v praci, dostane priplatok 100%.
Ak bude v tento “sviatok” cerpat 1 den dovolenku, odrata sa 1 den z dovolenkoveho naroku?
Dakujem za objasnenie.
Manzel do prace, robi na nemeckom projekte, kde sviatok aj tak neni, minule roky tiez mal volno/sviatok, ale realne sedel vacsinu dna pri pocitaci, tak teraz mu to konecne zaplatia. Dostane ten 100% priplatok. A v nasej firme napisali, ze nariaduju dovolenku. Tak som zvedava, ci sa odrata z naroku 25 dni rocne alebo nie. Este sa to vyjasnuje.
@anonym_ec3ee2 tak ak sa na to pozeras takto tak ano.
ale tie 2t už nestiha 😉
ale ty mas pravo na dofcu, je to len tvoja vec ci si poziadas.
ALe je to normálny pracovny den s priplatkom
@bykaterina zamestnavatelia to maju uz davno pooznamovane. Tebe dovolenku schvalit nemusi. Ano, pravo cerpat mas, ale s terminom musi zamtel suhlasit. Hlavne tam, kde je vela zamestnancov sa dovelnka urcuje na zaklade prisnych pravidiel.
Ale este raz - ziadne odzubavanie, to je len tvoja mylna predstava
ale tie 2t už nestiha 😉
@bykaterina ty si o čom ideš, aké vydzubavanie, zamestnávateľ disponuje s celou tvojou dovolenkou, tak sa spamataj a netáraj čo by nemal..... Môže, kedykoľvek. A je to komunikovane dlho, takže kto chce, aby boli zamestnanci doma, to má už dávno oznámená a lehoty spĺňa
@anonym_90cafb no tak realne by sa to nemalo...
@bykaterina no, tak náš šéf nám vždy povie, že ON je zákon... viac k tomu ani nemusím povedať. 🤐
@bykaterina ty si o čom ideš, aké vydzubavanie, zamestnávateľ disponuje s celou tvojou dovolenkou, tak sa spamataj a netáraj čo by nemal..... Môže, kedykoľvek. A je to komunikovane dlho, takže kto chce, aby boli zamestnanci doma, to má už dávno oznámená a lehoty spĺňa
@anonym_91b7f6 no tak teba za šéfovu by som teda nechcela, sa divým, že takým prístupom ešte máš zamestnancov ....
hoci má právo zamestnávateľ ... ale ľudskosť by nemala chýbať .
- neľudské je na tom, ak zamestnanec, fakt potrebuje voľno a zamestnávateľ mu ho neschváli napr.
@anonym_670a92 wau, tak to máte super. Zamestnávateľovi sa to oplatí asi najviac - menej ako keby ste boli v práci, lebo ušetrí 100% príplatok, menej ako keby musel preplácať dovolenku a vy ste spokojní, že neprídete o dovolenku a nemusíte byť v práci. Super riešenie. 👍
@btus ano,uz pocula,ze na tych 100percent zostavame,potom,ze 70percent.Tak tiez je clovek v pomykove ako to bude,tak realne preplatenie aj tak clovek zosti na paske.
Ale aspon to robia z dovolenkoveho priemeru,co uz mam celkom peknu sumu za dovolenku.
@bykaterina zamestnavatelia to maju uz davno pooznamovane. Tebe dovolenku schvalit nemusi. Ano, pravo cerpat mas, ale s terminom musi zamtel suhlasit. Hlavne tam, kde je vela zamestnancov sa dovelnka urcuje na zaklade prisnych pravidiel.
Ale este raz - ziadne odzubavanie, to je len tvoja mylna predstava
@anonym_91b7f6
@anonym_ec3ee2 damy klud dajte si magne b6.
odzubavanie v tom zmysle ze mozes mat o nieco vacsiu vyplatu ale nie daju ti dovolenku
a teraz napisem co dostal dnes manzel do mailu:
maju volno - ktore necerpaju v ramci dovolenky a k tomu dany den platený priemerom.
takto sa to robi do psej matere.
Ja robím 8.maja budem mať zaplatené 100% za sviatok.
Manžel bude doma bude mu odrátana deň dovolenky.
A deti budú v škole.
Ja robim, vzdy robim, mam 100 % priplatok a ako benefit nahradne volno, teraz kedze je to taky polosviatok si musim vybrat bud alebo, inokedy oboje. Takze ma tato konsolidacia o 2 dni volna pripravi (aj za 15.9.). Deti stale neviem, ani muz nevie, kazdopadne ja som na HO, takze je to jedno, kto este bude doma.
Ako kto,my sme doma a bude to platene asi 70percent,a to aj rada,usetrim dovolenku.Muz ma svoje volno ale oni idu normalne do prace komu vychadza smena.
@anonym_670a92 A prečo len 70%? Mali by vám to uhradiť priemernou mzdou, veď ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa.
Tých 70% ZP ani neuvádza. Iné krátenie náhrady je možné len v presne vymedzených prípadoch podľa § 142 ZP:
§ 142 Prekážky na strane zamestnávateľa
(1)
Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2)
Ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, poskytne mu zamestnávateľ náhradu mzdy najmenej 50 % jeho priemerného zárobku.
(3)
Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, ako sú uvedené v odsekoch 1 a 2, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(4)
Ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60 % jeho priemerného zárobku. Dohodu podľa prvej vety nemožno nahradiť rozhodnutím zamestnávateľa.
(5)
Ak zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov, a ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, pri prekážke v práci na strane zamestnávateľa požiada o poskytnutie podpory v čase skrátenej práce podľa osobitného predpisu (ďalej len „podpora v čase skrátenej práce“), zamestnávateľ poskytne zamestnancovi za čas trvania tejto prekážky v práci náhradu mzdy v sume najmenej 80 % jeho priemerného zárobku; ustanovenia odsekov 1 až 4 a § 250b ods. 6 o sume náhrady mzdy sa neuplatnia. Ak sa zamestnávateľovi neposkytne podpora v čase skrátenej práce na pracovné miesto zamestnanca, patrí zamestnancovi za čas trvania prekážky v práci na strane zamestnávateľa podľa prvej vety náhrada mzdy v sume podľa odsekov 1 až 4 alebo § 250b ods. 6.
(6)
Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu z vážnych prevádzkových dôvodov, môže zamestnávateľ postupovať podľa § 87a; ustanovenie § 90 ods. 9 sa v tomto prípade nemusí uplatniť.
- bod 2 nemôže uplatniť
- bod 4 len sú so súhlasom odborov
- bod 5 tiež nie
- jedine podľa bodu 1 alebo 3 a tam ide o náhradu vo výške priemerného zárobku.
@anonym_670a92 A prečo len 70%? Mali by vám to uhradiť priemernou mzdou, veď ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa.
Tých 70% ZP ani neuvádza. Iné krátenie náhrady je možné len v presne vymedzených prípadoch podľa § 142 ZP:
§ 142 Prekážky na strane zamestnávateľa
(1)
Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2)
Ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, poskytne mu zamestnávateľ náhradu mzdy najmenej 50 % jeho priemerného zárobku.
(3)
Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, ako sú uvedené v odsekoch 1 a 2, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(4)
Ak zamestnávateľ vymedzil v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov vážne prevádzkové dôvody, pre ktoré zamestnávateľ nemôže zamestnancovi prideľovať prácu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume určenej dohodou najmenej 60 % jeho priemerného zárobku. Dohodu podľa prvej vety nemožno nahradiť rozhodnutím zamestnávateľa.
(5)
Ak zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov, a ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, po dohode so zamestnancom, pri prekážke v práci na strane zamestnávateľa požiada o poskytnutie podpory v čase skrátenej práce podľa osobitného predpisu (ďalej len „podpora v čase skrátenej práce“), zamestnávateľ poskytne zamestnancovi za čas trvania tejto prekážky v práci náhradu mzdy v sume najmenej 80 % jeho priemerného zárobku; ustanovenia odsekov 1 až 4 a § 250b ods. 6 o sume náhrady mzdy sa neuplatnia. Ak sa zamestnávateľovi neposkytne podpora v čase skrátenej práce na pracovné miesto zamestnanca, patrí zamestnancovi za čas trvania prekážky v práci na strane zamestnávateľa podľa prvej vety náhrada mzdy v sume podľa odsekov 1 až 4 alebo § 250b ods. 6.
(6)
Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu z vážnych prevádzkových dôvodov, môže zamestnávateľ postupovať podľa § 87a; ustanovenie § 90 ods. 9 sa v tomto prípade nemusí uplatniť.
- bod 2 nemôže uplatniť
- bod 4 len sú so súhlasom odborov
- bod 5 tiež nie
- jedine podľa bodu 1 alebo 3 a tam ide o náhradu vo výške priemerného zárobku.
@chrobak7 ja naozaj neviem,raz je 70,raz pocujem 100.Kedy si davali 70percent,ked bol covid.Mali sme robit,taky bol plan a na koniec sme doma.
U muza idu vsetcia do prace,len muz ma svoje volno.Akoze 1 firma,ale iba na papieri.
My mame skrateny pracovny den na 5 hod a vznikne nam narok na 5 hod nahradneho volna.
@titla presne rovnako aj u nas, riaditel to vsetkym oznamil hromadnym mailom
My máme tak, že ak si v práci tak 100 príplatok. Ak nie tak platené voľno. Dovolenku neodráta.
My máme tak, že ak si v práci tak 100 príplatok. Ak nie tak platené voľno. Dovolenku neodráta.
@anonym_98a1ce to je paradne, tu chcu odratat dovolenku, ze je to obyc.prac.den
@anonym_cf72c9 preto som to dala do ,, nemali by ale jasne vydzubať s clovekom je najlepsie
@bykaterina prečo by nemali? Veď je to normálny pracovný deň a zamestnávateľ má právo disponovať s dovolenkou zamestnanca. Keby to bol sviatok, ako napríklad dôležitejší deň pre slovensko sviatok práce, vtedy by nemohol.
Ja mám voľno, čiže budem mať v mesiaci o tento deň menej, zrušia mi iné. Robím v nepretržitej prevádzke. Manžel bude doma, zaplatenú zmenu, dieťa riaditeľské voľno.
pozri si mihala na FB.
ak budes brat dofcu jasne odrata sa ti ved to je tvoje rozhodnutie, ale nanutit ti to ,,nemozu.,,
takze bud mas 100% alebo ides do prace a mas nahradne volno
@bykaterina akoze nemozu. ved zamestnavatel ti moze dovolenku nariadit, ak splni lehotu 7 dni vopred. Pise to aj Mihal
@bykaterina prečo by nemali? Veď je to normálny pracovný deň a zamestnávateľ má právo disponovať s dovolenkou zamestnanca. Keby to bol sviatok, ako napríklad dôležitejší deň pre slovensko sviatok práce, vtedy by nemohol.
@ekira1 aj to. Sviatok prace 1.5. zostal sviatkom. Obchody/hypermarkety su ale otvorene, to nepochopim, asi biznis.

@bykaterina ake vydzubanie? S celou tvojou dovolenkou disponuje tvoj zamestnavatel. Ak TY chces dovolenku, musis o nu poziadat a zamtel ti ju musi schvalit. Takze ak chces ty dovolenku 8.5., tak o nu ZIADAS.
Ale ak sa zamtel rozhodne, ze da zamestnancom 8.5. dovolenku, ma na to plne pravo, nemusi sa ich pytat, ani od nich cakat nejake schvalenie a nemusi mat na to dovod. Jedine co musi, oznamit im to 14 dni vopred.
ale tie 2t už nestiha 😉