icon

Meranie teploty zamestnancom - koronavirus

28. feb 2020

Ahojte
Zaujíma ma či ma zamestnávateľ právo dať merať zamestnancom teplotu. Keďže sa to ma udiať dnes, tipujem ze je to kvôli koronavirusu.
Ide o prácu v kancelarii.
Ja s tým nesúhlasím a určite si ju už len z princípu nedám merať. Len ma zaujímalo či mi to môžu nariadiť.
Zdá sa mi ta panika prehnaná vzhľadom na to ze na SR ešte nie je výskyt ani potvrdený...

queen_mary
28. feb 2020

U mojho brata v prahe budu mat homeoffice vsetky az do odvolania, ked sa tam potvrdi prvy nakazeny ( celkovo v CR) a muzovi v BA (telco) objednali respiratori z kanady

angelinja
28. feb 2020

@dee01 ano mozno to je smiesne ale aj kazde zamedzenie je lepsie ako nic nie??

nika_m
28. feb 2020

@angelinja myslela asi, ze maju klasicke kancelarie, kde zatvoris dvere
@misik14 no ano potom na to aj doplatia bezni zamestnanci...ja som neostavala hned doma pri prvom sopliku ale ked sa to zhorsovalo radsej som robila z domu kym som vladala, ale nenakazila som kolegov...ked som bola tehotna sedela oproti mne taka kolegyna co mesiac kaslala ale ako tuberak a stale len ja mam nadchu 😏

gubiko
28. feb 2020

je otázka času, kým sa objavia prvé prípady. koronavírus tu je alebo bude určite. zamestnávateľ sa k tomu postavil zodpovedne. načo to riešiš pána beka? však nemerajú IBA tebe.

dee01
28. feb 2020

@angelinja hmm...myslím, že je to jedno v tomto prípadne, lebo meria možno 2-3% firiem zo 100...čiže tak či tak sa to objaví niekde...

angelinja
28. feb 2020

@dee01 toto je ten pristup akoze okej ja nehovorm ze to zabrani...ale je to jedno..je to jedno dokonca mudra who vcera povedala ze zavriet hrnaie je neefektivne??,a co si oni myslia ze ludia su akoze ozaj vsetci uz s iq nula??a co je logickejsie ako zavret uplne hranice??,a prestat cestovat??existuje nieco logickejsie ako zavret hranice aby sa ludia nepremavali ako vtaciky na nebi???toto mi len dava nato odpoved ze seru na nas ale dufam ze si ludia vsimli ze europoslanci sa boja o svoje ri t k y a schvalia si telemeetingy...takze z obycajynch ludi robia blaznov a je nainve simyslet ze sa o vas niekto postara , ti zalezu jak vos pod chrastu

tinapa
28. feb 2020

Koronavírus je potvrdený v Rakúsku a už zavádzajú na našich hraniciach merania teploty vodičov, ktorí prichádzajú na Slovensko..to si nepočula? Radčej prevencia ako hasenie následkov. Prepáč, ale si malé decko, že si si postavila hlavu?? Nepodceňujte to, nik.. No asi aj v škôlke o tom rozprávajú, lebo môj 6 ročný syn si momentálne každé ráno sám od seba pýta vit. D, čo nerobil. Ja som rada, že mi to pripomenie, lebo v tom rannom zhone niekedy som zabudla a takto na to myslíme...

dee01
28. feb 2020

@angelinja však o tomto píšem, že budu ľudí vo firmách otravovať nejakým meraním teploty..ok, kebyy to robili všade, ale nie jedna firma zo sto...bud sa spravia poriadne opatrenia alebo žiadne...

nikpa
28. feb 2020

Z nádchy nie je teplota, prečo by tvoju kolegyňu mali posielať domov kvôli nádche? Jedna sa im o niečo iné a je to v rámci ochrany aj tvojho zdravia.

angelinja
28. feb 2020

@nikpa vies ta teplota to je strasne diskutabilne napríklad ozaj moja mama mala pri crp 200 a 10 cm cyste iba 37...normalne sa jej smejem ze ic je vôbec nazive proste ze 36,2..to ja som v ziveote nemala ja zas mavam aj normalne zvysenu dokonca to riesim lekarmimam nato papiere...prsote nic mi neni a mam 37,5 bez akejkolvke iného problemu...ale jasne tu by mali byt aj strasny kasel atd...no zas strasny to je tak individualne aj vcra to bolo v správach ze to sa neda len tak zachytit proste je to hrozneja mam pocit ze sa mi sniva miestami...z môjho pohladu by bolo horsie uz len vybuch atomky, to co mali v cine je nieoc nepredstavitelne a teda neviem ci si to niekto uvedomuje vôbec...lebo slovaci su neni zvkynuti ani len na prirodne katastrofy typu zemetrasenie nevieme sa spravat nemávame ziadne take cvicenia ale nemame to ani v krvi podla mna...napr. v japonsku vedia co maju robit, v tkaom taliansku mam sestranicu uplne v reggiu na juhu vraj to tam beru ako chripku- ano ale kilometrovo z milana do reggia na juhu je viac ako z milana do bratislavy

katus226
28. feb 2020

Nevadilo by mi to, ale skor som zvedava, co spravia, ked niekomu naozaj nameraju zvysenu, ze ma napr. chripku... Nabehnu nanho v biohazard oblekoch?

angelinja
28. feb 2020

@katus226 ja zas neviem aky daju potom titulok ked nahodou..ze uz to zistia..asi to bude cez pol obrazovky na internete...a v tej chvili to este len zacne asi

autor
28. feb 2020

@tinapa no pardon. Neviem kto je tu malé decko. Zapoj mozgové bunky ty, co pomôže ak odmeraj teplotu 20-150zamestnsncom z celej populácie? Ak to už niekto ma, meranie teploty v mojej firme tomu nezabráni. Keby tu média neširia paniku tak každá z vás by reagovala ako ja. Chod si teda urobiť zásoby aby si bola pripravená. Médiá sledujem tiež, viem o kontrolách na hraniciach. Priebeh vírusu sledujem od začiatku januára tak mam dosť info aj zo zahraničných stránok. Ale tento zbytočný pokus v praci vnímam ako buzeraciu.

cammille
28. feb 2020

Meranie teploty v tomto pripade je viac pre efekt ako pre skutocny uzitok. Vsetci dobre vieme, ze virus sa prenasa uz pocas inkubacnej doby, ked clovek este zdaleka nema teplotu...meranim teploty sa nic nevyriesi.

eliska13
28. feb 2020

Chorý človek hoc aj so soplikmi nemá byť v práci, že to ľudia dennodenne robia je druhá vec.U muža vo firme všetci chori, už to doniesol aj domov a kolega má nakoniec zápal priedusiek

tinapa
28. feb 2020

Hovor si čo chceš..keď merajú teplotu na letiskách a hraniciach, prečo by to nemali robiť zamestnávatelia..mali by teraz všetci... Aká buzerácia..2 sek.záležitosť..ako pri fúkaní. To tiež odmietneš, že buzerácia? A nie, zatiaľ sa nezásobujem, dnes som kúpila len Savo😀 na podlahy...

strapec
28. feb 2020

@eliska13 mne kolega tvrdil, že ma alergiu, potom začal smrkať čierne sople a nakoniec jeho svokra mala čierny kašeľ.... myslíš že nechodil do práce? Chodil... Ja v piatom mesiaci na nervy, ostala som robiť z domu ...

whatever1
28. feb 2020

@h2 tiež nemávam teplotu keď som chora, naposledy asi pred 10 rokmi.

hastrmistr
28. feb 2020

@julia2018 vypoved okamzite...ohrozenie zdravia

tinapa
28. feb 2020

Včera písal virológ a lekár, že celý svet to podceňuje- môže to dopadnúť s nami veľmi zle.. Radčej prehnané opatrenia ako potom hasenie následkov. Neviem, či ten článok stiahli, už som ho nenašla..či to je už včerajšia a tým aj neaktuálna záležitosť, len som si to nestiahla ja... Vyjadroval sa veru desivo..a hovoril o pandémii, nie o epidémii.. Panika nie je namieste.. ale teda opatrenia na nešírenie nákazy sú dosť dôležité si myslím.. Hovoril aj o tom, že politici sa boja ťažkých rozhodnutí, ktoré poškodia ekonomiku celého sveta, ale tie sú vraj nevyhnutné v tomto prípade..

gubiko
28. feb 2020

@tinapa bolo to na pluske. https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/analytik-lek...
ja by som to brala s veľkou rezervou.

tinapa
28. feb 2020

@gubiko Ťažko povedať..myslíš, že je to nereálne?

gubiko
28. feb 2020

@tinapa to ja neviem. viem, že so strachom sa ťažko žije. a keďže riziko úmrtia mňa alebo niekoho z mojej rodiny je pod 1 percento, tak hej, zdá sa mi to prehnané. opatrenia sú, to je dobré. aj že kontrolujú ľudí v práci. no koronavírus tu na Slovensku už je, je nemožné, aby nebol. a nič sa také nedeje. ja sa skôr bojím toho, ako z toho ľuďom drbe. v Číne boli miestami ľudia násilím vzatí do nemocnice a žiadne info sa dlho neposúvali. tak z tohto by som ja reálne mala väčšiu obavu, že ľuďom úplne hrabne, ako reálne z vírusu, ktorý sa dá prežiť, aj prekonať, aj ho nedostať.

marca12
28. feb 2020

A co je na tom? Bud rada,ze sa snazi predchadzat dosledkom. Nie som pokana z koronavirusu,zbytocna panika,ale prevencia musi byt. Je otazka casu,kedy sa potvrdi aj u nas. Mozes byt rada,ze je v zaujme zamestnavatela vas chranit. Ja by som to u nas v praci uvitala,ale co uz. Ludom sa nezavdacis.

marca12
28. feb 2020

@tinapa citala som ten clanok a boli to hypotezy. On hovoril o opatreniach a hovoril tam aj o tom,ze netreba prepadat panike,ale ani situaciu nezlahcovat. Ja som teda ten clanok nechapala desivo

tinapa
28. feb 2020

@gubiko Áno, no tam už zomrelo veľa ľudí, preto im už z toho šibe.. Takže báť sa treba..tak zdravo..ako aj žiarliť..napr. Inak s tebou súhlasím..

tinapa
28. feb 2020

@marca12 Možno som to trochu prehnala s tým "desivo"..

marca12
28. feb 2020

Lenze si uvedom,ze aj zamestnavatel ma nejake povinnosti. Ak sa vo firme vyskytne tento virus,ma na krku mnozstvo problemov a je potrebne predchadzat im. Pri tomto viruse ta daju do karanteny,moze si vasa cela firma zostat v karantene niekolko dni? Kazdy vidi len seba,ale trochu sa zamysli nad povinnostami zamestnavatela.

jankapepe
28. feb 2020

Ja osobne neznášam ak niekto očividne chorý ide do práce aj tak nič nespraví a nakazi väčšinu kolegov.... miesto toho aby to jeden dva dni vylezal. Či koronu či chrípku či kašeľ......
Nemusíš si dať zmerať teplotu a zamestnávateľ od teba bude žiadať potvrdenie od lekára že si zdravotne spôsobilá.....ak sa ti chce zbytočne behať po doktoroch.

Aký konkrétny problém máš s odmeranim teploty??

katulienkax
28. feb 2020

@eliska13 ale to je problem len a len zamestnávateľov keby nevyhadzovali ludi z roboty ze chodia na pnky a ocrky tak by ľudia do roboty chorí nechodili. Takze to nezvaľujte na chorých ludi. Systém je chorý ze sa bojíš o robotu ked si 2 tyzdne pn