icon

Meranie teploty zamestnancom - koronavirus

28. feb 2020

Ahojte
Zaujíma ma či ma zamestnávateľ právo dať merať zamestnancom teplotu. Keďže sa to ma udiať dnes, tipujem ze je to kvôli koronavirusu.
Ide o prácu v kancelarii.
Ja s tým nesúhlasím a určite si ju už len z princípu nedám merať. Len ma zaujímalo či mi to môžu nariadiť.
Zdá sa mi ta panika prehnaná vzhľadom na to ze na SR ešte nie je výskyt ani potvrdený...

Strana
z3
klarissa25
28. feb 2020

jemine to ti robí taky problém dať si zmerať teplotu??? :D
ale tak ako ti môže dať fukať určite môže aj toto...

11bodka11
28. feb 2020

čo z teba odpadne ked si dáš zmerať?

janinah
28. feb 2020

tlieskam zamestnávateľovi,konečne s tým niekto začal,chorý človek /korona či hocičo iné/ nemá čo robiť v práci....

saadve
28. feb 2020

Pre tvojho zamestnávateľa je to robota navyše...robí to v rámci ochrany aj tvojho zdravia... a ako napísala @klarissa25 môže ti dať aj fúkať...

nika_m
28. feb 2020

A ked vam davaju fukat tak tiez odmietas? Ja to nevidim az tak katastrofalne, to ze nie je vyskyt potvrdeny nemusi znamenat, ze to medzi nami uz nekoluje 🤷 ved nebudu merat teplomerom v konecniku :D ale asi bezdotykovym a za 2 sekundy je po tom :D nechapem preco ta rebelia, ze nedam si zmerat teplotu

julia2018
28. feb 2020

Ja by som odmietla...

autor
28. feb 2020

Neblaznite. U nás do práce nikto chorý nechodí. Kolegyna ma ale Zrovna nádchu. Tak to ju akože pošlú domov? A ktorý lekár ju vypíše PN so soplikami? Alebo si ma čerpať dovolenku? Čistá kravina.
Ak by mi dali fúkať nebránim sa ale z akého dôvodu mi chcú merať teplotu. To radšej tlak nech merajú...

nika_m
28. feb 2020

@janinah suhlasim...pracovala som pred MD v open space priestoroch a velakrat chory clovek este dalsich 20 nakazil lebo podla jeho slov ma len nadchu, kasel bolo pocut aj o poschodie vyssie urcite

suve99
28. feb 2020

@autor ....

V zmysle Zákonníka práce zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, bez toho, aby zamestnanca na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania. Zamestnávateľ má právo kontrolovať svojich zamestnancov ak má na to vážne dôvody spočívajúce v charaktere práce, zaistení bezpečnosti a ochrany zdravia na pracovisku prípadne v kontrole interných pravidiel zamestnávateľa.

Takže, ak zamestnávateľ sa rozhodol kontrolovať je krytý zákonom.... Neboj, bazálnu teplotu Ti merať nebude 😂

rumba01
28. feb 2020

neviem, nerobila by som z toho taku tragediu. ked chcu zmerat, tak by som si nechala zmerat. ved ked sa citim dobre, tak sa nemam coho bat, no nie? robis z toho az prilis velku tragediu.

strapec
28. feb 2020

Veď to je paráda, toto by mali robiť aj počas obyčajnej chrípkovej sezóny a za radom posielať domov, hlavne v prácach kde sa dá pracovať z domu, lebo to sme presne mali v robote, kolega prišiel so "soplikom" a mesiac sme sa z toho spamätavali, lebo každý postupne ochorel...

dskjhfdlkdjhl
28. feb 2020

Kolegyna ak ma nadchu, tak jej mozno ziadnu zvysenu teplotu nenameraju a ak nameraju, tak potom nech si ju ide zrazat domov. Mozes byt rada, ze sa zamestnavatel stara.

autor
Autor odpoveď zmazal
sapetka
28. feb 2020

A z akeho dovodu to chce robit? Ci len je velmi prehnane uzkostny tvoj sef?😅

felycity
28. feb 2020

po právnej stranke neporadím, ale som prekvapená, že niekomu toto opatrenie môže vadiť, obzvlášť , ak celý svet je v pozore, je fajn, že sa snažia robiť takéto preventívne optarenie, lebo ak by sa niečo stalo, tak by každý kričal a prečo sa tie opatrenia nerobili skôr , nejde len o nás, stále v spoločnosti sú skupinu ľudí, ktorých to môže výrazne ohroziť, a keďže sa šíri bleskovou rýchlosťou aj toto je cesta to aspoň trocha to minimalizovať.... a inak kedysi v škôlka tiež ráno sa robila kontrola detí čo sa týka chorôb a pod...... Akt je v tom rozdiel, či by niekto na letisku, hraniciach kontroloval alebo v práci...

dskjhfdlkdjhl
28. feb 2020

A co je na tom? Ved odmerias a bude.

h2
28. feb 2020

Ja by som si teplotu nechala zmerať určite. Druhá vec je, či to má nejaký zmysel, keďže napríklad ja som človek, ktorý nemá teplotu zvýšenú takmer nikdy. Vlastne si ani nespomínam, či som ju ako dospelá vôbec niekedy mala zvýšenú. A pritom bývam normálne chorá. Aj nedávno tu o tom bola diskusia, niekto sa pýtal, či je normálne nemať teplotu pri chorobe a prihlásilo sa nás viac. Môj syn je zase pravý opak, máva vysoké horúčky a tiež sa už stalo, že mal mierne zvýšenú teplotu, hoci nebol chorý (po tréningu napríklad sa nám to v poslednej dobe stávalo. Večer zvýšená teplota, do rána klesla na normál.)

miku1
28. feb 2020

@h2 Mne inak minule detská lekárka vravela, že cca od 16 - 19 hod. ani nemám deťom merať teplotu, lebo v tom čase máme najvyššiu teplotu z celého dňa a môžme namerať, hoci nám nič nie je.

hefo
28. feb 2020

Odhliadnuc od toho, že je to také opatrenie skôr na vyvolanie dojmu, že sa niečo robí (kvôli dlhej inkubačnej dobe COVID-19), určite sa toto (meranie asi bezdotykovým teplomerom na čele) bude dať zo strany zamestnávateľa obhájiť oprávnenými potrebami bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci...

Ja by som sa teda nevzpieral, ak nemáš nejaký veľmi konkrétny dôvod do zamestnávateľa (a to nie do napr. svojho šéfa, ale firmy ako celku) rýpať.

dskjhfdlkdjhl
28. feb 2020

@h2 to mas presne ako ja a Tvoj syn podobne ako moja dcera😉

autor
Autor odpoveď zmazal
angelinja
28. feb 2020

nec hpaem pises ze pred nic neutisiacimi..tak ked v tejto chvili nikto netusi o co ide tak asi je duchom na marse

angelinja
28. feb 2020

o respirator si sa mala postarat sama..nikto sa nebude starat o to ci mas respirator kde zijete???

dskjhfdlkdjhl
28. feb 2020

A naco by ti bol respirator, ked si ani teplotu nechces dat odmerat?

angelinja
28. feb 2020

okrem toho samozrejme nieje potvrdeny u nas..ale akoze to fakt su ludia tak naivni???vy si m yslete ze slovensko je asi v nejakom vzduchoprazdne...okrem toho sa sem zajtra a dnes dovalia slovaci lietadlami ktori citia srdcom doma ci ako sa nazyvaju??pritom ziju uz roky inde , radsej mali ostat tam kde su a nestarat sa o to koho si tu my zvolime plus teraz su akurát tak este velke riziko

sense
28. feb 2020

Zmerat by som si teplotu dala ,nevidim v tom problem rovnako ako moze dat aj fukat...
...aj ked reakcie niektorych mi pridu uz cez len sirenie paniky....a chaos... nositelom a nakazcom moze byt aj clovek bez symptonov...a ani nevie ako a je siritelom....

...a tiez nechapem ani to nakupne sialenstvo...Ale tak ako pre mna niektori su z toho "mimo z paniky" tak ja som adi pre nich lahkovazna...
...vyskyt je udajne aj v rk respsu t ludia vo vojenskej... tak co teraz si nepustim dceru domovkedze je s otcom v rk na prazdninach...
...namuesto spaciru po nakup syrediskach a zhanani dezinfekcie som sla na poldna do lesa...v tomto pocasi je tam bozi klud a odnikial sa na mna nevali korona... ...jedine ak si jednu chladenu Coronu otvorim a vypijem
Robimv doprave a zle bude az vtedy ked ju uplne stopnu...

misik14
28. feb 2020

@nika_m u nas zavrete kancele, ale tiez jeden chory, z vedenia, co si moze brat volne kedy a ako chce a od neho nakazenych dalsich 10 co polka prejde do takeho stadia ze musi ostat na pn a pride o odmeny za dochadzku

angelinja
28. feb 2020

@misik14 ??? kde su zavrete kancelarie?

mogaa
28. feb 2020

Nebavíme sa o soplíku ale o meraní teploty.....pri prechladnutí určite nebudeš mať horúčku.....zvýšená teplota do 37,5 ešte môže byť akceptovaná, ale ak má niekto teplotu nad 38nemá čo v práci robiť - a je jedno či klasická chrípka, či korona alebo iné ochorenie....

dee01
28. feb 2020

toto je uplne postavené na hlavu, čo sa robí....ako na čo idú merať teplotu? robia sa veľké koncerty, kde sa mieša xy ľudí, všade v mestách, obchodoch ....a firma ide merať teplotu zamestnancom? akože už ozaj nemajú čo robiť v tych ,,kanceláriach,,ked vymyšľaju taketo hovadiny...

Strana
z3