icon

Moja zlá skúsenosť na pohovore

17alexis
16. sep 2014

Nedávno som tu písala, ako by som chcela robiť trénerku obchodných zručností. Dala som si žiadosť do jednej banky na call centrum, aby som pochytila niečo aj z tejto oblasti a časom sa možno cez nich dostala na tú vysnenú pozíciu. Pýtali sa ma na predošlé zamestnanie a tak som im hovorila, ako som za rok postúpila trikrát, od "obyčajnej" obchodníčky na manažérku pobočky, kde som však nevedela nájsť nových zamestnancov a teda som z tejto pozície odišla. Pre svoju hrdosť som odišla celkovo z tej práce. Všetko som im opísala, ako to prebiehalo, aké boli podmienky postupu na dané pozície a viete, čo mi na to jedna z tých dvoch tiav povedala? Že sa jej to nezdá, aby to bola pravda. Vraj to nie je možné. Opýtala sa ma, koľko som zarábala a keď som zabila 1 000-3500 € mesačne, skoro ich šľak trafil. Je mi jasné, že ma odpísali a nevezmú ma. Ale je toto normálne? Keď je niekto lepší ako sú tie dve, tak to musí byť výmysel? Normálne som sklamaná a som rada, že už nie som dva roky ich klientkou. Po dnešnej skúsenosti budem všetkých známych od tejto "úžarateľne" odhovárať. Ešte by som zniesla tú ich aroganciu, veď ak zarábajú 700 € možno, tak fakt majú byť na čo hrdé, ale týmto ma úplne dorazili. V tej chvíli mi ani vhodné slová nenapadli, čo by som im povedala, ale tereäz mám chuť im normálne vynadať. Nechápem, ako dajú vyberať predajcov ľuďom, ktorí tých predajcov nikdy nerobili.

maznacik007
16. sep 2014

@17alexis tak si urob prislusnu vysku a chod si za svojim snom .... ako call centrum je pre ludi po skole na ziskanie praxe ...
vyska sa da robit aj popri praci externe ... osobne neverim ze si s tou povodnou pracou sekla dobrovolne ale tak to musis ty vediet ...

a potom to zavisi len od spolocnosti kde pracujes ... ja som napr. zobrala nizsiu poziciu po rodicovskej v novej spolocnosti a po skusobnej dobe mi ponukli hned postup. ( ja som nechcela rovnaku pracu ako pred RD kvoli detom ... je to prilis casovo zatazujuce)

17alexis
autor
16. sep 2014

@maznacik007 To dokáže pochopiť len ten, kto to zažil. Dali totiž namiesto mňa chalana, ktorý nevie po slovensky, ale hovorí nárečím a prvý deň, keď som ho mala akože všetko naučiť, sa ma pýtal, ako sa zapína notebook. Týždeň som sa hrala na jeho tútora a potom som mu dala na stol veci a šla som. Teraz hladajú náhradu zaňho.

adawada
16. sep 2014
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

@17alexis no jo no, meno si musis vybudovat vzdy 🙂 drzim palce

sunshineka
16. sep 2014

@17alexis sorry,ale aj podla tvojho vyjadrovania tu ako sa povysenecky o nich vyjadrujes,posobis velmi povysenecky a namyslene.zapamataj si.na pohovore nikdy nesmies ohovarat predoslu poziciu.mozes jednou vetou zhrnut,preco si odisla,ale nikdy nehovor do detailov,co sa stalo.pre mna ako zamestnavatela by si nemala sancu po takom vystupe dostat pracu.firmy si vyzaduju lojalitu a nie platit niekomu za to,aby ich ociernoval za rohom.ty si mozes o nich mysliet,co chces,ale nikdy nesmies nahlas povedat pred potencionalnym zamestnavatelom

17alexis
autor
16. sep 2014

@maznacik007 Proste som to zobrala ako urážku, čakala som, že namiesto mňa tam daju niekoho normálnejšieho ako ja. Mohla som samozrejme ostať na "predmanažérskej" pozícii, ale skrátka mi to bolo také...trápne...

curious_george
16. sep 2014

@17alexis like pre @sisaha a ja len dodám, že ešte možno arogancia je to slovo, ktoré Vás vystihuje. Správať sa ako majster sveta, čo všetko vie a aký je dobrý... to vie každý a stretávam takých ľudí dennodenne... Rozprávať o tisícoch (resp. tisícke) na výplatnej páske a popri tom sa vyjadrovať, ako asi zarábajú tí, ktorí s Vami robili pohovor + čo mali na sebe... tak to je fakt hodné manažérky a dobrej obchodníčky... Prajem všetko dobré...

17alexis
autor
16. sep 2014

@sunshineka Neohovárala som predošlú pozíciu, povedala som pravdu, prečo som odišla. Práve naopak, ja o tej práci hovorím v dobrom, lebo dalo mi to fakt veľa, dokonca aj známych tam posielam, ak hladajú prácu. Aj som im povedala, že nech si to preveria, nemám si prečo vymýšľať. Len ma to proste zaskočilo, lebo nikde som problém nemala, takmer vždy ma všade vzali, že som si mohla vyberať. Aj do súčasnej práce som nastúpila na druhýkrát, lebo dávnejšie som dala prednosť inej, len skrátka toto ma rozčarovalo. Stretli sme sa už na chodbe, divne na mňa jedna zazrela, ani sa neodzdravila a ešte som ju vychytala na pohovore. 😲

17alexis
autor
16. sep 2014

@curious_george hej, možno som arogantná, beriem, ja však ak si cením čas, ktorý mi má dana osoba venovať, tak to vyjadrím aj oblečením a na stretnutie sa pripravím. Je preto normálne, že to očakávam aj od druhej strany. Všade to tak funguje, čiže banka ma dosť negatívne v tomto prekvapila. Ale tu nejde o to, kto mal čo oblečené, ide len o to, že som im pravdivo odpovedala, na čo sa pýtali a oni mi nepriamo povedia, že klamem. Tak ako sorry, no.

warholette
16. sep 2014

@curious_george a co sa ma plazit niekde na zemi v osuchanej sukni a svetri? Ked na to ma, tak na to ma, a to niektori ludia na Slovensku tazko vedia prekusnut. Lebo naco by sa snazili, ked maju teple miestecko niekde na urade, prdkaju si stastne v kancli a osobnom rozvoji ci servise zakaznikom ani nechyrovat. A potom pride nejaka, co sa vyzna, aj sa obliect vie, a uz je zle. Arogancia a sebavedomie su dve rozlicne veci, no ludia ich stale nevedia rozlisit.

sisaha
16. sep 2014

@17alexis oni pripravene boli. Mozno si bola uspesna ako zivnostnicka, no ak mas pracovat v tíme a budes svoju aroganciu davat najavo, velmi rychlo aj skoncis..

curious_george
16. sep 2014

@17alexis z Vášho pôvodného príspevku mám pocit, že práve veci čo mali oblečené a to, koľko ste zarábali vy a koľko zarábajú oni boli nosné témy... No ale to je jedno teraz... Robím pracovné pohovory už veeeeľmi dlho a je úplne normálne, keď sa kladú otázky práve toho typu, ktoré ste dostali. Ísť totiž z manažérskej pozície so zárobkom 1000-3500 EUR (to rozpätie je tiež, mimochodom, veľmi zaujímavé) na call centrum nie je normálne, či sa Vám to páči, alebo nie. Ale kvitujem, že ste si priznali, že ste arogantná, oni však očividne takých ľudí nehľadajú... 🙂

17alexis
autor
16. sep 2014

Asi som nemala začať písať o tom, ako boli oblečené, len ja si skrátka zakladám na dobrom prvom dojme Ten na mňa žiaľ neurobili ani na chodbe a to sme ešte nevedeli, že sa o chvíľu budeme rozprávať. A tiež si všímam stisk ruky a či mi pozerajú do očí. Nabudúce, keď sa ma niekto na pohovore opýta na príjem, tak fakt poviem, že som robila zadarmo alebo čo...nevravím, že som najlepšia obchodníčka na svete, lebo inde boli aj lepší ako ja, no ani sa neponižujem a nebudem tvrdiť, že som neschopná, keď to nie je pravda.

sisaha
16. sep 2014

@warholette toto nie je sebavedomie... toto co opisala je cista arogancia.. Nikto sa nemusi niekde plazit v osuchanom svetri a sukni.. Este raz si precitaj co napisala. Kde je napisane, ze sa vyzna? tu citame iba o jej pohlade a co si o sebe mysli.. Manazerske zrucnosti sa neziskaju za rok, ani za dva.. Tí ludia musia na sebe tvrdo makat a jednou z ich charakterovych crt je nadhlad, prijemne vystupovanie, zaujatie... Ona to nema.. aspon z toho co tu predviedla

sisaha
16. sep 2014

@17alexis ty nie si v pozicii, aby si si mohla zakladat na prvom dojme.. pracovnicky z ludskych zdrojov ta maju preklepnut a mozno im na tebe nieco nesedelo.. A mozno boli neprofesionalky, ale neznamena to, ze ty mas hodnotit ich spravanie..
ja som presla tiez nejakymi vyberovymi pohovormi - aj v bankach (a uspesne), ale nikto na mna neposobil tak ako to opisujes ty.

horana
16. sep 2014

No boze, jeden neuspech, tak pojdes na dalsi pohovor, naco sa tak rozohnovat nad jednym jedinym....nefixovat sa na to a ist dalej...postoj ja som bola ta skvela a oni taki hlupi ze ma nechceli rozhodne nepomaha, skor naopak prezradza mieru naivity a neskusenosti. Asi vycitili aj tu neprehliadnutelnu aroganciu, co tu vidi kazdy jeden.

sissy27
16. sep 2014

@sisaha tisíc lajkov keby sa dalo !!
@17alexis ak si na pohovore vystupovala tak, ako tu, tak by ma veľmi prekvapilo, keby sa firmy o teba bili...

17alexis
autor
16. sep 2014

@curious_george Tak ale ak im vadia pravdivé odpovede, na čo sa pýtaju také veci? Veď z CV im musí byť jasné, že som nerobila obchoďáčku za minimálku. Ten rozdiel záležal od pozície, na akej som bola - pretože tam sa rátal koeficient, ktorý tú výslednú odmenu znásobil a na ročnom období - v lete sa zarábalo viac a v tých chladnejších mesiacoch menej a tiež to záležalo aj od lokalít. Tie viac zbehané boli náročnejšie, tam bolo treba viac zabrať, odlíšiť sa od "ostatných", ktorí predávali ten istý produkt. Téma bola o tom, že ma považujú za klamárku, oblečko bolo iba tak na okraj, že si to všímam, proste... prvý dojem je len jeden.

maznacik007
16. sep 2014

@17alexis papier, net a CV znesie vsetko ... tak sa im to zdalo divne cele ... aj mne by sa zdalo popravde ... neries vies co chces chod si za tym, pouc sa z toho a uvidis..

17alexis
autor
16. sep 2014

@sisaha Ten pohovor prebiehal ako všade inde na začiatku, no ako sa ma pýtali, ako je možné, že som tak rýchlo postupovala a kolko som zarábala, tak bol prúser. Na chodbe sa mi neodzdravili asi preto, že ma možno nepočuli, ale aj oni by mali mať nejakú profesionalitu. Veď som im dala kontakty priložené v CV, kludne si to mohli aj v mojej prítomnosti overiť. Len o to mi ide, preto som tak rozčarovaná. Ešte sa mi toto nestalo, asi mi je súdené robiť biznis, nie byť zamestnaná. 😀 A ako som sa vypísala, je mi aj lepšie. Vďaka za všetky pozitívne aj negatívne postrehy. 😉

jaaty
16. sep 2014

@17alexis pracujem v banke na manažérskej pozícií (kedysi 2 roky aj na personálnom oddelení), ale keby sa na "mojom" výberovom konaní niekto správal ako to opisuješ ty (myslím tým tvoje správanie), bola by si prvá koho by som so zoznamu prípadných adeptov vyškrtla.
Hovoríš, že chce chceš robiť trénera predajných zručností - na to musíš mať v prvom rade vedieť "odhadnúť" klienta - teda aj pracovníčky personálneho oddelenia. Toto sa tebe zjavne nepodarilo. Chceš niekoho školiť a tútora kolegovi vydržíš robiť týždeň, potom to zabalíš. Zarábaš nad pomery mnohých manažérov v banke (myslím tým riaditeľov pobočiek, či vedúcich oddelení), ale odídeš odtiaľ a hlásiš sa na call centrum..... Sorry,ale v tomto tvojom príspevku je toho veľa, čomu by som neverila ani ja. ....a som si istá, že nielen ja. V prvom rade, troch skromnosti a pokory pri hľadaní novej práce nezaškodí a po druhé, a to mi nikto nevyhovorí, správaj sa k ľuďom tak, ako chceš, aby sa správali k Tebe. Ich správanie je odrazom toho tvojho.

tortelinka
16. sep 2014

@maznacik007 sto bodov za príspevok, prečítala som iba zbežne, ale je mi smiešno, ešte keď som pozrela na vek 😕

ervenka
16. sep 2014
17alexis
autor
16. sep 2014

@jaaty to nebol nový kolega, ale moj nástupca a mne sa nikto nevenoval. Hodili ma do vody, čiže nebol dovod, aby som sa venovala ja jemu, nebola to moja povinnosť. A on ani nemal zaujem sa učiť, ale chcel, aby som robila veci zaňho. Samozrejme - zadarmo. Na pohovore sa vždy správam tak ako sa správajú oni ku mne. Vždy som sa stretla s milým prístupom, aj tie baby v banke boli celkom v pohode, ale normálne sa ma opýtali, ako vyzerala tá moja práca, aké boli kritéria na postup a ja som ich podrobne opísala každú jednu pozíciu. Pýtali sa ma na plat, tak som im povedala, od kolko do kolko sa hýbal, povedala som, že tiež som mala dni, ked som nepredala, to aby si nemyslelai, že som neviem, čo a aj som im povedala, od čoho sa plat odvíjal. Rozprávala som kludným tonom hlasu, lebo nakolko som kombi sangvinik-melancholik (aspoň okolie to tvrdí), tak pokojným a takým zároveň živým hlasom hovorím vždy. Prekvapilo ma ich oblečenie, ale ok, budiš, to asi len ja som taká divná, že si všímam aj oblečko, neverbálku - to je asi choroba z povolania. Len nerozumiem, na čo sa ma pýtali na moje postupy v práci a plat, keď sa zrazu zmenili na nepoznanie. Ja som sa neprišla k nim ani hádať, chváliť ani nič podobné. Len som im odpovedala na otázky. Nič viac.

sisaha
16. sep 2014

@17alexis tebe nechyba iba skromnost, ale aj kolegialny pristup.. Vela veci riesis cez peniaze.. Vety typu - mna tiez hodili do vody (to je akoze co?) To znamena, ze nezaucis noveho? Lebo aj tebe to niekto spravil? Veta - chcel aby som robila veci za neho a zadarmo... K tomu sa radsej ani nevyjadrujem. Pokial nezacnes od seba, tak sa daleko nedostanes, ver mi. Zacni u seba, a to verbalnou komunikaciou.. , neverbalnu ries neskôr.

jaaty
16. sep 2014

@17alexis keď z nejakej inštitúcie korektne odchádzam (t.j. nevyhodili ma), nemám dôvod, aby som sa svojmu nástupcovi nevenovala. Chceš robiť trénera!!!!!!!!!!!!!!! Tak trénuj. Aj mňa nejeden krát hodili do vody, ale netvrdím, že to je OK a ak ku mne na pobočku príde nový človek, nenechám ho tápať len kvôli tomu, že aj ja som sa "topila". Moja zlatá, pracujem na manažérskej pozícii v banke už viac ako 15 rokov a ty si ukážka toho, koho by som vo svojom tíme mať nechcela. Ak čakáš, že ťa nový zamestnávateľ príjme s otvorenou náručou a bude Ti poklonkovať, aká si skvelá, čo si za rok dokázala - dievča zobuď sa. ...a to je rada v dobrom. Prajem Ti pekný večer i úspech v pracovnom živote.

mircalla
16. sep 2014

@17alexis Uprimne? S tymto pristupom sa vobec nedivim, ze ta nevzali. Mam ze sebou 17 rokov praxe aj na riadiacej pozicii, ale taku nafukanu babu....nie, dakujem. Evidentne to nevies pochopit a rozdychat, tak si sa rozhodla hladat chyby vsade okrem seba. Nestaci mat nieco v hlave, ludia hodnotia aj cloveka ako takeho.....arogancia medzi vyhladavane vlastnosti urcite nepatri. @sisaha to napisala maximalne trefne

kristinka.s
16. sep 2014

jaaty mas moj like1 @17alexis, ja by som este dodala, ze to kludne mohol byt test, teda ako sa dokazes spravat v istych situaciach, ako zvaldas stres, narocnych klientov, konflikty, utok atd. Totiz ono tych pohovorov je viac typov, nie len klasicky s otrepanymi otazkami typu, hobby, plat a plan na 5 rok. Prave na pozicii v call centre je dolezite aby clovek vedel reagovat na rozne typy ludi mimo osobny kontakt. A tymto sposobom si ta pani personalistky chceli preklepnut. Ale aj keby to bol klaicky pohovor, suhlasim s tym, ze na tvoj vek, a pracovne skusenosti v 1 firme nemas dovod byt tak povysenecka. Kariera ta len caka, ak teda vystupis spravnou nohou....

petrouchka
16. sep 2014

@17alexis pises, ze velmi chces trenovat ludi - mala si svojho nastupcu, ktoreho si mohla zaucit a mohla si si to vyskusat na vlastnej kozi, ci Ta taka praca naozaj bavi (ved iste aj ked budes trener, nebudu k Tebe chodit len ludia, ktori su ti na 100% sympaticki a uplne Ti sadnu), a na pohovoroch a v zivotopise si si to mohla uviest aj ako skusenost, ze si nieco take uz aj robila. Ale Ty jednoducho skonstatujes, ze Teba nezaucili a neni dovod, aby si Ty zaucila jeho a nie je to Tvoja povinnost.

silviaaa21
16. sep 2014

Mňa by zaujímalo, kde si to bola na pohovore, lebo nechce sa mi veriť, že v banke by s tebou niekto robil pohovor v taplákoch. Tam je dress code naozaj dosť kontrolovaný. A tiež nechápem, prečo sa hlásiš na call centrum, ak si bola taký dobrý obchodník. To radšej pozeraj finančného poradcu. Ak si naozaj taká šikovná, tak v banke sa môžeš vypracovať postupne aj na lepšie pozície a aj tých 3000€ je reálnych. Ak si chodila do terénu v botaskách a rifliach, tak si mohla robiť akurát pre jednu dosť reklamovanú nebankovú spoločnosť🙂

lauricka
16. sep 2014

@17alexis pohovory a vobec profesionalny zivot je o uspechoch i neuspechoch, padoch i vzostupoch. Nuz tak sa stalo cosi neprijemne, mozno su to kravy. To je jedno. Hod ich za hlavu a chod dalej. Mas pred sebou dalsie pohovory a dalsie vyzvy, na ktore potrebujes minat energiu. Nie na rozculovanie sa nad niecim, co je minulost.