Môže zamestnávateľ zrušiť už zaplatenú dovolenku?
Ahojte, už pred niekoľkými mesiacmi som si naplánovala dovolenku a zaplatila zájazd. Teraz mi vedúci naznačil, že v tom termíne ma bude potrebovať v práci. Môže mi dovolenku zamietnuť aj takto na poslednú chvíľu? Neplánovali sme si v práci dovolenku písomne, nerobili sme si nejaký rozpis :-/
@anonym_autor Tak ja ako ucitelka si tiez nemozem planovat kedy chcem a nie, to ze uz kupim zajazd, nie je dovod.
Samozrejme, ze moze. Podla Zakonnika prace ma zamestnavatel pravo manipulovat s tvojou dovolenkou za urcitych podmienok. Prva velka chyba je ta, ze si nedala dovolenku schvalit pisomne/elektronicky v systeme. Tym padom on nevie, ze ty mas dovolenku naplanovanu a zakupenu. Lebo najprv sa pytas v praci a az potom si kupujes zajazd.Teraz Ti neostava ine, iba sa dohodnut v praci alebo zajazd stornovat, ak vies, ze tam nebues moct ist.
@anonym_autor dovolenku v práci máš mať schválenú písomne ešte predtým než niečo zaplatíš.
Ak si nemala tak nuž, tvoj problém
Ak si mala tak ti musí preplatiť náklady
no. môže sa to stať. sú takí debili čo využijú možnosť robiť podriadeným problémy…
teraz s tým neurobíš nič - do budúcna je to ale ponaučenie - vždy až po odsúhlasení…
Zamestnávateľ má právo nakladať s celou tvojou dovolenkou a môže ťa dokonca odvolať aj z už prebiehajúcej dovolenky, no v takom prípade je povinný uhradiť ti vzniknuté náklady.
Keď vieš že tam máte neisté dovolenky tak vždy ju rieš vopred písomne. Vie ťa niekto zastúpiť alebo musia na ten čas zavrieť?
zametnavatel disponuje tvojou dovolenkou... ak si to nemala predom pisomne schvalene nespravis nic
Môže. Hlavne, keď si ju nemala písomne schválenú.
Môj manžel mal dovolenku nahlásenú od februára. Pred 2 týždňami sa majiteľ spamätal, že v tom termíne nemá za muža náhradu a dovolenku mu teda nedá. Našťastie si to rozmyslel, keďže by musel manželovi zaplatiť náklady za prepadnutú dovolenku. Lenže môj manžel mal dovolenku schválenú od februára.
Ak si nemala dovolenku oficialne schvalenu, tak ano moze a ak sa nemylim, tak v tomto pripade ani nie je povinny ti preplatit naklady za zrusenu dovolenku (co by musel, ak by si ju schvaleni mala).
Mas jednu šancu. Ak by si čerpala ešte starú dovolenku, a zároveň zájazd by bol po 1.7. a ty by si to dala (teraz neviem) 2 týždne alebo mesiac dopredu vedieť. Vtedy si ty sama môžeš určiť čerpanie dovolenky.
Inak ti môžu neschváliť dovolenku, alebo aj zrušiť, aj ak mas zájazd zaplatený. Preplatiť výdavky musí len pri zrušení.
Ale z akého dôvodu ti ju nechce schváliť? Je ten dôvod vážny, objektívny? Lebo on by mal prihliadať aj na záujmy zamestnanca.
Ak nebola dovolenka schválená oficiálne a písomne, tak smola ...je to jeho právo (hoci ľudsky to je celkom špinavosť).
A btw u nás na škole neexistuje mať dovolenku mimo prázdnin, jedine ak ochorieme a hrozila by dlhšie PN - vtedy dovolí dva dni pred víkendom vziať. Veď by to ani nevychádzalo, my si tie prázdniny tiež nadrabame.
Môže ti zrušiť dovolenku - ale ak si mala zaplatený nejaký zájazd, tak ti to musí aj preplatiť. (Ak bola dovolenka riadne nahlásená)
U nas v praci sa to raz stalo, ale to fakt bola vynimocna situacia, ze sme ziskali necakane noveho klienta a kolega, co robil sam, proste nemohol odist. Bol mu preplateny cely zajazd, co mal zaplateny, lebo jemu uz v tej CK s ktorou mal ist vyratali 100 percentne storno. On to mal ale riadne nahlasene v predstihu, neratal s takouto situaciou.
@anonym_autor pokial nemáš nič oficiálne podpisane/schválené, tak môže.
@adri266 Ale mozes. Svagrina je ucitelka a chodi na dovolenky kedy chce,ci jun,september alebo aj v lete cez prazdniny deti
@marca12 ak by ju riaditeľka nepustila, tak si môže pískať. Keby toto robila učiteľka môjho syna, tak sa stazujem. Na dovolenku ma dosť voľná cez prázdniny.
@marca12 ak by ju riaditeľka nepustila, tak si môže pískať. Keby toto robila učiteľka môjho syna, tak sa stazujem. Na dovolenku ma dosť voľná cez prázdniny.
@anonym_01b098 Cez prazdniny su vyssie ceny,takze aj ucitelka chce usetrit. A posledny tyzden sa uz aj tak deti neucia,takze ziakom tym neublizuje.

@anonym_autor tak o dovolenku sa ziada vopred. A ano, moze ti ju neschvalit.