icon

Nechce sa mladým ľuďom robiť?

20. júl 2025

Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.

Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.

Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.

Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.

Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.

Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.

Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.

Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.

Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.

Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?

Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.

Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?

anonym_88a145
21. júl 2025

Tak nielen mladi su lenivi.. Ja mam kplegynu 50 +.. Robi ako sa jej chce.m a to co ma v naplni prace sa jej robit nechce.m robi to za nu druha... Nic sajej nemoze povedat lebo sa oduje a naserie.. Nadriadeny ta odbije ze on taketo pletky riesit nemieni... Takzr aj starsi su lenivi .. Nie len mladi.m tak ako si ini mladi pracoviti a robit chcu .. To je tak..
Moj syn zase brigaduje za 4.5.. Ma 16.. Mal povodne robit obsluhu... Jeho sefka ho supla do kuchyne kde muso robit vserko sam.. Dokonca aj druhi zamestanci jej dohovarali a nic... Takze mladi aj robit chcu a ake podmienky maju... Nabuduce sa mi moze vysrat ist robit niekam.

anonym_ada658
21. júl 2025
@anonym_48f5c9

@anonym_ada658 ono je to vsetko pekne, ale ty si uvedomujes, ze nie vsetci mozu robit pracu z home officov ci part time. Tolko takej prace jednoducho nie je. A zaroven potrebujem aj ludi v nepretrzitych prevadzkach, aj ludi vo vyrobe, s nudnou pracovnou naplnou a podobne. Ano,´ tak tych ludi treba poriadne zaplatit” to je super. Ale zase sa dostavame dalej, ked tych ludi poriadne zaplatime, ked dame elektrikarovi, co skoncil strednu skolu a vie minimum, musi pracovat len pod dozorom, bezne meska do prace a zda sa mu to ok, viac ako 2000€, lebo za menej nepojde co sa stane? Firme stupnu naklady. Tie sa prenesu do cien. Nakoniec to zaplatis aj ty z tvojho home officu. Je v poriadku pytat vysoky plat, mat ocakavania, stanovit si nejaky standard a hranice. Ale na druhej strane musi mat ten zamestnanec co ponuknut. Jeho efektivita prace musi byt taka, aby sa to jednoducho tej firme oplatilo. Kazdy sa tam dostat moze ked na sebe bude pracovat. Ale tu aj autorka hovori presne viem o com, lebo to zazivam. O mladych ludoch, ktori nemaju co ponuknut, slabe vedomosti, pracovna disciplina minimalna len velke ocakavania. Ano, mozu byt chvilu za hrdninov, ktori bojuju za lepsie pracovne podmienky na slovensku. V realite je vsak dosledok taky, ze kopec zahranicnych firiem sa pobali a odide o krajinu dalej, pretoze my ako krajina (ano zovseobecnujem, ale statistika je taka) nemame co ponuknut. Doteraz sme ponukali lacnu pracovnu silu a pracovnu moralku, na tom nasa ekonimika vyrastla. Teraz uz toto ponukat nechceme, chceme viac. Ok v poriadku. Vieme viac ponuknut? Ako krajina? Vieme ponuknut take podnikatelske prostriedie, priaznive podnikatelske zakony, know how, vzdelanu pracovnu silu na vysokej urovni, ze ked si vyzenieme firmy s trojzmenkami a vyrobnymi halami, prilakame sem nove high tech firmy s home officami a benefitmi? No jednoducho nie, resp. nie dostatok, aby sme zamestnali vsetkych. Potomludia utekaju do zahranicia. Ti schopnejsi. Ti neschopnejsi tu zostavaju, chodia po pohovoroch, pytaju tisicove platy ako maju ich kamosi na tych par hi tech postoch ci v zahranici, ale nevedia ponuknut ani len dostavenie sa na termin pohovoru v spravnom case velakrat.

@anonym_48f5c9 Je extrémne množstvo mladých, šikovných ľudí ktorý odchádzajú lebo na Slovensku je to jedna veľká tragédia (pracovné podmienky, plat).
Veď je smiešne aby človek ktorý robí 12ky, nočné, nadčasy, víkendy dostal takúto smiešnu výplatu. Je sa teda mladý vôbec nedivím že takúto prácu nechcú.
Moja kamarátka pracuje vo vedení fabriky, oni ako firma si za jedného robotníka účtujú 20€ na hodinu, platy tam majú ľudia 5,20€ tý čo sú tam roky 5,50€. Veď to je smiešne.... Je dobré že mladý poznajú svoju hodnotu a nebudú robiť na pozíciách ktoré nie sú adekvátne zaplatené (hlavne ak sa jedná o naozaj náročnú prácu).

Veľa mojich šikovných (aj tých menej šikovných) kamarátov odišlo do zahraničia. Každý jeden si pochvaľuje plat, prístup vedenia, atmosféru v kolektíve, pracovné benefity. Večšina si vyskúšala aj prácu u nás a teda nevrátili by sa ani náhodou.

My sme si prácu našli dobrú, keby sa tak nestane šli by sme tiež smer zahraničie.

anonym_655b49
21. júl 2025

tak si pozrime náhodne pozíciu skladníka: nástupná mzda: 1050 euro a citujem: Mesačné odmeny AŽ do výšky 120,-€.
Požadujú fyzickú zdatnosť a prácu s bremenami. Koľko ten mladý, fyzicky zdatný zarobí? Ako z toho môže niekto mladý vyžiť? Toto je plat pre mamahotelového šuhaja, nie pre samostatne fungujúceho jedinca:
https://www.profesia.sk/praca/sconto-nabytok/O5...

alica110
21. júl 2025
@anonym_655b49

tak si pozrime náhodne pozíciu skladníka: nástupná mzda: 1050 euro a citujem: Mesačné odmeny AŽ do výšky 120,-€.
Požadujú fyzickú zdatnosť a prácu s bremenami. Koľko ten mladý, fyzicky zdatný zarobí? Ako z toho môže niekto mladý vyžiť? Toto je plat pre mamahotelového šuhaja, nie pre samostatne fungujúceho jedinca:
https://www.profesia.sk/praca/sconto-nabytok/O5...

@anonym_655b49 Alebo naslubuju hory-doly a ked prides na pohovor, tak zo mzdy 2000 euro je razom 1400 v hrubom a aj to, ak odpracujes nadcasy. Je to bieda. Na Slovensku sa roky do nicoho neinvestovalo, akurat sa sem natahali zahranicne automobilky, ktore v buducnosti caka krach.

hefo
21. júl 2025

Buďme radi za to, že je tu (zatiaľ) takáto situácia, že (nielen) mladí môžu odmietať pracovať a napriek tomu majú z čoho žiť!

Až príde doba, že bude každý nútený niečo vziať, aby mal čo do huby, vtedy bude zle!

alica110
21. júl 2025
@hefo

Buďme radi za to, že je tu (zatiaľ) takáto situácia, že (nielen) mladí môžu odmietať pracovať a napriek tomu majú z čoho žiť!

Až príde doba, že bude každý nútený niečo vziať, aby mal čo do huby, vtedy bude zle!

@hefo Netreba prehanat, ale to by sa zamestnavatelom pacilo, to verim.

marcellka32
21. júl 2025
@guiseppinka

@marcellka32 neprekvapuje ma to. Vsetci to cakaju... teraz je to dost bieda... ak niekto ma 4000e brutto, tak je to mega skuseny zamestnanec s brutalne dobrou praxou

@guiseppinka no pýtam sa preto, lebo ja mám 20 ročnu prax a tie platy sú bieda na Slovensku a ako vidím aj v Rakúsku

guiseppinka
21. júl 2025
@marcellka32

@guiseppinka no pýtam sa preto, lebo ja mám 20 ročnu prax a tie platy sú bieda na Slovensku a ako vidím aj v Rakúsku

@marcellka32 no hej, je to bieda vsade... odvsadial pocujem, ze "ked sme sem prisli, tak sme zarabali viac"...

denkabemommy
21. júl 2025
@vladuska20

@basska_b ved kazdy mlady chce robit cez instagram a tak zarabat velke lowe,tak ako im to prezentuju a ukazuju kazducky den,preto aj take velke ocakavania maju.Neziju realitou ale virtualitou,a to je na skodu.

@vladuska20 každý mladý? To sú len mladí, ktorých vidíš ty, lebo ich je vidieť. Ja nepoznám úprimne mladého (pohybujem sa dosť aj medzi pubertiakmi ), že by chceli robiť youtubera alebo iného šaša. Dokonca poznám jedného 15r čo dokázal sám vymurovať plot pri dome, lebo otec nemal čas 🤷🏼‍♀️. To, že mladí sa nepotrebujú zmrzačiť v robote za pár drobných je vec druhá. Ani ja by som sa nie, načo to je dobré? Komu tým reálne prospejem? Sebe nie, takže áno, aj ja som si veľmi starostlivo vyberala školu, prácu aby som zarobila a nenarobila sa a neuveríš, áno, živí ma aj to, že robím reklamu na Instagram a celkom slušne 😅.

maciatkolulu
21. júl 2025
@hefo

@hefo akože tiež ticho uvažujem,že kde pracujú ti všetci,čo sa tu prezentujú s 5 dovolenkami donroka,lyžovačka mi,domami atď ..všetci pracujú v zahraničí,či ako to je?

mata1988
21. júl 2025
@anonym_7f6b29

@anonym_autor prečo by absolvent ekonómie mal nastúpiť do práce za 1450 hrubého, preboha? Veď na to nemusel študovať päť rokov.

@anonym_7f6b29 vystudovat ekonomiu a ovladat teoriu je jedna vec, ale pouzitelnost v praxi druha..a ak je to cerstvy absolvent, chyba pracovna historia..takze za mna 1450e nastupny pre absolventa je velmi slusne. S narastajucimi skusenostami rastie aj plat..

anonym_f51f0d
21. júl 2025
@maciatkolulu

@hefo akože tiež ticho uvažujem,že kde pracujú ti všetci,čo sa tu prezentujú s 5 dovolenkami donroka,lyžovačka mi,domami atď ..všetci pracujú v zahraničí,či ako to je?

@maciatkolulu Bud maju dobre zamestnanie, uspesne podnikaju alebo robia to, co moja rodina. Stryko zamestnava svojho syna, ktoremu na pasku napise vsetko, tym padom si vzal hypoteku rovno na dom a auto Lexus. Ostatnym zamestnancom dava na pasku minimalku, ostatne bokom. Preto maju na domy, lyzovacky, dovolenky, lebo takto ojeb**ju. Moj otec tiez pracoval dlhe roky za minimalku na papier, zvysok na ruku. Az prisiel dochodok a otec neveriaco pozeral, kolko mu vypocitali.

anonym_9d365b
21. júl 2025
@1andrea111

@anonym_autor píšeš že nemáme opatrovateľov, ošetrovateľky, postarky.... Vieš aké sú tam platy? To by si za tie peniaze robila?

@1andrea111 ja pracujem ako poštárka a môj plat je 700€ ,veľmi veľká bieda na to co všetko to obnáša

anonym_22a551
21. júl 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu Ak sa nebavíme o tých, čo majú úver taký, že robia iba naň, tak sú to mladí, šikovní ľudia, ktorí nastúpili na vlak v správnom čase, veľa z nich prešlo z minimálky za niekoľko tisíc v priebehu 3-5r, prečo? Lebo chceli byť lepší, než ten v zrkadle oproti nim, nie lepší ako sused. To je celá veda o tom, odkiaľ majú mladí ľudia peniaze, keď nebudeš pozerať do cudzieho tanieram zistíš, že aj v tvojom môže byť veľa, len musíš dobre navariť.

maciatkolulu
21. júl 2025
@anonym_22a551

@maciatkolulu Ak sa nebavíme o tých, čo majú úver taký, že robia iba naň, tak sú to mladí, šikovní ľudia, ktorí nastúpili na vlak v správnom čase, veľa z nich prešlo z minimálky za niekoľko tisíc v priebehu 3-5r, prečo? Lebo chceli byť lepší, než ten v zrkadle oproti nim, nie lepší ako sused. To je celá veda o tom, odkiaľ majú mladí ľudia peniaze, keď nebudeš pozerať do cudzieho tanieram zistíš, že aj v tvojom môže byť veľa, len musíš dobre navariť.

@anonym_22a551 ved jasne. Len ono ťažko po škole nastúpiť a mať plat 2000 v čistom,pracovnú dobu 5 hodín a 4x do týždňa HO. Väčšina ľudí si tie domy a byty a dovolenky odmaka. Poznám aj takých,čo chodia do AT doslova rite utierať a na sk sa tvária ako top manažéri. Len aj toto už skončilo.

estellas
21. júl 2025
@vladuska20

@basska_b ved kazdy mlady chce robit cez instagram a tak zarabat velke lowe,tak ako im to prezentuju a ukazuju kazducky den,preto aj take velke ocakavania maju.Neziju realitou ale virtualitou,a to je na skodu.

@vladuska20 Určite nie každý, ja mám 22 nechcem robiť influencerku. Neláka ma propagovať somariny cez instagram. Nemám rada také zovšeobecňovanie.

denkabemommy
Autor odpoveď zmazal
tykat
21. júl 2025
@kvetinka_2

@tykat dá sa podľa Vás vyžiť z 1000 brutto? tak to potom klobúk dole pred Vami

@kvetinka_2 v mama hoteli? Uplne paradne. Vela 20-30r.ludi byva v detskej izbe, alebo im nehnutelnost poskytnu rodicia za energie. Pripadne idu do zdielaneho byvania kde si platia izbu. Lebo najviac z prijmu odkroji byvanie, uz ci hypo alebo najomne. A ludia bez zavazkov z cca 700-800€ v cistom vyziju paradne.

sofinkasara
21. júl 2025

@anonym_autor nechce :(

anonym_ffa9c7
21. júl 2025
@anonym_autor

@doriiis ďakujem, to presne hovorím. Kto nám bude kúriť, kto bude blokovať, kto bude piecť, kto bude obsluhovať na čerpacích staniciach? To všetko zatvoríme o 15.00 a budeme mať voľný čas?

@anonym_autor a kde budú ten voľný čas tráviť, keď všetko zatvoríme o 15:00? Veď ani restiky ani kaviarne nebudú otvorené. Hádam sa pôjdu prechádzať do lesa🤣

anonym_1c9585
21. júl 2025
@anonym_ffa9c7

@anonym_autor a kde budú ten voľný čas tráviť, keď všetko zatvoríme o 15:00? Veď ani restiky ani kaviarne nebudú otvorené. Hádam sa pôjdu prechádzať do lesa🤣

@anonym_ffa9c7 juj, vsak ostatní (stari) predsa makať môžu, keď su blbí 🙈

anonym_7c88fe
21. júl 2025
@biba_18

1500 butto je 1100 v čistom. to si rodinu nezaloží s takým platom…

@biba_18 S takým platom musíme uživiť dve deti, bohužiaľ, za hranicami Bratislavy sú platy častokrát takéto :(

anonym_22a551
21. júl 2025
@maciatkolulu

@anonym_22a551 ved jasne. Len ono ťažko po škole nastúpiť a mať plat 2000 v čistom,pracovnú dobu 5 hodín a 4x do týždňa HO. Väčšina ľudí si tie domy a byty a dovolenky odmaka. Poznám aj takých,čo chodia do AT doslova rite utierať a na sk sa tvária ako top manažéri. Len aj toto už skončilo.

@maciatkolulu reagovala som na margo toho, čo si pisala, že odkiaľ berú mladí ľudia peniaze, že niektorým naozaj stačilo pracovať 2-3 roky a mali HO 4h práce a plat 2000+ 🙂, lebo boli šikovný a na správnom mieste so správnym vzdelaním.
Kamarát mi pred rokom ukazoval faktúry, ktoré fakturoval za účtovníctvo firmám. Bolo tam cez 8k za mesiac.Chalan mal vtedy 26r.

anonym_6a6e76
21. júl 2025

@anonym_autor to su zastarale zvyky a mladi idu s dobou, nebudu robit otroka. Ja nemam ani medzi 20 a 30 vek a nie dakujem, toto co ponukas by som ani ja nerobila.

maciatkolulu
21. júl 2025
@anonym_22a551

@maciatkolulu reagovala som na margo toho, čo si pisala, že odkiaľ berú mladí ľudia peniaze, že niektorým naozaj stačilo pracovať 2-3 roky a mali HO 4h práce a plat 2000+ 🙂, lebo boli šikovný a na správnom mieste so správnym vzdelaním.
Kamarát mi pred rokom ukazoval faktúry, ktoré fakturoval za účtovníctvo firmám. Bolo tam cez 8k za mesiac.Chalan mal vtedy 26r.

@anonym_22a551 presne,pár mladým ľuďom ... Šikovným. A zvyšok? Väčšina ľudí sa vypracuje,nie,že ešte zo školy nevylezu a už kladú podmienky.

denkabemommy
21. júl 2025
@maciatkolulu

@anonym_22a551 presne,pár mladým ľuďom ... Šikovným. A zvyšok? Väčšina ľudí sa vypracuje,nie,že ešte zo školy nevylezu a už kladú podmienky.

@maciatkolulu ale tých šikovných nie je pár, ale naozaj veľa. Ďalší napr cestujú lowcost a popri cestovaní si vždy nájdu nejakú brigádu a zarobia tam na ďalšiu cestu. Niekto je digitálny nomád, niekto sa predáva online, ďalší bývajú pri rodičoch tak aj z malého platu si vedia financovať nákladný život. Veď možností je v dnešnej dobe toľko, že to pre starších ľudí nie je ani pochopiteľné. Nehovoriac proste o tom, že vždy vidíme len to pozlátko na povrchu, ktoré táto mlada generácia ukáže (zvyčajne na soc.sieťach)

anonym_22a551
21. júl 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu ja mám vo svojom okolí samých šikovných mladých ľudí, takže určite ich nie je pár, len netreba škatuľkovať. A áno vypracujú sa ale netrvá to 10 rokov ale 2-3r po škole, ak vôbec na nejakú VŠ idú 🙂

maciatkolulu
21. júl 2025
@anonym_22a551

@maciatkolulu ja mám vo svojom okolí samých šikovných mladých ľudí, takže určite ich nie je pár, len netreba škatuľkovať. A áno vypracujú sa ale netrvá to 10 rokov ale 2-3r po škole, ak vôbec na nejakú VŠ idú 🙂

@anonym_22a551 tak to je super,potom nerozumiem tomu skucaniu ako sa na sk nedá. A všade je lepšie. MK je proste neuveriteľný.

anonym_22a551
21. júl 2025
@maciatkolulu

@anonym_22a551 tak to je super,potom nerozumiem tomu skucaniu ako sa na sk nedá. A všade je lepšie. MK je proste neuveriteľný.

@maciatkolulu niektorým sa nedá, niektorým sa dá. Ja som nikdy neodišla do zahraničia po lepší peniaz, lebo ho viem zarobiť aj tu 🙂

anonym_1c9585
21. júl 2025
@anonym_22a551

@maciatkolulu niektorým sa nedá, niektorým sa dá. Ja som nikdy neodišla do zahraničia po lepší peniaz, lebo ho viem zarobiť aj tu 🙂

@anonym_22a551 ono hlavne problémom je, že niektorí nebudú mať "dost" nikdy. Keď ma sused, chcem aj ja predsa.