icon

Podnikanie a nepochopenie u rodiny

flofi
28. sep 2017

Ahojte,

v skratke opíšem môj problém, s partnerom sme sa vrátili zo zahraničia do rodného mesta, všetci čakali že si najdeme pracu a budeme fungovať ďalej ako doteraz.. My sme sa však založili s.r.o a rozhodli podnikať, zatial v malom ale predsa. Teraz máme zrazu veľa voľného času, a naša rodina má pocit že sme len povaľači a len sa flákame a nič nerobíme. Čo sa týka príjmov, zarobíme podobne ako keby sme niekde dreli , posledné mesiace aj o čosi viac. Podnikáme v oblasti stavebníctva, ja sa venujem papierom a celej agende, muž organizuje pracovníkov, rieši obhliadky, ak treba aj fyzicky pomáha..
Toho voľného času je naozaj oveľa viac , ako keby sme chodili denno-denne do práce. Chodíme na výlety, na nákupy, venujeme sa koníčkom, užívame si. A čo ? Je to naša šikovnosť že sme sa dokázali takto zariadiť a na tie peniaze nemusíme doslova krv vypotiť.

Mama ma stále porovnáva s bratom, ten robí 12 hodin denne, je stale mrzutý a nevyspatý, malemu synovi a manželke sa ani nema čas venovať.. vôbec si neužíva život. Jeho zárobok je takmer totožný ako ten náš, s tým rozdielom že on so ženou su schopný do dvoch týždňov všetko mínuť, do vyplaty hladuju, zadlžuju sa pri každej priležitosti.. Mne ho mama dava za príklad, len preto že chodi každy deň do práce ? Že ma trvalý pracovný pomer ? Ano, z jednej strany je to vačšia istota ako v podnikaní, tam neviete čo bude ďalši mesiac, ale pre ten prípad si my každý mesiac odkladáme nemalú sumu, a vonkoncom sa nezadlžujeme. Nedokážem pochopiť že vlastná mama by bola radšej aby som sa trápila niekde za minimalku, ako keď môžem mať 5x toľko za zlomok námahy.. Ja im dokonca pomáham,a nikdy od nich nič nežiadam..

Myslite si že je to len závisť ? Nikto nás nepodporuje, nikto nam nedopraje, stale len oči prekrucaju, myslia si že takí mladí (máme 24 rokov ) nič nemôžu dokázať. Ja sa chcem mať v živote dobre, nechcem makať za minimalku, a hlavne chceme deťom po sebe niečo zanechať aby v tom mohli pokračovať a aby sa raz tiež mali dobre..

Úspech je vekovo ohraničený ? Kde je napísané že sa nám nebude dariť ? Niekto začína podnikať napr. v 40 rokoch, no mi v tom veku už môžeme mať firmu s 15 ročnou historiou a to si myslim už niečo znamená.. A ak sa prestane dariť dlhodobo ? Tak proste pôjdeme makať niekam za minimalku, ale aspoň si nebudeme do konca života vyčítať že sme to aspoň neskúsili..

PS : deti zatial nemáme, ale keď raz budú , tam tiež vidím výhody, viem pracovať doma popri materskej, pomáhať mužovi aj naďalej s papiermi.. On vraví že oni to nikdy nepochopia, lebo boli naučený zabehnutým koľajam, a su ako ovce, práca, domov a dokolečka. Kto to nerobí je pre nich čudný.

Ďakujem za každý váš názor na túto vec 🙂

Strana
z2
aduska121
28. sep 2017

@flofi ahoj osobne si myslim ze to nie je zavist skor porovnavanie vela rodicov to ma v tendencii aj ked neviem preco...mozno tym zdoraznuju aby ste peniaze neminali inak nechapem preco by to takto brali...mozu byt radi ze sa vam dari je to vasa sikovnost a vas uspech mi. Y vas podporovat a byt na vas hrdy!!!!

emilia25
28. sep 2017

@flofi ale cez zimu uz stavebictvo ma pauzu az do jari co vtedy.trosku ma zarazila ta socialka pretoze ked uz to bude treba platit tak sa to platit bude musiet inak hrozi exekutor zablokovanie uctov a pod.ale je to super len treba mysliet na tu zimu.a rodinu tiez jednym uchom dnu druhym von.

flofi
autor
28. sep 2017

@emilia25 pri sro niesu povinne odvody do socialnej poistovne..

loginexistuje
28. sep 2017

@flofi len treba ratat aj s tym ze neni potom narok na materske, PN a pod.. za mňa nechapem tiez co riesis ako si kto co zariadi tak ma ... a teda taketo nazory od iných tak to sa akurát pousmiat ... a myknut s plecom ... a tiez by som znizila frekvenciu kontaktu

tiper24
28. sep 2017

@flofi nedajte sa odradit, kaslite na to co vam hovoria a urcite je tam aj zavist

oila
29. sep 2017

Podla mna to je cista zavist, akoze nechapem ako ti napriklad moze zavidiet vlastna mama a chciet aby si isla pracovat niekde do fabriky za minimalnu mzdu a driet sa denno denne a este aj cez vikend casto. Asi by som to ignorovala, nic ine sa asi neda urobit pokial si to nedaju vysvetlit

vejkazvejka
29. sep 2017

tak nemusí to byť len závisť, my podnikáme tiež, sme ešte v tej v tých začiatkoch že už nejaké tie mesiace džgáme len peniaze na vstupné náklady a rast. Zárobok ešte nedostatočný, preto chodíme ešte aj do práce obaja. Tiež sa stretávame s nepochopením, resp. stretávali sme sa lebo šak v robote máš istotu a dobre máš, blízko a máš 650€ to si drž, no prd makový. Žiadna istota keď si po 3/4 roku oznámia že či viem vôbec že som len zástup materskej. Aha efekt. Dikičko za istotu. A tak bojujeme, makáme, odriekame totálne všetko, aby sme čo najviac mohli dať do podnikania. To sa samozrejme tiež nepáči, ale myslia to dobre, že si ani neužijeme nič keď sme mladí atď. Ale berieme to tak, že teraz zmákneme všetko a keď budeme starší môžme zbierať ovocie a užívať si. Aspoň viem, že niečo budujem, neviem si predstaviť, že chodím len do práce za 650€ mesačne celý život a nemám nič, život mi utečie medzi prsty tak či tak. Ale aspoň niečo vybudujeme a môžme si potom užívať, Zanechať aj deťom atď. Každopádne som chcela vlastne povedať, že veľa ľudí sa bojí ísť zo zamestnaneckej "istoty" do podnikateľského života. Skôr to bývajú ale takí (nie vždy), čo nemajú až takí rozhľad, odvahu a rozvahu, pretože nemôžeš ísť zas bezhlavo a robiť kraviny, že ozaj niečo nevyjde a stane sa z teba bezďák.

j.a.n.e.7
29. sep 2017

Je super, že ste rozbehli vlastný biznis, ja som 5r. po VŠ pracovala, odvtedy som už 10r. s deťmi doma a popritom tiež vediem agendu našej firmy + robím s realitami, muž pracuje v domácej dielni, ano niekedy sa naozaj dopredu nevie, aká bude fakturácia a prídu aj nečakané situácie, ale tá časová flexibilita je na nezaplatenie. Takže ak niekto dáva za príklad "mula" pardón za výraz čo si odmaká 12h a čaká od výplaty k výplate, je to na zaplakanie, lebo takto drieť nevydrží nikto dlhodobo a raz si to vyberie svoju daň. Až raz budeš mať deti, tak veľmi oceníš, že si môžeš svoj čas prispôsobiť aj ich potrebám, ktoré nie sú zanedbateľné... 🙂)

sonula
29. sep 2017

@flofi nie je to zavist, rodicia toto tazko pochopia. su ina generacia, vyrastali za inych podmienok. Musis si na to zvyknut, ak sa nechces s nimi rozhadat, komentare len predist mlcanim alebo mavnutim ruky, aj ked ta to riadne hneva.
Viem o com hovorim. Podnikame s manzelom uz 10 rokov, teraz riesime rast do zahranicia. Moja mama kazdemu hovori, ze sa "hrame na firmu". Robime v IT oblasti, takze ked nas vidi sediet za pocitacom jej odpoved je "Zase sa hrate?". Pri bratovi je to podobne ako u teba, brat maka a mama ho stale vyzdvihuje ako si mame brat priklad. Ze ma zamestnanie a deti, pekne sedi doma, nikam necestuje a nikdy nema cas, co je podla nej super. Ak zisti, ze mam cas napriklad chodit 4x do tyzdna cvicit tak sa mi snazi navalat ulohy a to ani spolu nebyvame.

Takze zavist to nie je urcite, je len to, ze vyrastali v inych podmienkach a moznostiach.

adeli79
3. okt 2017

Ľudia u nás si často myslia, že poriadna práca je len to, keď robíš každý deň od-do. Ja som síce zamestnaná,ale robím 3 dni v týždni, zvyšné 2 dni pomáham manželovi v podnikaní. Moja mama si tiež za celé tie roky nevie zvyknúť, že 2 dni nechodím do práce, že ako to tak môžem. Ale je to super, keď si porobím okolo domácnosti, som viac s deťmi, povybavujem úrady, papiere atď. Nechcem to meniť a úprimne je mi jedno, čo si myslia ostatní. Manžel si v našom meste nevedel nájsť prácu, a tak si vymyslel podnikanie, ktoré našťastie funguje a on by už niekde v práci od -do za fixný plat veru nerobil. A veru sa mu ani nedivím.

tiper24
3. okt 2017

@adeli79 mas pravdu ja som robil od - do rano ides o 4tej a vecer o 8ej doma nemas na nic cas nic si vybavit iba robota akurat vikendy volne aj to nie vzdy

emilia25
3. okt 2017

U nas je to opacne som rada ze muz polozil zivnost a maka ako zamestnanec.kazdy mesiac plat je lepsi ako raz hojno potom hovno a to ani nehovorim ze robil mimo domu cely mesiac a tyzden doma teraz si od maka a je s nami a popri tom maka aj na dome.tiez si treba dat pozor pre koho clovek robi ci plati ako ma.u nas muz makal pani vyplatila vsetko a muzovy sa plat nedostal.u nas to chvalabihu po 2 rokoch dopadlo super a 2000eur vyplatil.takze na toto si trwba dat fest pozor vela firiem tymto krachlo.

flofi
autor
3. okt 2017

@emilia25 tvoj muz si asi zalozil zivnost a na zivnost potom robil pre nejaku firmu ze ?
No v našom pripade sme my firma, objednavky mame priamo od zakaznikov.
Nikto nam nieje nadriadeny, od nikoho nečakame na vyplatenie, vyplatu si davame sami sebe kedy chceme..

emilia25
3. okt 2017

@flofi no muz robil aj sam na seba.ale robil aj pod sefom.clovek nikdy nevie na akych hajzlov natrafi.raz muz robil panelak respek.schodiska no tych firiem sa tam vystriedalo kopec a samozreme nik nedostal zaplatene takze aj taketo veci sa stavaju.len treba byt v podnikani obozretny.

bigicku
5. dec 2020

neviem ci si este po 3 rokoch aktivna na Mk-ak ano, skus mi prosim odpisat na tento dotaz, ako ste na tom s rodinou , so vzrahmi, ci sa nieco zmenilo alebo je to tak ako to bolo, proste ma to zaujima petoze ta viem uplne pochopit kedze som sa ocitla v podobnej situacii.

caroline_
5. dec 2020

@bigicku mna to tiez zaujima, mam nieco podobne

bigicku
5. dec 2020

@caroline_ myslim ze tych pripadov je viac a stale pribudaju spolu s coraz tazsou situaciou....

iveta7677
5. dec 2020

@flofi ale ved to je super, ze takto zijete.Nepocuvajte predsa druhych, ked vam to.vynasa, tak v tom pokracujte a urcite lepsie zit takto ako zarabat na druhych.A ked vam to nepojde, tak sa potom zamestnate. Nevysvetlovat nikomu aj tak to.nepochopia.

Strana
z2