Podnikanie a nepochopenie u rodiny
Ahojte,
v skratke opíšem môj problém, s partnerom sme sa vrátili zo zahraničia do rodného mesta, všetci čakali že si najdeme pracu a budeme fungovať ďalej ako doteraz.. My sme sa však založili s.r.o a rozhodli podnikať, zatial v malom ale predsa. Teraz máme zrazu veľa voľného času, a naša rodina má pocit že sme len povaľači a len sa flákame a nič nerobíme. Čo sa týka príjmov, zarobíme podobne ako keby sme niekde dreli , posledné mesiace aj o čosi viac. Podnikáme v oblasti stavebníctva, ja sa venujem papierom a celej agende, muž organizuje pracovníkov, rieši obhliadky, ak treba aj fyzicky pomáha..
Toho voľného času je naozaj oveľa viac , ako keby sme chodili denno-denne do práce. Chodíme na výlety, na nákupy, venujeme sa koníčkom, užívame si. A čo ? Je to naša šikovnosť že sme sa dokázali takto zariadiť a na tie peniaze nemusíme doslova krv vypotiť.
Mama ma stále porovnáva s bratom, ten robí 12 hodin denne, je stale mrzutý a nevyspatý, malemu synovi a manželke sa ani nema čas venovať.. vôbec si neužíva život. Jeho zárobok je takmer totožný ako ten náš, s tým rozdielom že on so ženou su schopný do dvoch týždňov všetko mínuť, do vyplaty hladuju, zadlžuju sa pri každej priležitosti.. Mne ho mama dava za príklad, len preto že chodi každy deň do práce ? Že ma trvalý pracovný pomer ? Ano, z jednej strany je to vačšia istota ako v podnikaní, tam neviete čo bude ďalši mesiac, ale pre ten prípad si my každý mesiac odkladáme nemalú sumu, a vonkoncom sa nezadlžujeme. Nedokážem pochopiť že vlastná mama by bola radšej aby som sa trápila niekde za minimalku, ako keď môžem mať 5x toľko za zlomok námahy.. Ja im dokonca pomáham,a nikdy od nich nič nežiadam..
Myslite si že je to len závisť ? Nikto nás nepodporuje, nikto nam nedopraje, stale len oči prekrucaju, myslia si že takí mladí (máme 24 rokov ) nič nemôžu dokázať. Ja sa chcem mať v živote dobre, nechcem makať za minimalku, a hlavne chceme deťom po sebe niečo zanechať aby v tom mohli pokračovať a aby sa raz tiež mali dobre..
Úspech je vekovo ohraničený ? Kde je napísané že sa nám nebude dariť ? Niekto začína podnikať napr. v 40 rokoch, no mi v tom veku už môžeme mať firmu s 15 ročnou historiou a to si myslim už niečo znamená.. A ak sa prestane dariť dlhodobo ? Tak proste pôjdeme makať niekam za minimalku, ale aspoň si nebudeme do konca života vyčítať že sme to aspoň neskúsili..
PS : deti zatial nemáme, ale keď raz budú , tam tiež vidím výhody, viem pracovať doma popri materskej, pomáhať mužovi aj naďalej s papiermi.. On vraví že oni to nikdy nepochopia, lebo boli naučený zabehnutým koľajam, a su ako ovce, práca, domov a dokolečka. Kto to nerobí je pre nich čudný.
Ďakujem za každý váš názor na túto vec 🙂
Dosť mi tým zneprijemnuju život, nedokážem si s nimi pohovoriť ako inokedy.. stale uštipačné poznámky typu " a čo si akože zase robila cely deň ? " alebo mi mama zavola o 11tej doobedu že "ešte spiš" ? (pritom vstavame o šiestej)
Pre tento problem sa od seba vzďalujeme a to nechcem..
@flofi a bývate kde? u rodičov? keď majú taký prehľad koľko času kde a ako trávite? Lebo moji rodičia nemajú poňatia o tom kedy a koľko som v práci alebo čo robím a to bývame v jednom meste... Ak áno, tak sa čím skôr osamostatnite, ak nie, tak im prestaňte vešať na nos detaily a sem tam aj zaklamte, že nemôžete prísť lebo máte veľa roboty...
Ale v princípe - ste dospelí ľudia, účty si platíte sami, ostatné nikoho trápiť nemusí... a až by sa náhodou prestalo dariť, tak potom budete riešiť inú prácu...
@flofi
myslim si, ze zbytocne dramatizujes.
pravdepodobne si trochu viac vztahovacma ako je potrebne 🙂
Blbe poznamky si dovolia iba preto, lebo im dovolis ich posuvat smerom k tebe.
Kebyze mame raz slusne povies, aby si ich strcila niekam, tak si ich niekam strci.
Slsue, ale arzne im treba povedat, ze je to vase rozhodnutoe a je vam jedno, co si o tom oni myslia.
pokial to nie su schopni akceptovat, nemusite sa stretava.
a uvidis ten obrat.
ale ked sa budes "zrucovat", nic nevyriesite
@flofi prestala by som sa s tym zaoberat... bombarduju nas podobnymi otazka i- preco nevezmete hypoteku ako vsetci normalni ludia a zamestnate sa obaja na zmluvu? opakovala som to par rokov preco a presla ma chut...nemozes to vysvetlit cloveku, ktory dostal mestky byt po skole, pracu v ktorej robil 30 rokov od 8-16 a mla volne vikendy a dovolenky... tento zivot sa uz davno nezije...a kto sa chce mat aspon kus lepsie, musi zariskovat a ist do svojho... Moj bol na dost vysokej manazerskej pozicii so super platom...a co z toho...jedneho dna sa niekomu znepacis, a zacnu ti kopat jamu... ked robis pre seba, mozes odzubat jedine sam seba...
Ako píšem nižšie od 18 sme samostatní, odišla som z domu neživia ma od dobrých 15tich lebo peňazi nebolo..
Vidím sa s nimi každý deň, volavame si aj tri krat do dňa, bývame od seba 5 minut autom tak zajdeme vždy.. mama ma prehlad o vsetkom a o kazdom.. kazdy den kazdu minutu.. a ked sa jej nieco nepozdava tak uz sa vypytuje vyzveda,, snazim sa po novom odpovedať neutralne..
Nechápem prečo do vás ryjú, keď máte dosť peňazí na to aby ste sa užili, môžete chodiť na výlety, nemusí sa obmedzovať a ešte si aj môžete z toho odložiť. Príde mi to nelogické a nad logickými vecami sa neoplatí zamýšľať a ani ich riešiť. Proste jedným uchom dnu a druhým von
@flofi no tak obmedz telefonáty na 1x večer, nezájdi "vždy", ale len cez víkend, prípadne raz cez týždeň... jasné, že má mama prehľad, keď jej ho servíruješ... a nesnaž sa odpovedať neutrálne, normálne jej povedz, že ste samostatní, účty si platíte, máte sa dobre, ste spokojní a viac ju zaujímať nemusí.
@flofi no na to ze mas 24 a od 15tich sa staras sama o seba si si zabudla prestrihnut pupocnu snuru. ja volam s mamou raz za 2dni a navstevujeme sa 1x za tyzden ak sa vydari...
Ak si na seba zarobite super, nikoho do toho nic a ani ty nie si povinna niekomu skladat ucty a uz vôbec mat pocit viny. Ak chce brat makat nech maka. Nechcem sa ta nejak dotknut ale mam pocit ze pochadzas z jednoduchsich pomerov, kde su proste veci iba ciernobiele.
Zavist si musis zasluzit😉 vykasli sa na rodinu, nech si hovoria co chcu. Ak zarabate, tak vobec nerozmyslajte nad tym, ze by ste skoncili. Podnikanie vyzaduje iny zivotny styl. Kto nezazil, nepochopi. Moj muz podnika uz 5 rokov. Zaciatky boli tazke, ale oplatilo sa. Teraz uz si moze spravit viac volna. Pre vsetkych sme divni, lebo nemame problem z peniazmi. Chodime na vylety, dovolenky, kupujeme co chceme a potrebujeme. Ja som tak divna, ze neviem co stoja potraviny v obchode. Proste to nemusim sledovat. Casom sa vam vyselektuju znami a rodinni prislusnici, ktori vam to budu priat a ty, ktori nie. Moji rodicia stale maju pocit, ze nam musia za niektore veci platit ( napr za pozvanie na obed a pod). Neriesim. Je to i
@nyusika
tie vztahy sa tvaria naoko akoze dobre.. toto je len tak potmehucky, nepriamo .. spolu sme často preto že sme boli dlho od nich, mňa mama mala vo vyssom veku je už staršia a tak mam trochu strach.. rodičia jej umreli velmi mladí a len tak z ničoho nič.. chcem s nou traviť čas kym možem.. len tato situacia mi to stazuje..
@flofi Na tvojom mieste by som obmedzila kontakt s rodinou na istý čas a najmä prestala ich dotovať, lebo k tebe nemajú žiadnu úctu, ani elementárnu slušnosť....Alebo im na rovinu povedz, že nielenže zarobíš na seba ale aj na nich, takže zjavne pracuješ dostatočne dobre a ak neprestanú s takýmito poznámkami, tak ich prestaneš sponzorovať ....uvidíš ako ich to tvoje "leňošenie" zrazu nebude zaujímať.
@flofi rozhovory na danu temu proste hned stopni..vetou na tuto temu sa nebavim..a bodka..ak zacnu poznamky..staci sa spytat -mam odist??,lebo ak budes pokracovat odidem.. a zas bodka..netreba nic vysvetlovat,ani sa obhajovat..len to stopnut. To je cele.
A odosobnit sa.
Ja som tiez zvnostnik..robim len 3-4h denne zarobim ako za 8h v praci s mojou povodnou profesiou..na tu som sa vybodla aj ked mam na nu VS...ano, istota v prijme nie je ked si takto na vlastnu past....,ale moje dieta-deti maju mamu, ktora ma na ne cas a nestresuje sa kazdy den ze nestiha..proste pohoda doma.
@flofi maminka bude tak trochen manipulator, ze? 😀 Takze moja rada:
1. Telefonaty obmedz na 1x denne.
2. Nechodievaj k nim denne a nevesaj vsetko na nos. Cim menej vedia, tym lepsie ty spis 😀
3. Na otazky typu: " a čo si akože zase robila cely deň ? " odpovedaj: "mami a ty si co akoze robila cely den?" ked ti zavola o 11tej doobedu že "ešte spiš" ? odpovedz: nie, telefonujem s tebou (viac nerozvadzat, nekomentovat, neobhajovat sa, nevysvetlovat....
4. Na osobne otazky, ktore ti nie su prijemne povedz, "o tomto sa bavit nechcem". A hlavne pri tom nemaj vycitky viny, bo ta ta nuti obhajovat sa, vysvetlovat. A ako preco by si mala pred niekym obhaovat svoje rozhodnutia?
Ked to tu tak citam, velmi sa tesim, ako dobre sa maju zivnostnici u nas. Preco potom z kazdej strany pocuvam, ako ich stat nici, ake vysoke su odvody, ake je to tazke a kolko za minuly rok polozilo zivnost?
V inej teme niekto pisal ze male rodinne firmy z Liptova a Oravy si ziju na standardoch zeny doma, muz zivi a dovolenky a pobyty nonstop...
Ako to teda vlastne je? 😉
Tragedia ci pohoda?
@babulkomale odvody su vysoke, to je pravda, clovek kt. je zamestnany si to neuvedomi pokial si to neplati sam. Ja si zatial platim len zdravotnu, socialku nie (nemam povinnost) ale to by uz bola riadna cifra, k tomu x2 pretoze aj partner. Ale soc. neriesim, neverim ze sa dockam nejakeho normalneho dochodku raz, radsej usetrim tie peniaze..

a aky mate problem ?