icon

Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?

Včera o 20:43

Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?

V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.

Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.

Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.

Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.

Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?

Vďaka.

letfenixa
Dnes o 06:30

@anonym_autor kolegovia, ktorí odišli z našej školy, išli buď na inú školu alebo do dôchodku, len jeden prešiel do sukr.sek kvôli peniazom, rád by učil, ale financie mu to nedovolia.
Za svoje som kupovala max kanc.papier, inak nikdy nič.

anonym_a1ae14
Dnes o 06:36
@anonym_6bbc3e

Ked mate prestavky medzi hodinami preco si neurobis kavu?Ved po kazdej hodine je prestavka,potom velka a obedova.Neprehanas tak troska,?V kamcelarii robia ludia od 7-15:30 a cniekedy aj dlhsie.Ved vy ste doma uz na prvom atupni o 12:30 13:00.Podla mna si jednoducho slabisa psychicky,mozno by sa ri hodila praca v automobioke lebo ťam by si nemala zaidnubzataz len fyzicku.Este si to dobre rozmysli lebo take volno ako maju ucitelia nikde nenajdes,aj praca v kanci ma svoje nevyhody plus rivalitu medzi kolegami.

@anonym_6bbc3e už si asi dávno zo školy vonku. prestávky v školstve - 10 min, 2.-3.st.: musíš sa presunúť z triedy/učebne do kabinetu, niekedy cez celú školu, vymeniť knihy a už znova zvoní, a ty by si so zvonením mala začínať ďalšiu hodinu. A to ešte cez prestávku decká prídu niečo riešiť, pýtať sa. Nestíhaš ani WC, nieto kávičku. Možno prvostupniari, ktorí sú celý deň vo svojej triede, stíhajú.

anonym_0a88b1
Dnes o 06:36

@anonym_autor to fakt sa máte tak v tom školstve zle? Moja známa, učiteľka n gymplu sa momentálne vrátila z druhej dovolenky. Jedna v júli, druhá v auguste. Ale dom od 1.7.26 do 30.8.26. Ano, ano.... aj ony chodia počas prázdnin do prace. Formality, na otočku, aby sa nepovedalo. A ja práca v korporate. Tento rok mam 7 dní dovolenky v auguste. Zbytok si musím rozložiť na cely rok. Čiže sťažujú sa iba slabšie povahy.

anonym_8e53ee
Dnes o 06:43
@anonym_5c1bfe

@anonym_autor z mojho pohladu - idem s korporatu do skolstva si to predstavujes v tych korporatoch ako pracu na urade pred 30r. Nie je ziadne kavickovanie. Presne si pipas, splnas normy, ak mas "stastie" musis kazdu minutu presne nauctovat, lebo nikto ta za nic platit nebude. Cas ti personalista/dochadzkar striehne ako ostriez. Robis ako ti zamestnavatel piska - takze ked si na nemeckom projekte zacinas od deviatej lebo tak to tvojim kolegom vyhovuje, ak si na cinskom tak si rano o stvrtej pripojena...amici zasa vstavaju o pol druhej naseho casu. Takze co je na tom vyhoda prosimta? Nevies si nic dobre naplanovat, den mas cely rozbity. Ako ano, jednotlivcovi bez zavazkov sa to oplati, ale akonahle mas uz rodinu si v keli...a to nehovorim este podmienky odmien: odmenu dostanes len ak neprekrocis polovicu tvojho casu na lekarov (takze ziadne 7 a 7, ale 3,5 a 3,5)...na PN som bola za 12r co som v korporate skutocne len raz - to som nevedela chodit a mala obrovske bolesti - inac s nadchou ci zlomenou nohou robis v pohodicke z domu. A dovolenku sice mas 25 dni, no polovicu ti moze kludne nariadit zamestnavatel a druhu si tiez nemas velmi kedy vybrat lebo nie je toho "certa" kto by ta zastupil, aj ked denne pocuvas ze pred firmou stoja zastupy co ta nahradia...a vzdelavanie? Musis robit blbe kurzy/skolenia - detto ako v skolstve, presne si pisat smerovanie buducej profilacie - aj ked je to uplne k nicomu lebo kto sa uz dostane na teple miestecko sa ho nevzda a to ze je nejaka rotacia je len na papieri. Jazykovy kurz mas v praci, no cas co na nom stravis si musis nadrobit (nehovorim ze jeden/dva jazyky su must). Mzda v korporate je od 1400 v hrubom po 2000 v hrubom co sa zien tyka aby si mala predstavu.

@anonym_5c1bfe presne! plus uz spominana AI - uz teraz sa prepusta prip. nenahradzaju ludia lebo ved to bude robit AI, takze aktualne robim za 2 (lebo AI to este nevie robit) a ked sa to nauci, tak ma vyhodia. nemam sice otravnych rodicov ale zato mam kolegov (mozno aj tych istych ako vy na rodicku) . tym nechcem povedat, ze v skolstve je to ruzove len ze ani inde to nie su sami jednorozci.

anonym_86f398
Dnes o 06:50
@anonym_0a88b1

@anonym_autor to fakt sa máte tak v tom školstve zle? Moja známa, učiteľka n gymplu sa momentálne vrátila z druhej dovolenky. Jedna v júli, druhá v auguste. Ale dom od 1.7.26 do 30.8.26. Ano, ano.... aj ony chodia počas prázdnin do prace. Formality, na otočku, aby sa nepovedalo. A ja práca v korporate. Tento rok mam 7 dní dovolenky v auguste. Zbytok si musím rozložiť na cely rok. Čiže sťažujú sa iba slabšie povahy.

@anonym_0a88b1 ako moze byt doma od 1.7. do 31.8.? Ved tyzden z kazdej strany musia byt v skole. Navyse, tu dovolenku musia cerpat iba cez prazdniny.

janinah
Dnes o 07:06
@anonym_919276

@anonym_autor po šiestich rokoch na veľkej škole som vyhorela... z rodičov. Nie všetkých, mala som veľmi milých, spolupracujúcich rodičov, ale stale sa nájde pár takých, čo budú vyvolávať konflikty, ich dieťa je nedotknuteľné. Dala som výpoveď. Po šiestich rokoch učiteľstvo matematiky na druhom stupni začínam v materskej škole. Uvidím ake to bude tam, ak to bude rovnaké tak budúci rok končím so školstvom úplne.

@anonym_919276 a kam mimo skolstva by si šla?
Nikdy by som nerobila pracu,ktorá by ma nebavila,neviem.ci prejst od detí a vyučovania do kancelárie k pc je výhra.Pre mňa by nebola.Verim.ze vzdy sa najdu schopní učitelia pre naše deti.

letfenixa
Dnes o 07:07
@anonym_86f398

@anonym_0a88b1 ako moze byt doma od 1.7. do 31.8.? Ved tyzden z kazdej strany musia byt v skole. Navyse, tu dovolenku musia cerpat iba cez prazdniny.

@anonym_86f398 nie všade je to týždeň, u nás 2 dni v júli a 2 dni v auguste.

anonym_e8d1e2
Dnes o 07:11
@janinah

@anonym_919276 a kam mimo skolstva by si šla?
Nikdy by som nerobila pracu,ktorá by ma nebavila,neviem.ci prejst od detí a vyučovania do kancelárie k pc je výhra.Pre mňa by nebola.Verim.ze vzdy sa najdu schopní učitelia pre naše deti.

@janinah to, ze uvazuje o odchode, lebo ju dobieha mozno vyhorenie, lebo nevladze, lebo nie v kazdej skole je to ruzove, neznamena, ze nie je schopna ucitelka. Toto si totiz mnohi mimo skolstva neuvedomuju. Ze kvoli podmienkam, kvoli nazorom spolocnosti a velakrat absolutnej dehonestacii tohto povolania nam odchadzaju zo skolstva prave ti schopni a dobri ucitelia a ostavaju tam naozaj len ti, ktori nic ine robi nevedia a vlastne ani kvalitne ucit. Toho sa nebojite? Do akeho prostredia prichadzaju vase deti/vnucata?

anonym_25c90c
Dnes o 07:17

@anonym_autor prečo míňaš svoje peniaze? U nás v rodine robia pedagóga a sú spokojné, majú dosť voľna, a vôbec na nič nemíňajú svoje peniaze, všetko majú zabezpečené. Takže chyba bude u Vás vo vedení a aj v tebe že si premotivovaná

janinah
Dnes o 07:20
@anonym_e8d1e2

@janinah to, ze uvazuje o odchode, lebo ju dobieha mozno vyhorenie, lebo nevladze, lebo nie v kazdej skole je to ruzove, neznamena, ze nie je schopna ucitelka. Toto si totiz mnohi mimo skolstva neuvedomuju. Ze kvoli podmienkam, kvoli nazorom spolocnosti a velakrat absolutnej dehonestacii tohto povolania nam odchadzaju zo skolstva prave ti schopni a dobri ucitelia a ostavaju tam naozaj len ti, ktori nic ine robi nevedia a vlastne ani kvalitne ucit. Toho sa nebojite? Do akeho prostredia prichadzaju vase deti/vnucata?

@anonym_e8d1e2 moj prispevok je o inom,kto chce odist ten aj odide a nič ho nezastaví....ale na druhej strane ten kto miluje svoju pracu aj nieco vydrží aj v nie idealnych podmienkach a prip.sa snazí ich zlepšiť...
To je ako so sestričkami,prečo ich je tolko mimo zdravotnictva a este viac mimo Sk.
Len kto bude potom učit aj osetrovať,ked skoro nik neostane...
Chyba nie je vo mne ani v tebe ani v autorke,ale v systeme.Ale to uz by som sa dostala k politike a to tu mnohí neradi počujú.

anonym_b93b68
Dnes o 07:31
@anonym_0a88b1

@anonym_0a88b1 Jasné, učitelia zarábajú tak dobre, že všetci chodia na dve dovolenky ročne...Tebe fakt chýba kritické myslenie.

simca06022011
Dnes o 07:40

Ja si osobne myslim, ze na kazdeho pride tuzba po zmene, aj ine profesie odchadzaju aj po dlhych rokoch, niektori po par rokoch. Dnes mame na vyber = mozeme. Praca s lludmi nie je lahka, ziadna praca nie je taka, ze clovek tam lahko "vydrzi" cely zivot. Nepotiahnu ho prec tuzby, alebo nejake zle skusenosti, nuda,... kadeco...
Je kopa profesii, ktore maju problem s vyskou platu, a aj tak to ludia robia a musia robit, ved co by sme bez nich robili. Nemyslim, ze je to jedine kriterium na pracu.

anonym_df5671
Dnes o 07:42
@anonym_6bbc3e

Ked mate prestavky medzi hodinami preco si neurobis kavu?Ved po kazdej hodine je prestavka,potom velka a obedova.Neprehanas tak troska,?V kamcelarii robia ludia od 7-15:30 a cniekedy aj dlhsie.Ved vy ste doma uz na prvom atupni o 12:30 13:00.Podla mna si jednoducho slabisa psychicky,mozno by sa ri hodila praca v automobioke lebo ťam by si nemala zaidnubzataz len fyzicku.Este si to dobre rozmysli lebo take volno ako maju ucitelia nikde nenajdes,aj praca v kanci ma svoje nevyhody plus rivalitu medzi kolegami.

@anonym_6bbc3e autorka si tú kávu neurobí asi preto, lebo cez prestávky je pravdepodobne na dozore a cez obedovú na dozore v školskej jedálni..po hodine si musí vymeniť knihy a pomôcky na ďalšiu vyučovaciu hodinu..veľakrát sa ani wc nedá stihnúť, a nie to ešte káva...ale je mi jasné, že nikto nemôže prekusnuť tie naše prázdniny..ja hovorím, že to je len malá náhrada za nekonečné hodiny domácich príprav a ponocovania, čo už nikto nevidí...

anonym_6ed96d
Dnes o 07:50

Pre mňa boli motiváciou odísť peniaze a vnímanie učiteľa v spoločnosti. Ako učiteľka jazyka a informatiky s oboma atestáciami, triednictvom, vedúca PK + ďalšie funkcie som zarobila po 14 rokoch praxe sotva 1500 v čistom, to bol vtedy strop rebríčka, dalej sa ísť nedalo až do dôchodku, čo je príšerne demotivujúce, keď máš pred sebou minimálne 25 rokov práce. V korporáte mám raz toľko a k tomu bonusy, mimoriadne odmeny a výhody ako služobný telefón, dobrý notebook, homeoffice v prípade potreby... Aj toho voľna je tak akurát, toto nemusím učiteľom závidieť. O tom, že to nie je zmysluplná praca sa nejdem ani baviť. Naopak, pre mňa má obrovský zmysel tam pracovať, ked vidím, čo všetko si mozem za svoju mzdu dovoliť kúpiť a dopriať. V školstve to bolo o poplatení účtov a prežívaní, teraz mám pocit, ze aj žijem. Náročnosť práce hodnotím rovnako, všetko má svoje plusy aj mínusy, keď to robíš zodpovedne, ale ten korporát mi vychádza aj tak oveľa výhodnejší, vedia človeka oceniť aj zaplatiť. Školstvo nie.

simca06022011
Dnes o 07:54
@anonym_73ad0e

@anonym_99d79f Lebo ak stravim denne pol dna v tej triede, chcem, aby nejako vyzerala nielen pre mna, ale aj pre ziakov.
lebo skola mi neda ani papier na tlacenie, takze vsetky testy tlacim na mnou kupeny papier. Esteze toner do tlaciarne kupi skola 😖 A ja napr nemam srdce na to, aby som pytala rodicov, nech posielaju papier do skoly, ako to robia niektore kolegyne.

@anonym_73ad0e nemas srdce? vsak triedny fond treba navysit o pomocky pre deti a nie kupovat papier a neviem co detom.A nie rodicia sa nezblaznia a ked povies ze chces papier, tak ti ho donesu, ti co maju moznost. Kludne som odniesla krabicu, hodili sme to firme do nakladov a vsetci spokojni. Moja mama to tiez tak dlhe roky robila. Normalni ludia chapu, ze ucitel to sponzorovat zo svojho nemoze.

anonym_674b80
Dnes o 08:06

Hmmm, ja pracujem v školstve 12ty rok.
Moje pozorovanie:
1)makači (ja)
2) lenivci
3)neschopáci
4) bojazlivci- boja sa detí, rodičov, vedenia.....
5) normál- majú nadhľad👍

Ešte zo 5 rokov a presuniem sa do skupiny normál.

Áno, je to ťažké- hlavne mám pocit, že robím PLNOHODNOTNÉ 3 (slovom tri) práce súčasne!

(Raz sa mi stalo, že som nedobehla na wc a normálne mi ušlo🤯🤯- ale psst)....

chocolate_cake
Dnes o 08:32

Keby bola práca učiteľa taká skvelá, ako tu niektoré píšu, tak by sme nemali na Slovensku nedostatok učiteľov, ale by si školy vyberali spomedzi množstva uchádzačov. Stačí sa pozrieť na edujobs, koľkým školám ešte aj ku koncu letných prázdnin chýbajú učitelia.

anonym_6bbc3e
Dnes o 09:05
@letfenixa

@anonym_6bbc3e k tej káve, síce si ju možno cez tú prestávku spravis, ale nevypijes.

@letfenixa A?vypije na hodine ,moze si v klude skusat ziaka a pit pri tom pohodlne kavicku.

anonym_6bbc3e
Dnes o 09:08
@chocolate_cake

Keby bola práca učiteľa taká skvelá, ako tu niektoré píšu, tak by sme nemali na Slovensku nedostatok učiteľov, ale by si školy vyberali spomedzi množstva uchádzačov. Stačí sa pozrieť na edujobs, koľkým školám ešte aj ku koncu letných prázdnin chýbajú učitelia.

@chocolate_cake Tazka rozhdone nie je,ak by ste mali platy 3000 v cistom,tak by ju chcel robit kazdy,to nie je o narocnosti ale o plate.Plat ale nikto nekomentuje,nemate najviac ale ani najmenej a nezabudni krasne bonusy v podobe volna naviac,tolko volna nijake zamestnanie nema.Ved preto si ak vela 40-50 robi pedagogicku skolu aby do dochodku mali kludnejsie zamestnanie.

anonym_e8d1e2
Dnes o 09:08
@anonym_6bbc3e

@letfenixa A?vypije na hodine ,moze si v klude skusat ziaka a pit pri tom pohodlne kavicku.

@anonym_6bbc3e nie, nemoze. Mame zakazane brat si kavu/caj na hodinu. 🙂

anonym_b73c3d
Dnes o 09:10

školstvo smeruje k tomu že "učiť" bude upratovačka

https://www.youtube.com/watch?v=wyEomQGDQWQ
chocolatebox
Dnes o 09:15

Ako tu minule niekto v podobnej téme písal, neexistuje profesia pri ktorej by sa viac ľudia sťažovali 😂 na niečo, co si sami vybrali.

petik22
Dnes o 09:32

baby ale v každej práci, kde sa robí s ľudmi je to náročné. ak ideš zo školstva kvôli deťom, rodičom, čo si myslíš, že stretneš v inej práci. ja pracujem s dospelými ľuďmi a je to tu občas ako materská škôlka mixnutá so psychiatrickou ambulanciou :D a bez prázdnin. čiže celý rok v strese ako vykryjeme s deťmi prázdniny, riaditeľské voľná a pod.. :(

anonym_f2f5ce
Dnes o 09:33

A kdeže je tá téma, kde sa riešili benefity v zamestnaní? Veď tam samé HO, super pracovné doby sa spomínali. Nuž voľakto nám tu z tých kancelárií pekne klame 😂

anonym_f2f5ce
Dnes o 09:36
@petik22

baby ale v každej práci, kde sa robí s ľudmi je to náročné. ak ideš zo školstva kvôli deťom, rodičom, čo si myslíš, že stretneš v inej práci. ja pracujem s dospelými ľuďmi a je to tu občas ako materská škôlka mixnutá so psychiatrickou ambulanciou :D a bez prázdnin. čiže celý rok v strese ako vykryjeme s deťmi prázdniny, riaditeľské voľná a pod.. :(

@petik22 Tiež si za tých dospelých zodpovedná? A ak by sa im niečo stalo, tak súd a basa?

anonym_5c1bfe
Dnes o 09:52
@anonym_6ed96d

Pre mňa boli motiváciou odísť peniaze a vnímanie učiteľa v spoločnosti. Ako učiteľka jazyka a informatiky s oboma atestáciami, triednictvom, vedúca PK + ďalšie funkcie som zarobila po 14 rokoch praxe sotva 1500 v čistom, to bol vtedy strop rebríčka, dalej sa ísť nedalo až do dôchodku, čo je príšerne demotivujúce, keď máš pred sebou minimálne 25 rokov práce. V korporáte mám raz toľko a k tomu bonusy, mimoriadne odmeny a výhody ako služobný telefón, dobrý notebook, homeoffice v prípade potreby... Aj toho voľna je tak akurát, toto nemusím učiteľom závidieť. O tom, že to nie je zmysluplná praca sa nejdem ani baviť. Naopak, pre mňa má obrovský zmysel tam pracovať, ked vidím, čo všetko si mozem za svoju mzdu dovoliť kúpiť a dopriať. V školstve to bolo o poplatení účtov a prežívaní, teraz mám pocit, ze aj žijem. Náročnosť práce hodnotím rovnako, všetko má svoje plusy aj mínusy, keď to robíš zodpovedne, ale ten korporát mi vychádza aj tak oveľa výhodnejší, vedia človeka oceniť aj zaplatiť. Školstvo nie.

@anonym_6ed96d to kde je taka praca ze mate 3000e ako zena v cistom? Velmi by ma to zaujimalo, lebo moj plat po 12r v korporate (a to som momentalne senior pozicia s dvoma aktivnymi jazykmi) je 2000e

letfenixa
Dnes o 10:12
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e tak to ťažko.

kuko55
Dnes o 10:13
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e Vitaj v roku 2026!

Toto sa dialo tak pred 20timi a viac rokmi😎....asi ako keby som napísala, že v kancelárii sa fajčí- kedysi iste.....tieto poznámky vytiahnuté z dôb minulých🤣

letfenixa
Dnes o 10:14
@anonym_6bbc3e

@chocolate_cake Tazka rozhdone nie je,ak by ste mali platy 3000 v cistom,tak by ju chcel robit kazdy,to nie je o narocnosti ale o plate.Plat ale nikto nekomentuje,nemate najviac ale ani najmenej a nezabudni krasne bonusy v podobe volna naviac,tolko volna nijake zamestnanie nema.Ved preto si ak vela 40-50 robi pedagogicku skolu aby do dochodku mali kludnejsie zamestnanie.

@anonym_6bbc3e kľudnejsue ťažko.

anonym_b85bf5
Dnes o 10:18

@anonym_autor
1. Drze a nevychovane deti
2. Drzi rodicia, ktorí si nevedia priznať, že majú na svoje dieťa nekriticky pohlad
3. Neustále zmeny a žiadna podpora
4. Celkovo status učiteľa, ako nejakého sluhu deti a rodičov