icon

Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?

18. aug 2026

Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?

V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.

Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.

Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.

Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.

Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?

Vďaka.

Strana
z8
renesance80
30. aug 2026
@anonym_d1b60d

to je len taka prupovidka, ze ucitelov je nedostatok
mama cca 90 tisic pegagogov napriec vsetkymi typminskol a volnych miest je aktualne max 1,5% z ich poctu to je hlboko pod hranicou standardnej vymeny (RD umrtie odchody)
a ano viem ze napr v BA chybaju áe v inych regionoch si ucitelske miesta drzia lebo je to tam dobra praca

@anonym_d1b60d nie dobrá práca , ale ina lepsia tam nie je

witchytofu
30. aug 2026

robila som kancelarsku pracu vyse troch rokov a za mna to bol zabijak casu... uz od 10:00 som mala vsetku pracu hotovu, cakala som uz iba kym hodiny odbiju 15:30. strasne som sa tam nudila a zlenivela som. momentalne si idem dorabat skolu, ucitelstvo 🙂 tesim sa na nove zaciatky 🙂

anonym_3fc9d3
31. aug 2026
@witchytofu

robila som kancelarsku pracu vyse troch rokov a za mna to bol zabijak casu... uz od 10:00 som mala vsetku pracu hotovu, cakala som uz iba kym hodiny odbiju 15:30. strasne som sa tam nudila a zlenivela som. momentalne si idem dorabat skolu, ucitelstvo 🙂 tesim sa na nove zaciatky 🙂

@witchytofu tak ti držím palce. Ja už o školstve nechcem nikdy viac počuť.

autor
31. aug 2026
@witchytofu

@witchytofu Držím palce. Obávam sa, že ten šok bude pre teba obrovský, v školstve sa nenudíš ani sekundu. 😅
Koľko si v tej kancelárske práci zarábala? Je dosť možné, že teraz bude práce veľa a peňazí veľmi málo, to potom človeka veľmi ubíja.

witchytofu
2. sep 2026
@anonym_autor

@witchytofu Držím palce. Obávam sa, že ten šok bude pre teba obrovský, v školstve sa nenudíš ani sekundu. 😅
Koľko si v tej kancelárske práci zarábala? Je dosť možné, že teraz bude práce veľa a peňazí veľmi málo, to potom človeka veľmi ubíja.

@anonym_autor viem, že to nie je ružové v školstve, ale rozmýšľala som nad tým už dlho. 😅 uvidíme, či som urobila dobré rozhodnutie 😊 zarábala som 900e v čistom 🙂

lulua15
2. sep 2026
@anonym_73ad0e

@anonym_99d79f Lebo ak stravim denne pol dna v tej triede, chcem, aby nejako vyzerala nielen pre mna, ale aj pre ziakov.
lebo skola mi neda ani papier na tlacenie, takze vsetky testy tlacim na mnou kupeny papier. Esteze toner do tlaciarne kupi skola 😖 A ja napr nemam srdce na to, aby som pytala rodicov, nech posielaju papier do skoly, ako to robia niektore kolegyne.

@anonym_73ad0e to nepochopia školstvo je o ničom a keď tam chcete robte asistentky žiadna zodpovednosť stres hádky s rodičmi plat nato všetko cca 100 eur menej ako učiteľ čo má má starosti 20 žiakov ich rodičov papiere nové kurikula tlačiť za svoje ,kupovať si,nespat ...fakt toto nestojí zato

Strana
z8