Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?
Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?
V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.
Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.
Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.
Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.
Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?
Vďaka.
@anonym_bc2322 podľa zmlúv. MŠ 28h, školy 22h. Tak ako ty píšeš že na úradoch je to 37,5. Áno, podľa zmluv je to takto. Reálny prác. čas v akomkoľvek zamestnaní nemusí papierovo zodpovedať, samozrejme. Aj v niektorých firmách máš písaných 40 a keď je uzávierka ťahajú podstatne dlhšie.
Ja poukazujem na fakt, že odísť z jednej profesie do druhej vôbec nemusí byť podľa očakávaní
@lucia245 zs ma 23 hodin, nie 22
@anonym_bc2322 podľa zmlúv. MŠ 28h, školy 22h. Tak ako ty píšeš že na úradoch je to 37,5. Áno, podľa zmluv je to takto. Reálny prác. čas v akomkoľvek zamestnaní nemusí papierovo zodpovedať, samozrejme. Aj v niektorých firmách máš písaných 40 a keď je uzávierka ťahajú podstatne dlhšie.
Ja poukazujem na fakt, že odísť z jednej profesie do druhej vôbec nemusí byť podľa očakávaní
@lucia245 a v tych 23 hodinach estw nemas dozory, ci uz na chodbe alebo v jedalni, co ti urobi dalsie minimalne 2 hodiny tyzdenne
@lucia245 Neviem preco pises o urazani, urazaju tu najma neucitelia, to si si nevsimla?
@anonym_bc2322 áno, vsimla, tu ženy rady všetkých doradu urazaju. Nedávno tu bola podobná diskusia, kde sa ženy nevedia vyjadriť inak ako - ty musíš byť sprostá, ničomu nerozumieš, píšeš blbosti... To je teda úroveň vyjadrovania s veľkou výpovednou hodnotou. Potom sa človek naozaj prestane zapájať alebo komentovať, keďže už nejde o diskusiu na úrovni.
@anonym_bc2322 áno, vsimla, tu ženy rady všetkých doradu urazaju. Nedávno tu bola podobná diskusia, kde sa ženy nevedia vyjadriť inak ako - ty musíš byť sprostá, ničomu nerozumieš, píšeš blbosti... To je teda úroveň vyjadrovania s veľkou výpovednou hodnotou. Potom sa človek naozaj prestane zapájať alebo komentovať, keďže už nejde o diskusiu na úrovni.
@lucia245 A preco to pises prave mne? Ja som Ta nejako urazila? Ved sa obrat na tie, co urazaju. To, ze som napisala, ze pises hluposti, to je fakt, nie urazka.
@lucia245 takže ak Ťa upozornili, že píšeš blbosti, alebo sa vyjadruješ k veciam, ktorým dokázateľne nerozumieš (konkrétne ja), tak sme Ťa urazili? Nie, len sme Ťa usvedčili z klamstva.
@lucia245 takže ak Ťa upozornili, že píšeš blbosti, alebo sa vyjadruješ k veciam, ktorým dokázateľne nerozumieš (konkrétne ja), tak sme Ťa urazili? Nie, len sme Ťa usvedčili z klamstva.
@michaela329 vyjadrovanie na úrovni je napr v tomto sa mylis, a nie píšeš sprostosti. A nič z toho čo som uviedla nie je klamstvo, 22h priamej činnosti tam máte, plus nepriamu. Iní zamestnanci majú rovno 37,5 alebo 40. Preplácanie , ale aj nepreplácajú nadčasy. Čo z toho je také klamstvo ozaj netuším.
@lucia245 a co s tym teraz? Ci tu opat padne navrh, aby ucitelia v case prazdnin jeden mesiac venovali svojim ziakom, lebo ich rodicia ich uz maju plne zuby? Toto sa tu nie tak davno pretriasalo.
@anonym_bc2322 neviem, kto to písal, ja nie. Ako som už písala niekoľkokrat, toto nie je o prechcavani sa, kto sa má lepšie. Za mňa má každá profesia svoje plusy a mínusy. Čo píšem, je nespoliehať sa, že automaticky sa inde bude mať človek lepšie. Môže , nemusí .
@michaela329 vyjadrovanie na úrovni je napr v tomto sa mylis, a nie píšeš sprostosti. A nič z toho čo som uviedla nie je klamstvo, 22h priamej činnosti tam máte, plus nepriamu. Iní zamestnanci majú rovno 37,5 alebo 40. Preplácanie , ale aj nepreplácajú nadčasy. Čo z toho je také klamstvo ozaj netuším.
@lucia245 píšeš, že v zmluvách máme 22 hodín,
@lucia245 my máme rovno v zmluvách 37.5 hodiny, potom koľko z toho je priama činnosť - takže klameš, alebo tým zmluvám nerozumieš. Rovnako ako napríklad obchodný zástupca moze mat zmluve úväzok -37.5 a potom počet hodín, ktoré má stráviť v teréne - napr. per týždeň 12. Mám teraz tvrdit, že robí len 12 za týždeň? Bol by to rovnaký nezmysel ako tvrdíš Ty a ešte si tú lož dookola obhajujes. To je potom aká úroveň?
@anonym_autor neviem, v mojom okolí nikto neodchádza, lebo sú spokojný. A čo vidíme tu na MK, aj idú do školstva. Ale na druhej strane beriem, až niekto nie je spokojný nech ide preč, lebo nie každý vie učiť a vie byť aj učiteľom.
Dokonca k nám do školy stále kopec žiadostí o prácu prichádza a do škôlky ani nehovorím.
@anonym_bc2322 neviem, kto to písal, ja nie. Ako som už písala niekoľkokrat, toto nie je o prechcavani sa, kto sa má lepšie. Za mňa má každá profesia svoje plusy a mínusy. Čo píšem, je nespoliehať sa, že automaticky sa inde bude mať človek lepšie. Môže , nemusí .
@lucia245 A tu sa niekto tvari, ze inde je ovela lepsie? Autorka sa pytala ucitelov, ktori zo skolstva odisli, ze preco a kam a ako sa im tam dari. Bohuzial, sa to zvrtlo a opat sa tu niektori snazia pisat hovadiny.
Ked mate prestavky medzi hodinami preco si neurobis kavu?Ved po kazdej hodine je prestavka,potom velka a obedova.Neprehanas tak troska,?V kamcelarii robia ludia od 7-15:30 a cniekedy aj dlhsie.Ved vy ste doma uz na prvom atupni o 12:30 13:00.Podla mna si jednoducho slabisa psychicky,mozno by sa ri hodila praca v automobioke lebo ťam by si nemala zaidnubzataz len fyzicku.Este si to dobre rozmysli lebo take volno ako maju ucitelia nikde nenajdes,aj praca v kanci ma svoje nevyhody plus rivalitu medzi kolegami.
@anonym_6bbc3e nemyslím si, že by pani autorka preháňala. Áno po každej hodine je síce prestávka, ale na prestávke je učiteľ na chodbe ako dozor.
Áno väčšinou učiteľ 1. stupňa končí o tej 13tej, ale nosí si prácu domov. Príprava na vyučovanie sa totiž netýka len žiaka, ale hlavne učiteľa. Dnes sú v triedach bežne aj deti so špeciálnymi potrebami a tým treba učivo prispôsobiť. Úprimne ja učiteľov obdivujem.
@lucia245 Podľa akých zmlúv? Kedy si videla zmluvu učiteľa? V tej mojej je 37,5 hod/týždeň. Na papieri. Reálne o dosť viac.
@anonym_bc2322 má, držala som takú v ruke nedávno... A zapájať sa do diskusie s cieľom urážať a hádať sa je tu už štandard. Pozerať sa na vec z viacerých uhlov je asi príliš náročné
@lucia245 nema na zmluve ziadnych 22 hodin, to nie je potom cely uvazok, ucitel ma na zmluve 37,5 a ak menej , ide o znizeny uvazok. Okrem toho 22 hodin uci iba ucitel strednej skoly, u ucitela ZS je to o hodinu viac, tak neklam a nezavadzaj, lebo sem odfotim svoju zmluvu uz teda byvalu.
Odišla som po 17 rokoch v jednej škole, pred VS som tiež učila. Dôvody? Rodičia, deti, peniaze. Nemala som čas na seba, svoje dieťa a keď bol čas, neboli peniaze. Odišla som pred 4 rokmi a neľutujem.
Toľko hlúpostí po kope! Učila som 44 rokov, z toho 21 rokov ako riaditeľka školy. Ako učiteľka som nikdy nemala času si kávu urobiť cez prestávku. Predsa po zazvonení učiteľ je v triede, ukončí hodinu, odtiaľ sa musí presunúť do kabinetu, zložiť veci z predchádzajúcej hodiny, pripraviť veci na najbližšiu hodinu a presunúť sa k triede, kde bude hodina a pred ktorou musí byť tak, aby počas zvonenia na hodinu vchádzala do triedy (z bezpečnostných dôvodov). Na to všetko má učiteľka iba 10 min. Nestačí to ani na urobenie kávy a nie na vypitie. Ako riaditeľke školy mi kávu pripravili pred príchodom do školy, ale nikdy som nemala času vypiť ju po sediačky v kľude. Len som z nej útržkom odpíjala, keď som okolo nej išla. Kávu po sediačky som pila až na dôchodku doma. Počas prestávok učiteľ robí cca 2x do týždňa dozor. To znamená, prestávky strávi na chodbách, dozerá na deti v triedach, na chodbách a vo WC. Všetko to počas prestávok absolvuje. V deň, kedy má dozor, musí s vykonaním svojej potreby počkať do konca vyučovania. Problémom je, ak má učiteľka svoje dni a neraz za 5 - 6 hodín aj premokla.
Veľká prestávka trvá 20 minút, dozor je zosilnený, teda viac učiteľov dozoruje kvôli bezpečnosti najmä vonku. Odísť z dozoru nesmie, lebo ak by sa niečo stalo, dostane sa pred súd. Tí, čo dozor nemajú, za 20 min nestihnú prísť do kabinetu z triedy, potom sa premiestniť do zborovne, jedinej miestnosti, v ktorej sa môže používať varná konvica, prípadne kávovar a má špeciálne povolenie používať takýto elektrický spotrebič. Kávu urobiť, vypiť a utekať do kabinetu pre veci na hodinu a odtiaľ do triedy. Taká káva ani chutiť nemôže. Učiteľstvo nie je sedenie na stoličke v jednej miestnosti, ale štafetový beh pod taktovkou zvončeka.
Ťažko môže byť učiteľ doma na 1. stupni o 12:30 - 13:00. Totálna hlúposť. Posledná vyučovacia hodina aj na 1. stupni (okrem 1. roč.) končí o 12.45 (vtedy zazvoní). Učiteľka po zazvonení musí počkať, kým sa deti zbalia, nastúpia na odchod, potom odvedie jednu skupinu detí do školského klubu a odovzdá ich vychovávateľke, druhú skupinu, čo nechodia do ŠKD odvedie do jedálne a ostatných do šatne. Tam počká, kým sa prezuje a oblečie posledný žiak, šatňu zamkne a odchádza do zborovne pozrieť pokyny na nasledujúci deň a tiež pozrieť zastupovanie na nasledujúci deň. Opraví diktáty, písomky, testy, vyhodnotí ich do tabuľky a môže ísť domov, ak nemá nejaké dieťa na doučovanie (po chorobe, slabý prospech,...) Po hodine doučovania zadarmo môže ísť domov. Prestávky na obed neexistujú. Učiteľ odchádza na obed až vtedy ak skončí nielen vyučovanie, ale aj všetky písomné a iné povinnosti za daný deň. Najskôr je to medzi 14:00 - 15:00 hod. Na SŠ, kde je vyučovanie do14:30, tak sa na obed dostane aj po 15. hodine. Nikoho nezaujíma, kedy učiteľ obeduje, dôležité je, aby mal vyučovací deň ukončený. Na obed ide pri odchode zo školy. Výnimkou je, ak má náhodou v niektorý deň voľnú hodinu počas obeda a nesupluje. Vtedy ale musí pomáhať dozoru v jedálni. To znamená počas jedenia niekoľko krát vstať od stola a ísť utíšiť a ukázniť aj na opačný koniec jedálne tých, čo vystrájajú. A takých je veľa. (pľúvanie druhým do taniera, hádzanie špiny do jedla iných detí,...). To sú bežné aktivity detí, ktoré učiteľ nemôže nechať bez povšimnutia, lebo sa chce v kľude najesť. Sú síce aj učitelia, ktorí svoju prácu neberú vážne, sú nedochvíľni na vyučovacie hodiny, prestávky si predĺžujú,... Takí nemajú čo na škole robiť. Rodičia škole zveria svoje deti zdravé a také ich chcú aj po vyučovaní. Rodičia dôverujú takej škole, kde sú učitelia 100 % -ní.
Úväzok 22 h na SŠ a 23 h na ZŠ. To sú ale iba čisté odučené hodiny. Týždenný úväzok učiteľa je 37,5 h. Tento čas zahŕňa nielen priamu výučbu, ale aj prípravu na vyučovanie, opravu písomiek, dozory, porady a ďalšie činnosti súvisiace so školou. A toho je za týždeň oveľa viac. Veľa práce si nosí aj domov.
Ja som odišla. Odučila som si 7 rokov a bola som vyhorená. Presne pre tie isté dôvody, o ktorých aj ty píšeš. Zakotvila som v štátnej správe a je to pohoda aj ma to baví. Momentálne som ale na MD
@anonym_df2434 presne tak, dlhsie som robila v súkromnej firme. Rivalita, o letné dovolenky boli ,,bitky,,. Veľa nadčasov,nonstop na telefóne, plat.meskal častokrát. ....
@anonym_7975ed robim v štátnej správe
@ibatanecnica A teba tam držia nasilu? Nepáči sa ti, choď inde. To aj učkám radia.
@anonym_f2f5ce a kde som sa stazovala ja? Vies citat s porozumenim? Asi velmi nje
@ibatanecnica Ty si stihneš za 5-10 minút urobiť a vypiť kávu? Pričom sa ešte presúvaš medzi triedami, musíš so ísť po podklady k hodine (u nás je medzi zborovnou a budovami prvého a druhého stupňa jedna budova, dlhe schody. A bežne mávame dozory prestávky sú pre deti, nie pre učiteľov. Ja mám kopu rodinných príslušníkov v zdravotníctve, rôzne typy od ambulancií (vraj fajn práca) až po sestry na urgentoch. No necítim sa byť kvalifikovana sa vyjadrovať k pracovnej záťaži - je zaujímavé, že k učiteľom sa vyjadruje každý.
@michaela329 ja tiez mam pol rodiny v skolstve a vidim kedy su doma a kedy v praci.
@michaela329 ja tiez mam pol rodiny v skolstve a vidim kedy su doma a kedy v praci.
@ibatanecnica kedy?
@ibatanecnica no kedy? A tú kávu cez tie prestávky nekonečné pijú?
@ibatanecnica A to ty ich sleduješ? Máš ich na kamerách? Alebo teda nepracuješ a sliediš za nimi.
A áno, tvoj príspevok vyznel ako sťažnosť.
@ibatanecnica A to ty ich sleduješ? Máš ich na kamerách? Alebo teda nepracuješ a sliediš za nimi.
A áno, tvoj príspevok vyznel ako sťažnosť.
@anonym_f2f5ce paneboze tie vase primitivne otazky. Kedze je to rodina tak sa asinrozpravame, volame si, nsvstevujeme sa
Tak o sebe vieme dost. Nemusim im stat pri dverach aby som vedela kedy su doma
Poznam dve ucitelky ktore odisli zo skolstva - jedna koli financiam, mala x rokov praxe, vseliake priplatky co sa dali (triednictvo atd) a ked mi povedala kolko zarabala tak mi zabehlo… Odisla robit uplne nieco ine, myslim ze obchodnu zastupkynu. Druha bola velmi sikovna, aktivna, vydrzala 4 roky (triedna na prvom stupni) a potom odisla - koli peniazom a aj birokracii. Ona ostala stale nejako v skolstve, robi nejake svoje projekty atd. myslim ze si dorabala doktorat, robila nejake studie atd ale do skoltva ako takeho (ucit v skole) sa veatit uz nechce

@michaela329 ja viem že je to priama činnosť. Aj v iných profesiách je to čo je v zmluve priama činnosť 40 hodín. Takže keď učitelia pracujú nad rámec, veriť, že iní nie, je absurd. A za menej volna. Prečítaj si viackrát, čo píšem, asi ty ty nerozumies pisanemu textu. Jasne uvádzam, že sa nejdem dohadovať s vystresovanymi ženami, ktora profesia to má horšie. Ale to, že každá má svoje úskalia a netreba si idealizovat iné. Ale jasne, v slovenskom ponímaní je tráva u suseda vždy zelensia🙂
@lucia245 tak ale Ty píšeš, že robia 22 hodín, no nie, nerobia. Takže buď tomu absolútne nerozumieš, alebo rovno zavadzas a to teda neviem, čo je horšie. Aj v tých zmluvách je to úväzok 37.5 h. Takže opäť si si vybrala len to, čo sa Ti z nich hodilo. Ja nikde nepíšem, že v iných profesiách sa nadčasy nerobia, ale tu vyslovene viaceré reagujeme na ten blud, že učitelia robia 22 hodín.