icon

Šikana v zamestnaní

6. aug 2021

Ahojte.
Chcem sa uistiť či správne pomenujem situáciu v práci ako : "šikana" alebo "bossing"?
Je to už dlhodobejšie boli to malé poznámky na moju adresu ale výrazné je to posledné 2 mesiace.
Pracujem na 6 hodinový pracovný uväzok s tým že mám mať aj prestávku, ktorú si so mnou vlastne ani nedohodli len mi ju nanútili automaticky aj ked zakonnik prace to upravuje tak, ze zamestnanec ma narok na prestavku po odpracovani 6 hodín.
Bežne na nenápadný nátlak trávim toho času v práci oveľa viac, najmenej 7 až 8 hodín.Donedávna bolo úplne bežné že ma po práci ešte séfka poslala na poštu ktorá je aj s vybavením pošty, vzdialená od pracoviska najmenej na pol hodinu.Taktiež zhánanie potrieb sa deje bežne po práci.Keď som chcela ísť vlastne cez deň, šefka ma stopla s tym ze nepojdem.Ze si mam dat po praci sluzobne odchod a prirata mi udajný nadcas 15 minut, ktorý mi je aj tak nanič.
Prestávku vzhladom na pracovné povinnosti a sledovanie si nemám ani kedy vybrat .snazim sa to odmakat aj bez prestavky a teda odist /aj ked oficialne mam koncit o 15/ tak o 16tej..
ked som sa vzburila, bolo mi povedane ze mam problem pracovat a ze nechcem pracovat.
Ked som poukazala na to ze nechodim na prestavky aj ked mam na ne narok, bolo mi ukazane v dochadzke ze travim cas na wc 45min 😂.Potom som sa dozvedela ze je system zle nastavený a zaokruhluje realny cas po 5 az 10minut a ien vyhovorky, ktore ako vidim nemaju riesenie, zla som nakoniec ja.Vlastne jej to aj vyhovuje ze nemam kedy ist na prestavku a tak ma moze neustale vyuzivat.
Ked pridem aj skor do prace, sefka do 3 minut po mojom prichode, ma pride zasypat informaciami a povinnostami.Neustale ma prerusuje v mojej praci a ja ju neviem dokoncit.Vyzaduje odo mna bezne aj nosenie krabic ked pride kurier aj ked dobre vie moje zdravotne problemy s chrbticou.Pritom mame v kancelarii aj kolegov-muzov.
po mojom ozvani sa, ze na postu nebudem chodit vo svojom volnom case, zacala svoje chovanie proti mne stupnovat.Zacala ma castovat roznymi poznamkami, ako jej chodia zakaznici vsetci naraz po 16tej..Vzala som do prace aj moje dieta, nakolko mi neumoznila zas tak s tichym natlakom si vziat dovolenku aj ked velmi dobre pozna moju situaciu a zacala mojmu 9 rocnemu synovi rozpravat ako si ma zobrat skener domov a skenovat zariadenia aj do polnoci az nebude vladat tolko bude mat prace.Su to jej sarkasticke zakerne poznamky smerovane hlavne na mna.Co som na nu uz vybehla, ze co si to dovoluje , ze co mu rozprava take sprostosti aby pracoval a odisla som z prace.Hlavne ze ona ma 30 rocnu dceru ktora by do polnoci mohla pracovat ale nikdy poriadne nepracovala, vsetko jej sefka plati ani v praci nie je.Vobec jej spravanie nezvladam, som momentalne na pn par dni a vobec neviem ci sa tam vratim.

ibrunova
6. aug 2021

A ku ostatným kolegom sa ako správa?

autor
6. aug 2021

@ibrunova no nemá nad nimi taký dosah ako nado mnou, pochybujem že ovláda ich prácu takže nie tak ako ku mne.Ich ma na starosti šéf, ale co som pocula ak ona ma nejake vyhrady, tak sef na nich hučí za ňu ak nie je niečo podľa nej

ibrunova
6. aug 2021

Ja som mala kedysi podobnú šéfku, to bola tiež škola života..

sardinka32
6. aug 2021

Je to trúba, to je jasne...skratka vycitila, ze si moze k Tebe dovolovat. Tuna asi nepomoze ani dotahovanie s nou...ak si pomerne lahko nahraditelna inou pracovnou silou, tak si bude dovolovat neustale. Páku žiadnu v rukách na nu nemás, takze by som sa uz obzerala po niecom inom, ak mas tu moznost. Je to hnusne, ale dakedy proste zlo ma navrch a ak si clovek chce zachovat dostojnost a nervy, musi odist, ak je to co i len trochu mozne.

surama
6. aug 2021

A nevies ju potajme nahrat, ked bude trvat na tom, aby si po pracovnej dobe nieco riesila atd?

mia78111
6. aug 2021

Chcela by som vidiet totu zmluvu. Tetuska nech robi kravu z dakoho ineho, zakonnik prace plati pre kazdeho zamestnanca aj zamestnavatela.

tykat
6. aug 2021

- Vypoved posli doporucene postou.
- Na postu by som chodila rano 🙂 a do prace dosla neskor. Ked o polhodinu tak o polhodinu, ked o hodinu tak o hodinu. Keby pindala tak by som jej povedala ze si to moze skusit par dni aby vedela ako dlho to trva.
- Krabice - poprosila by som kolegov, ak by odmietli tak by som sefke povedala ze aj chlapi odmietli vlacit tazke veci tak ich nebudes ani ty.
- PNku - posielala by som postou

nyusika
7. aug 2021

Inšpektorát práce, máš neplatnú pracovnú zmluvu.

peliroja
7. aug 2021

Vsetko sa nam pre nieco deje a mozno aj ty potrebujes zazit tuto skusenost, aby si sa naucila vazit si sama seba a nenechat ostatnych manipulovat tebou. Normalne to rozhodne nie je, ak na tvoju sefku neplati zdvorila komunikacia treba pritvrdit. Ja by som jej povedala, ze hodina mojho volneho casu stoji 30Eur, ak bude potrebovat vybavit nieco v tom case, nech si to zvazi lebo tvoj osobny cas je pre nu pridrahy. A samozrejme uz si rozhodit siete a obzerat sa po niecom inom. Dlhoodobo to tam zrejme bude nezvladnutelne. Drzim palce 🙂

autor
7. aug 2021

@nyusika prosim ta vies k tomu nieco viac? kde to zakon nejako upravuje? ja som zatial nic take nenasla

autor
7. aug 2021

@peliroja ano, vidis tiez mi je to luto ze sa to muselo takto vystupnovat.Ona je alibista ze ona ziadne spravanie nezmenila, ale je tak prefikana ze jej uprimnost je na bode mrazu..😖 Super napad s tymi 30eurami na hodinu mojho volneho casu, to ju vykoti 😂 Ale vsak ja nemam co stratit..Uz veru pracujem na hladani ineho zamestnania velmi aktivne.dakujem za mile slova😉

alexaalex
7. aug 2021

Podla mna ak to citis ako sikanu,tak odtial odid..Nema zmysel aby si pracovala niekde,kde sa necitis dobre..Treba si najst ine zamestnanie..Ja mam napriklad taku pracu,ze keby som nemala rodinu a povinnosti,kludne by som tam aj zadarmo nocovala..Praca ma naplna a mame super kolektiv..a o to lepsie sa potom aj funguje v beznom zivote,ked sa clovek do tej prace tesi..Vela ludi depresie a uzkost z prace prenasa aj do bezneho zivota a potom ma pocit ze je nestastny a nic nefunguje,narusaju sa vztahy atd ...

marisela
7. aug 2021

Žiaľ,aj ja mám podobnú skúsenosť.Ja som to vyriešila písomnou sťažnosťou jej nadriadenému a to isté urobila aj moja bývalá kolegyňa.Zrejme bola na koberčeku,lebo odvtedy mám kľud.Vo Vašom prípade by som sa už nevrátila a hľadala si iné zamestnanie,lebo správanie voči vasej osobe sa nezmení a budete sa iba trápiť.Drzim palce a prajem veľa trpezlivosti.

iwesska
7. aug 2021

Presne viem o com rozpravas, no zial chyba je aj na tvojej strane. Ako mozes pracovat bez neupravenej zmluvy? Mne ked sa nieco nezdalo v zmluve,okamzite som sefa konfrontovala. Neexistuje,aby som robila na 4-6h a v zmluve mala 8. Jasne,ze ta vyuzivala,lebo zmluva je to umoznovala! U pravnika by obstala ona,nie ty. Ona ma od teba podpisanych 8h, ty svojich 4-6 nie. Tak na to si daj aj dobuducna pozor.

alexaalex
7. aug 2021

@marisela ano inak z byvaleho zamestnania mam podobnu skusenost..rupli tam nervy jednej nasej dlhorocnej zamestnankyni,ktora pracovala vo firme vyse 15 rokov a rovno riesila s konatelom vsetko..na zaklade toho sa spravil taky workshop,kde sa pytali kazdeho zamestnanca co si o menezmente mysli a po par tyzdnoch prisla menezerka o pracu..ukazalo sa ze s nou ma problem viac zamestnancov a jej postoj k ludom bol neakceptovatelny..Cize stacil jeden impulz a cela firma sa otocila o 360'

lauraaaaaa
7. aug 2021

Ja si myslím že máš celkom triezvy pohľad na vec...ale asi bez úspechu ,a možno ideš sama proti všetkým.terajsia doba je divná.takto by si viac nepriateľov urobila.asi ísť radšej troška s prúdom ako proti.a ešte toľko ,zaťať zuby a nevšímať si ich robiť svoju robotu...môj chabý názor na vec

lauraaaaaa
7. aug 2021

Netreba sa nechať,pridávajú povinnosti tebe...pravdepodobne si plnis úlohu a vidia že si ochotná urobiť a skúšajú na teba že či ti môžu rozkazovat nenechaj sa .to je asi vstupný test ala šéfka.

maaaria3
7. aug 2021

su momenty, kedy cloveku uplne jednoznacne docvakne, že je čas odist...

lacibo
7. aug 2021

Je jasne ze tam nemas perspektivu ale ja by som mozno skusila zacas tak, ze budem robit, ako ja uznam za vhodne , nerobila by som nic, co podla zmluvy nemusim, prestavky by som si vycerpala cele, a cakala by som, nech ma ona vyhodi...minimalne by som tak ziskala cas, kym si nenajdem inu pracu

marca12
7. aug 2021

Toto som aj ja zazivala taky teror navyse sefka bola labilna zena,ktora nemala nikdy dobru naladu. Musis si najst novu robotu. Mna to znicilo a neviem sa ani v novej praci dat do kludu. Takyto upiri ti znicia zivot na dlhe obdobie

marca12
7. aug 2021

@lacibo nemusis robit,ale zvladla by si ten tlak a nadavky od sefky? Nikto to nezvladne dlhodobo.

pribinak
7. aug 2021

@lacibo jej sa neoplatí dať sa vyhodiť. Jej sa oplatí zobrať si paragraf na seba a syna potom ísť na pn-ku a zas paragraf a zas pn-ku
Dať sa vyhodiť je blbosť

ibrunova
7. aug 2021

ako si si ty dala výpovednú dobu? sama? to je dané zákonníkom práce

makova333
7. aug 2021

Autorka: Dobre si spravila. Mne exsefka este pocas PN posielala vyhrazne maily, ktore sa netykali prace. Uplna psychopatka.

emalka
7. aug 2021

Vidim ze si uz vypoved podala, takze nejdem radit co by si mala urobit. Dobre si sa rozhodla 🙂 Sama som si tym presla a odisla som tiez.

Z toho co pises o tvojej zmluve a o vypovednej lehote, bysom ti odporucila nastudovat si prava zamestnanca a povinnosti zamestnavatela, kludne ist po rozumy k pravnikovi alebo by mozno poradil aj niekto na inspektorate prace. Toto urcite urob predtym ako nastupis do novej prace.
V tvojom pribehu je tolko momentov kedy som sa chytala za hlavu ze ako sa to mohlo vobec stat, ale to sama isto vies. A s vypovednou lehotou tvoja sefka nic neurobi, ak si tam dlhsie ako rok a nebudete mat pisomnu dohodu tak mas narok na 2 mesiace.

Na sefku posli inspektorat prace, zgustnu si na nej. Presne kvoli takymto ludom su tu.

hili
7. aug 2021

Zažila som niečo podobné i rozkrájat som sa šla a stále sa toho pridávalo..chcela som odísť no prišlo dotoho dieťa... Prišla na domov na materskej pozrieť i šéfka a mali sme spolu jeden úžasný rozhovor ktorý už mal prísť asi dávno... Mnohé sme si vysvetlili.. Môj pohľad jej pohľad až napokon sa všetko aspoň zatiaľ vyriešilo... Hoc neviem aké by to bolo v skutočnosti lebo som momentálne ešte doma a samozrejme ma po materskej opäť čakajú... No uvidíme ako to ešte dopadne... 🙂

paulita
7. aug 2021

@martina1201 To je strata času... pre takých ľudí ako je spomínaná šéfka sa neoplatí robiť... hneď by som odišla a povedala jej všetko kvôli čomu odchádzam...

autor
7. aug 2021

@paulita uz som jej to povedala, ze si za to sama môže, 3x som jej to zopakovala. Vykruca sa ze ona tomu nerozumie

kubkovamama
7. aug 2021

Myslim si, ze v proti nej v prvom rade hra to, ze tvoja pracovna zmluva je "stará" a tym padom neplatna.Mzda v starej mene? 😂Ona porusuje zakonnik prace, nie ty.Bohuzial je blba doba,ze ak mas pracu tak si rád.Ale na tvojom.mieste by som odisla.Nema vyznam tam zostavat,aj keby sa nieco zmenilo k lepšiemu,co pochybujem,aj tak by si bola dennodenne v blizkosti toxickej kravy a skor ci neskor skoncis na pn kvoli nej,nie ze ty si vymyslis zdrav.problemy aby si si od nej oddychla,tebe sa ozaj zacnu diat.Mala som podobné,sefka mlada ambiciozna jedovata čivava, makali sme ako fretky,po pracovnej dobe,koncom roka aj do druhej v noci,nikdy nebola spokojna,vecne bolo vsetko primalo,nic sme nerobili spravne.Horsie,ze na seba bola rovnaka,ziadna dovolenka,ziadna praca,sibalo jej statočne.Vydrzala.som asi 8 mesiacov a skoncila na pn ci som chcela alebo nechcela,znicene hlasivky,opuch uzlin,mala.som ich ako pomarance.Schudnuta,vyflusnuta,ziaden sukromny zivot.Pamatam si,ze este aj vysneneho psa,co som si kupila,som musela dat k rodicom co som nemala cas sa onho starat.Ale dlho som bola ticho, bala som sa ozvat,rozmyslala ako ty,ci fakt ja nie som vine,ale az jej tolko bab poodchadzalo a ja som asi zostala najdlhšie😂no mlada,hlupa.Zostan na pn, posli výpoveď, uzi si pol roka podporu alebo si najdes nieco lepšie.

kikulienka19
7. aug 2021

@marca12 Je to pravda, mne sa o byvalej sefke este 5 rokov snivalo... bola som mlada, po skole, plna idealov a ona zo mna dokazala urobit za 8 mesiacov uplnu trosku. Dlho som sa z toho spamatavala. Zacalo to pomaly a stupnovala. Dnes si hovorim, ze ma asi takto skusal Boh a tuto lekciu som potrebovala do buducna. No pravda je aj taka, ze uz neverim ludom.