Viete si predstaviť pracovať do 65 rokov?
Ahojte, dnes mi prišla dôchodková prognóza 😨
Vyšlo mi, že do dôchodku pôjdem až v 65 a pol roku. Úprimne si to vôbec neviem predstaviť. Keď sa človek pozrie okolo seba na ľudí po 60-ke, tak nechcem povedať, že sú nepoužiteľní, ale jednoducho už majú svoje limity a je to úplne pochopiteľné.
Ja robím v kancelárii, sedavú prácu, a aj tak mám niekedy dosť a to sa vekovo blížim k 50tke. Neviem si predstaviť fungovať naplno ešte v tom veku. A čo potom ľudia, čo robia fyzicky – stavby, sklady, zdravotníctvo…
A to už ani nevravím, či sa vôbec toho veku dožijem :-/
Taká nejaká frustrácia ma z toho chytila. Vy ste spokojné?
budeme pracovať čoby nie, ak budeme mať na zapisovanie dochádzky len ceruzku a papier ako lekári . Papier znesie veľa. 😉
My vo firme máme elektr. zapisovanie už od r 98.
jasné že robia aj 70 ročný dôchodci, Aj u nás na sK.
Na ministerstvách ich sedí požehnane , aj lekári sa nájdu v tomto veku, docenti na VŠ, - ale to sú všetko práce kde sa sedí ,popr. prekladá papiere z jednej strany stola na druhú . Ani jeden nebehá okolo pása v automobilke, alebo nemaká na lešení ako robotník vo výške 15 m - v týchto prácach nenájdete 70r. dôchodcov.
Takže kĺudne budeme sedieť aj v práci, len záleží aká tá práca bude.
@anonym_c4f6ee Proste ak bol za mlada napríklad tesár nebude behať po streche, ale pôjde napríklad niekde na vrátnici strážiť... Zase je dosť ľahších pozícií čo zvládnu aj dôchodcovia, či ľahšia administratíva, niekde v malom obchode/stánku predávať kde nechodí moc ľudí, tá vrátnica, upratovanie na pár hodín a podobne...
jasné že robia aj 70 ročný dôchodci, Aj u nás na sK.
Na ministerstvách ich sedí požehnane , aj lekári sa nájdu v tomto veku, docenti na VŠ, - ale to sú všetko práce kde sa sedí ,popr. prekladá papiere z jednej strany stola na druhú . Ani jeden nebehá okolo pása v automobilke, alebo nemaká na lešení ako robotník vo výške 15 m - v týchto prácach nenájdete 70r. dôchodcov.
Takže kĺudne budeme sedieť aj v práci, len záleží aká tá práca bude.
@anonym_c4f6ee ja mám 56 , nepracujem fyzicky, sedím v kancli. A neviem si predstaviť tam byť do 64. Nie to tažká fyzická práca. Ak sa bude dať a nezrušia to, určite pôjdem do predčasného. Kolegyňa odchadza ku koncu tohto mesiaca, taktiež do predčasného. V lete bude mať 61.
@anonym_autor 65? 🤣 To je úplne v pohode. Pracovať je už teraz nastavený štátny plán po 70 pre neskôr narodených.
Odvždy ľudia pracovali kým vládali až už len ležali za pecou. Neboli desiatky rokov na platenej dovolenke.
Veď, ale to sú kraviny čo chodia nechápete, teraz máte pomaly 50 o 15 rokov určite nepojdete v 65 do dôchodku ale skôr niečo blížiace sa k 70tke to sa bude zakaždým posúvať
@zuzubb007 Moja mama zvykla hovorit, ze cim je starsia, tym ma dalej do dochodku, co to stale posuvaju.
@anonym_411ccb
len tie roboty su ešte v plienkach , a stoja majland
stále najlbližie roky bude človek lacnejší
nepíšem o AI robotoch , v polnohospodarstve tak v učtovnictve, objednavanie , riadenie ano ...
tie roboty musíš aj naučit robit a na 100% , to že sa vie hybat , tancovat je užasné ale čo z toho že aj tak neumyje riad , rozflaka ho stale
@anonym_d97232 "len tie roboty su ešte v plienkach , a stoja majland" to je hlúposť. Obyčajný robot z Číny sa sám splatí za 3 roky.
Neviem a prave preto uz teraz pracujem na tom, aby som nemusela.
@anonym_autor ja mám 24 a už teraz odkladám 1000€ mesačne. Nemám v pláne robiť po 45. Prišla mi prognóza vek 69 rokov. Ani náhodou. Proste si treba zarábať na vlastný dôchodok
Je zaujímavé, že v Číne až do roku 2025 bol dôchodkový vek u mužov 60 rokov, u žien 53 - 55 rokov. Až od tohto roku sa to začalo navyšovať cca o tri roky.
Je zaujímavé, že v Číne až do roku 2025 bol dôchodkový vek u mužov 60 rokov, u žien 53 - 55 rokov. Až od tohto roku sa to začalo navyšovať cca o tri roky.
@anonym_ced226 skús si dohľadať výšku toho dôchodku. V Číne sa spoliehajú hlavne na svoje deti, tie ich živia až do smrti. Tam nehrozia rozhadzovačni dôchodcovia a už vôbec nie 13.dôchodky. Zijú tam z pár desiatok € na mesiac. Keby nemali deti tak by tam pomreli od hladu. Keď povieš A , tak povedz aj B. Neexistuje tam taký dôchodkový systém ako u nás a uz vôbec nie su dôchodcovia taki roztatáreni ako tu.
Ja viem že s dôchodku nevyžijem . Ak vôbec bude budúcnosti nejaký dôchodkový systém. Nemám ani vlastný byt. Budem pracovať dokedy budem vládať a potom ..... 5 kubikov vzduchu do žili. To zastaví srdca a dovi dopo
@anonym_autor ja mám 24 a už teraz odkladám 1000€ mesačne. Nemám v pláne robiť po 45. Prišla mi prognóza vek 69 rokov. Ani náhodou. Proste si treba zarábať na vlastný dôchodok
@anonym_24ea11 blahoželám že si schopná toľko odložiť. Ale mnohy si nedokážu odložiť ani 100 eur . Poznám ľudí čo nevedia odložiť vôbec nic
Ja si myslím, že najhoršie dopadne naša generácia husakovych detí. Z tejto generácie si málokto sporí cielene na dôchodok, je nás veľmi veľa a v čase, keď budeme mať ísť do dôchodku, tak ten systém padne na hubu, keďže pracujúcich bude málo. Aj ak by hneď teraz začal niekto reformy systému, naša generácia bude mať proste smolu, reformy už nezvrátia nevyhnutné. Mladší ak majú rozum, tak si už cielene šetria, ak nemajú, tak pochopia, keď ten systém kľakne a budú mať akú takú šancu ešte našetriť. Takže ja sa v podstate dáko nespolieham na štát v tomto a nebudem aspoň prekvapená 😂😅 A treba si uvedomiť, že najjednoduchšie opatrenie je proste posúvať vek odchodu do dôchodku, takže nieže v 65-ke ešte budeme makať, ale asi aj v 70-ke. Len som zvedavá, kto nás zamestná, keď už teraz má 50-tnik problém nájsť prácu. Bude to ešte veľmi zaujímavé.

@anonym_autor Moja svokra robila do 76, ale ona bola ucitelka a robila len par hodin tyzdenne.