icon

Viete si predstaviť pracovať do 65 rokov?

Dnes o 14:01

Ahojte, dnes mi prišla dôchodková prognóza 😨

Vyšlo mi, že do dôchodku pôjdem až v 65 a pol roku. Úprimne si to vôbec neviem predstaviť. Keď sa človek pozrie okolo seba na ľudí po 60-ke, tak nechcem povedať, že sú nepoužiteľní, ale jednoducho už majú svoje limity a je to úplne pochopiteľné.

Ja robím v kancelárii, sedavú prácu, a aj tak mám niekedy dosť a to sa vekovo blížim k 50tke. Neviem si predstaviť fungovať naplno ešte v tom veku. A čo potom ľudia, čo robia fyzicky – stavby, sklady, zdravotníctvo…

A to už ani nevravím, či sa vôbec toho veku dožijem :-/
Taká nejaká frustrácia ma z toho chytila. Vy ste spokojné?

Strana
z5
martinmmartin
Dnes o 14:04

V nemecku 67

autor
Dnes o 14:05
@martinmmartin

V nemecku 67

@martinmmartin Tam je ale asi aj lepšia zdravotná starostlivosť?

sara07
Dnes o 14:05

robím všetko preto aby som to dala , udržujem sa v kondičke
beriem skorej scénar že dôchodky budu tak malé , že popri bude nutnost ešte pracovat , však prežeru sa teraz dokonale, na nich aspon má niekto robiť ale kto bude na nás..
fico a spol sú za vodou , im je to jedno

martinmmartin
Dnes o 14:06

Cize je to jasny signal mladym ze o svoj dochodok sa maju starat sami a tak budu môct ist do dochodku ked sa im to hodi. Kto to bude ignorovat a dufat ze stat sa nejako uz postara ako vzdy tak bude makat do 65-67 a aj viac.
Uz boli take myslienky ze dochodkovy vek nebude vobec dany a posudkovy lekari budu vyhlasovat ci este ides makat alebo uz noe podla tvojho stavu a aku robotu mas

anonym_411ccb
Dnes o 14:06

stale len to Nemecko, dokelu oni maju uuuplne ine pracovne podmienky ako my a nerobia tka ako my, tak uz prestante porovnavat. Maju milion dovoleniek, sviatkov, skratene uvazky v neskorsom veku. Je bezne ze robia len 4 hodiny denne a za dobry plat.

euka210
Dnes o 14:08

@anonym_autor nie, neviem. Ja mam ist v 66r 🤦‍♀️ a to mam 3deti a 42r. Manzel robi fyzicky a uz teraz ma dost, par rokov pred 50r.
Ked si predstavim, ze svokor zomrel v 66r, tak neviem, neviem.
Ja to beriem tak, ze vychovame deti, nech sa osamostatnia a my tu na dedine nejako prezijeme 😁
Ani si nepredstavujem, co bude o 20r.

anonym_3186ae

Ja do 68cky a vysiel mi dochodok 910 eur

simsalabim

Uvidim, snad to dam. Moja mama uz bola v mojom veku na dochodku... celkom by som to prijala aj teraz, venovat sa sebe, zalubam, ale popri tom aj na ciastocny uvazok pracovat. To by sa mi pacilo. Ci sa mi bude chciet a budem mat mentalnu a fyzicku kapacitu na to, kto vie. Mne vypocitali 64r a 2 mesiace, ale zabudli zapocitat vsetky deti.

pako24
Dnes o 14:09

tak to neznamená, že máš od 18 do 65 robiť tú istú prácu, primerane veku a stavu by bolo vhodné mať aj prácu, len treba to tak aj v hospodárstve začať nastavovať, nie že po 45ke ťa už nik nezamestná

anonym_411ccb
Dnes o 14:09
@martinmmartin

Cize je to jasny signal mladym ze o svoj dochodok sa maju starat sami a tak budu môct ist do dochodku ked sa im to hodi. Kto to bude ignorovat a dufat ze stat sa nejako uz postara ako vzdy tak bude makat do 65-67 a aj viac.
Uz boli take myslienky ze dochodkovy vek nebude vobec dany a posudkovy lekari budu vyhlasovat ci este ides makat alebo uz noe podla tvojho stavu a aku robotu mas

@martinmmartin ano a potom naco platim dokelu odvody. OK tak svoje dcery budem instruovat aby neplatili odvody, robili na firmu alebo zivnost a nech sa tento stat aj posklada. Ako super ze ja mam platit nemale odvody zo mzdy a potom sa na mna stat vyserie. OK moje dcery este nepracuju ale ako nahle zacnu, tak im budem vtlkat do hlavy ze nech odrbavaju tento stat, ved aj tak ziadne dochodky nebudu 😖☹

anonym_f3f35b
Dnes o 14:11

Dúfam že už vtedy nebude potrebný dôchodkový systém a prežijúci budú pracovať na očisťovaní planéty po pozostatkoch poslednej vojny.

viktoriaandrascik

Určite nie a preto robím všetko preto aby som sa zabezpečila finančne sama bez pomoci štátu

vler

@anonym_autor v USA je momentalne plny dochodkovy vek 67 rokov

euka210
Dnes o 14:13
@anonym_411ccb

stale len to Nemecko, dokelu oni maju uuuplne ine pracovne podmienky ako my a nerobia tka ako my, tak uz prestante porovnavat. Maju milion dovoleniek, sviatkov, skratene uvazky v neskorsom veku. Je bezne ze robia len 4 hodiny denne a za dobry plat.

@anonym_411ccb manzelov kolega zvaral v Nemecku a nenarobil sa tak ako dru tu. Dennu normu urobili velmi rychlo a potom sa zasivali. Ale naklady na byvanie boli dost velke.
Ale urcite sa oplati, ked muzi od nas chodia robit do Nem ci CR, aby uzivili rodinu, lebo tu na vychode minimalna mzda.

euka210
Dnes o 14:13
@vler

@vler tak Trump uz si mal uzivat dochodok a dat svetu pokoj...

anonym_411ccb
Dnes o 14:14
@vler

@vler USA je krajina ktora zije z vojen a vykoristovani inych statov a na svojich obyvatelov kasle, vyhladila indianov, odrbala celu juznu ameriku, vyraba prevraty vsade po svete. Uz len ako priklad davat USA

anonym_1c8fd9
Dnes o 14:14

Viem si predstavit pracovat do 65, ale na ciastocny pracovny uvazok. Aby clovek zostal aktivny.

stellarstar
Dnes o 14:15

@anonym_autor nie neviem, sice žijem v at ale môžem skorej ist do dôchodku

vler
Dnes o 14:15
@anonym_411ccb

@vler USA je krajina ktora zije z vojen a vykoristovani inych statov a na svojich obyvatelov kasle, vyhladila indianov, odrbala celu juznu ameriku, vyraba prevraty vsade po svete. Uz len ako priklad davat USA

@anonym_411ccb ja zijem v USA preto som pridala aktualny dochodkovy vek ako reakciu na prispevok autorky

martinmmartin
Dnes o 14:20
@anonym_411ccb

@martinmmartin ano a potom naco platim dokelu odvody. OK tak svoje dcery budem instruovat aby neplatili odvody, robili na firmu alebo zivnost a nech sa tento stat aj posklada. Ako super ze ja mam platit nemale odvody zo mzdy a potom sa na mna stat vyserie. OK moje dcery este nepracuju ale ako nahle zacnu, tak im budem vtlkat do hlavy ze nech odrbavaju tento stat, ved aj tak ziadne dochodky nebudu 😖☹

@anonym_411ccb Odvody platis aby terajsi dochodci mali dochodky a aj trinaste . NIC INE nefinancujes a svoju buducnost uz vobec nie
Fico kradne dochodok pracujucej generacii a uplaca tym dochodcov za hlasy .

marsmykkok
Dnes o 14:22

@anonym_autor A máš nejaký iný nápad ak sa predlžuje doba dožitia a dnes ľudia sa dožívajú 80-90 rokov? Nedá sa do 20tky alebo 25tky napríklad ako decko vyciciavať štát iba, potom odpracovať 30 rokov a v 55tke ísť na dôchodok alebo v 60tke a byť doma dalších 30 rokov a len brať od štátu zase , teda reálne robiť nejakých cca 30 rokov a 50-55 brať od štátu. Je to daň za lepšie lieky, že dnes ľudia aj s chorobami žijú dlhšie. Jasné že po 30tke už pomaly odchádza energia, v 50tke je jej málo, v 60tke ešte menej, v tom s tebou súhlasím. ale ako to inak riešiť?

4stanka4
Dnes o 14:23
@anonym_411ccb

@anonym_411ccb presne. Manžel má uja a tetu v Nemecku. Sú 70-tnici a povedal by si im ze su zachovalý 50-tnici. Obaja samozrejme pracujú, ved sa nebudú na dôchodku nudiť

zuzubb007
Dnes o 14:26

Veď, ale to sú kraviny čo chodia nechápete, teraz máte pomaly 50 o 15 rokov určite nepojdete v 65 do dôchodku ale skôr niečo blížiace sa k 70tke to sa bude zakaždým posúvať

anonym_b4f0c4
Dnes o 14:27

Ja rátam s tým, že sa nedožijem. Neexistuje do toľko veľa rokov pracovať, vôbec nie v školstve 🫣 som vyhorena teraz, mám 42rokov. Vysoky tlak, len tak-tak predchádzam infarktu už teraz…. Ak ma nevytočia deti v pondelok, tak utorok je istý. V 65ke budem po smrti už 15rokov….

anonym_5723b1
Dnes o 14:28
@anonym_411ccb

@anonym_411ccb Ved preto kazdy rok chyba 2 miliardy eur v Socialnej positovni, lebo tento stat a tato vlada podporuje odrbavanie. Ked kazdy vidi, ako si hore trhaju, tak kto moze neplati tiez a smeje sa tym, ktori musia platit. Potom sa zdvihnu dane poctivo pracujucim, az ti podochnu od hladu a zostanu len len odrbavaci, ktorych nebude mat kto zivit.

sisaka
Dnes o 14:30

Ja môžem ísť na krátený dôchodok za 5 rokov (budem mať 56), na plný za 10, ale to je od zamestnávateľa. Od štátu, ak budem mať šťastie, nekratený od 65 rokov.
Predstaviť si robiť viem, mali sme sekretárku, ktorá robila do 68 a po nej druhú, ta robila do 66.
Nie je nič výnimočné vidieť u nás v Kanade robiť v obchodoch za pokladňami vyslovene starenky (a to sa u nás stojí, nesedí), videla som babičky obsluhovať v reštauráciách a taktiež mame v nemocnici kopec starých ľudí, čo robia od upratovačov cez sanitarov, sestry až po lekárov. Akurát som sa včera rozprávala s jednou sestrou, má 70! rokov.
Štátne dôchodky sú nízke, od zamestnávateľa je to lepšie, ale to nemajú všetci ľudia.
Moji rodičia na Slovensku z dôchodkov v pohode vyžijú, mama išla na predčasný v 55, otec išiel v 60, u nás v Kanade utópia, treba mať pasívny príjem alebo byť vyslovene bohatý.

marsmykkok
Dnes o 14:31

Jednoducho proste je to o veku dožitia a ten sa zvyšuje a proste nedá sa tretinu života pracovať a dve tretiny brať od štátu... Toto vyhrala generácia čo išla tak 30 rokov dozadu do dôchodku vo veku 50-55, nezrobili sa, odišli v plnom zdraví, zároveň už nastúpila aj moderná medicína a ak aj prišli časom zdravotné problémy dožili sa/dožijú aj 85tky-90 tky a sú kľudne 35-40 rokov na dôchodku.

anonym_2ea41c
Dnes o 14:33
@martinmmartin

V nemecku 67

@martinmmartin neboj príde aj sem

anonym_283d7f
Dnes o 14:33
@anonym_b4f0c4

Ja rátam s tým, že sa nedožijem. Neexistuje do toľko veľa rokov pracovať, vôbec nie v školstve 🫣 som vyhorena teraz, mám 42rokov. Vysoky tlak, len tak-tak predchádzam infarktu už teraz…. Ak ma nevytočia deti v pondelok, tak utorok je istý. V 65ke budem po smrti už 15rokov….

@anonym_b4f0c4 zmeň prácu. nemá to význam takto pracovať. na figu pre teba aj pre deti, ktoré učíš

svetlonos
Dnes o 14:34
@anonym_411ccb

@anonym_411ccb
Pozor bavíme sa o normálnych prácach, predavačka, šťavnatý, sestry atď. A tu je úplne jedno, či to robia v DE, SK či AR, Svajc. Sú to fyzicky náročné práce všade. Len tak pre info - kamoskina svokra mala dôchodok 200€, Rakúšana. Bola roky žena v domácnosti. Museli doplatiť na jej konto dôchodkové 15000€ aby dostala aspom tých 600€. Takže ani mimo Ak to v bežných prácach vo vysokom veku nie je zrovna na parádu.

Strana
z5