icon

Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?

euka210
17. apr 2018

Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?

noname26
18. apr 2018

A propo je nas par co sme skusili obe strany, aj ucit,aj sukromna sfera a zaujimave, ze vacsinou povazujeme tu pracu v skolstve za narocnejSiu, resp.mame teraz lepsie platy ako v skolstve (ja som v administrative,kde sa nevyzaduje VS a mam lepsi plat ako v skolstve, kde treba titul,kredity za dalsie vzdelavanie(. Opytam sa tych, co vidia vyhody ucitelsTva a nechcu dopriat plat lekara, skuSili ste tiez oboje, ze do toho vidite?

slovanka2508
18. apr 2018

@jaja1979 Veľmi, ozaj veľmi pekne napísané....Nedá mi, ale mňa ešte zaráža jedna skutočnosť. Každý učiteľom závidí a v skutočnosti by sa mala celá spoločnosť postaviť za to, aby bolo školstvo prioritou - aby bolo finančne a materiálne podchytené, lebo, nehnevajte sa na mňa nikto, ale v našich školách je už čoraz menej kvalitných ľudí. Svedčí o tom aj to množstvo chýb, ktoré tu vidím a ktoré by učiteľ v žiadnom prípade robiť nemal...a tým nemyslím bežné preklepy, ale základné pravidlá, ktoré by mal ovládať každý vzdelaný človek, nieto ešte učiteľ... Píšem to preto, lebo som sa v poslednom čase stretla s viacerými, pre mňa nepochopiteľnými skutočnosťami - učiteľka slovenčiny s rečovou "vadou", neznalosť ani základných aspektov detského vývinu, preťažovanie detí nezmyslami bez nejakého zmyslu, alebo naopak žiaden plán práce na hodinách, resp. jeho nedodržiavanie... A čo je najhoršie, v poslednom období vidím čoraz viac učiteľov "bez srdca" . Proste učí sa, aby sa odučilo, ale ako to prijímajú žiaci, je fuk. Odpustite mi, ale učiteľstvo je veľmi špecifické zamestnanie, ktoré ozaj nemôže robiť hocikto! Tým sa nechcem dotknúť tých pravých učiteľov, ktorí milujú svoju prácu...

noname26
18. apr 2018

@slovanka2508 ano zial,ako v kazdej praci aj v skole su kone tazne a kone chovne. A tie tazne sa po case unavia, najma za to malo travy co dostanu a urazky a idu tahat inam, kde sa tiez taha ale s lepsim zradlom a bez slovnej bitky.a tie chovne sa nechaju chovat vsade.a ten,komu sa podari zlakat tie tahune na lepsiu stravu,tieto chovne darmozrace nechce.tak ostavaju pekne v skole,bo tam ich za lenivost nevyhodia a zrat daju tak ci tak.skoda len,ze tie nase deti sa potom ucia prave od tych,co nepotiahnu:((

trisp
18. apr 2018

Ten dnešný postoj k učiteľom, aký v spoločnosti vládne, len odráža mentálnu situáciu u nás na Slovensku, Je to hanba. Kedysi bol učiteľ po farárovi a richtárovi najdôležitejší človek v dedine. Dnes? Do očí sa ti rodič síce usmeje, ale za chrbtom - aha: "čo furt tí učitelia pindajú, na obed sú doma, cez prázdniny sú doma, nič nerobia, len plat chcú väčší." Je mi z vás, Slovákov, zle. Učiteľ je nositeľom vzdelanosti. A aj keď to znie ako neviemaké klišé, je to absolútna pravda. Učiteľ trávi s vašimi deťmi tretinu dňa. Cez týždeň viac, ako vy, milí rodičia. Ak máte teda taký pohľad na učiteľov, že sú to len lajdáci, povaľači, čo chcú len peniaze za nič, prečo im dávate vzdelávať a vychovávať vaše deti? Učte si ich sami, máte na to právo. Človeka, ktorý má denne celé hodiny v rukách naše deti, jeho vzdelanie a výchovu, by sme si mali vážiť. A čo je na tom nenormálne, že si učitelia pýtajú viac? Nástupný plat učiteľa dnes je cca 680€ v HRUBOM. Myslíte si, že je to naozaj veľa a nemajú právo pýtať viac? Ja som učiteľ a pracujem odhadom 9-10 hodín denne. 6 hodín som fyzicky v práci, ale domov si nosím písomky, slohy, projekty, prezentácie, zháňam prednášky, lebo som koordinátor, píšem individuálne študijné plány, píšem plány pre integrovaných, vymýšľam aktivity, pripravujem krúžky. Dám deti o ôsmej spať a nastupuje druhé kolo roboty. Pracujem do jedenástej-dvanástej v noci. Každý deň. A nie, nesťažujem sa, ja tú prácu milujem. Len mi je zle z toho, ako ľudia vnímajú učiteľov. Čo sa čudujete, že učitelia frflú - čo by nefrflali, mňa to tiež uráža, keď ma má niekto za povaľača.

drakvak
18. apr 2018

Ja učím a neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné, v tomto som sa našla ☺

slovanka2508
18. apr 2018

@trisp Svätá pravda!!! Zdieľam každý Váš názor, milá kolegyňa....

mooonika1975
18. apr 2018

@ebi88 500euro ti príde dosť? Wau

ebi88
18. apr 2018

@mooonika1975 no a kolko by si cjcela akoze nastupny plat? 1000€? .ine profesie naju ake platy nastupne ? A je to uz viac ako 500€ btw nastupny plat ucitela.

euka210
autor
18. apr 2018

@lukubina dejepis a geografiu som ucila, co tu teraz uz upadkove predmety, pocty hodin sa znizuju. Rada som ucila, je to take poslanie, ale videla som, ze mam problem s disciplinou, niekto ma prirodzenu autoritu, ja nie, hlasivky mi odchadzali.

mooonika1975
18. apr 2018

@babulkomale nie, nemyslím vollaaa😉 myslím píš ako počuješ , a ja som len teta v ms, nemusím vedieť gramatiku😅

mooonika1975
18. apr 2018

@ebi88 nemám nástupný plat mooooja, už robím kustok dlhsie

ebi88
18. apr 2018

@m.i.r.i hejze, presne tak, a led im pri 9 tyzdnoch volna vadi ze si este nemozu panovia ucitelia vybrat kedy, tak to je vrchol, sory. 9 t doma, kks, i to nedobre, iny maju 4 t, nariadene kedy, a ucitel je nasrany ze si vyse dva mesiace volna nemoze sam rozvrhnut, kks, ta co sak nechodte vobec robit ked sa vam nechce

ebi88
18. apr 2018

@mooonika1975 a to s tym ako suvisi?

mooonika1975
18. apr 2018

pretože sa mi zarátava prax a nástupný je od slova nastúpiť? Chápeme sa..

mooonika1975
18. apr 2018

@ebi88 čo robíš ty? Nájdeme aj tebe niečo pozitívne na tvojej práci, aby si nemala komplexy 😉

fokuska
18. apr 2018

@ebi88 Chytila si sa tu jednej veci (nariadene cerpanie dvolenky) ktoru som spomenula ako detail medzi mnozstvom inych veci.
Nikto netvrdi ze sa ucitelom robit nechce.
Ty chod ucit ked sa ti to zda take uzasne. Budem sprosta - mas plnu hubu reci, ale povedz kolko hodin si ty oducila? Zavidis tych 9 tyzdnov? Skus si to ty.

A co porovnavas ze ini nemaju nastupny plat ani 500€ a co? Vsetci maju mat rovnako? Na ucitela su kladene ine naroky ako na robotnika za pasom alebo predavacky, tak jasne ze maju mensi plat.

tenty
18. apr 2018

@trisp presne!

kk77
18. apr 2018

Robim v chemickom laboratoriu, konkretne analyticku chemiu. Mam vystudovanu environmentalistiku-biologiu.

ebi88
18. apr 2018

@fokuska ja prednasam, sice len dva predmety na VS, ale je to ucenie, ci? Inak normalne pracujem, s tabulkovym platom, 4 t dovolenky, plat by mohol byt vyssi; ale som rada, ze mam pracu, stalu pracovnu dobu, polhodku na obed, staly prijem a veru nestrajkujem a keby som mala pegecku, tak drzim usta pri tichosti este o to viac a sucham s nohami. A pre zenu sndetmi ucitelovanie, si myslim, ze super robota. V lete nema starosti kam deti, nesedava do noci v praci u sukromnika, poobede je doma...z jedalne si naberie do obedara hotovy obed, za par eur, ani nie a ma navarene.
Vyska platov je u nas celoplosny problem; to ano, ale sudim a porovnavam s inymi profesiami a skolami z pohladu situacie aka je.
Keby som nevidela to ucitelske studium, ako pisem vyssie, tak mam dnes mozmo iny, miernejsi nazor.
No za co chce plat ucitel Aj s vyslovnostou nijakou alebo ucitel filozofie, ked nevie kto bol sokrates...Ako ma taky ucitel moje dieta pripravit na nejake studium na VS napriklad. Sak to je na zaplakanie. Mozno starsia generacia mala kvalitnejsienstudium, ale teraz toto... nechcem hadzat vsetkych do jedneho vreca, ale tak .. neda sa tonoddelit, aj takinstoja a strajkuju.

ebi88
18. apr 2018

@fokuska aaaano aaaano... niet narocnejsieho a vaznejsieho povolania ako ucitela

persica
18. apr 2018

Ja som tiez vystudovana ucitelka. Robila som to 10 rokov a potom sukromny sektor. Mam vlastnu firmu. Uz by som sa do skolstva nevratila. Aj ked podnikanie je narocnejsie, vacsia zodpovednost a zaciatky boli velmi tazke.
Mozem potvrdit, ze co boli kvalitnejsie ucitelky, vsetky poodchadzali. Zial. Aj take, ktore tu pracu milovali. Postupne nas donutila financna, ale aj moralna situacia v skolstve.
Inac mne sa napriklad vobec nepacili tie tabulkove platy. 30rocna ucitelka moze pracovat ovela kvalitnejsie ako zasedena 50tnicka, ktora ma dvojnasobny plat. Niektore ucitelky maju skolu ako vylet- 6 ziakov v triede, lyziarske, plavecke, skoly v prirode...
Ja som mala 26clenne triedy, a to adolescentov. Bola to niekedy poriadna fuska. A zaplatene to nebolo. Ked sa zacne hovorit o platoch, vacsinou sa davaju za priklad 50tnicky na ZS, ktore maju aj dobru pracu, aj dobry plat. Hodia sa vsetci do jedneho vreca a je po boji.
Suhlasim aj s babami, co hovoria, ze dnes to VS vzdelanie nie je co pred 20timi rokmi, ale to v kazdom obore. VS je vela a robi sa nabor a nie vyber. Uz ked som ja ucila, sme len pozerali, koho zobrali na VS.
SVK uz ma problemy vsade.

ebi88
18. apr 2018

@persica ja ucim vs studentov, a som sklamana. Ja sa nepovazujem za vedomostnu autoritu, ale to niektore veci, nebudem konkretna, ale su aj na mna uz nepredychatelne...a ano, zodpvoda to slovu “nabor”... chapem aj ze kvalitni studenti ( a su ano samozrejme) sa takto hodia do jedneho vreca s ostatkom... no bohuzial. Taky je system zasluhvoosti u nas, ze nikto ju nevie zmerat.

fokuska
18. apr 2018

@ebi88 Ale podla tych par filozofov nemozes sudit vseobecne cele vysokoskolske studium a vsetkych ucitelov. Ja som mala velmi tazke studium, zacali sme 30 a po 5 rokoch sme koncili 2, dalsi 3 po par rokoch ked rocniky opakovali.

Ucitelka nesedava do noci u sukromnika, ale doma nad pisomkami a obed ma v skole, nemoze si brat do obedara pre celu rodinu - ze ma navarene. To kde tak funguje?

A prednasanie na VS je ine ako ucit cely skolsky rok na ZS alebo SS, tam su ine povinnosti...

tomiholjubavi
18. apr 2018

@euka210 ja som učitelka (latinčina-dejepis) a robím v chorvátsku v turizme. celkom sa mi tu tie pedagogicke semestre hodia, ked mam korigovat pripitu anglicku mladež 😂 ale praca v škole mi chyba, mala som to rada. no turizmus sa oplati ovela viac (finančne), aj "klientela" je vdacnejsia 🙂

siska53
18. apr 2018

@euka210 operatorky..

letfenixa
18. apr 2018

Je to také klišé a aj smutné, že akákoľvek diskusia o školstve a učiteľoch sa zvrhne len na počet týždňov dovolenky a koniec pracovnej doby.
Tak asi naši zákonodarcovia vedeli, prečo majú učitelia 9 týždňov dovolenky. A to kedy končí vyučovanie, tiež neurčuje učiteľ. Keby mali učitelia 5 týždňov dovolenky a sedeli by v škole bez žiakov, ktorí sú na prázdninách, to by bolo rečí.
Kedy končia lekári, to sa nerieši. Naposledy, keď som prišla k našej pediatričke o pol 12, už tam nebola. Ordinačné hodiny mala napísané do 12.00, potom obed a do 15.00 administratíva. Dvakrát som prišla so synom na poradňu po 14.00, už bola prezlečená v civile a nerada nás zobrala, hoci poradňu má písanú od 13.00 do 15.00. Potom mi sestrička povedala, že môžeme chodiť aj doobeda.

Keď som sa v cca 8 rokoch rozhodla, že budem učiteľkou, ani sa mi nesnívalo o dovolenke, krátkej pracovnej dobe, výške platu, atď. Rada som učila a časť v tom zohrala túžba legálne písať po tabuli kriedou 🙂 Učím MAT-FYZ a štúdium v 1. až 3. ročníku bolo rovnaké ako mali moji spolužiaci na matfyze, v 4. ročníku sa pridala didaktika. Po skončení VŠ som učila 14 rokov, potom rok na MD/RD, teraz mám polovičný úväzok a od septembra idem zas na plný. Teraz so synom určite ocením možnosť byť s ním doma počas prázdnin. Nezvykla som si nosiť domov opravy ani prípravy, takže málokedy som odchádzala po skončení vyučovania. Plánujem v tom pokračovať, lebo teraz je náročné pre mňa opraviť písomky aj sa pripraviť, keď odchádzam čo najskôr za ním, zle spáva, takže nejaký čas doma na kľudnú prácu nemám.
Nič iné ako učiteľka som byť nechcela a stále nechcem, ani si neviem predstaviť iné povolanie, ktoré by ma bavilo.

katrin21
18. apr 2018

Ja som uz robila vselico.. Zacinala som v Pardone..potom jedna firma Asistentku konatela , ale aj vsetko co n bolo treba... Fakturacie, cely chod kanclu a firmy, podklad uctovnicke, platby, urady, tlmocenie...
Potom som sla robit do elektrarni.. Tlmocila som Talianom,neskor som robila na PR oddeleni, organizovala firemne eventy a stale aj tlmocila, aj na sluzobky som chodila do zahranicia...
Potom som presla na obstaravanie a ucila sa zas nove veci, aj krd som bola stale v tej istej firme, bolo to zas ine..tam som robila velke sutaze, el.aukcie,podpisovania zmluv,komunikovala s dodavatelmi, robila aj v SAP atd.. Takze pestreee..ked sa chce ide to.
A potom som sla na MD a po nej si idem hladat novu pracu a rozmyslam ,ci sa kvoli malej nevrastim do skolstva..ale ked si predstavimten plat..a pohlad ludi na status ucitelky v spolocnosti....a tiez ,ze mam len 5r praxe v skolstve a daju mi 680e plat...cize asi 500v cistom.... Tak vaham... Okrem toho by to bola po 13r mimo uz dost narocne,vela priprav doma a tak...tak neviem..ale cas ukaze o rok..

duun
18. apr 2018

@fokuska "A prednasanie na VS je ine ako ucit cely skolsky rok na ZS alebo SS, tam su ine povinnosti..." Áno, sú iné. ALE papierovanie je úplne rovnaké, až na to, že ja si svoj plat musím zarobiť aj výskumom, takže nepíšem prípravy, ale chystám semináre, lab. cvičenia, cvičenia, prednášky, workshopy + robím výskum (kancelária +terén), píšem z neho články, knihy, príspevky na konferencie a na celý výskum (aj za publikovanie článku sa platí od 300e vyššie) si musím zohnať peniaze, inak si to neraz platím celé sama. presne tak ako SŠ, ZŠ si platia sami zvyšovanie kvalifikácie. Kto nerobí výskum, nepublikuje = odchádza. Neplatené nadčasy, nočná príprava a pod. je úplne rovnaká. Iná skladba práce, záťaž porovnateľná. A už sa mi aj študent vyhrážal ( a verím tomu, že to smeruje aj k tomu, že raz niekoho naozaj zmlátia - u nás som zatiaľ o niečom nepočula, ale vyhrážky a pod. boli xkrát)
Trochu sa čudujem ebi88 že si zhadzuje svoju vlastnú prácu.. na druhej strane učiť dva predmety a prednášať a robiť výskum fulltime je rozdiel. K platom - nie je možnosť získať zvýšením kvalifikácie príplatok naviac, aspoň u nás nie - keď nemáš granty a z nich nejakých smiešnych do 1000e ročne, tak nemáš nič.

fokuska
18. apr 2018

@duun Ano to vsetko beriem a suhlasim co pises. Ja som to pochopila tak ze ebi neuci fulltime, "len" popri svojej praci ako nejaky externy konzultant alebo tak, takze nema plnu agendu.

moni73
18. apr 2018

@trisp prepac, ale to co pises je mi smiesne. Ano, kedysi bol ucitel dolezity clovek. Podstatne je slovo kedysi. V dedine bol vzdelany fakt len farar, ucitel a lekar. Mozno richtar. Dnes je na urovni ucictela vzdelanych mozno 75% ludi. Pises, ze ucitel je nositelom vzdelanosti. Bohuzial, tiez to pre mna plati len v minulom cas3. Dnes vie telefon vo vacku viac ako ucitel. Nech to nevyznie urazlivo, viac ako hocikto.
Ziadny "stav" si pre mna nezasluzi uctu. Uctu si zasluzi konkretny clovek. A ked niekto nema rad nas skolsky system, tazko bude mat rad/vazit si jeho predstavitela - ucitela.
Argument vyuzitia domaceho vzdelavania je scestny. Ano, ta moznost tu je, ale len pre vyvolenych, ktorym v rodine nebude chybat jeden plat, pre rodicov-samozivitelov je absolutne nerealna. Takze tie deti su vam zverene vlastne pod hrozbou trestu pre zakonneho zastupcu.
Smekam pred vsetkymi ucitelmi, ktori pochopili, ze doba pokrocila a vdaka patri aj ucitelom, ktori maju deti radi a zalezi im na nich.