Vyštudované učitelky, čo v skutočnosti robite?
Zaujima ma, ci ucite ako ste vystudovali, alebo robite inu pracu...aku? Mne sa po rodicovskej velmi naspet do skolstva nechce, ale co ine robit?
@jeanne0 presne vylety.. Uf... Mne sa stalo, ze sme sli do zoo a po nejakej dobe dostali rozchod.. piataci, moja trieda, ved dost velke decka ..ale stacia 3exoti v triede,co nevedia co so sebou...zraru mi dievcata povedali, ze jeden z nich beha po mure hore, ako su medvede v Bojniciach smerom do vivaria.... Mala si vdieit moj strach!! ..tehotna v 6mesiaci som tam utekala..uz bol dole a viac sa odo mna nepohol do konca vyletu..nedovolila som mu uz..... Je to normalne?? To by cloveka ani nenapadlo.s decka su stale divsie a neda sa predpokladat, co vymyslia a ucitel je zodpovedny..ze ano. Uz je to 18r, ale ti poviem..na to nezabudnem..
Iny raz zjedol zas klucik od triedy!!! Dalsi krat nastriekali siedmaci slzak na chodbe po zvoneni.. Kkolegynu astmaticku skoro zadusilo..to sme volali normalne policiu..atd atd...
Super zazitky..
@tanuuulka presne tak... Ja som študovala NJ externe. Okrem tej nenormálnej sumy, ktorú so každoročne za štúdium zaplatila, som mala každý semester min.14 predmetov-riadnych čiže ústne skúšky. Začalo nás 55 a skončili sme asi 5ti, učila som sa skoro stále a min. do 2-3 hod. ráno, boli to ťažké a únavné časy no bol to môj sen. Učím v jazykovke čo je veľký rozdiel oproti ZŠ, SŠ, hlavne časovo, no tu neviem nájsť prácu v škole. Ale učiteľstvo naozaj nie je o prázdninách!!! Je to psychicky veľmi náročná práca pretože povedzme si úprimne úcta a pokora sa z ľudí skoro vytratila a to platí aj v iných zamestnaniach. Mne stačí keď mi môj syn rozpráva čo bolo v škole. Snažím sa ho vychovávať správne no nakoľko sme všetci ovplyvnitelní tak ani ja nemám doma anjela. Ani ľudia vo fabrikách to nemajú jednoduché stačí nespravodlivý Team leader a je o stresy postarané. Myslím si že, keby boli ľudia viac sami so sebou spokojní možno by si potom menej ZÁVIDELI...
@katrin21 čítaj s porozumením - ja som citovala v "" príspevok od niekoho iného = ja neučím 7,30-13,00 a čo mám kamarátky SŠ takisto nepracujú takto.. to je názor vox populi vox dei, podporený žiaľ aj expremiérom Ficom, ktorý razil ideu "učiteľ pracuje iba tie minúty, ktoré fyzicky stojí za katedrou" a vyšiel mu hodinový plat učiteľa 16€..
http://www.demagog.sk/politici/21/robert-fico/?... "Ale v priemere je plat učiteľa naozaj okolo 1 100 eur, veď to je o 200 eur nad priemer v národnom hospodárstve!" HAHA.. z živote som v školstve nemala ani ten priemer v národnom hospodárstve (a teda ani dôchodkový bod za ten rok rovný 1.0)
robila som v banke... s 3x vyšším platom ako moji spolužiaci... do skolstva nikdy, skoda, vzdy som to chcela robit
ahoj ja som vyštudovala učiteľstvo. teda pedagogický smer...učila som 4 roky na zdravotnej...ale už 15 rokov robím v štátnej správe, ale učím v kurzoch cca 10 rokov🙂 mňa učenie veľmi baví.
a inak, keď sa tu preberá pracovná doba.. áno mala som plný úväzok, naplnený na celý týždeň, jeden deň som ťahala do 18 tej, a v piatok som mala od 8 napríklad do 12...takže bolo to rôzne. dozory pre decká na rôznych akciách...áno, je pravda že naj sú prázdniny, ale tak aj tak to bola dovolenka. je problém s dovolenkou cez rok...to moc nehrozilo..takže má to svoje výhody, nevýhody....super práca pre ženy s deťmi, horšia pre živiteľa rodiny🙂
@moni73 pretoze ucitelska praca toto vsetko obnasa-ale nie je patricne zaplatena.
Kazdy by aj tieto vsetky podmienky ake su prijal statocnejsie,keby vedel ze to za ten plat stoji.pretoze zit sa musi.
Cize pomer praca a plat by problem byt nemal.
Kazdy si odmaka rad viac,ked vie,ze aj viac dostane.
Nikto nepovie-ostanem doma za minimalnu mzdu-aj ked to znamena kopu volna.
Lebo treba zit.treba jest,satit,byvat.....
Tak preto.
Nadarmo mi budu knihy i pomocky ked plat bude furt mizerny.
@osky Ale vsak to bol jeden z mnohych prikladov, preco akurat toho sa tak chytas....
Vyjadrovanie a pouzivanie vulgarizmov ma subjektivne hodnotenie zavaznosti u kazdeho jednotlivca... pre niekoho vrchol, pre niekoho osviezenie slovnika, lisia sa v tom napriklad aj krajinz a narodnosti, niekde horor niekde sucast divqdelnych predstaveni...
tak potom jeviem co si citala. Nevadi.
Btw ze su naroky na studium ucitelstv nizsie a nizsie, to tu nepisem sama, a je pravda ze saamotni studaci za to ani nemozu... ale tak bohuzial, nemozu cakat ze budu tak vazeni ako boli ucitelia kedysi..
Tak akonpisenpani/slecna vyssie. Ja tiez si donesiem pracu aj domov a chystam sa, studujem predpisy, ostavam dlhsie... a nedupem po jeprimeranej ucte a vaznosti, pozeram na svet trochu realne...
@ebi88 ty si strasne premudrela, mas nejake komplexy, frustraciu alebo co z učiteľov???? ja tiez nerozpravam o niekoho studiu ci praci, ked o tom nemam ani sajn
@jeanne0 presne moja reč. Kvôli deťom by som tú prácu robila aj za tých 520€ v čistom (s VŠ, triednickym príplatkom, a ako zástupkyňa riaditeľky- bez príplatku 🙂 ... ale ten systém, počet detí, tlak na aktivity mimo a večná nespokojnosť rodičov so všetkým, pričom to čo sme pre nich vymýšľali navyše si nikdy nevšimli... ma dorazilo úplne. Tie deti bolo na tej robote to najkrajšie, ale pomaly už ani na tie neostával čas a priestor.... :-/
Bola tu spomenutá vysmiata učiteľka v MŠ pred dôchodkom, ktorú robota vraj stále baví... Nuž a čo povie rodičovi bývalého žiaka? "Viete čo, mne to už pár rokov tak lezie na nervy, ale čo mám robiť? Kde pôjdem pred dôchodkom, keď nič iné neviem len toto?" Na Slovensku sa nosí vysmiata, milučká pani učiteľka, ktorá sa nikdy nehnevá, nie je unavená, chorá, je vždy v dobrej nálade a nemá právo vyhorieť... 🙂 Inak je to ZLÁ UČITEĽKA... a nikoho nezaujíma aká práca za ňou ostáva, koľko a ako sa deťom odovzdáva, aké má s nimi reálne vzťahy.... A vyhorieť? To si môžu dovoliť len všetci ostatní 🙂
@baaambulkaa vies co, no mozno trochu aj ano. Nehovorim o starsej generacii, to bolo asi o inom, ale teraz, no ucili sa na vyske prd, a aj s tym boli velke potiaze, skucanie a nervy pre 15 A4 ucenia ale doleziti magistri, ze svet nevidel. Tot moja skusenost. Osobna a dost blizka. Ano, ja som znechutena, ked niekto nema v sebe zdravu mieru.
ahojte, ja pracujem momentálne v nemeckej firme, ktoré spracováva kože...............varím šéfovi kávu, komunikujem so zákazníkmi, objednávam autá na vývozy a realizujem vývozy (samozrejme papierovo 🙂). Do školstva sa mi nechce ísť, aj keď kvôli prázdninám by to bolo určite fajn. Nemenila by som.
@montemotherone hovoril niekto o uzasnom povolani? Vacsina si vie zratat pre a proti a podla toho si vyberie skolu, resp.zamestnanie. Snad si nemyslis, ze vsetky tu diskutujuce snivali len o ucitelstve, ale odisli so sklopenymi usami, pretoze nezvladli studium alebo nasledne ucitelovanie.
@cartridge Ach, ľudia, ľudia... je mi z celej tejto debaty smutno... Súhlasím s tým, že úctu si zaslúži každá práca, každé povolanie. A dovolím si tvrdiť, že nedostatok intelektu nie je dôvodom na to, aby sa mali ľudia posudzovať, nebodaj odsudzovať.
Mala som žiaka, ktorý slovenčinu neznášal, nevedel ju, nevedel sa učiť, nemal na to bunky. Mala som ho veľmi rada, lebo keď som ako triedna zostávala v škole kvôli zberu papiera (áno, aj to som ako učiteľka robila), bol prvým, ktorý mi pomohol. Keď sa v škole čokoľvek prerábalo, kosilo, pomohol veľmi rád. V 9. ročníku chcel byť traktoristom a myslím, že sa mu to podarilo. A dnes sa má veľmi dobre. A ja si ho veľmi vážim, lebo je to DOBRÝ ČLOVEK.
Nejde o úctu voči učiteľskému zamestnaniu ako takému. Žiaľ, vytráca sa úcta človeka k človeku.
Som učiteľkou a keď píšem, že v školách je čoraz viac ľudí nekvalitných a "bez srdca", mám s tým osobnú skúsenosť. Učiteľ môže a vie zneužiť svoju "moc". Mám syna,ktorému učiteľka neuznala správnu odpoveď v písomke len preto, že v nej nemal dĺžeň a mal ju v nesprávnom páde. Podotýkam, nešlo o pravopisnú otázku ale o vedomostnú a syn odpoveď vedel. Ja by som to nikdy nespravila!!! Nikdy! To je zákerné. On predsa odpoveď vedel, len ju napísal ináč, ako to chcela ona. Plakať sa mi z toho chcelo. To však nie je o tom, či je učiteľ vzdelaný, ale o tom, akým charakterovým vybavením disponuje. Na toto by sa mal klásť dôraz! Preto je to špecifické zamestnanie.
O byrokracii a množstve všelijakých povinností nejdem hovoriť, to si treba vyskúšať.
Vážim si sestričku v nemocnici a som presvedčená, že si zaslúži slušne žiť a mať viac peňazí. Lebo sa nečudujme, že v našich nemocniciach pracujú frustrované a mrzuté žienky, veľakrát bez milého slova či pohľadu,
Vážim si aj robotníka za pásom, jedného mám doma, manžela, a to s VŠ titulom. Až sa hanbím písať, že vyštudoval toľko podceňovanú sociálnu prácu. Robil by to rád. Bol na viacerých pohovoroch v domovoch dôchodcov, detských domovoch, atď, no keď mu povedali, koľko by zarobil, nedovolí si pracovať tam. A tak drie ako mul vo fabrike, po štyridsiatke mu odchádza rameno, lebo dvíha ťažké bremeno, zamestnávateľ mu určil, že si nemôže vziať dovolenku na sviatky ani jeden deň navyše, hoci máme tri deti a nedávno mu zomrel otec (chcel stráviť sviatky s mamou, aby nebola sama). Takže viem, čo je to byť "otrokom" vo fabrike a mať krátku dovolenku.
Napriek tomu si ja neužijem ani túto tretiu rodičovskú dlho. Po roku sa vrátim späť do školy, aby sme to finančne utiahli, lebo moja rodičovská nám nestačí. Veľmi mi je z toho smutno, lebo som zrejme na rodičáku poslednýkrát.
Som presvedčená, že je veľa veľa povolaní, ktoré sú neohodnotené a zvyšovanie platu je tak potrebné, že už aj keby sa platy dvihli nárazovo o 200 €, bolo by to málo.
Doprajem každému, lebo dnes sa v práci narobí aj sestrička, aj operátor výroby...ale aj učiteľ. Prečo však mne nikto nedopraje mať sa lepšie? A áno, malo by to byť citeľne lepšie ako napr. práca v na pozícii, ktorá si nevyžaduje žiadnu resp. nízku kvalifikáciu. Nie je predsa možné, aby sa porovnávala pláca učiteľa a kuchárky alebo upratovačky. Tak by to byť nemalo. Mzdovo to však porovnateľné je! A tu je chyba.
A ešte jedna vec, milé mamičky, špeciálne tie, ktoré len o tom voľne krútite. To voľno je nevyhnutnou potrebou, ináč by sa tá práca vykonávať nedala. Syndróm vyhorenia je tu oveľa badateľnejší a nebezpečnejší ako v iných povolaniach! Toto si treba uvedomiť!
Zaráža ma ešte jedna vec. Mnohé tie, ktoré sa vyjadrujete o práci učiteľ a o tom, ako máme my učitelia držať jazyk za zubami, predpokladám, že máte deti. Alebo mali ste, alebo plánujete. S týmto postojom ich posielate k nám, učiteľom? Lebo zrejme svojím názorom nešetríte a šírite ho, kde sa len dá. A vyjadrujete ho na fórach, v autobuse, v supermarkete, aj prd svojimi deťmi. A preto to máme, my učitelia, ešte ťažšie. To je to, čo ma mrzí najviac! Neúcta človeka k človeku, nepochopenie, ba až nevraživosť. A verte, snažím sa to vašim deťom "vytĺcť z hlavy". Je to však ťažké. Napriek tomu, že s vašimi deťmi častokrát trávim viac času ako vy!
Dcéra je učiteľka jazykov,, učila v Kolumbii,teraz pracuje v Prahe vo firme,v medzinárodnej korporácii a zaoberá sa logistikou.teda celkom iné ako učiteľstvo...ale ona je taká dobrodružná povaha,ešt echce ísť študovať "zemědelství v rozvojových krajinách"😉
@montemotherone ja som spomenula milú učiteľku, ktorú práca v mš veľmi baví. To, že je pred dôchodkom si si tam vydedukovala sama! Tá osoba je v mojom veku, čiže má cca 47 rokov, takže pred dôchodkom zďaleka nie je a nemáme až taký formálny vzťah, žeby mi nepovedala pravdu. Takže to, že ju práca baví bolo veľmi vidieť aj vtedy, keď mala v triede môjho syna. Je mi smutno z toho, že človek sa snaží pochváliť výbornú osobu, ktorú stretol pri výchove svojich detí a zle je. Keď tu ostatné diskutujúce na učiteľov nadávajú, zasa je zle. Ja teraz fakt nechápem, či človek človeku vôbec v niečom vyhovie. Všetci sú len nespokojní či človeka pochválime či mi vynadáme... otras!
@trisp Možno poznáš ľudí, ktorí závidia 680b v hrubom. Ja medzi nich nepatrím. Zapojila som sa tu do viacerých "učiteľských" diskusií, pretože ma to zaujíma. Pretože mám školopovinné dieťa a bytostne sa ma školstvo dotýka.
Podporila som učiteľský štrajk, podporím každý štrajk na slovensku za vyšší plat.
Vadí mi, keď napíšeš, že ťa uráža, že mobil vie viac. Ale ono to tak fakt je. Vie viac ako ja aj viac ako najvzdelanejší človek na svete.
Moja dcéra sa naučila z internetu najviac. Viac ako v škole, viac ako odo mňa. Keď zabŕdne do témy, ktorá sa jej ťažko chápe, som tu na to, aby som dovysvetľovala - aj pomocou wiki. Od učiteľa nečakám napchatie vedomostí do žiaka, ale vysvetlenie toho, čomu nerozumie, vyvolanie záujmu o predmet a ľudskosť. Toť vsjo.
@slovanka2508 toľko paradoxov v tvojom príspevku... Na jednej strane si vážiš človeka, na druhej vyžaduješ úctu k učiteľskému stavu. Na jednej strane si vážiš žiaka, ktorý "nemal bunky" na slovenčinu, na druhej ho automaticky odsúdiš k nižšiemu platu. Píšeš, že rodičia posielajú deti k učiteľom. Posielajú, rozhodol to za nich štát, ktorý uzákonil povinnú školskú dochádzku.
A stále sa spomína, že rodičia kydajú na učiteľov. Ja kydám nielen na učiteľov (ktorí sa mi teda "nepáčia"), ale predstav si, že kydám aj na politikov. Dokonca aj na tých, na najvyššej úrovni. "Ty to určite nerobíš..."
@euka210 učím na gymnáziu, tiež sa mi po RD nechcelo späť do školy, ale bolo to take komplikované s manželovou prácou, že som brala istotu a stabilný plat každý mesiac.
Po škole som istý čas učila po firmách jazykové kurzy aj bežné kurzy v jazykovke pre samoplatcov, tam mi nevyhovoval pracovný čas. Tiež som prekladala, ale nebavilo ma to, potrebujem kontakt s ľuďmi, nie krčiť sa nad počítačom.
UCIT DETI JE VYSADA, NIE AKT ZUFALSTVA. myslim, ze hodne zamyslenia sa aj ucitelom v tejto debate. som ucitelka s 15 r.praxou, momentalne na MD. tiez som ucila od sukromnych az po jednotriedku. tiez by som mohla uvadzat extremne dosledky mojho povolania ako nocovanie v triede po dlhej porade, 2tyzdne letnej dovolenky ako priprava skoly v prirode na zaciatku roka, rozbite okna od "pocernejsich" rodicov, xxx dalsich... som vsak clovek-ucitel so svojimi hodnotami... takze po vycerpani MD sa s radostou vratim do skoly aj ked, paradoxne od predchadzajucich komentoch, mam uz teraz hlavu v smutku, kedy sa budem popri praci do skoly venovat vlastnym detom 😉
P.S.: odpoved na predchadzajuce ohlasy k absencii ucty verejnosti voci ucitelskemu povolaniu u nas(neporovnavam!!!)
lhttp://dmhalo415.eu/skoly-sedmi-zadne-znamky-uk...
@moni73 Ajaj, typický príklad človeka, ktorý rýpe, lebo chce, lebo ho to baví , alebo neviem prečo. Čo je paradoxné na tom, že by som bola rada, aby sa práca učiteľa viac vážila v súvislosti s úctou k človeku? Mne sato paradoxne nezdá, nechápem... A svojho žiaka som k nižšiemu platu neodsúdila, to si, samozrejme, pochopila po svojom, lebo Ti to príde tak zrejme zaujímavejšie. Ono to v skutočnosti ani nejde. Dnes sú služby platené oveľa viac. To som tým myslela. Manuálne zručný človek si vie k platu aj privyrobiť. Žiaden z manuálne zručných ľudí, ktorého poznám nežije len zo svojho platu v zamestnaní. A ja to každému doprajem. Ja však chodievam domov okolo 15,00 - 16,00. Skôr som chodievala málokedy. Po čase strávenom doma - učenie s deťmi, večera, ukladanie do postele, som si sadla k prípravám alebo k písomkám. Nikdy som nemala možnosť si privyrobiť. Teda, skúšala som doučovať, ale to sa mi neosvedčilo z viacerých dôvodov. A teda som to ja, ktorá som "odsúdená" k platu, aký mi určuje tabuľka.
Ja ozaj nikoho k ničomu neodsudzujem, to je, ako tak čítam, Tvoja práca 🙂
@moni73 No pozor 🙂 Traktorista ma dnes plat 2000€ a viac.
Inac suhlasim s Tebou v tom, ze net vie viac ako ucitel. A system vzdelavania sa bude coskoro menit, aj ked to vela ucitelov zaboli a mozno aj nie, ved je to prestarnuty odbor a to stare odide s nimi do dochodku.
Moj brat je genius a on sa vie velmi pohorsovat nad systemom vzdelavania, ktory sa akoby za sto rokov nezmenil. Hoci doba sa neskutocne zmenila. On hovori, ze sa v kazdej skole nudil. Pre neho skola bola strata casu a viac mu dalo samovzdelavanie. Vzdy sa tesil na prazdniny, ze konecne bude moct studovat, co ho bavi. Uplatnil sa velmi dobre, ale samozrejme nie na Slovensku.
Je v takom spolku nadpriemerne inteligentnych ludi a tam stale riesia vzdelavanie v buducnosti.
Skolstvo bude pravdepodobne jedna z prvych oblasti, kde vzdelavanie prevezme umela inteligencia. Len ja mu stale vravim. OK, ale co vychova?
Hovori, ze uloha rodica. Ja mrvim nosom, lebo poznam rodicov- ako byvala ucitelka.
@persica súhlasím..a verím, že je to možné, aj keď momentálne si to neviem predstaviť. Práve kvôli výchove. Ja osobne svoju prácu milujem, aj svoj predmet. Stále verím v dobro v deťoch, aj keď ho je stále menej a osobne mi je z názorov rodičov na moju prácu veľmi smutno....
Ja skôr vidím paradox v tom, že v posledných rokoch by sme pre svoje deti urobili aj nemožné, dobreže za nich nepredžúvame potravu, no kvalitného učiteľa, s ktorým ozaj ich vlastné deti trávia viac času ako s rodičmi, im už dopriať nechceme. Ba priam naopak. Predtým, ako som nastúpila do školstva, predstavovala som si svoju prácu ako súhru a spoluprácu s rodičmi k všeobecnému rozvoju ich dieťaťa. Stále to takto chcem robiť, no z mojej skúsenosti je práve veľa rodičov proti. Tomu nerozumiem. Veď ide o VAŠE DETI, milí rodičia.

Ešte raz si čítam otázku a zase nechápem, prečo sa tu ozývajú baby, ktorých sa to netýka. Vŕtať do učiteľov môžte aj v iných témach, je ich tu sto... A ak sa vám to zdá také úžasné povolanie, nech sa páči do školy, vyštudovať a potom učiť. A potom sa môžeme baviť. Alebo napíšte v čom robíte vy, a ideme trochu kritizovať vaše povolanie prípadne vám poviem ako ho máte robiť 😉 Lebo na Slovensku to vedia tuším všetci okrem učiteľov 🙂