icon

Vyštudované učiteľstvo jazykov - uplatnenie sa

eteew267
29. apr 2023

Zdravím, možno sa pýtam úplnú blbosť ale, mohol by niekto kto má vyštudované učiteľstvo jazykov robiť aj niečo iné. Myslím ako napríklad: prekladať, robiť korektúry vo vydavateľstve alebo časopise, knižnica atď. , alebo teda len vyslovene učiť.
Ďakujem

janinah
•
29. apr 2023

Neber robotu prekladateľom.ktori to vyštudovali..

melanta
•
29. apr 2023

Nemôžeš robiť lekára, právnika či projektanta a podobne. Inak v podstate môžeš robiť čokoľvek. Od predavačky po generálneho riaditeľa korporátu.

zuzanockamt
•
29. apr 2023

@eteew267 Môžeš, ak to zvládneš a budeš mať klientelu. Je to náročná práca, nie nadarmo sa 5 rokov študuje na VŠ.

oira
•
29. apr 2023

@eteew267 urcite ano.... polovica ludi dnes nerobi to, co vystudovali. A uplatnia sa niekedy uplne mimo svojho povodneho povolania.

iwesska
•
29. apr 2023

Jasne,ze ano,podstatne je,aby si ten jazyk super vedela. Ja som robila preklady a nemam jazyk ani vystudovany.

mamina7070
•
29. apr 2023

jasne kludne prekladat alebo vyuvovat co firmach atd

luccija
•
29. apr 2023

@iwesska na prekladatelstvo nemusí mať " guľatu pečiatku"?či ty to myslíš tak, že si to preložila ako brigádu pre niekoho čo má živnosť na prekladatelstvo?

luccija
•
29. apr 2023

@eteew267 môžeš si spraviť krúžok jazyka v škôlkach, detských centrach

missviolet
•
29. apr 2023

@luccija pečiatku treba napriklad na súdne prekladatelatvo. Autorka spomina napriklad vydavatelstva, tam peciatku netreba.

inak autorka, vydavatelstva platia fakt malo za preklad, korekturu este menej - ale tu robia ti, co studovali editorstvo alebo slovensky jazyk, mne z prislevky vyplynulo, ze hovoris o cudzich jazykoch

luccija
•
29. apr 2023

@missviolet aha som si myslela, že musí byť zaradená medzi prekladateľov v nejakej únii, alebo ako to nazvať podobne ako psychoterapeuti

eteew267
autor
•
29. apr 2023

@janinah neboj to bol iba príklad 😉

eteew267
autor
•
29. apr 2023

@missviolet Áno aj, ale ja primárne chcem učiť, ale iba literatúru buď slovenskú, alebo anglickú, alebo aj-aj. Neviem síce či sa to vôbec dá. Ako máme na škole profesora čo iba literatúru učí, no neviem ako sa to dá. Či tretí stupeň VŠ? Netuším.

rony2255
•
Autor odpoveď zmazal
•
eteew267
autor
•
29. apr 2023

@rony2255 Šak toto. To treba tretí stupeň v odbore literárna veda alebo slovenská literatúra. Avšak na Phd. stupeň je dosť ťažko sa dostať. :D Ale dá sa. A ešte to je ďaleko, že dovtedy možno aj zrušia. :D

majlo1234
•
30. apr 2023

No s anglictinou a slovencinou je tazsie uplatnenie ako s inymi kombinaciami na trhu prace. Ano, mozes ucit, ucitelov treba. V korporatoch casto hladaju este jeden extra jazyk.

domi235
•
1. máj 2023

@iwesska to som nevedela o tom ze je mozne to robit aj bez prekladov. Aka spolocnost to umoznuje? A mas nejake certifikaty z cudzieho jazyka? Co konkretne si prekladala?