Výzvy a výhody práce z domu
Ahojte. Doteraz som pracovala z domu 1-2x týždenne, inak som bola v práci s kolegami v kancelárii, a v podstate to bolo pre mňa ako socializovanie sa, keďže po práci som málokedy niekam išla s ľuďmi. To keď tak cez víkend. Aj keď som sa s kolegami nerozprávala aktívne a pracovala si na svojom, už len to dianie v kancelárii, že sem-tam niekto niečo prehodí, niekto sa objaví, niečo sa deje, spravíme si kávu atď... mala som pocit že sa niečo deje, že to žije, a bola som potom aj ja viac v pohybe. Mením prácu a toto bude 100% remote. Prácu som si vyberala podľa iných kritérii, toto je niečo čo zmeniť neviem, ich office nemá kapacity. Žijem sama, takže v praxi budem zavretá doma sama. Z jednej strany sa teším že ušetrím čas na dochádzaní, nemusím sa ráno strojiť, kuriér mi môže prísť, atď, no na druhej strane ma to začína aj desiť a bojím sa že to bude ťažké na psychiku, takto sa odrezať od ľudí a tráviť toľko času sama. Prípadne že budem mať problém si oddeliť prácu od voľného času, keďže mám mierne sklony k workoholizmu a stávalo sa mi pri HO že som si namiesto varenia objednala donášku, zjedla som ju pri PC pri práci a vlastne sa od PC ledva pohla, alebo som sa naopak poobede zamotala pri niečom nepracovnom a následne som robila až do večera aby som zatiaľ čo v kancelárii je tých vyrušení viac a aj na obed sme chodili von.
Do toho mám dojem že mám "impostor syndróm" lebo vždy keď robím z domu tak mám pocit že si každý myslí že sa flákam a mám potom potrebu byť za každú cenu maximálne produktívna, že sa cítim zle aj keď si na záchod odbehnem, že si niekto všimne že nie som pri PC... takže keď je to zrovna neproduktívny deň tak ostanem pracovať aj dlhšie len aby som nemala pocit že som "nič dohromady neurobila" aj keď možno v realite to nikoho netrápi na konci dňa... len mňa.
Ako to zvládate vy, ktoré tak pracujete dlhšie? Mali ste nejakú krízu v tomto smere, alebo ste si museli nastaviť nejakú tvrdú rutinu? A v čom vám vyhovuje práca z domu voči práci v kancelárii? Nech sa na to začnem aj tešiť, lebo sa mi zdá že vidím len tie negatívne stránky a nikto to nechápe.
Ja by som bola vďačná, lebo nie som mobilná cestovať a deti ešte nie sú plne zvyknuté na inštitúcie... Veľmi by som chcela skúsiť takúto prácu aby som sa aj ja matka po materskej cítila produktívne
Ja som vždy chcela robiť z domu ale nerobím a nakoniec si to teraz ani neviem predstaviť. Som denne s ľuďmi prehodím par slov, s kolegynami som v pohode spravíme kávu aj sranda je každý deň. Už by som nemenila.
Toto je moj sen robit z domu. Neznasam byt s cudzimi ludmi. Daj tip kam ides robit 😀 Ja denne dochadzam dokopy hodinu a pol,to je strasna strata casu
Čo ja by som za to dala 🫠. Robím v kancli s dvomi otrasnými ženskými a keby nemusím, tak s nimi v súkromnom živote nikdy neprehovorím.
@anonym_autor ja robim 70% z domu. Pri dietati sa z domu robit neda. Ked bolo dieta chore prisiel mi ho niekto varovat aby som mohla pracovat. Ale k tebe autorka, z prispevku sa mi teda zda ze deti nemas. Full remote si treba dobre naplanovat. Mat sebadisciplinu. Pretoze sa moze lahko stat ze sa ti bude sukromie a praca zlievat. Urcit si presne casy kedy zacnes, kedy skoncis, sprcha, umyt vlasy, namalovat sa, Odporucam mozno nejaky coworking. Pripadne dobra rada tu padla ist niekam ked si bez zavazkov. Vieden. Budapest. Praha. Varsava. Berlin.., aj nieco uvidis, pocestujes, mozes ist do coworkingu alebo kaviarne. Mne homeoffice velmi vyhovuje, staci mi na socializaciu 5-6 videohovorov denne, v priemere hovorim s cca 20 ludmi denne vramci teamu. Kazdy sme iny.
@anonym_autor ako keby som o sebe čítal. Mne práca z domu nevyhovuje. Aj na WC som sa bál ísť. Lebo ked v práci nie som za PC tak som asi vo výrobe, alebo v labáku. Ale doma? Fláka sa. To je znak toho, že nám veľmi záleží na názore druhých, toho sa treba čo najskôr zbaviť. Robím pre seba a pre prácu, nie pre druhých subjektívne hodnotenie. Ja sa však celkovo cítim v práci oveľa lepšie. Mám pocit tlupy. Keď som sám doma, tak mám pocit, že som vyčlenený. Môjmu kolegovi, ktorý z domu podáva lepší výkon, šéfovia nechcú uznať nadčasy doma, lebo by museli aj iným povoliť nadčasy na HO. Ja si beriem HO len keď mám nádchu. Takze výhodu ti nepoviem. Ale výzva: nedaj sa a kľudne si dovoľ oddych aj doma. Nedaj na druhých.
Je to tak trochu nefer. Matky, ktore su na RD si ťažko nájdu prácu z domu a ženy, ktoré sú samé si vedia nájsť. Neberte to prosím v zlom. Len nechápem, kde robím chybu. Ovládam 2 cudzie jazyky, pracujem ako účtovníčka a predsa do officu chodiť musím aspoň 3x do týždňa pričom mne osobne office absolútne nevyhovuje. Doma mám podstatne väčší kľud a pohodu na prácu. Som v súčasnosti aj na RD
@staromodna ja som mala full HO este pred materskou, nasa firma presla pocas kovidu na taky volnejsi system. Ale aj po nastupe do prace si budem hladat primarne take pozicie, u mna je jedno, ci sedim v kancli, alebo doma. Cize vibec nejde o to, ci si mamicka. Skor o to, ci sa tvoja praca da plnohodnotne vykonavat z domu a ci je zamestnavatel ochotny ti to povolit
V ktorých oblastiach a na akých pozíciách sa dá pracovať na HO? Teda, okrem už spomínaného účtovníctva.
@anonym_f1f92c z mojej skúsenosti napr. IT - developer, tester, analytik....