Štvorročný syn má na noc plienku. Je to normálne?

tina4931
3. jan 2016

Môj skoro 4 ročný syn má ešte v noci plienku. Skúšali sme ho to odnaučiť, ale akurát sme sa s mužom pohádali a to až tak, že mu ju zase dal. Na noc sme mu nedávali veľa piť, pred uložením do postele sa vždy vycikal. Potom sme ho dali na wc keď sme išli spať a ešte sme si nastavili budík v noci. Čiže sme ho skúšali dávať cikať tak 2 až 3 razy za noc. Lenže raz keď sa pocikal, museli sme ho prezliecť aj podložku vymeniť - začal tak nervačiť, kopal nás, ani za svet ho prezliecť, začal revať, úplne bol mimo. Druhý raz, keď sme ho zase chceli dať na wc, tak proste odmietol íst, zase kopal, hádzal sa, vraj nejde. Niekedy zase bez problémov išiel a vycikal sa. Keď sme to ale nevystihli a pocikal sa, tak sa nezobudil. Ja keď som k nemu v noci vstala, aby som ho dala na záchod, tak potom neviem zaspať aj dve hodiny, kedže trpím problémami so spánkom. Navyše odkedy sme ho začali odúčať.....tak veľmi zle spí a minule sa budil aj 3x za noc s revom, že sa bojí, potom že je smädný a neviem čo ešte a cikať sa mu zase nechcelo. Horšie ako ked bol bábätko. Od malička má veľké problémy som spaním a s ním aj ja. Už fakt neviem, kde robím chybu. Iné deti sa proste zoberu vycikať a v pohode spia dalej.....lenže u nás samé scény.....U nás bola vždy každá pre ostatných prkotina veľký problém. Tak sme mu dnes zase dali plienku, ach jo.....Aký je na to návod???? U nás vždy všetko akože overené - zlyhalo.

slniecko77
3. jan 2016

..skus si precitat toto: http://www.pomocovanie.sk/page/1/pre-rodicov/
On za to nemoze, nema vyznam ho trestat ani nic podobne...hranica nicneho pomocovania je 5.rokov, zrejme sa mu nedostatocne tvori vazopresin a preto sa pocikava..skus i to precitat, aby si tomu lepsie porozumela.

j.a.n.e.7
3. jan 2016

Ahoj, môj syn sa odnaučil krátko po 2r. od dennej aj nočnej plienky, bez problémov. Dcérka sa odnaučila od dennej do 2,5 roka, ale na noc nosila plienku do 4,5 roka. Ona ale veľa pila a neprišlo mi rozumné ju v pití obmedzovať, tak som jej tú plienku nechala, kým to jednoducho neodznelo. Až keď mala pár dní po sebe sucho, dali sme preč aj nočné plienky. Takže každé dieťa je iné a pokiaľ tam nie je nejaký psychologický problém, tak na to jednoducho Tvoj syn len musí dozrieť.

katinka71
3. jan 2016

@tina4931 nas sa oducil sam ako 3 rocny ete sme mu davali na noc plienku jedneho vecera vobec nechcel plienku vyhodil ju a ani sme ho nebudili v noci,mozno raz sa stala nehoda ked bol chory,ale na kakanie mal plienku do 4,5 roka,stale nam povedal ze ide kakat a chce plienku na zachod sme ho nedostali, a teraz pred vianocami si isiel sam sadnut na zachod ze ide kakat,lenze sa mu nedarilo a plienku uz nechcel skoncil v nemocnici ,napriek tomu ze som davala dupfalag aj glycerinove cipky,dostal klystyr teraz sa konecne rozbehol bez liekov,on pride sam na to ze nepotrebuje plienku

misscelaneous
3. jan 2016

Manzelov syn ma 6,5 roka a ma na noc plienku, pocikava sa ale je tam fyzioligicky problem, berie na to lieky. Horsi je podla mna u neho dudel na zaspavanie, preto tu plienku ani neriesim.

tina4931
autor
3. jan 2016

@slniecko77 veľká vďaka......prečítala som to, aj uložila....ukážem môjmu.

tina4931
autor
3. jan 2016

@j.a.n.e.7 Aj môj je zvyknutý pred spánkom piť, potom sme ho začali v tom obmädzovať, lenže zase bol nervozny a v noci sa budil že je smädný.....

tina4931
autor
3. jan 2016

@katinka71 tak my zase kakanie máme vyriešené už dávno, s tým problém nemal ani cez den, ani v noci.....

mirkakab
3. jan 2016

@tina4931 môj brat mal tento problem do 6 rokov. proste tak tvrdo zaspal že necítil nič. Pomohla mu zaváraná červená repa ... osobne by som ho nebudila v noci. všetko chce svoj čas.

tina4931
autor
3. jan 2016

@misscelaneous a kedy ste s tým navštívili lekára? Viem, že vraj do 5 rokov by to malo byť ok, ale aj tak ma to trápi. Ale zase môj bol v týchto veciach dosť pozadu, aj čo sa týka motoriky....Všetko začal neskôr ako iné deti, aj sedieť, aj chodiť......

marianka0101
3. jan 2016

@tina4931 minule urolog v tv hovoril, ze do 5-6 rokov je to ok. Naj je, ked sa oduci dieta samo. 2 hodiny pred spankom by uz dieta nemalo pit. Ziadne mlieko caj, jasne ze 1-2 glgy cistej vody ano, len nie ze tu mas 3dcl caju... pred spanim vycikat a postupne by to malo prist do stadia, ze rano zacne byt plienka sucha, pripadne sa sam prebudi v noci. My sme s tym problem nemali, deti sa do cca 2,5 roka same oducili, zrazu bola plienka cista rano. Tak drzim palce, skus obmedzut tie tekutiny, ci to nepomoze. Ak by to dalej trvalo, tak tam moze byt zdravotny problem, ale urcite by som skusila obmedzit tekutiny

misscelaneous
3. jan 2016

@tina4931 bola s nim jeho mama, zacala to riesit okolo tych piatich rokov, podla toho co vieme. Predtym velmi nekomunikovala, dala manzelovi o probleme vediet az ked sme castejsie s malym a chce tu aj spavat. Riesime to tak, ze mu nedavame dve hodiny pred spanim pit,mcez den ide kazde dve hodiny cikat striktne, mame nastavene budiky. No a v noci ho zobudime dve hodiny po zaspani. Vacsinou to vydrzi do rana potom a nepocika sa klop klop klop. Tie lieky mu asi nedava lebo ich neposiela, ked ide maly k nam. Teraz sa vraj parkrat pocikal no opat sa to upravilo. Ako citam ty ho v noci nechces budit, skus aspon to cikanie kazde dve hodiny cez den a pred spanim nech uz nepije.

25daniela
3. jan 2016

Ak je pomalsi aj v motorike, nechala by som to este tak. Moja najstarsia mala plienku na spanie az do 5 a mozno aj trosku dlhsie. Davala si ju sama, kupovali sme take tie oducacie nohavicky. Az raz si povedala, ze uz nechce a normalne sa nepopisava. Upravilo sa jej to same. Proste tak tvrdo spala, ze sa nezobudila, ked jej bolo treba. Potom sa uz vedela zobudit.

tina4931
autor
3. jan 2016

@misscelaneous vďaka, cez den chodí podla mna pravidelne, a je pravda,že mu dávam dosť tekutín. Večer teda súsim oveľa viac obmedziť. On bol totiž naučený v posteli ešte piť a pil dosť. Teraz ho obmedzujem na minimum, len je to trocha probém lebo je smädný alebo možno je to len jeho zvyk, rituál alebo čo. Dám mu len glg na ovlaženie a pre spokojnosť 😉

brady1
3. jan 2016

@tina4931 neviem ja by som moje dieta určite v noci nebudila je to stresujuce a može to nechat nasledky ako napr. bude nervák. ja som dala podložku raz sa pocikala a potom už nie a to až nad ranom sa pocikala lebo sa na to zobudila. a to pije vecer flašu mlieka. skus to nechat nanom ono možno ked sa pocika a bude musiet ist on vas zobudit mu pomože a dalšiu noc sa nepocika. Ono totiž deti sa nepocikaju v spanku ale nad ranom ked potrebuju ale nevedie sa rychlo uplne prebrat. ale ak sa pocikava v noci a spanku tak ma nejaky psycho problem možno ste ho do začiatku stresovali alebo tomože byt aj nejaka fyzicka porucha . ale tri krat ho v noci budit ci potrebuje alebo nie tak toby každeho zdeptalo chuda dieta.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
meluela
3. jan 2016

@tina4931 cez net kupis aj pamperskove nohavicky velkost c. 6. Objednaj velke balenia. Mas po probleme. Moj sa mi v 3.5 rokoch pocikaval aj cez den ked sa zabudol, v 4r uz len cez noc. Cca. od 4.5 roka uz len raz, dva krat za mesiac, tesne pred 5r sa zacal zrazu sam budit v noci a ide sa v polospanku automaticky vycikat. Treba na to hlavne klud, lasku a cas. Nebudte ho v noci, je to unavne pre dieta aj pre rodicov.

tina4931
autor
3. jan 2016

@brady1 😀 nervák už je od narodenia.....po mame 🙂 .....

moni73
3. jan 2016

@tina4931 mne sa krstniatka chalani pocikavali do 6,5. Nebol im zistený žiadny problém. Teraz majú 7a2 mesiace a všetko je OK.

tina4931
autor
3. jan 2016

Ďakujem vám žienky, tak som sa rozhodla nebudiť ho nasilu, obmedziť večerné pitie na minimum. Čiže ale tie plienky, resp. pamper.nohavičky mu dávať.....a čakať, až budú ráno suché, resp. mu začnú vadiť alebo sa sám vyberie alebo zakričí cikať. To bude asi ten správny postup ak som dobre pochopila.....

eli74
3. jan 2016

@tina4931 ale popritom zajdi kpediatrovi, nech vas posle k urologovi. Ten ho objedna, vysetri, zisti pricinu a povie ti, co robit.

tina4931
autor
3. jan 2016

@moni73 vdaka za povzbudivé slová......Ako si tak všímam, tak väčšinou chlapci sú pohodlnejší v tomto 🙂

eli74
3. jan 2016

@tina4931 tu nejde o pohodlnost, ale o dedicnost. On za to nemôže. Cim skor to zacnes riesit s odbornikmi, tym viac plienok usetris. Je to beh na dlhu trat. Pravidelny rezim, prajem vela trpezlivosti.

luciferkax
3. jan 2016

My sme mali od lekárky hranicu, že do ukončeného piateho roku neriešiť.. moč sme priniesli, ale bol OK. SKúšala som dve hodiny pred spaním už nedávať piť, nie vždy sa dalo.. aj potom sa občas ešte pocikal, ked sme neustriehli pitie.. on niežeby bol lenivý.. len on ma straaaaaaaaaaaaaašne tvrdý spánok, že on sa na cikanie nezobudí. s mladším problém nebol, ten je schopný sa aj dvakrát za noc ísť vycikať.. ale ja by som asi nedávala plienku, vieeeeeeeeeeeem, je to ťažké prezliekať vkuse periny, ale dať radšej podložku, ono, moja skúsenosť, do plienky sa vycikal vždy, darmo, pohodlnosť... ale bez plienky cca dva trikrát do týždna. teraz má sedem a už sa asi aj polroka nepocikal, tak sa vytešujem :D :D

amy2408
3. jan 2016

Ahoj, neviem ako syna zobudzate aby sa vycikal a kde ho davate cikat. Moja skusenost: dcerka 3rocna tiez mala este do 3,5roka plienku na noc, vzdy rano mokra, ked som ju chcela zobudit a dat vycikat povedala ze nechce a revala. Teraz ju vzdy okolo polnoci zoberiem spiacu na ruky, rozsvietim len nocnu lampicku a pri posteli posadim taku spiacu na nocnik. Trosku sa preberie ale stale viac spi ako bdie. Hladkam ju po chrbate a tichucko jej hovorim ciiiik-ciiik, vycikaj sa milacik, si na nocnicku. Tak sa vycika vzdy a vela. Zdvihnem pyzamko a supnem do postele. Tiez sa mi nedalo obmedzit pitie pred spanim, bola nervozna. Ale zase neviem ci chlapci necikaju po stojacky.

tina4931
autor
3. jan 2016

@amy2408 on mi niekedy v pohode prešiel po svojich na záchod, niekedy odmietol, niekedy som ho zobrala na ruky a niekedy keď som sa ho snažila zobrať len na ruky, začal sa trepotať. kopať a nebolo možné s ním pohnúť.....Nezažínala som, lebo cez okno presvitá dosť svetla na to, aby sme videli toľko. On je nevyspytateľný. Nikdy nevieme ako zareaguje a čo môžme čakať. On je dosť komplikovaný, keď som s ním raz ležala na detskom v nemocnici, zavolali k nemu psychologičku, lebo vraj nespolupracuje 🙂 Tak ma vystresovali tam a tá nakoniec povedala, vraj nemá žiadnu psych. poruchu, len je extrémne vnímavý, živý.

kittykat22
3. jan 2016

@tina4931 podla mna to chce cas. My sme takto zufalo nemohli oducit syna cez den. A potom 2 a 3/4 sme odplienkovali pocas dna v priebehu par dni - aj na spanok pocas dna.

sosanna88
4. jan 2016

Ahoj. Tazko radit, sudit, kazda ti napise svoju skusenost. A ty sa zariad...
Moja mala plienku este ako 2rocna a kazdy do mna hustil, ze uz je velka. Tak som skusila vziat jej ju a nic ine som nerobila len chodila za nou ako stoparsky pes, davala ju na zachod/nocnik..aj tak sa mi milionkrat popisala. Zbadala, ale potom si dalej isla po svojom. Taka mokra. Neriesila. Vydrzala som to 2 a pol dna. A potom dala plienku naspät s myslienkou, ze ved sama ju odhodi.
Asi po 2-3 mesiacoch (ale samozrejme, ze pred spanim a po spani som ju davala na zachod a vysvetlovala, ze bez plienky by uz bola krajsia a bla bla....) sa zacala sama pytat na zachod. Ked to tak islo par dni, plienku som vzala a basta. Pekne sa pytala, ja som sa pytala jej ale nie kazdych 5min., sem-tam...jasne, ze mala nehodu, ale max. 2krat ale uz jej to aj vadilo. Vrieskala nech ju vyzleciem, ze je mokra. Proste vtedy som videla, ze uz to konecne chape o com to cele je 🙂 No a asi po tyzdni ked to uz cez den bolo skvele, ostavala sucha aj po dennom, aj nocnom spanku. Tak som vzala plienku, nachystala igelit na matrac a hotovo.
Pred spanim pila mlieko, dost vela, potom sme to obmedzili na par glgov a vysvetlili, ze nemoze vela lebo sa popisa. Aj sa parkrat stalo, ale zobudila sa na to sama, ze je mokra. Inak ju nebudim, nikdy som ani nezobudila. Ma dost tvrdy spanok, nemienila som ju drazdit.
Mozno mam stastie na dieta, neviem ci to je celkom moja zasluha, ale napr. teraz ako 3rocna mi vydrzi celu noc bez pisania. Az rano ked vstavame sa vypyta a to prespi cca 12hodin.

Takze ja sa mozem takto pochvalit ale ja verim, ze v tom je aj cosi viac ako si rodicia fandia, ze ,, my sme ju/ho tak naucili,,...

Napr. Svagrina ma 8rocneho syna a dodnes ho nosi 2krat za noc na wc, lebo on sa nezobudi. Nezobudi sa ani na to ked sa pototo....spi v tom do rana ak by ho svagrina neprezliekla. Kolkorazy ani to nevnima. Ma az tak tuhy spanok. A to pred spanim obmedzili pitie (zevraj), skusali vsetko mozne, proste takto to je.
Takisto mam znamu, ktora mala 2synov. Jeden zahodil plienku ako 2rocny sam-v podstate jak moja a druhy ju mal do 5rokov, ked uz zacala byt zufala, tak vtedy ju zahodil.

Neviem no, ale verim, ze je to o nervy.
Drzim palce.

mimina00
4. jan 2016

Aj moje mali na noc,lepsie nez stale prat postelne.

jalito
5. jan 2016

@tina4931 Celkom Ťa ľutujem to bude asi fakt neurlogického povodu. Moj syn sa odnaučil od plienky v 2,5 rokoch bolo to cez leto, občas cez deň som s ním šla nakúpiť a bol bez plienky, pár krát sa pocikal, bohužial na pol cesty keď sme sa už nemohli vrátiť, musela som ho nechať pocikaného a nakúpiť a rýchlo domov. Pár krát to urobil a viac sa to už nestalo.
Aj na noc sme mu dávali plienku ešte do , ale bolo to zbytočné, nevycikal sa a tak som od toho upustila, . Pár krát sa stalo,ž e sa pocikal, ale to len keď bol moc chorý a nevládal si dojsť na záchod.
Na to, že odmietal nočník a mal z neho hrozu skončil s plienkami dosť skoro..