icon

Názor na dnešné stravovanie

anne_mary2
19. apr 2016

Mamicky,
toto je skor asi taky moj postreh 😀 ale niekedy sa mi zastavuje rozum nad diskusiami typu, mozem dat 6 mesacnemu pribinacika? krupicovu kasu? halusky? 😀 a pod 🙂)
A hned pribudne milion fundovanych nazorov, zarucenych znalosti, ukamenovani lebo ktora matka bude tlacit cukor do dietata?! a kravske mlieko?! a nedajboze krupicu... no to su len take asi najkonfrontovanejsie veci co som rano zase zahliadla.
Nejdem porovnavat dobu spred 30rokov a teraz.. beriem , kopu info nebolo dostupnych.. ale nemyslite si niekedy ze tych informacii mame a chceme mat velmi vela??? Zaruceny postup pri vela veciach nie je.. 100 ludi 10000nazorov.. ano, na to tieto diskusie su, to hej, len.... niekedy by som to naozaj zakazala🙂
Myslim ze v dnesnej dobe plnych alergii a intolerancii a rozbitej imunity urcite je podstatne stravovanie atd.. ale ja osobne sa skor zamyslam nas tym preco dnesne deti trapi tieto veci, a nas pred 30rokmi velmi vynimocme.. Nejdem tera vraviet ze je to tym ze mamy do nas tlacili mlieka kase sladke slane bez rozmyslu, ale myslim ze aj toto je vysledok nejakeho extremu 21 storocia.
Ako dnesne hity v stravovani. Uprimne nebyt toho plny net a internet, kto by jedol chia semiacky v jogurte a robil raw kolace a veril ze lepok je uplne zly.. asi malokto.
Tiez som nastudovala x veci pred porodom to budem tamto budem.. ano je fajn mat znalosti ako sa vyvijaju detske oblicky, co traviaci system atd.. neberiem nimomu ak svoje dieta krmi extra zdravo ( aj ked neviem co to je ani :D ) - ziaden cukor? bio zelenina? malo sacharidov z peciva? ziadne sladkosti? neviem... tiez mame v skolke az priam hystericke stavy niektorych mamiciek ( nekomentujem to nikdy nezhadzujě kazdeho zivotny styl) .. lebo maly dostal od spoluziaka kinder cokoladky na narodky. Chapem ze dat detom zdravy zaklad je velmi fajn, len celkom neviem pochopit co bude v skole a dalej. Rada by som sa za 15 rokov s takou mamickou stretla ako teb 20 rocny chalan funguje ci ho to ovplyvnilo samozrejme v pozitivnom slova zmysle, ale ta 3-5 rocna snaha ustriehnut ho od vsetkych neduhov dnesnej doby , co ju stalo velmk vela usilia studovania etikiet knih poucanie babiek uciteliek kucharok kamaratov.. stalo zato. Je z neho maxi zdravy chlap bez problemov zdravotnych?? nebyval chory , nema problem s nadvahou?? -- ak ano, tak to urcite stoji za to! 🙂 ale.. ak z toho zostalo iba par fotiek v albume s jablkami miesto kolaca 🙂) to sa iba tak zamyslam. A funguje tak cela rodina? je to zivotny styl? alebo ma ten styl iba to dieta?? bude to stale praktizovat cela rodina alebo to iba do 3 rokov...
Ale v skolke drobca je 15 deti z 18 alergikov, intolerantnych, celiatikov, laktazakov.. celkom ma to sokovalo. A skor som sa zamyslala cim to je ??? lebo to je fakt sila. Robime tieto veci dobre resp vedieme to k lepsiemu alebo robime cosi zle ze je ako je. Mozeme to ovplyvnit?? Neviem....
Ano, som matka ktora iba letmo do prveho roku vyuzila internet na radu, radila sa iba orientacnym co kedy, na zvysok pouzila hlavu. Ani ja netlacim do dietata cukru tonu, vidim na sebe co to robi :D , ale neukamenuvavam babky za kinderko, ani kucharku za piatkovu buchty na obed. Ani ked babka uvarila malemu krupicu ( hej so skoricou :D ) ked ju este " nemal co jest" . --" to ze mu nic nie je teraz neznamena ze v buducnosti nebude" -- ano, to iste sa da povedat o vsetkom.
No, co som tym chcela povedat 🙂 Zdravy rozum kazdej mamicky je najviac. Viac ako tisic rad. A spokojne dieta uplne. Usmiate s bielym rozkom v kociari. Kludne :D
Jeme toho doma kopec.. Ovocie, aj to exoticke alergenne, zeleninu aj z lidlu, mliecne vyrobky aj tie,ktore zahlienuju, kurata od babky aj tie antibiotikove, biele jogurty aj pribinacika kde tu, aj krupicu sem tam, biele rozky, vianocky, kinderka aj susene jablcka, cestoviny zemiaky strukoviny atd atd.. ALE chodime vela do prirody, nie do Oc a detskych kutikov dnu, na vzduch, do travy, kvetov, medzi macky,psy susedov, v zime aj v teple, snehu, dazdi, vela si citame, hrame sa, a sme spokojni 🙂
Mamicky, neprehajte to s osvetou seba ani ostatnych ( robim to aj ja teraz? :D ) a zite ten zivot. So vsetkymi chybami, zakopnutiami, buchnutymi hlavami, zjedenymi horalkami a tak.

katrinka8
20. apr 2016

@0silvia0 - ktovie, niektoré deti sú proste aj povahou možno také, že ich také niečo ani neláka, alebo proste odmietajú z nevysvetliteľnej príčiny požívať niektoré jedlá. Ale proste že ani ochutnať.

domak2
20. apr 2016

@kali23 jasne, myslim take upravovane z psenicnej muky. 🙂

monikaparson
20. apr 2016

@katrinka8 naša nejak nemusí šošovicu a fazuľu, napr. červenú šošovicu zje, ale ostatné moc nemusí. Skúšam obmieňať a núkať jej. Ono veľmi problém je podľa mňa v tom, že rodiča zistia, že aha decko mi to nechce, tak už neskúšajú spraviť ináč. Zrovna min. týždeň nám na montessori dielničkách vravela inštruktorka, že až 16x by malo dieťa ochutnať nejakú potravinu, aby si nejak k tomu vytvorilo návyk, čo je teda mega veľakrát.

katrinka8
20. apr 2016

@monikaparson - ja poznám, že 15x 😉 Ale napr. moje dieťa staršie je také, že ono odmieta proste jedlá vôbec ochutnať. Od malička. To nieže ochutná, nechce. Ona to do úst ani nedá. A to je už iný level. Proste tam sa môžeš aj rozdrapiť, sľuby, vyhrážky, nič nezaberalo. Trvá to doteraz. Nezaberá ani: ochutnaj, ak nebude chutiť, vypľuješ. Mladší je presný opak, on chce všetko ochutnávať 🙂 My už na pílu netlačíme, proste je taká povaha, no nezabijem ju preto 😀 Na niektoré jedlá proste musí asi vyzrieť, proste ich roky ani do úst nechcela dať, potom zrazu bola ochotná ochutnať, niektoré z nich ďalej totálne ignoruje a do úst viac nedá, niektoré zachutili, niektoré ani ovoňať, nieto ochutnať... A to Ti poviem, stravovať také dieťa, hlavne ak chceš relatívne a prevažne zdravo, je ťažko na psychiku... Trvalo teda dosť dlho, kým sme sa nejako nastavili na nejaký systém. Tu sú všetky rady, ako na dieťa, vrátane tých 15x ochutnanní, s prepáčením na prd. Ale to ten, kto to nezažil, nepochopí. Ale mladší je v tomto ako za odmenu, on mi z taniera vyjedá papriku, paradajky, uhorky, zje uvarenú brokolicu, karfiol... Na staršiu musíme vždy ísť nejakou okľukou. No, asi aby sme z cviku nevyšli 😀

katrinka8
20. apr 2016

@monikaparson - ešte mi napadlo, našim vadia zo šošovice a fazule tie šupky. Napr. keď im robím zelenú hráškovú "krémovú" polievku, tiež tam ostanú tie šupky, tak to musím prepasírovať, potom to zjedia.

monikaparson
20. apr 2016

@katrinka8 no, vravela 16x, ale však ten jeden hore, dole. 😀 Uh, naša má dni, kedy nezje okrem raňajok nič a len sa dojčí a to sa veľmi často stáva, ak som u našich. Jeeemine, to sú reči ako moja mama kvôli tomu chudátku malému nespí, lebo ona hladuje, áno hladuje. Fakt, že sa uspí na prsníku, zobudí sa, ďalšiu pol hodinu cucá a potom nechce zjesť banán, hm, tak nespi, nooo. 😀 Ale áno, ono je to preto, aké žbrndy jej ja varím. A teda decko neplače, prespieva, nevysvetlíš. Naši poznajú len cestoviny, ryžu a zemiaky ako prílohu, ostatné ide predsa do polievky (fazuľa, šošovica a pod.).
Ja som hodne nad vecou, nechápem ani ako je to možné. Často sa smejem, že mám ozaj prvé dieťa a neriešim. Keď sledujem, len babky ako hysačia, tak ja nechápem. Fakt jedine to jedlo je u nás také, že na to si dávame pozor, aby sme hlavne tým cukrom sa vyhli. Ale hej, hento vyzerá na úplne iný level ako keď malá povie, že nechce raz za deň, za týždeň, čo ty píšeš.

buckeye
20. apr 2016
buckeye
20. apr 2016

@domak2 no to hej, ale v tomto je zakernejsi ovocny cukor, teda fruktoza, glukoza sa totiz vie uz v druhom metabolickom kroku premienat na glykogen, fruktoza nie, ta sa primarne spracuje v peceni, ktoru to zatazuje (nadmerny prijem fruktozy je spajany so steatozou pecene, pretoze fruktoza sa lahsie premiena na tuky ako glukoza)

buckeye
20. apr 2016

@monikaparson ja ked som bola mala fazuli ani za svet, zato sosovice a lupaneho hrachu(toho sucheho, a polievku z neho) som sa nevedela dojest, teraz zboznujem aj fazulu, cicer (mnaam) vobec strukoviny dokazem aj kazdy den, velmi oblubujem cicer s ryzou na indicky sposob🙂 oni sa tie chute menia, casom si oblubi 🙂

akirlu
21. apr 2016

Ja to poviem takto, jedzte si co chcete a davajte detom, co chcete, kludne aj cukor, skoricu, orechy a mlieko, ale nech to nie su spracovane potraviny. Skutocne potraviny neobsahuju ingrediencie, skutocne potraviny su ingredienciou. Nechapem napriklad naco sa predavaju kdejake dojcenske kase. Ja si uvarim vlocky alebo obcas aj jacmen a potom si kasu spravim sama. Naco to kupovat v krabici, a potom citat, ze nejaku sarzu zasa stiahli z obehu, lebo tam nasli nejake zakazane latky? A vacsinu tych skodlivych latok aj tak nikdy nezistia a ludia to pchaju do svojich deti. Osobne si myslim, ze v minulosti ludia vacsinu veci pripravovali sami doma a preto nebolo tolko alergii. Teraz vela ludi kupuje napr. hotove dzemy, pirohy, ochutene jogurty a co ja viem co vsetko, co volakedy nebolo a tym padom do tela dostavaju omnoho viac konzervantov, ochucovadiel, stabilizatorov a kopu inych blbosti, ktorymi ludmi boli za komunizmu omnoho menej zatazovani a potom maju deti kopec alergii.

janinah
21. apr 2016

@katrinka8 mám také dv edeti z troch,že ani neochutná a môžem sa aj rozkrájať....už neriešim,najstaršia je teraz v Kolumbii a ešte neumrela od hladu ani predtým na internáte a baba jak modelka....horšie s najmladším 10r.,riešili sme anémiu,nedostatok železa,neurčité bolesti brucha,ale poriadne jesť ani keby neviemčo 😒 nepozná chuť ovocia ani zeleniny okrem varenej mrkvy.Je najvyšší v triede a hokejista,nezbláznim sa,len mi je ľúto,že varím,pestujem na dvoch záhradách a on takto.....stredná dcéra odmala zjedla všetko,takže súhlasím s tebou,kto nezažil také dieťa,ten nechápe....

barcelona94901
21. apr 2016

@anne_mary2 mam bývalého suseda,ktorý je vitarián a vies co ani nevie,že to má taký názov .Netreba čakať 15 rokov ,poviem ti,ma 80 rokov a hanba nehanba ked som bežala na autobus predbehol ma ,to je čo ? Keď ťa dedo predbehne 🙂 ale musím povedať,ze predbehol aj futbalistu.Rano som sa budila na jeho uhmmmm ohmmmm ahhhhmm ,šesť hodín ja po dídžine a on už sedel v záhrade a meditovať.Kým ja som si zalievala kávu a preberala sa k životu on už bežal domov z ranného behu.Sprchoval sa v studenej vode ,brrr .Ten človek do dnes chodi ako srnka ,kym mne dnes vrzga koleno ,nemam ani 40 .Moja vzdialená rodina a aj praprapra nejaká babka bola vegetariánka ,ale sa tomu tak nehovorilo .Bola jednou z tych co nejedla mäso ;) a nič viac ,tak to bolo aj za mojich čias,ten a ten nejedol mäso,ta a onaka nejedla ani maso,ani vajcia ani mlieko .Ten nejedol maso kvoli zvieratám.Vždy to tu bolo a aj bude.Alergie tu boli ,ale nie v takom množstve.Kym ja som mala jednu,dvoch spolužiakov na triedu alergikov a dvoch astmáčov.Uz môj syn má polovicu triedy alergikov na to a ono.A blížime sa k tomu že čoskoro človek bez alergie bude raritou,výnimkou.Ja som mala kamošku čo mala silnú alergiu na orechy a kakao a ťažký ekzém .No aj spolužiačku čo mala alergiu na všetky druhy ovocia,pracie prasky,aviváže,atd.Spoluziak mal dennú nádchu a ani o tom nevedel,bol ten čo sopli.Lepok ,mam 50 rocnu tetu,ktorá si múku kupovala v lekárni na predpis a mala veľmi obmedzené možnosti.Vždy to tu bolo ,ale nebol taký prístup k informaciam,nebol internet,nepísalo sa o tom až tak a ďalšia vec,v tv sa o tom nehovorilo ,ale bolo to tu.Tak isto ako rakovina.Volakedy sa hovorilo kopas.Kopas bol basistaa človek bez vlasov,nechodi sa s vyholenymi hlavami.Neboli chorí ľudia na verejnosti.Ja som deti s rakovinou videla iba v Prahe,viete čo to v tej dobe bolo .Vidieť dvadsať tridsať deti pokope s holými hlavami na prechádzke ,sánka do korán a rodič ti ťažko vysvetlí čo to je a prečo su bez vlasov ako sú chorí,toto nebolo prístupné,nebolo to na očiach.Postihnuté deti boli v ústavoch a nemocniciach .Sem tam si videla niekoho na vozíčku ale nie ze by tu neboli .Ten lepok ,áno veľa ľudí chodí po lekároch a nevedia čo im je,niektorí majú zažívacie problémy a myslia si,že om niečo zlé sadlo atd atd a zistia im to kľudne v 40 tke aj neskôr .Strava,žijeme v dobe chemickej ,to so zapamätajte.Koľko lietadiel a áut si videla ako dieťa? Ja ti to poviem cez vianočné sviatky sme isli navštíviť do mesta babku a tešili sme sa keď sme videli auto.Dnes ides do mesta a mas durch preplnené parkoviská.Mas presialnuty trh potravinami ,zdravými? Nie .Je to dobre prosperujúci biznis .Regále plne sladkosti,pri pokladni najdes namiesto ziletiek a barbusu lizatka,čokolády..Jeme,pijeme,žijeme v chémii .Nie je normálne aby50 tnici chodili po lekároch ,všetko zo všetkým súvisí.Soka tu tiež bola ja spm do ju kupovala za 4 kcs ja a pár dôchodcov,vedela som že v obchode je a bude.Dnes áno je viac možností a nevidím dôvod prečo by som mala kupovat biele pečivo ked nemusim.Ja nejem pribinacika no niekto ako ty sa bude vždy zhora,povrchné pozerať ze si robim rastlinné mlieko.Ži a nechaj slobodne žiť .Mame možnosť výberu a ze ty si vyberieš horalku a ja si doma spravim raw kakavko je moja vec,môj výber,preto mame tolko možnosti nie sme všetci z jedného cesta.Preto si môžeš vybrať nábytok,auto,hračky,parfém aký len chceš.Tak nechaj ľudí nech si vyberajú potraviny aké chcú .Možno sa chcem dožiť vnúčat ,možno nechcem skončiť v 50 s operovanymi klbami ,je to moje rozhodnutie na ktoré sa netreba pozerať zhora

alaguema
21. apr 2016

@buckeye no, práve v tom sa veľa ľudí mýli presne ako ty. Jedli sa obilniny, ale múky nie až tak veľa. Obilniny sa jedli v celku, alebo ako krúpy. Teda aj s vlákninou. Robievali sa kaše a polievky. Je veľký rozdiel, či zješ lepok so škrobom, alebo ho zješ aj s tou vlákninou. Existujú stránky a knihy, ktoré dokumentujú zloženie stravy našich predkov (po 1.svetovej vojne sa kvalita stravovania začala pomaly ale isto zhoršovať, nastúpili konzervy, polotovary, potravinársky priemysel bol na vzostupe a začalo sa experimentovať, ako čo najlacnejšie vyrobiť a čo najlepšie predať). Mimochodom, aj prirodzene bezlepkové veci sa jedli. Ľudia jedli veľa pohánky, bola to u nás kedysi jedna z najrozšírenejších plodín. Jedli veľa prosa (pšena). Okrem tradičných strukovín, sa jedli tiež bôb, slovienka a cícer. Z bôbu sa mlela aj múka, ktorá sa pridávala k obilninovej múke. To by si dnes nepovedala, že? My, čo jeme pohánku a pšeno, sa stravujeme ako naši predkovia počas dlhých storočí, kým sa nezačalo pestovať vo veľkom a kým sa nezistilo, že pšenica poskytuje najvyššie výnosy a je teda z hľadiska efektivity obchodu na pestovanie najvýhodnejšia. Nehovoriac o tom, že dnešné odrody pšenice, sú prešľachtené za účelom ďalšieho zvyšovania výnosov a znižovania nákladov, obsahujú oveľa viac lepku a preto má dnes toľko ľudí s lepkom, alebo aj s pšenicou ako takou, problém. Dnešná pšenica ušla o tej pôvodnej na hony. Pôvodný, najstarší druh pšenice - kamut, má úplne iné pomery lepku a škrobu a môžu ho dokonca jesť aj niektorí ľudia s celiakliou. Takže...ono keď človek má tieto rôzne informácie, pozerá sa na veci inak.

barcelona94901
21. apr 2016

Ze soka- sója mam tam riadne preklepy.Aj cukrovka nie je sranda,ano volakedy ja si pamätám ako 40 ročný muž,otec deti,zomrel s cukrovkou v nemocnici ,moja sesternica chodila po nemocniciach,teta vyplakavala,deti sa jej posmievali ze si picha inzulín,ani oni to nemali jednoduché,no aj to aj to napreduje a lekári bijú na poplach,mas to v casakoch,médiách a rozpráva sa o tom,dnes mas strasne vela deti s cukrovkou aj starých ľudí .Obezita,volakedy bola v triede jedna gulicka,ktorá isla na regulačný pobyt ,pozri sa dnes ako vyzeráme? Prehliadame veľa,veľmi veľa a sami pred sebou si nepripuštame ,ze sa to môže stať aj nám ,mne tebe komukoľvek,tak prečo sa pozerať povrchné na tých čo sa rozhodli vydať inou cestou?

alaguema
21. apr 2016

@barcelona94901 no veď...Ale problém je ten, že to, čo sa považuje za normu (denne dosť veľa chleba a pečiva, údeniny a cukor), sa nerieši, či je to s mierou. To je akoby v pohode. Veď takto sa stravujeme už 80 rokov a sme v pohode (?). Rieši sa, či pri tom tzv. zdravom životnom štýle, tá matka má mieru! 😀 Či hádam nejedia až príliš zdravo! 😀 Veď tie deti nejedia sladkosti...to je hrozné 😀 Pritom je to blbosť, lebo jedia.
Deťom netreba odpierať sladkú chuť. Moje majú denne sladké raňajky - kaše, nákypy, lievance z pohánkovej muky, med, slad, javorový sirup, domáci lekvár, sušené ovocie, kvalitná čokoláda nastrúhaná na kaši, fakt dobroty. Ale to kinderko majú ozaj len možno 3x do roka. Ja to nekupujem vôbec, vždy to len od niekoho dostanú. Nechám ich zjesť ho, samozrejme 😀 Ale kupovať to nezačnem.

mata02102010
21. apr 2016

@anne_mary2 krásny článok.....niet nad zdravý sedliacky rozum.... 🙂

mata02102010
21. apr 2016

@akirlu súhlasím, ja som tie kaše nekupovala, jeme obyčajnú krupicovú kašu, alebo ovsenú kašu, ovocné výživy som tiež robila sama.....sladké deťom dám, ale zasa vediem ich príkladom, napríklad nakrájame si na tanier ovocie a zeleninku a potom ich spoločne jeme a vysvetlím im, že je to zdravšie ako keď papajú keksíky.....a keď zjedia ovocie a zeleninu, tak ich prejde aj chuť na sladké....a varím klasické jedlá každý deň.....síce šetríme soľou a tukmi, ale tiež s mierou......zlatá stredná cesta.....

dai
21. apr 2016

@anne_mary2 suhlasim s tebou v tom ze to netreba prehanat. Na druhej strane kazdy nech najde svoju cestu... Moja prvorodena napr. tiez az po skolku nemala cukor v puse, malinky mal coko v 7mich mesiacoch vdaka svojej sestre - predsa je to mnamka, tak mu da🙂 stacila sekunda co som pri nich nebola...
podla mna treba dbat na dobre stravovanie v rodine, deti sa ucia hlavne od rodicov - ak budu otca vidiet napchavat sa klobasou kazdy den tak nepomoze ze mama bude do nich pchat psenove kase ( pokial im teda vyslovene nezachutia ).
Moje deti ( klop, klop ) nie su alergici a su zdravucky, detto v mojej rodine ziadne alergie nie su - stravujeme sa pritom normalne... nase heslo s muzom je skor ukazovat nasim detom celkovy zivotny styl - vela sportu, naucit ich jest za stolom, v klude, pomaly - vediet co jedia a kedy to jedia ... Nasa domacnost je plna sladkosti a napriek tomu moje deti preferuju oblubene ovocie - to si aj pytaju... cokoladu vypytaju len na vylet a pod. ked su tam aj ich kamarati...Obaja maju fajn vahu, su pevny a silny - nemam problem im dat zjest cokolvek... jeme co nam chuti, snazim sa varit zdravo ( cize nahradzam niektore potraviny pokial to neberie chut jedlu - cize palacinky a kolace v pohode robim spaldove - chutia rovnako ako z normalnej muky, detto pecivo..., su ale niektore cesta kde musi ist biela muka, inak sa mi nespoji - tam jednoducho biela ide🙂 ...) co sa tyka raw - mne napr. neprekaza kokosovy cukor - mala som tento vikend vybornu tortu bez muky a cukru - orechovy zaklad a kokosovy vrch... mojim detom to ale vyslovene nechutilo - nebudem to do nich teda pchat🙂

Neviem - ja mam pocit ze najdolezitejsie je vsetko s rozumom, sledovat si vahu aby clovek nepribral, zit aktivne a snazit sa hladat tie zdravsie varianty mnamkovych jedal🙂

ramzesa
21. apr 2016

No, ja tiez nechapem tie mamy, ktore same tlacia kolace, keksy, prip. ine sladkosti a dieta nemoze. Ved to dieta nie je hlupe, vidi, ze to jeme a chuti nam to. Moje najmensie je take... co jem ja, on sa preto aj pobije. Ked som jedla jablko, tak to bolo zlosti, ze jemu nedam... tak ochutnal trosku skor, ako bolo v plane a bol spokojny. Co sa tyka cokolady a pod. ... no, kedze ma uz starsich surodencov, kt. to jedia a zle si skryli, nasiel a zjedol 🙄 este aj s tym pozlatkom na vrchu (velkonocne vajicka)... Takze u nas je zaklad, nemat take ani doma, lebo odkedy vie, co je cokolada, co je kolac, cukriky, tak potom mi ine nechce. Ale zasa obcas mu doprajem. Ako by k tomu prisiel, ze ostatni mozu a on ani ochutnat. Ako tu uz bolo pisane... ak nechcem, aby moje dieta urcite jedla jedlo, tak potom nech to vidi aj u nas, ze to nejeme, lebo to nie je zdrave. To je pre mna nepochopitelne u niektorych mam... A radsej aby to dieta zjedlo piskoty s detskou vyzivou, ostane hladne. A napr. s tym lepkom a mliekom... to su potraviny, ktore uz nie su take ako kedysi. Psenica je slachtena, mlieko upravovane... a bolo to aj kedysi... mne napr. len minuly rok zistili,ze nemozem mliecnu bielkovinu... ojoooj, kolko veci sa mi zrazu "vyliecilo"... unava, bolest hlavy, migrena, trosku sa mi zlepsila aj alergia, klby ma prestali pobolievat,... citim sa ovela lepsie... ani nohy mi tak nepuchnu... a to som sa dala vysetrit kvoli malej, ktora toho nemoze ovela viac. .. a ked sa obzriem spät, tak urcite mi to robilo problemy uz od mala... Ale tato tema je nekonecna 🙂 ... kazdemu ako vyhovuje, ale kazdy extrem skodi...

rawmamka
21. apr 2016

Mne je zas baby ľúto, keď sa často stretávam s tým, že deti by aj zjedli ovocie a zeleninku, ale rodičia sú takí......ako by som to povedala slušne......leniví, "vyťažení", obmedzení,....že jednoducho ráno strčia deťom dvojeurovku do ruky, nech si kúpia desiatu a to už na prvom stupni ZŠ 🙄 .
Ja svojim detvákom každý boží deň do školy chystám ovocie a zeleninu, mrkvu priam milujú, za kaleráb by vedeli zabíjať 😀 a potom sa takmer každý deň dozviem, že sa s desiatou delia medzi ostatné deti, pretože tie ich uprosia o kus mrkvy alebo jabĺčka, či hocičoho iného. Naše sú zas také, že im je ľúto, tak dajú a po krúžkoch ma idú zaživa zožrať 😀 už cestou domov v aute. Tak som si zvykla, že popoludní, keď ich rozvážam po krúžkoch, tak už mám druhú várku ovocia a zeleniny nachystanú.
Keď deťom poviem, nech kamarátom v škole povedia, že treba povedať svojim rodičom, nech kúpia zeleninu, ovocie (napr. pri Nitre je super eko sad, kde už cez 20 rokov pestujú všetko bez chémie, pretože v tom sade celá rodinka aj žije a je vyznávačom prírody a života bez chémie a násilia), možností na nákup zdravého nechemizovaného jedla je už toľko že až. A nestojí to ani toľko peňazí - príklad my sme nakúpili na jeseň 120 kg jabĺk rôznych druhov, aj také ktoré vydržia v super stave až doteraz a v máji už prídu jahody 🙂. Tie jablká rastú cca 10 km od nášho domu, nie je v nich ani kúsok chémie a auto to odviezlo na jeden vrz, potom už len z pivnice vyťahujem (či jablká, hrušky, koreňovú zeleninku, zemiaky,....), keď potrebujem. Ušetrím peniaze, čas, energiu,...ale najmä cením si svoje zdravie a zdravie svojich detí.
Preto mi je ľúto tých ostatných deciek, ktoré by aj chceli normálnu desiatu - domáci kváskový chlebík s domácou nátierkou, k tomu hromadu zeleniny a ovocia, ako sladkosť domáci koláč, buchtu, cookies,...+ fľašu dobrej vody či nesladeného rooibos čaju na silné zuby, kosti a x vecí. Ako je možné, že rodičia deťom nedokážu dať tak málo ☹ . Ja za tie dve eurá pripravím pre každého desiatu plnú zdravia, chutnú, všetko zjedia bezo zbytku a odtatné deti od nich žobronia, pretože za tie dve eurá si kúpia v školskom bufete akurát dve priemyselne vyrobené šišky zohriate v mikrovlnke a jedného Jupíka plného srač..k. Len mňa to "stojí" ešte nejaký ten čas navyše pokiaľ to všetko pripravím, zatiaľčo iná mamička to vybaví jedným pohybom ruky - do peňaženky po 2 eurovku. A ten svoj ušetrený čas radšej zainvestuje trebárs do raňajšieho make-upu.
Sranda je, že sa s mnohými z nich poznám a viem koľko majú rokov, niektoré sú mladšie odo mňa a vyzerajú o pekných pár rokov staršie, napriek tomu, že ja žiaden make-up nepoužívam 😀. veľa ľudí nám s mužom nechce ani veriť, že máme tri deti a najstaršie z nich bude čochvíľa dospelé 🙂.
Takže na záver - kto chce hľadá spôsoby, kto nie, hľadá dôvody ako sa to nedá 😉 .

veverickav
21. apr 2016

😀 mozno nieco k teme...

rawmamka
21. apr 2016

@alaguema @barcelona94901 Žienky, som tak rada, že ste 🙂, čím viac ľudí bude chápať tieto súvislosti a bude sa o ne zaujímať a najmä praktizovať v reálnom živote, tým lepšie sa bude žiť všetkým, aj keď to dnes možno ešte nechápu alebo na to z akéhokoľvek dôvodu nedozreli.

dai
21. apr 2016

@veverickav tento clanok som uz niekde videla - taka nostalgicka spomienka na detstvo😉 fakt je ze aj dnesne deti maju nadherne detstvo - ine... na ktore budu spominat raz s laskou a nostalgiou...
- v kazdom pripade ta strava co sme jedli sa nam vrati neskor😉 vidim to na svojich rodicoch - moj otec bol obezny do nejakej 50tky - papal pravidelne udene, zabijacka bola kazdy rok, vytieral mast po pecenom maese🙂 v 50tke rakovina... nastastie je stale s nami ale stravovanie znacne prehodnotil - omnoho viac vlakniny je, dava si pozor na mastne, udene viac menej neje , kazdy den pohyb etc. ... ja tiez patrim k husakovym detom a uz nejaky ten rocik sa aj s muzom snazime zivotospravu prisposobit tejto dobe a praci co robime - hold nedrieme cely den na poli aby sme nasledne spakovali na veceru pol prasata🙂 detto nase deti nemozu mat tolko neorganizovaneho pohybu ako sme mali my kvoli bezpecnosti na cestach ( ked ja som bola decko tak preslo po ulici mozno 1 auto za hodinu🙂 ) - preto aj oni sa nemozu vecer napchavat mastnym chlebom s cibulom - hold ten vydaj co pocas dna maju velakrat nepokryje takyto prijem... ( ak samozrejme maju za sebou 15km turu ci 50km na bicykli tak je to ok😉 )

dai
21. apr 2016

@rawmamka to mas takych bohatych kamaratov vsetkych ze kazdy den kazdemu dietatu daju 2 eura na desiatu?🙂 neviem... toto mi pride trosku prehnane... moje deti teda maju desiaty aj olovranty v skole ( natierky, rozne druhy peciva - biele medzi nimi nie je, ovocie cely den k dispozicii - pravidelne banan ci jablko jeme na ceste domov v aute, yougurty etc. - pravidelne je jedalnicek kontrolovany rodicmi ...) ale teda co poznam aj deti co chodia na statne skoly tak vsetky maju balene desiaty... vlastne asi nepoznam rodica co by daval tolketo peniaze kazdy den dietatu na desiatu🙂

barcelona94901
21. apr 2016

@dai no ja som bola prekvapená,ale davaju aj tri eura na desiatu,študáci bežné denné kebab cola,lebo nemajú čas,prckovia maskrty,rajo nápoje z automatov a napríklad v našej triede sú iba dve deti co nechodia do mekáču na hambace a nemajú tam párty a tak dostali od milej pani učiteľky kupóny,však chudackovia a moj syn napríklad neje maso vôbec takže sa c tej štátnej škole kde je maso styri krat do týždňa a piaty deň sú buchty ;) naučil byť odolný,priznávam za mojich čias moju desiatu neriešil nikto,dnes si desať ročný chlapec vezme do školy Kofolu dvojlitrovu s chipsami a príde to mnohým úplne normálne

dai
21. apr 2016

@barcelona94901 jhm... tak to je blbe... u nas je domace jedlo zakazane - proste decka jedia co dostanu a to co dostanu odsuhlasuje rodicovska rada...

dai
21. apr 2016

@barcelona94901 zrusili sme aj automat na blbosticky🙂 bol na gymnaziu asi mesiac a rodicia sa vyjadrili ze ho tam nechcu tak ho skola odstranila...

rawmamka
21. apr 2016

@dai Svet je pestrý 😉 , poznám aj takých aj takých, syn je napríklad už v ich triede posledný Mohykán 😀 , ktorý si nosí z domu desiatu (pozn. je druhák na gympli). By si sa čudovala koľkí rodičia na aké blbosti denne vyhadzujú peniaze, napr. také cigaretky 😕. 2 eurá cca 20x do mesiaca = 40 eur na desiatu mesačne je pre väčšinu rodičov, ktorých poznám v pohode. A ešte poznámka - my máme tri deti a viac-menej sme s počtom detí extrém 😀, pretože v triedach, kam chodia moje deti - sú len dve iné rodiny s rovnakým počtom, zvyšok sú jedno a dvoj detné rodiny. Pre takých rodičov, nie je problém dať dieťaťu na jedlo v škole 2 eurá. Ale nehovorím, že ty takých nemôžeš poznať 😉. A samozrejme nepísala som, že tak fungujú všetci (treba pozornejšie čítať), ale že je dosť takých detí, ktoré vypytujú ovocie a zeleninu, ale rodičia im nie sú ochotní ju zabezpečiť z rôznych dôvodov.

0silvia0
21. apr 2016

@rawmamka tiež by som to nevidela až tak dramaticky, tie 2 eurovky miesto desiatej... Možno pár rodičov sa takých nájde, ale určite väčšina sa snaží deťom na desiatu zabaliť primeranú desiatu stravovacím návykom v rodine - myslím menšie deti, pri stredoškolákoch je to už asi o niečom inom. Ja som tiež dcére balila na desiatu šalátové uhorky (dcéra mala vtedy uhorkové obdobie) a jej kamarátka sa čudovala uhorke na desiatu, až sa tým zdôverila svojej mame a tá mamina sa ma pýtala, ako sa môže moja dcéra najesť z uhoriek, že čo to je za desiata? Samozrejme nemala len uhorku. A keď som tejto mamine pri rozoberaní jedálnička povedala, že nekupujem párky, tak otázka bola: a čo preboha jete????
Takže určite by som nevyslovovala ľútosť nad cudzími deckami kvôli ich strave, stravovacie návyky sú výsostne súkromná záležitosť a nedá sa to celoplošne zmeniť, takže každý je presvedčený o tých svojich stravovacích návykoch, že sú ok, a zmení ich ten, kto ich chce zmeniť. Kto nechce, je to jeho vec, ale vyslovovať ľútosť to nie, tak isto môžu maminy s klasickou kuchyňou ľutovať deti, ktoré hryzú mrkvu a kaleráb 😉 Mne tak isto celá rodina ľutovala dcéru, ktorá kvôli ekzému mala diétu a nedávala som jej čokoládu. Všetci ju ľutovali, chúďa malé, mama jej nedá čokoládu. Takže uhly pohľadov sú rôzne a každá máme ten svoj...

rawmamka
21. apr 2016

@0silvia0 Veď o tom som písala 😉 , moje deti majú ovocie a zeleninu len ako doplnok - dôležitý je chlieb alebo iné pečivo či už s nátierkou alebo syrom a pod., na olovrant majú zabalenú nejakú domácu sladkosť, aby doplnili energiu 🙂 . Ja to považujem za klasickú kuchyňu, lebo aj u nás doma mamka vždy chystala desiaty s nátierkami od výmyslu sveta a od dedinskej starkej sme boli bohato zásobení ovocím a zeleninou zo záhradky. Takže pre mňa nič nové.
Ľútosť a oprávnenú som vyjadrila nad deťmi, ktoré by aj chceli jesť normálnu, domácu stravu, ale pre rodičov je pohodlnejšie strčiť peniaze do ruky a hybaj do školy 😀 .
Tak len toľko na vysvetlenie.