icon

Netradičné jedlo 8 mesačného bábätka

fopka
13. mar 2014

ahojte, chcela by som počuť názory alebo teda skúsenosti mamičiek, resp. položím otázku, čo "netradičné" alebo ani neviem ako to nazvať, jedlo vaše dieťa už v 8. mesiaci (ale nemyslím teraz v rámci príkrmov ani napríklad, že zjedlo taký alebo hentaký jogurt a pod.). Trochu viac ma totiž zarazilo to, čo som dnes zažila. Vysvetlím: Bola som s malým (8. mesiacov) na preventíve. Malý bol nevyspatý a tým pádom dosť mrzutý, tak vystrájal už pri sestričke... keď sa vyplakal tak sme išli ešte na pár reči k doktorke do ambulancie. No a doktorka v rámci debaty so mnou a malým zrazu vybrala zo stola sáčok slaných tyčiniek. Aj som sa v duchu usmiala, že aká spontánna, že si ide pri nás pochrumkať 😀 , no a ona pekne krásne ich ponúkla môjmu synátorovi. Vyvalila som na ňu oči, samozrejme s otázkou, že či to akože už môže. A ona na mňa hneď, že no jasné, veď má 8 mesiacov. Ostala som zarazená ako keby mi vylepila... tak jej vravím, že predsa je tam soľ na nich... na chvíľu sa zamyslela, ale samozrejme, aby sa nezhodila, uzavrela to tým, že to nevadí. Myslíte, že je to ok? Ja myslím, že na slané tyčinky má 8. mesačné dieťa ešte času až až....

fopka
autor
13. mar 2014

@raona no na tych, ktore si chytil maly už žiadna sol nebola 😀 to boli len take zvysky, čo zostali zrejme po ostatných detoch 😀

dadulienka
13. mar 2014

Na tvoju otázku či to preháňaš....áno preháňaš.... AK mu už dávaš bežne pečivo a pod... tak sama vieš že aj tam je soľ....či čo vlastne je?.... Mala si tu hrubú sol čím je tyčinka posypana dať dole....a to ostatné je rovnako slané ako všetko čo kupuješ.... Pokial samozrejme nie je len na zeleninovo masových neslaných kašiach...
Presne pre takéto ,,matky" sorry je tento koník už dlhodobo prefanatizovaní a človek sa tu čokolvek bojí spýtať...aby matky podobné tebe ho tu nezlynčovali.....Aj ked tebe sa tu teraz nakladá....Ale naozaj skús sa zamyslieť čo si vlastne čakala že ti tu odpovieme.....,,Ano dobre si povedala", deti slané veci nemajú jesť...hrozné čo ti to tá doktorka povedala"....každá z nás vie, že dávať balíček na posedie a pod. je blbina...ale slaná tyčinka...ked ti dieťa ziape o život...???? Ja už neviem čo tu robia adminy....ale niektoré témy by mali byť uzavreté hned v úvode.... 🤐

raona
13. mar 2014

tak potom prečo si ostala taká zarazená ?? 🙂 @fopka

danielaaa212
13. mar 2014

@fopka kedze este cakam na nieco a nesla som spat ... tak sa trosicku pridam.. necitala som uplne vsetky prispevky .. no chapem ta.. minimalne netreba prehanat ze si neviem aka hakliva na svoje dieta.. niesi ale zarazilo ta to . priznam sa.. ze nas maly tiez uz ochutnal kadeco ale v ramci skusky, srandy, s tym,ze to nejedava bezne. cize ak mu niekto ponukne cokoladku ... raz za dva mesiace , tak sa nic nedeje, ale tiez ju nedavam v ramci odmeny, ani v ramci mlsaniciek. to iste tycinky. urcite deti nepotrebuju taketo kraviny jest, ale ak si daju nic sa nestane 🙂. nam sa to stalo inak predvcerom. lekarka dala malemu cukrik, samozrejme makky,ale som na nu pozerala ako puk.. pretoze ja mu taketo veci nedavam. pridem do lekarne tam dalsie cukriky a kedze je maly usmiaty.. tak mu lekarnicka pchala do ruk nejaku vyzivu do ruk,ze to je take pre deticky, co moze cucat.. tak som jej vravela ,ze rozky zatial stacia :D. raz mi kamoska povedala.. ze ma dva a pol rocnu dceru a ze ked jej dala pani do ruky lizatko, tak povedala.. mami to co je ?? a tak je to spravne.. myslim, ze nic netreba prehanat.. ale od sladkosti by sme ich mali chranit co najdlsie sa bude dat.. lebo sa ich este najedia.. a myslim,ze to plati aj o tycinkach, chrumkach, keksikoch a neviem o com. noo ako spravne mamy nebudeme predsa robit vedu z blbosti 🙂... znova ale opakujem, chapem ta.. mna cukriky zarazili tiez.. a to som velky liberal na kadeco 🙂

fopka
autor
13. mar 2014

@raona jemine, to som akože mala robit detailny rozbor, že koľko krystalikov soli tam bolo? 😀 .... mna jednoducho zarazilo ze tycinky pre tak male dieta, lebo mne by nenapadlo ich davat uz tak skoro. to je vsetko

iva.jurkova
13. mar 2014

môj syn bude mať tri a snažím sa minimálne soliť... preto som spomenula tyčky bez posypu soli, ktoré som krpcovi kupovala ja keď mal tyčinkovú éru :D ale zase nerobím tragédiu z toho, keď si ukradne zo stola slané lupienky :D a som vďačná bohu a génom že nemá žiadnu, ani potravinovú alergiu...

fopka
autor
13. mar 2014

@danielaaa212 presne, s haklivostou to nema nic spolocne... ja to beriem skor z tej druhej stranky, ze ci ja ako matka nechybim a ci nahodou neoberam svoje dieta o nieco... ale niektore to tu nepochopili zrejme a robia zo seba premudre... ale tak pytala som sa, tak si vsetko pekne aj precitam 😎

kali23
13. mar 2014

mna by to tiez zaskocilo... ale viac by ma zaskocil fakt, ze o zdravej strave, zavadzani prikrmov, prospesnosti/skodlivosti atd viem viac, nez moj pediater, do ktoreho som doteraz vkladala doveru... 😖 😅
moj 8m bol dojceny a jedaval varene ovocie na desiatu a nieco zeleninove na obed... o pecenych tycinkach na bohvieakom tuku, s bohvieakym zlozenim a posypane solou.. ani nezavadil... 😉

@lenka110611 do bio obchodov chodim, a casto... na bio neverím, ale majú tam široký výber zdravých a roznorodych potravin, ktore v beznych potravinach chybaju, bohuzial... ak som pre teba zaujímavá tak fajn, to poteší ;)
@joely moje dieťa je šťastné... aj ked doteraz neochutnalo cukor (ziadne sladkosti) ... poteší sa aj z jablčka... mlsať sa dá aj zdravo ... je milion roznych receptov na zdravé "sladkosti" a hlavne na sladkosti, ktoré nezaťažujú pankreas atd, nie su plné umelých náhrad, farbív atdatd...

raona
13. mar 2014

nehovorím, že si mala robiť rozbor...

fopka
autor
13. mar 2014

@iva.jurkova jasne, rozumiem, ved ked moj bude mat 2 - 3 roky, tak zrejme bude jest slane tycinky bezne....

joely
13. mar 2014

@kali23 aj moje dieťa papa jablcko, banan, jahody, hrozno, uhorky, mrkvu, kukuricu, fazulku, sosovicu, atď, chcela som len povedat, ze ked si par krat lizne z lizatka, alebo zje tycinku, ze mu neodide ani jedna z jeho vnutornosti🙂, aj ja som sa zdravu vyzivu 🙂

kali23
13. mar 2014

@joely to bolo na margo toho "potešenia" sa sladkostou... a teda moj maly ked zbada jablcko tak sa strasne tesi... akoze s mrkvou v jednej a jablkom v druhej ruke ho neuvidis, lebo to je proti mojej logike... ale ked to drzi v ruke a zuzle tak sa naozaj usmieva a je stastný 😀 😀 😀 😀 😀

ono je to tak... na co sa dieta nauci, to ho potom drzi cely zivot... ;) mojim cielom je naucit ho na zdravu stravu ...a ono sa to da... vidim to na nasom krsniatku... 😉

siska53
13. mar 2014

@fopka slane tycinky? To nie,ano,ked je strata tekutin z nejakeho dovodu,ale,inak len,neslane chrumky.. Zas jedna,by nevadila,ak das dole sol,ved aj,rozok,ci chlebik je slany,aleaby to bezne,chrumal,to ee.
mojiv 8.m nic netradicne nedostali.len,to,co bolo povolene. Trosku som,popustila po 1.r a este trosku viac po 2.r. Syn ma teraz 4.r a mnohe veci obmedzujem,doteraz.

joely
13. mar 2014

@kali23 ja som malemu tiez doteraz neponukala sladkosti, v maji bude mat 2 roky, ale vidim ako slintá, keď jeme zákusok, alebo niečo sladké. On napr. zje jablcko len s bananom, aj to zmixovane. Malo kedy spapa jablcko osobitne, a ver, ze som mu ho ponukala den co den. Som si vedomá toho, ze den co den, konzumujeme vela nezdravych veci. Ale ja nemam cas uz ist ani nakupit, nie to este studovat popis na kazdom tovare, co vkladam do kosika. Jedna vec je ista, ze na nasich pultoch sa nachadzaju potraviny, ktore tam nemaju co hladat !!!

joely
13. mar 2014

🙂 riešime potraviny, naše deti zabijú možno nakoniec žiarenia z mikrovlniek, počítačov, televízorov, mobilov a ostatnej techniky, ktorá sa nachádza v našich príbytkoch 🙂 😉

saurian
14. mar 2014

@fopka
ahoj mna osobne by to od lekarky tiez zarazilo, ale mozno ho chcela "upokojit", ak si inak s nou spokojna, neriesila by som to.
je len tvoja vec, ale svojim sposobom aj tvoja zodpovednost, aku stravu dietatku zvolis, je to na tvojom zvazeni. ak dietatko sem tam dostane nieco so solou a pod., nic sa nestane, osobne som vsak sol zaradila oficialne detom do jedalnicka az po roku, avsak ak sme my mali nieco a natahovali sa za tym, trocha som im dala.
tiez mi vadilo ked ich napr babka krmila sladkostami vo velmi nizkom veku, avsak nejako som to prekusla, kedze to nebolo kazdy den.
napriek tomu mam nazor, ze je vhodne dietatu tvorit jedalnicek obozretne, dat si zalezat aby malo pestru stravu z kvalitnych surovin.

charaka
14. mar 2014

Aj nasa papa v podstate to, co my... na ranajky napr. chlebik s maslom, obed masko+ryza/zemiaky, zeleninova polievka, ale uz so mnou papala marhulove knedliky, granadir, jogurt nielen biely, rozne pecivo, pizzove cesto, halusky... No samozrejme varim bez soli a korenin, malej odoberiem a potom dokoncim... nasa by umrela od hladu, keby mala papat len zeleninu, kasicky a tak. No a ma velmi rada cerste ovocie - hrusku, jablko, banan... netreba byt uzkostlivy pri papani 🙂

sense
14. mar 2014

ked som ola v s malou u lekara ked mala 6 mesiacov tak sa ma lekar spytal ci jej davam tvaroh a jogurty a ked som mu povedala ze nie tak pozrel na mna akoby som bola z marsu a ze mozem zacat davat a ked som sa spytala ci sa tvaroh nedava od roka tak mi povedal ze tie male tvarohy urcene pre deti jej urcite neuskodia..... a ked mi zacala v 10mesiacoch odmietat uplne vsetko okrem mlieka tak mi povedal ze mozem zacat davat normalnu stravu uz aj ochutenu a ked som sa spytala na sol tak tiez mi povedal ze ked dam troska soli tak to neuskodi, pokial nedavam z alyzicu soli do jedla....lebo ze deti v tomto veku uz chcu vacsinou to co rodicia....tak ked som robila brokolicovu pre nas tak som tam dala len stipku soli a dochutila muskatovym orechom , a bobkovym listom zjedla plny tanier.....a dalsi den dostala zemiaky s petrzlenovou vnatou a tiez zjedla vsetko po troch tyzdnoch odmietania akejkolvek zeleniny, ovocia, masa a ostatneho....

fopka
autor
14. mar 2014

@sense ono je to tak, kolko lekarov, tolko nazorov.... iny lekar by mamicku ukamenoval keby povedala, ze dala tvaroh polrocnemu. to uz som sa poucila.... kym nam jeden lekar kvapky naordinoval, iny ma takmer vyrazil z cakarne, ze ako som mohla take nieco podat dietatu.... takze preto nazory a odporucania lekarov uz beriem s rezervou... len som chcela precitat nazory mamiciek, aj ked v podstate dam nakoniec aj tak len na svoj usudok... my papapme vsetko zaradom, nevymysla, chuti mu vsetko aj bez soli a korenia

fopka
autor
14. mar 2014

@dadulienka nemyslim, ze je to az taka poburujuca, nemozna alebo vulgarna otazka - tema, ktora by mala byt adminom zmazana hned na zaciatku.... ci som sa mala opytat, ze ci ste uz kosili doma travnik? to sa ti zda vhodnejsie riesit na modrom koniku? a ked sa ti zda tema az taka odveci, tak si nemusela ani reagovat..... a este k k veci.... moj papa zatial len zeleninu a maso atd ale bez soli a korenia.... pecivo mu nedavam... takze snad nie je pre teba az take tazke pochopit, preco som pri tycinkach v tomto veku dietata ostala zarazena....

sissy27
14. mar 2014

@fopka ja neviem, ale aké následky môže mať konzumácia jednej alebo dvoch slaných tyčiniek, keď ešte vezmem do úvahy, že 8mesačné dieťa viac ako polovicu rozmrví? 😅 podľa mňa mu to dala viac na hranie ako na jedenie... a teda sa máš, keď ťa len toto trápi 😉

fopka
autor
14. mar 2014

MAMIČKY, DAKUJEM VAM ZA VASE NAZORY.... NIEKTORE STE TO DOKAZALI PODAT NORMALNE-INTELIGENTNE.... INE STE SA SNAZILI BYT INTELIGENTNE A SAMOZREJME DALI POCITIT, AKE STE VY SKVELE MAMINY A JA NAOPAK NEMOZNA MATKA LEN KVOLI TOMU, ZE SOM SA OPYTALA, CI BY MALO 8-MESACNE DIETA PAPAT TYCINKY. MYSLIM, ZE VIAC NEPOTREBUJEM O TOMTO VEDIET.... NABUDUCE SA TU BUDEM PYTAT, CI UZ MATE ZA SEBOU JARNE UPRATOVANIE 😀 ABY SOM NAHODOU NIEKOTRE NEOTRAVOVALA OTAZKAMI SUVISIACIMI S DETMI 😀

fopka
autor
14. mar 2014

@sissy27 no osobne ma vcera trapilo toto.... a tuto poznamku v zavere si si mohla odpustit... a nepytala som sa na nasledky ani nic podobne... len som chcela vediet, ci vase deti vo veku 8 mesiacov papali slane tycinky. to je vsetko. neviem, ale pre niektore je to tak zlozite pochopit

danulienkam
Odpoveď bola odstránená
andrejka1978
14. mar 2014

@fopka u tej doktorky je mi to trosku zvlastne, ze dala slanu tycinku. ale beriem to skorej ako sposob ako chcela upokojit dieta pri vysetreni. myslim,ze to sa da v pohode akceptovat. no ako to tu citam tak som teda dost prekvapena,co vsetko davaju maminy tak malym detom jest. segedin,klobasky, solene jedla atd. a su na to hrde, akoze hihi , haha , ze ved co, je to super ked vsetko zje, ved ake je sikovne to nase male. lenze teraz je mozno Ok, ale mozno v buducnosti, v dospelosti sa tieto veci niekde odrazia v zdravotnom stave. je predsa vseobecne zname a dokazane,ze vela soli ma za nasledok vysoky tlak vo vyssom veku. a to je len jeden priklad. samozrejme netreba nic prehanat a dietatko drzat na prisnej diete ale na taketo pokrmy ma predsa cas po 1 roku zivota. a o nic veru nebude ochudobnene. vec cely dalsi zivot ich bude jest. tak naco to strkat hned, ako mu vylezie prvy zub. neviem,kolko davaju tieto maminy detom jest taketo jedla, ale jedna lyzicka urcite neuskodi. celu misku by som ale tak malemu dietatu nedavala. mozno mu to hned neposkodi ale urcite mu to ani nijako neprospeje.

sissy27
14. mar 2014

@fopka ešte raz - keby ti 8mesačné dieťa zjedlo dva balíky slaných tyčiniek, tak by som tvoje obavy plne chápala... ale jednu či dve tyčinky? o chvíľu ti začne behať a nebudeš stíhať zakladať témy o tom, čo všetko dá do úst /kamienky, špaky, doje a dopije po návšteve, obhryzie farbu z postieľky, oblíže omietku, nepohrdne hlinou z kvetináča,ochutná voskovky, a ak neustriehneš, tak možno aj náklad z plienky.... skrátka dá do úst všetko, čo nedá do úst jeho/
takže kľud a nohy v teple a trošku nadhľadu do života, nemôžeš brať všetko tak strašne osobne 😉

csenibaba
14. mar 2014

@fidka79 Ja som nehovorila ze denne to jedávala!Preco ma odsudzujes ked ma ani nepoznás!!Nie som dnesna mamicka,dcèrka teraz bude mat 10 a vies co nemá nanic alergiu!!!A JA viem varit bez toho aby som prilis solila!!M9j syn má 18 mesiacov a jedáva aj sladkosti aj slanè keksiky!!(lebo viem ze zakázanè ovocie ja sladsie-a nemusim sa obávat ze ked dostane ku keksiku bude s tym napchávat-ako deticky ktorè nedostávajú-z vlastnèho skúsenosti ti hovorim)Ale moje deti. jedia aj nehorázne vela ovocia a zeleniny-a nie z obchodu vsetko pestujeme sami,aj zvieratá chováme takze viem co jeme,ja aj chlaba peciem ja!
!

csenibaba
14. mar 2014

@fopka Vsetko rob po svojom,vychovaj svoje dieta tak ako ty povazujes za správne!.Kazdá nás vychováva svoje dieta po svojom-preto nemáme ani rovnakè názory!,ALE TO JE ISTÈ ZE VSETCI SVOJE DETI MILUJEME A CHCEME PRE NICH LEN TO NAJLEPSIE.

lorela
14. mar 2014

@fopka Samozrejme, že to nie je v poriadku. Ľudia sme všelijakí. Aj v akejkoľvek profesii sa nájdu všelijakí ľudia, všelijakí odborníci a povahy, alebo ľudia čo proste nemajú svoj deň, alebo zažívajú zlé obdobie v živote.
Ani lekárov si netreba idealizovať, sú to tiež len ľudia... Aký škodlivý a návykový je napr. alkohol mimo príležitostí a? Nejeden prípad opitého lekára a dokonca v službe.
No a táto tvoja lekárka je už asi nejaká rezignovaná 😅, možno ju dávno prestalo baviť to čo robí, alebo sa jej nechce dookola vysvetľovať tie isté zásady a podávať tie isté informácie stále stále dookola, každej mamine pri každom dieťatku...

Tak či onak, ty si maminka a ako jediná na svete máš najväčší záujem na tom, aby bábätku bolo čo najlepšie, aby bolo zdravé, spokojné a šťastné... Ty jediná máš za neho zodpovednosť (+ otecko).

Nie, 8-mesačné bábo nemá čo jesť slané tyčinky, plné nielen tej soli ale ešte aj stužených tukov.

lorela
14. mar 2014

@sissy27 Mám 3,5 ročnú dcérku a veru nič také mi nikdy nepojedla... 😉