icon

Netradičné jedlo 8 mesačného bábätka

fopka
13. mar 2014

ahojte, chcela by som počuť názory alebo teda skúsenosti mamičiek, resp. položím otázku, čo "netradičné" alebo ani neviem ako to nazvať, jedlo vaše dieťa už v 8. mesiaci (ale nemyslím teraz v rámci príkrmov ani napríklad, že zjedlo taký alebo hentaký jogurt a pod.). Trochu viac ma totiž zarazilo to, čo som dnes zažila. Vysvetlím: Bola som s malým (8. mesiacov) na preventíve. Malý bol nevyspatý a tým pádom dosť mrzutý, tak vystrájal už pri sestričke... keď sa vyplakal tak sme išli ešte na pár reči k doktorke do ambulancie. No a doktorka v rámci debaty so mnou a malým zrazu vybrala zo stola sáčok slaných tyčiniek. Aj som sa v duchu usmiala, že aká spontánna, že si ide pri nás pochrumkať 😀 , no a ona pekne krásne ich ponúkla môjmu synátorovi. Vyvalila som na ňu oči, samozrejme s otázkou, že či to akože už môže. A ona na mňa hneď, že no jasné, veď má 8 mesiacov. Ostala som zarazená ako keby mi vylepila... tak jej vravím, že predsa je tam soľ na nich... na chvíľu sa zamyslela, ale samozrejme, aby sa nezhodila, uzavrela to tým, že to nevadí. Myslíte, že je to ok? Ja myslím, že na slané tyčinky má 8. mesačné dieťa ešte času až až....

sissy27
14. mar 2014

@lorela ty si len nevidela, že niečo také dala do úst 😉 a neskúšaj ma presvedčiť, že si ju od narodenia nespustila ani na jedinú sekundu z očí... že máš absolútny prehľad o každom jej nádychu a výdychu... každé jedno dieťa skúma, a skúma aj ústami, oblizne čokoľvek v dosahu...

sense
14. mar 2014

@fopka no moja ked mala osem mesiacov tak tiez bola taka ze zjedla uplne vsetko bez akejkolvek vynimky len cistu zeleninu ovocie, prikrmy akykolvek vsetko doma robene, kupovane nikdy nechcela a tyzden pred desiatim mesiacom neviem co sajje porobilo a vobec nic len mlieko....tiez som sa stretla s roznymi nazormi a riadim sa sebou....ono keed varim ja tak aj tak to skoro nikto nechce lebo ze je to nemastne neslane a kazdy do sala.....lebo ja keed dam aj sebe sol len velmi velmi malo.....

lorela
14. mar 2014

@sissy27 A ty sa ma nesnaž presvedčiť, že lietaš po našom byte ako duch a vidíš viac ako ja... 😉.

siska53
14. mar 2014

@csenibaba predpokadam,ze maximalne kusocek odlomis a das.a kusocek myslim naozaj kusocek,co ani nestoji za zmienku. Ja som tak okolo19.m,zacala robit tak,ked ma,pristihli jest sladke,lebo vtedy sa zacali zaujimat i o take veci.
ale najlepsie je take nemat doma vobec. Maximalne horku cokoladu a ostatne ako naozaj obcasna vynimka. A viem,preco to hovorim.

moni244
14. mar 2014

moja už jedla tyčinky od cca 9 mesiaca, lebo moja mama jej doniesla bez tej soli na povrchu, jedlá ako jedávame my, jedáva od 8 mesiacov, tiež uvarím, nesolím, odoberiem jej a až potom nám dochutím, tiež svoje príkrmy odmietala aj keď boli pomixované aj keď boli vcelku

dadulienka
14. mar 2014

@fopka Prepač ,,fopka" ale keby si sa spytala ako to podávaš teraz. ...,,že ja chúda" som sa spýtala ,,len" či dieťa jedáva slané tyčinky".....
Tak ja by som ti aj normálne odpovedala...a asi aj ostatné...

ALe prečítaj si svoj úvodný príspevok, ja som ho navrhla zmazať a aj túto tému preto lebo je presne toho typu....
JA PRESTUDOVANA, MUDRA mamička sa pohoršujem na doktork ktorá dala SLANU tyčinku dieťaťu...tak mi potvrdte milé moje , že ja som TA MUDRA a doktorka je mierne mimo......
Na mna tento uvodný príspevok tak posobil...a myslím, že aj na ostatné a preto tak reagujeme....
AKo je to tvoja VEC a samozrejme TVOJE právo...ale mne to pride stupidne a taketo témy ma tu už dlhšie vytáčaju....a z koníka ktorý mal kedysi aku takú uroven....tu ostávaju ,,,kvázi MANIAcky BIO", a pod.... Ja som tiež samozrejme BIO,.,...všetky sme čítali BIBLIU....MAMA a JA a prvé príkrmy...a všetky sme straašne mudre.... a ked si chceme dokázať že niekto je TAKY BLBÝ a dá dieťaťu ,,slanu tyčinku" v 8 mes. TREBA SA HNED ohlásiť na MODRom koníkovi....lebo tu sa nájde aj 200 zfanatizovaných matiek...ktoré ,,ma v tom podporia" čo za ,,hlupu" doktorku ja mám..... plus ked tu niektorá napíše, normálnu otázku ,,prvorodičky ( naivnú)...každá sme taká bola...že či napr. môže dať dieťaťu na dudel cukor alebo med ( čo aj z mojho okolia dokonca aj pri druhom decku počúvam)....TAK SOM PREsne vedela ako ju tu tých 200 zfanatizovaných matiek zase zvozí......
A tak sa inak priprav ( moj malý lozí od pol roka) a do 8mes. mal dávno už horšie veci zjedené ( a keby to boli potraviny, bola by som rada)....ked tvoj malý začne loziť, či chodiť....to len budeš rada ked nájde nie špak ale len tú ,,slanú" tyčinku....

fopka
autor
14. mar 2014

@dadulienka akoze dovol, ja som riesila nasu doktorku? zmienila som sa v uvode, ze doktorka pochybila,resp. ja mudrejsia ako doktorka, ze ja som studovana a neviem co este.... to mi absolutne nenapadlo....riesila som seba... lenze to zrejme ty nepochopis a neviem naco tolko reagujes na temu, ktoru si navrhla zmazat.... som zvedava, kde by si potom rypala a ked zacne lozit a zje mi maly napriklad psie hovno ktore najde na dvore a budem sa chciet na tuto temu tu nieco opytat, tak sa opytam a nebudem zvedava na blbe komentare ako su tvoje a laskavo sa tu uz nevyjadruj ak ta tato tema vytaca

fopka
autor
14. mar 2014

@dadulienka a este sa ta nieco opytam, ked tu tak na mudro vypravas a robis zo mna hlupanu a pod. tvoj ma necely rok.... nie je to tak davno, co mal 8 mesiacov, mala by si si to este pamatat... jedol uz v tomto obdobi slanne tycinky? lebo na tuto otazku, ktoru som vlastne v uvode polozila, tak si neodpovedala len omielas stale nieco o tom, aka ty si skvela a ja uboha....

fopka
autor
14. mar 2014

@dadulienka a este mi predsa neda, lebo ma fakt vytocili tie tvoje premudre keci.... aku temu by som na MK smela zalozit, aby to podla teba malo uroven a splnalo tvoje kriteria?

jabadaba
14. mar 2014

@fopka asi si zle postavila celu svoju otazku a temu. Tycinka, jedna, podana jednorazovo, nie je JEDLO. Jedlom a to netradicnym by sa stala ak by tvorila sucast zakladneho jedalnicka dietata, alebo kohokolvek. Ak slane tycinky bezne dietatu nepodavas a pritrafilo sa len teraz vynimocne, neriesila by som. Neviem ake pohnutky mala lekarka k takemuto kroku, asi ze dieta vystrajalo..zrejme ju nic lepsie nenapadlo. Ktovie. Ja za seba mozem povedat, ze tycinky sme tak malym detom nedavali, kvoli tym zbytocnym krystalom soli, kvoli roznym zbytocnym primesiam a pod.

Ak to mam zhodnotit, za netradicne jedlo pre 8 mesacne dieta alebo aj mladsie povazujem udeniny a spol.

fopka
autor
14. mar 2014

@jabadaba asi som to fakt zle v uvode podala, ale ktora chcela, tak pochopila ako som to myslela, tak ako aj ty 😉

jabadaba
14. mar 2014

@fopka to nic, to sa stava, mne bolo jasne co tym chces povedat. 😉

zitaje
14. mar 2014

Chcela som napisat, ze 8-mesacnemu dietatu by som dala napr. avokado ochutnat, ako netradicne jedlo, ale vidim, ze debata je tu o inom 😎

ivetoy
14. mar 2014

slane tycinky=NIE

veriiii
14. mar 2014

@fopka ja neviem, dnesnym pediatrom uz sije?? 😠 mam pocit,ze si zo svojho"remesla"spravili akurat tak zarobkovu cinnost-napr.rocny polatok za bohvie co,poskytovanie konzultacii cez telefon, objednanie na cas atd...,ale hlavne svoju robotu si nevedia robit poctivo... na poradne vacsina nepozyva ako kedysi, nestara sa,vysetruju povrchne.. nevedia diagnostikovat..cest vynimkam...

zuzkat1
14. mar 2014

@fopka u mojej dcery bolo v 8mes.netradicne ak zjedla daco ine nez materske mlieko... Keby jej dr da slane tycinky tak menim dr

zuzkat1
14. mar 2014

@dadulienka moja ako 8mes.dokonca aj mensia uz lozila... A NIKDY nezjedla nic zo zeme.. na to som tam ja,tak neviem preco prehanas,Urcite si ani ty nedovolila aby ti dieta pojedalo spaky...

lenka110611
14. mar 2014

@adamar ja viem, že veľa mamičiek kupuje bio len pre to, že sú pobláznené a že ako zdravo žijú, ale napr. zloženie akože bio výrobkov vôbec nečítajú a pritom to okolo bio ani neprešlo... ale je tam napísané bio a hotovo. Takto sa na to pozerám ja ako matka trojročnej, ktorá sa stravuje ako ja pred tridsiatimi rokmi a je zdravá.

dadulienka
14. mar 2014

@zuzkat1 mas pravdu pri prvom by si u nas aj zo zeme mohla jesť....uvidíš pri druhom , plus ked pojde napr. ako môj muž na 2 týždne na služobku.... No držím palce....Ja som tiež nevedela pochopiť ako niekomu môže dieťa do záchoda spadnúť....no mne ešte nespadlo....ale každý den ho asi tak 30x zadržím ked už drží dosku.... No nebaví ma to....a kupelka sa nám nedá zamknúť...mame posuvné dvere...Ale napr. kamienky bolo prvé čo dal do úst ked som ho zložila dole s kočíka na ihrisku....kebyže bol medzi nimi špak...tak nestihnem nič... kamoškin syn ...ten sa nekašle....nestihneš mrknúť a on sa skloní a pije z kaluže vonku... No myslím že s tymi našimi deckami je zábava... a Nebudem sa tu vystatovať ...Mne sa to nemôže stať" lebo môže..... Takže nepreháňam...stale tvrdím že autorka prehána a robí zo seba ,, MATKU roka"...ako vela z nás TU....

lenka110611
14. mar 2014

@zuzkat1 toto čo si napísala myslíš vážne?? bože

lenka110611
14. mar 2014

@dadulienka júj to si dobre napísala

dadulienka
14. mar 2014

@fopka Ja mudro nerozprávam....len nemám rada ,,premudrelé" reči...Sama si si už na tu otazku odpovedala...v zavere svojho príspevku prvého, v poslednej vete... Od nás si chcela uistenie....Ja som bola kritická a naštvalo ťa to, som rada, aspon môžem o tom premýšlať....som pravdepodobne trafila do čierneho.... Inak dnes som tu čítala ako niekto píše o pribináčiku zas u 8mes......tak môžete sa zas na maminku vrhnúť....

ivianocka
14. mar 2014

Podla mna je to velmi divne jedlo pre take male dieta.hlavne nezdrave a uplne zbytocne.a doktorka je velmi divna ze mu to vobec ponukla.neseriozna podla mna.tazko by som verila jej odbornemu nazoru po tom,ja som zasadova a rada dodrziavam pravidla,ked maju zmysel.

extrate
14. mar 2014

som precitala nadpis a cakala som nejake fajn recepty pre deticky 😀 ups

ale ked uz tu strasim tak napisem aj k teme - nedavala som 8 mesacnej slane tycinky ale ani by som nemala zachvat keby jej niekto jednu tycinku dal. 😎

zuzkat1
15. mar 2014

@lenka110611 myslis zmenu pediatra? Vazne by som nad tym rozmyslala... Ja som pediatra menila ked mala 3mes.a teraz mame Chvalabohu velmi dobru dr...slanu tycinku by nedala urcite... Ani starsiemu dietatu. Podla nej ma 8mes.dieta papat leo masko a zeleninku a max.ovocie...bez soli a cukru... A mozno zacat s rozkom... A ja sa s nou suhlasim... Aj moja ked bola babo plakala u dr a nemala potrebu zapchat jej usta kadecim nezdravim...ja sa skor cudujem ked 8mes.babo papa uz "vsetko". Do roka je babo dojca-teda ma papat popri dojceni a nie namiesto neho a tymto sa riadi aj moja dr.

zuzkat1
15. mar 2014

@dadulienka este k tym premudrelym reciam a matkam... Ak tu niekto da ze 3mes.dieta a segedin,alebo 8mes.a pribinak tak to maju vsetky pritakavat ze super napad len tak dalej? To nemame pravo napisat vlastny nazor ze je to skoro?

lenka110611
15. mar 2014

@zuzkat1 bože baby. Sorry že to takto napíšem ale ďalšia nezmyselná a zbytočná téma kde sa vo veľkom môžu zapojiť biomatky. Samozrejme že každá mamička so stravou na dieťa opatrne, ale sme rozdielne a možno to čo ja dovolím malej - napr. huby v 2,5 roku iné matky nedovolia. Ale to nie je dôvod na to, aby sme sa odcudzovali. Myslím si že ani jedna tyčinka nie je dôvod na zmenu dr - doslova takýto náror je chorý.Zakladať tému na základe tyčinky od doktorky... Ako tu písala jedna mamička - nedávam malej slané iba rožok - v rožku je soľ takisto uvedomujete si to? Treba žiť zdravo - to je jasné, ale nepovažujem za stravu jednu tyčinku. Nevnucujte si navzájom svoje názory, treba sa rešpektovať a ja takisto nikoho nekážem žiť tak, ako žijem ja. Moja od roka papá skoro všetko s výnimkou mastných a údených jedál, je zdravá, nie je tučná ani vychrtlina, veselé trojročné dievčatko a viem, že som pre ňu nikdy nespravila nič zlé.

lenka110611
15. mar 2014

@ivianocka tyčinka je jedlo? jedna tyčinka??? strašná tragédia prežilo to dieťa vôbec???

lorela
15. mar 2014

@zuzkat1 Prepanakrala! Ak existuje matka, ktora dava dietatku v 3 mesiacoch segedin, mala by byt nahlasena na socialku, pretoze vazne ohrozuje svoje diieta na zdravi.
A to nemyslim teraz - bravcove maso, kapusta, korenie, smotana - zdrave alebo nezdrave, ale to, ze dietatko v tomto veku este nema vyvinuty traviaci trakt na konzumovanie takejto stravy.

Uf! 😉

zuzkat1
15. mar 2014

@lorela tusim tu bola taka tema... A Myslim ze aj tu 1na pisala ze suseda dava...