icon

Štvorročný syn nič neje

khailey
22. feb 2017

Ahojte dievčatá!
Som zúfalá! napíšte mi niektorá,či ste niekoho takeho poznali,alebo stretli sa s tym.Moj maly do 1 roka jedol normalne aj príkrmy,potom dostal afty až do pažeráka a nemohol prehltat.Odvtedy si len vybera určite druhy.Napr. jogurt ked bol malý,alebo jablko,banan. Polievka a druhé jedlo vobec nič!!! Kupujem mu brumíky a veci tomu podobné,actimel,slneč. semienka,jablko,hruška a lupienky-asi sa mu žiada sol(viem,že je to nezdrave),jogurty vobec neje a miesto toho kupujem monte. Finančne je to pre mna už neúnosné-lebo to takto trvá už 3 roky.Už dva roky chodí do mš a do sáčku mu rano balím brumík,actimel,monte a kinder mliečny rez. Ešte zje aj určity druh cerealii z mliekom,inak nič. Ale včera mi riaditelka oznámila,že po prázdninách pokial nezačne pit aspon kakao,tak ho vezme len na doobedie. Skúšali sme všetci všetko možné,ale nejde to. On v podstate ešte ani polievku neochutnal a ani nič varene.Ked sme to do neho dostali jednu lyžičku na silu,začal vracat sliny,povedal,že to smrdí a odmietol už aj mlieko vo flaši,ktore mu robím na noc. Pediater povedal,že sa správne vyvíja a že to chce čas,lebo výšku,váhu má dobrú.Nespočetné množstvo sirupov na nechutenstvo mu predpísal a aj ja som volnopredajných kúpila. Teraz sa snažím vyhladat nejakeho psychiatra,lebo vrieska rano a nechce íst do mš,lebo ho nutia jest. Ešte v živote ani neochutnal chleba,alebo rožok alebo varenu stravu!!! stretli ste sa stým už ? prosím,poradte mi !!!! ja som skor zrela na psychiatra,už neviem ako nanho,je mi ho lúto a v noci plače a nespávam! som potom v práci unavená.Prosím pomôžte,alebo mi napíšte podobný prípad,ak taky poznáte..... dakujem Vám

kaja73
22. feb 2017

@khailey mozno este skus,nechat si ho par dni doma-ziadna skolka-a vsetky kupovena sra--ky vyhodit,aby to ani teba nelakalo,nakrajat zeleninu,ovocie-od vymyslu sveta-..naaranzovat to vsade po byte... naliat cistu vodu do poharika a len nechat vsetko na stole..absolutne neponukat,neupozornovat a nechat maleho tak...za par dni od hladu neumrie...a nic ine nedavat..ani nevarit pre neho,aby ta to zbytocne nenasieralo..proste neriest par dni vobec jeho stravu a nechat ho kludne hladneho par dni,len aby pil to ustriehnut.

jana_eyre
22. feb 2017

@meluela pises, ze okruh jedal co ma tvoje dieta je normalnych a zdravych, takze tam nevidim ziadnu podobnost s ludmi, ktorych poznam a s autorkinym dietatom.. Nepochybujem, ze existuju aj pripady, ked deti nejedia aj bez toho aby boli dotovane blbostami, ja ale take nepoznam a autorka sama napisala jedalniek, ktory nie je idealny..

Ja som bola tiez hrozny jedak, ale mohla som sa dotlacit sladkostami, tak preco by som jedla tekvicivy privarok? 😉 moja mama bola super mama, ale teda moc striktna nebola a tak som to aj vyuzivala.. Ale nechcem aby moje deti jedli tak ako ja..

lulu19
22. feb 2017

@khailey ahoj ja s tymto nemam skusenost sice ani moha mala nezje toho vela ale aspom polievocku a varene a jogurt spapa a vela ovocia a zeleniny .maso menej ale co uz ale chcem ti napisat drzim palce nech sa vas problem coskoro vyriesi .

liv1
22. feb 2017

@khailey neobranuj sa ja ta uplne chapem. Kazdy sa snazi urobit pre svoje dieta co sa da btw ked je moj syn chory som rada aj za to sladke pretoze vdaka tomu pije a nic ine vtedy nechce vobec. Potom par dni po chorobe mame problem lebo chce len sladkosti, ale to si zas viem ukocirovat a dat do normalu. Ale moj syn nema blok, v tomto je to celkom ina situacia. Velmi ti/a vam drzim palce, a som presvedcena ze psycholog vam postupne pomoze krok po kroku. Necakaj ze sa z maleho stane gurman, ale rozhodne sa upokojite a najdete sposob ako sa rozpravat a taktiez mozno dovod toho bloku. Drzim palce 😉

hivanik
22. feb 2017

@liv1 ....tak moji ked zacnu hladat sladke tak viem ze su hladny( a pri chorobe duplom)Takze najprv sa najeme a tak zamaskrtime. V tomto ma uz aj deti poznaju ze som nekompromisna.😉

liv1
22. feb 2017

@hivanik takto je to u nas ked su zdravi a hladni ako pises. Ked je syn chory a nechce ani len jeho najoblubenejsiu zeleninovu polievku ani cestoviny, maso, ryzu, zemiakovu kasu, a kinderko ci keksik potom zje, som stastna ako blcha lebo potom je smadny a konecne pije a pri horuckach pan Boh zaplat... Kazdy si pozna svoje deti najlepsie 🙂

kaja73
22. feb 2017

@liv1 zial pri chorbe cukor znizi este viac imunitu..hladovnie pocas choroby ma svoje benfity...a tekutiny kluden po lyzicakach...ako liek podavat.

meluela
22. feb 2017

@jana_eyre on si sice zje to svoje masko s ryzou, lososa, suchu cestovinu, 3 druhy polievok, jogury a ovocie, ale v skolke je to nepouzitelne :/ Ked by mal uz papat masko v omacke, segedin a bryndzove halusky. Nehovoriac o tom ze studena vecera neexistuje lebo chleba natrety nezje, takze aby mal este aj teplu veceru nech to neni zasa sladke kedze na ranajky ma vacsinou sladke, na desiatu jogurt a olovrant tiez nejaka kombinacia sladkeho peciva a ovocia. Ale oproti autorke temy fakt pohodicka este, ale otravne je to riadne a moje moznosti s tym nieco spravit su dost obmedzene. Ale samozrejme, take ze najpv sa spapa mrkvicka z polievky a potom sa mozme bavit o tom kolaciku, take u nas nastastie funguje 🙂

moonglow
22. feb 2017

no teda, si to pekne zanedbala ☹ ... taketo stravovanie sa dá tolerovať max týždeň

jedinné, čo môžeš urobiť, je okamžite prestať kupovať tie sprostosti, čo do dieťaťa pcháš, nechaj trebárs len JEDNU nezdavú vec JEDEN KRÁT denne, a hotovo ... dieťa od hladu neumrie, to mi ver 😉

na začiatok uvar niečo, čo mu pojde ľahko dolu krkom, čo ja viem, nejaku mixnutú polievku, zemiakovú kašu alebo niečo také ... nemusí jesť nutne všetko, ale aspon nejakú normálnu stravu do neho dostať musíš, lebo to zaváňa už riadnym pruserom ... moze mat skarede traviace problemy v buducnosti

a namiesto sirupov na nechutenstvo ho vyzen von!!! kazdy den nech beha niekolko hodin ... vymysli aktivity, zapis ho na kruzky, vezmi sportovat a hlad sa určite dostavi... iste to bude tazke, ale je to na tebe, aby zacal prijimat normalne jedlo, v ktorom je vlaknina a vitaminy ... drzim palce!

moj starsi syn napr. v zivote nikdy nezjedol ziadnu surovu zeleninu, ma proste totalny blok, a to som ja bola cele roky vegetarianka, zeleniny sa u nas je velmi vela, dokonca ju spolu pestujeme na zahrade, syn sadí, pleje, zbiera, kupuje, cistí, krája zeleninu, ale surovú nezje... v polievkach ano, ale tam uz nie su vitaminy, tak som to musela vyriesit inak - napr. do hotovej hraskovej polievky mixnem este cerstvy surovy hrasok... do hotovej paradajkovej celu cerstvu paradajku... do casti sosovicovej mixnem naklicenu sosovicu... do rybacej mixnem cibulu, do vajickovej nastruham mrkvu a tvarim sa, ze je to zltko a pod. ... naucila som ho na odstavenu cviklu, mrkvu, jablko... na avokadovu natierku... na cesnak na hriankach... na tekvicovy olej na suchych cestovinach a pod. ... skratka respektujem to, ze nechce zeleninu ako taku, ale nasla som sposob, ako to obist a dieta je zdrave ako repa! ... sladkosti su u nas raz denne a to male mnozstvo, napr .1 cukrik alebo polka horalky ... chipsy kupujem tak 4 krat DO ROKA a to si ich potom riadne užijú 😉 ... raz za cas cosi upeciem, ale z celozrnnej muky, pouzivam minimum cukru a tak... proste kompromis ... iste na nieco prides a zvladnete to, je fakt najvyssi cas

hivanik
22. feb 2017

@liv1 deti presne vedia co si na nas rodicou mozu dovolit. Aj na mna skusali a prisli na to ze nepovolim. Pri chorobe musia hlavne pit a drochu ked prehladuju nevadi- mam to od lekarky. Ale sladkost az po jedle. 😉

mummy01
22. feb 2017

@khailey musis zmenit svoj pristup a nie sa tu hnevat ze ta niekto kritizuje. A co cakas ze ta ludia budu chvalit ze 3 roky strkas do svojho decka sladkosti a čipsy? Ak si s tym sama nevies poradit tak vyhladaj psychologa,urcite si nevycerpala vsetky moznosti. A prestan byt vdacna za to ze aspin nieco zje lebo to si klames sama sebe. To co mu davas 3roky jest nema ziadnu vyzivovu hodnotu. Prestam sa lutovat a ospravedlnovat svoje konanie a rob s tym nieco.

liv1
22. feb 2017

@hivanik mas potrebu ma vyslovene poucit ale zbytocne 🙂. To sladke mu ponuknem sama lebo nechce ani tie lyzicky vody. Lekarka to "schvalila", pit proste musi. Horucky nastastie nema casto. Raz som na kramaroch stretla mamicku, co so synom musela kazdu vacsiu horucku do nemocky na infuzky, pretoze chlapcek neprijal ziadne tekutiny a ze skusali vsetko, aj lekarka, ale jednoducho nie. Nepil. Nic. Dehydratacia je ovela vaznejsi problem ako znizena imunita skrz par kinderiek ci keksikov za den 🙂. Niektore mamy si myslia ze maju patent na vsetko. Ale je to omyl, kazde dieta je ine. Na jedno moze fungovat jedno na ine zas nieco ine a nikto nevidime do konkretnej domacnosti a suvislosti niekoho ineho. S mojou dcerou je to zas ine. Uz je vacsia, to uz sa da pri horuckach ako-tak vysvetlit...

hivanik
22. feb 2017

@liv1 Tak to som vobec nemala v umysle ale dobre ked si si to takto vysvetlila. Hovorim svoju skusenost. V rodine mame chalana teraz uz pubertiak, od mala problem s jedlom ale nikdy mu namiesto jedla neponukli sladoty len aby nieco zjedol. Pekny den aj tebe

liv1
22. feb 2017

@hivanik ale zase ze vies byt zasadova, a na deti to plati to je super 😉. Pekny den 🙂.

jakrpec
22. feb 2017

ahoj, urcite chod k psychologovi, odmietanie inej stravy moze byt len sekundarna pricina inej poruchy (skus pozriet na nete aspergerov syndrom), potrebujete odbornu pomoc a vycitky si nevsimaj, je to ludske - kto nezazije, nepochopi...

tery29
22. feb 2017

Skus mu pustit rozpravku a pri tom ho nakrmit, mne to fungovalo pri dcerke, trochu sa zabudla a najedla sa aj ked len svoje oblubene jedla...

tery29
22. feb 2017

Na gastre ste boli? Necj ho pozru ci je vsetko ok. Ak ano potom by som sa poradila s detskou lekarkou.

lubina
22. feb 2017

Budes to mat tazke, ale musis zrusit vsetko co si napisala ako Brumik, monte, Kinder mliecny rez...ved potom ma energie dost a nemusi nic varene jest. Ale chyba nie je v nom, ale v tebe. Viem, ze chces aby aspon nieco zjedol, ale toto nie. Je to velky chlapec, takjednoducho povies, ze bud zje co uvaris, ale nie nasilu, musi sam, alebo nedostane nic. Za dva dni bude taky hladny, ze aj suchy rozok zje. Je to tazke pre teba ako matku, ho nechat hladovat, ale bez toho sa nepohnes a on bude aj nadalej s tebou mavat ako bude chciet...zrus sladkosti, odnes to z domu prec, aby nic nenasiel a normalne navar...drzim palce

janickacrazy
22. feb 2017

@khailey Pozri sa, radili ti tu už mnohé baby a stále to isté, musíš proste zrušiť tie sladkosti a stále ponúkať normálne jedlo. Bude to ťažké, možno bude odmietať jedlo niekoľko dní, ale nakoniec určite niečo zje. Viem, čo je to mať dieťa, ktoré nechce jesť. Moj prostredný tiež nechcel jesť takmer nič, ale do 3 rokov som mu nedala absolútne žiadnu sladkosť. Jedol len slížikovú polievku, ryžu, maso a zemiaky, z ovocia len banán a jablko. Asi 2 roky nič iné nezjedol. Čo som sa ja napočúvala kvoli tomu! Babky ho chceli napchať sladkosťami, učiteľky v školke sa sťažovali, že nič nezje. Ale vydržala som a teraz má syn 6 rokov a zje už skoro všetko. Neverila som tomu, že to tak bude, ale dočkala som sa. On mal obavy niečo nové ochutnať, pomohla mu školka a deti, ked jedli dačo tak sa postupne osmelil a aj on vyskúšal, no išlo to strašne pomaly. Držím vám palce.

hivanik
22. feb 2017

@janickacrazy.... presne ako pises to co bolo niekedy fuj je zrazu mnam. Lebo staci ochutnat. Ja som kyslu kapustu zacala jest az v dospelosti, nevedela som jej prist na chut. Asi kazde dieta kebyze ma na vyber tak si vyberie sladke a nie varene jedlo.

puklica13
22. feb 2017

@khailey on si neurobil psych.blok...To ty ho máš...Že keď nebude nič jesť tak umrie..No nie neumrie..Žiaden organizmus sa nevyhladuje dobrovoľne na smrť..Bez jedlá vydrží relat dlho..A že dehydrovaný??? No neverím tomu...Ale keď už tak po návšteve nemocke by ho to asi prešlo....3roky devastujes jeho trávenie a teraz čakáš návod na bezbolestný a rýchly postup ako to zmeniť? Veď rady si dostala..

ivuska027
22. feb 2017

@khailey nechce sa mi citat vsetky prispevky. Teda myslim, ze za to "jedlo", co mu davas si tu uz dostala dost. Prve, co by som urobila, tak by som vsetky tie s*ačky nechala v obchode, ani by som to domov nenosila. Dieta nie je hlupe. Neboj, ked bude hladne, zje aj klince. Darmo ho ty budes nukat, ked jemu staci povedat nechcem a uz mu šupneš tie prazdne cukry. To by nejedli ani moje deti nic. nakrajaj chlebik alebo rozky na vojacikov, skus maslo alebo syr alebo šunku a sadnite si k stolu. Nechces, nemusis, nevadi, ine aj tak nedostanes a basta. Neboj, dieta od hladu neumrie. Ked nebude cely den jest, na druhy bude urcite. Okrem toho si inak neviem vobec predstavit, ako prebiea u vas den. Ved on musí frčať celý den z tolkeho cukru ako neriadena strela 😲

llucciaa
22. feb 2017

deťúrence nás ale vedia potrápiť, čo🙂 mala by si ho vziať do obchodu a nech pekne ukaze sam co by chcel, myslím si, že to by zabrať mohlo, vieš možno sa mu len nevieš trafiť do jeho chútiek😉 to by podľa mňa veru zabrať mohlo🙂

puklica13
22. feb 2017

@llucciaa tvoj príspevok má teda nesmierne pobavil..Že ukáž čo chceš..😂čo myslíš že by ukázal na mrkvu? Myslím že by k tomu monte by prihodil ešte kinderko...

dominika6
22. feb 2017

@khailey
4 ročný už nemá čo piť z fľaše--napiť sa pekne z pohára pred spaním,bud vodu,alebo mlieko a spať..
jeho vrtochy toleruješ ešte sa aj urazíš ked ti 100 ľudí povie že robíš zle..
do škôlky nemáš čo nosiť balík jedla,ked tam má raňajky,obed,olovrant,za ktroé platíš..
odporúčam ked ideš do obchodu,nakúp ovocie,zeleninu a var mu riadne jedlá,sladkosti nekupuj vôbec,nech sa hodí aj o zem..po týždni to prejde
BRUMIK NIEJE PECIVO !!!!!!!!

naja94
22. feb 2017

@llucciaa
Obávam sa, že v tom obchode by si vybral zas len toho brumíka a monte...

monikasaurus
Odpoveď bola odstránená
puklica13
22. feb 2017

@jakrpec ale prosím ťa..Kto nezažije nepochopí..Čo si myslíš že žiadna s báb čo jej tu rádiá nikdy nezalohuje detské štrajky? Že sme ani jedna nevliekla decko z obchodu s huronskym revom že ja stem kinderko? Alebo nemalovali stenu lebo 6ty deň po sebe na nej skončila varená mrkva? A xy ďalších situácii...
Ja mám troch chalanov..A bolo obdobie že som myslela že radšej pomru hladom akoby mali zjesť paradajku..Ale aby som sa utešoval že veď aspoň to monte zje..??? A v 10rokoch riešiť kazive zuby a krivé kosti...Neverím že toto normálny pediater odobrí..Leda nejaký ľahostajný alebo nesprávne informovaný..
U nás najviac na normálne jedenie zabral pohyb a spoločne stolovanie( bez telky) a ešte spoločne varenie...Nehovorím že zjedia všetci všetko, prostredný je taký dobrovoľný polovegetarian, ale nahrádzanie fazuľou a zje aj veľa surovej zeleniny..Môj otec kvôli nemu vysadil v záhrade ďalšie jablone lebo je zavyslak na jablkách..Denne aj 3-4schrume...Ale nie sám od seba ale preto lebo furt to videl u mňa ...

Jasné že zakladateľka sa nepáči väčšina odpovedí, ale ak s tým chce naozaj niečo robiť tak si musí priznať že bez drastickej zmeny to nepojde

evittam
22. feb 2017

@khailey A v com chces pomoct,ked sa ti nepacia rozumne komenty?! Tvoj syn je -ale dame kraviny a sprostosti! Suhlasim s vacsinou co ti radi NEDAT kym sa normalne nenaje a ver tomu,ze sa naje. Moje deti su nastastie dobri jedaci ale dcerka ma svoje obdobia,ze vacsinou zje aj co nezje ju a ma dni 2-3 ze nezje skoro nic-iz neriesim-nechce nenutim a ver tomu,ze som tiez najskor mala z toho zly pocit a skusala vsetko mozne....😉 Proste s tebou "cvici" a manipuluje ta-to je cele...A ty sa nechas. Mam kamosku co ma syna,ktoremu denne vari aj 3-4 jedla - lebo mlady pan najskor chce tamto potom hento neskor si rozmysli,ze neviem co a nakoniec aj tak skoro nic nezje...A ona si neda povedat-tak jej treba.
Proste jedina rada,ktora tu uz odznela viackrat-nedat nic okrem stravy co mas nachystane-ranajy napr.chlebik s niecim-nechce-nech necha tak, desiata-ovocie-nechce-ok, obed -co mas navarene...atd. a do skolky ziadne svoje jedlo-pokial samozrejme nie je alergik. Proste robis okolo jedneho dietata zbytocne "tanecky".😉

kllamarka
22. feb 2017

@khailey Vies co...ja som bola taka ked som bola mala. Mama mi hovorila.
Inak gratulujem tvojmu pediatrovi...ked sa vyjadril, ze fajne prospieva. Nemoze jeden pediater toto myslet vazne, vyrast a budovat si telo na cukroch a odpade co mu podavas.
Jedine co si chlapec asi udrzi je ta vaha z tych kalorii co mu tlacis.
Mna lekar poslal do nemocnice, zevraj som tam bola mesiac.
Mama za mnou chodila. Nevie co tam so mnou robili presne, ale ked som prisla domov som jedla normalne...
Myslim, ze ma tam aj psychicky motivovali jest. Ale vazne si nic nepamatam a nic mi dodnes nie je 🙂
Porozpravaj sa o alternativach so svojim pediatrom, alebo ho zmen.
Lebo toto je chore, cim sa on stravuje. Ja by som nemohla spavat, keby viem, ze moje dieta vyrasta na tomto odpade...

A urcite by som prvy krok spravila ja...trebars aj ostan s nim doma aj mesiac. A nedaj mu jest tie kraviny. Bud nic alebo jedlo. Ked bude dehydrovany, vysvetli mu, ze budete musiet ist do nemocnice A AJ CHODTE.
Ale za ziadnu cenu mu tie kraviny zase nedavaj jest!