icon

Pokazené predné zúbky

4ocka
5. dec 2011

Mamičky,mam problem.. Mame pokazene predne zubky,ked mala N. okolo roku,zanedbalo sa jej umyvanie,no potom som zacala riadne umyvat,no ten povlak s jej stale siri z jedneho zubku na druhy,pouzivame elmex pastu,na noc dostane bud mlieko Beba, necukreny caj,alebo cistu vodu.. Sladkosti jedava asi v normalnom mnozstve,ziadne lizatka,cikriky..ked tak napr. Bebe keksik dobre rano, brumika,raz za cas lipo tie male cukriky,cokolada uff.maloo..no aj ked umyvam,( uz rok bude tomu co nechce dobrovolne,musim mu prilahnut a nasilu umyt,...akurat tyzden co dovoli ked jej pustim nieco v telefone).. Uz neviem ako to mam riesit,neviete mi.pomoct,ma niekto podobny problem? Opytat sa zubara..no skusim,idem coskoro na vysetrenie,no mala mu zubky neukaze lebo sa doktorovv boji a ja zas toho ze ma zje s topankami zato co ma N. v puse.. 😖 neviem preco sa jej ten kaz siri dalej,ani ako tomu zabranit..sklovina je akoby vyzrana,na dotyk ju to boli,takze kefkou musim uplne jemne ..a ma ich take slabe ze dva sa jej uz vybili :'( Vsetkym maminam dakujem za odpovede

janka_pn
5. dec 2011

@katrinka8 na moje detske casy a tie male tabletky sa pamatam, ale pre malu mi to nikto nedaval

katrinka8
5. dec 2011

@bambi2 - no, skusili sme Elmex, je tam ze pre prve zubky, ci nieco take. Bolo to pri zubnej kefke 0-3 roky v baleni. Ale dik za radu, este poskusame parkrat, a ak si nezvykne, tak skusime Veledu 😉

katrinka8
5. dec 2011

@janka_pn - no ved ja som sa tiez cudovala, ked nam to nasa doki dala. Kamoska, ktorej mala je na UM, to nedostala. Tak som si vtedy povedala, ze mozno to je preto, ze v UM je doplneny fluor a v MM ho tolko asi nie je. Ale tak davali sme poctivo. Myslim, ze do leta nam to vydrzalo to balenie (od decembra). Ale uz si presne nepamatam.

anjelicek26
5. dec 2011

@katrinka8 - no v UM je vitamin D a aj fluor, ale v akom mnozstve fakt neviem... dcerka bola do 2,5 roka len kojena a Max je az od roka na UM... takze fluorety dostavali, aj ked len sporadicky, ale dostavali.

Ono lokalna fluorizacia na zubkoch je jasne naucinnejsia, vytvrdi priamo zubok. Ale da sa posilnovat aj zvnutra. kedysi sa fluor pridaval automaticky do pitnej vody a takto sa to riesilo. Ale dnes sa od toho ustupilo.

4ocka
autor
5. dec 2011

@bubinko83 to aj mm hovori,ze je to aj stravovu...no vravim ze to iba tym byt nemoze..

janka_pn
5. dec 2011

@4ocka urcite jej vecer po mlieku musis cistit zuby

janka_pn
5. dec 2011

@katrinka8 ja som kojila do roka, ale nikto fluor neriesil 😕 opytam sa zajtra v lekarni 😅

4ocka
autor
5. dec 2011

@anjelicek26 my hovorime ze pan doktor lieci napr. Zubky..ze my mame pokaze,mame tam zleho cervika co papa zubky a pan doktor nam vylieci aby zubky neboleli..ked caka jedneho z nas v cakarni,neaukame,vyjdeme vzdy s usmevom..

anjelicek26
5. dec 2011

@janka_pn - podla mna uz v troch rockoch nic riesit nemusis, v zubnej paste je fluoru dost a posilnene zubky tym ma, tie babatkovske pasty maju fluoru omnoho menej, tak je to ine.

janka_pn
5. dec 2011

@4ocka moje dita si tiez nechcelo umyvat, potom som jej raz dala trochu maku na slize a sli sme cistit... vyplula ten mak a povedala som, ze su to maly mravcekovia a ked ich vsetkych vzdy vycistime, budu zubky krasne 😵 odvtedy vzdy sleduje co vypluje a tesi sa, ze mravcov uz nema 🙂)

janka_pn
5. dec 2011

@anjelicek26 aha, no tak fajn, ale na skole sme tusim este aj v prvych triedach tabletky dostavali, ci?

kaja73
5. dec 2011

baby inak flour je dost diskutabilny-staci si dat do gogla flour ako jed a mate tam vela clankov,napr tento http://www.tiens-doma.sk/mudrblanka-lackoova/66... ja neviem kde je pravda,ale radsej použivam pri malom veledu bez flouru a ani st.syn nepouživa pastu s flourom-ma aloe vera bez flouru a ma 13 rokov a ziaden kaz zatial nemal.

anjelicek26
5. dec 2011

@janka_pn - tak toto si uz vazne nepamätam 😅 Fakt neviem, v nemecku na tom baziruju - teda na floretach s vitaminom D, na slovensku baziruju na vitamine D a tu v anglicku ti nepredpise nikto nic, naposledy pediater videl Maxa ked mal 7 mesiacov... ale to je asi ina story 🤐

4ocka
autor
5. dec 2011

@janka_pn uff..dobross..to som jej dala za posledny rok na noc len 1 x a to dva dni dozadu ...inac necukreny caj,a ked sme ju chceli oducit vecernemu pitiu,tak cista voda..a ona bez pitia pred spanim nezaspi.. Ma 2.5 roka a my okupeme,spapame pribinacika,umyjeme zubky,pomodlime,zazelame dobru noc a pol flasky caju,polozime na stolik vypitu a zaspava hranim sa v mojich vlasoch..kazdy jeden vecer..

anjelicek26
5. dec 2011

@kaja73 - ano je to velmi diskutabilne, pretoze fluor viaze v tele vapnik a je otazne, ci sa potom ulozi do kosti, alebo naopak ich odvapni. Preto sa skor odporuca lokalna fluorizacia u zubara, ako oralne podavanie. My sme zvolili kompromis, florety sme davali do roka sporadicky, pastu mal bez fluoru kym sa nenaucil (a dcerka tiez) plut zubnu pastu. Aby toho nebolo moc ;)

4ocka
autor
5. dec 2011

No 8.12 idem ku zubarovi,tak nech sa ku nej nejako dopracuje,som zvedava co mi povie...dik baby za rady.. Pojdem vystrasena ale co uz

katrinka8
5. dec 2011

@janka_pn - noj a neviem, ci to bolo tym kojenim, to som si len ja tym odvovodnila, kedze kamoska tie tabletky nedostala... 😉

anjelicek26
5. dec 2011

@4ocka - ved vravim, ze to nemusi byt prave cistenim a ani stravou. Kludne moze mat metabolicku poruchu, problemy zo stitnou zlazou, problem zo vstrebavanim vapnika alebo je to vedlajsi ucinok nejakych liekov. Ale to treba riesit jednu vec po druhej. Prva vec - zubar - co ti povie, co mala zo zubkami vlastne ma. Potom ta odporuci dalej - pravdepodobne pediater na krvne testy a endokrynolog, ak by to bol tento dovod. Dvojrocnym detom sa zubky "len tak" nelamu 😖

4ocka
autor
5. dec 2011

@anjelicek26 o tom viqzani na vapnik som pocula aj ja od susedy,vraj sa to nemoze prehltnut..moja vie plut,aleasi tak 2/3 🙂 no som zvedava co sa bude diat.a prepac ak som bola noekedy ostra...

kaja73
5. dec 2011

@anjelicek26 Tam je v hre viac veci ako len ten vapnik 😒 .
Ja som radsej zvolila cestu uplne bez flouru.
Nazory sa roznia,tažko je zorientovat sa,ale faktom je ze st.syn nema ani jeden kaz aj ked ziaden flour neprijmal-ani lokalne ani celkovo.
Budem tak isto postupovat aj pri ml.synovi.
Dako mi intuicia hovori,že takto to je spravne.

anjelicek26
5. dec 2011

@4ocka - fakt sa tu nemusis obhajovat, mas doma normalne dietatko s problemom, ale riesitelnym. Len pred tym netreba zatvarat oci, zubar ti povie, cim to je. Ak povie - zlym cistenim - ukaze ti, ako cistit lepsie. Ak ti povie, ze ma privela plaku, kamen na zubkoch - daj ho odstranit, nieco to stoji, ale zacnete od nuly s cistymi zubkami. Hlavne poriesit. Ono to ide s tym kazenim tak rychlo 😖

anjelicek26
5. dec 2011

@kaja73 - ja viem, teda neviem... u nas sa fluorety davaju stale celoplosne a vysledok rovnaky - niektore deti kazy maju a ine nemaju. Tipujem, ze tam je omnoho viacej faktorov, ktore rozhoduje o zdravych zuboch 😖

4ocka
autor
5. dec 2011

@anjelicek26 😖 dvojku ma trosku akoby zbrusenu,chyba jej tam jeden roztek..no a jednotku si sama vybila,nahanala sa so sesternicou doma,zrazu pocut plac a uz len ukazovala,ze spadla tak ze zubkom buchla na zem..tiez nechapem,no ked som videla puklinu na zube a trosku som don tukla,uz som videla ze sa odlomi..ona ma oslamene zubky tym ze tu prednu cast zubku ma vyzratu,akoby chybala sklovina ci ako to nazvat

janka_pn
5. dec 2011

@4ocka inak sa ani necudujem, ze si nechce dat umyvat zuby, asi ju to boli ☹ urcite zajdi co najskor k zubarovi, najlepsie k detskemu...

4ocka
autor
5. dec 2011

Uz som pridala fotku do mojho fotoblogu,tu sa mi to stale neda dat. Ja jej tie predne jemne, akoby oskrabkam,z hora dolu.a potom ich este akoze liecikom - pastou natrem, s aminfloridom ..teraz som kukla,to jej tam natriem,nech chvilku pusu nezavre..

garonka
5. dec 2011

@4ocka ahoj tvoja malinka ma problem so zubkami odkedy jej horne jednotky vysli? ci ta zubna sklovina sa jej casom narusila? s takymi zubkami by som fakt neotalala a sla k zubarke tak ci tak aj ked sa mala boji lekarov. Môj maly ma podobny problem, na hornych jednotkach mu ta sklovina chyba, najprv som to riesila s pediatrickou co s tym lebo to vyzera velmi skaredo a tie zubky su nachylnejsie na kazy 😒
zubna lekarka nam predpisala fluoridove tabletky a povinne cistime zubky rano a vecer takym stylom ako tu boli spominane tie presypacie hodiny alebo cistime si zuby obaja.Ja som s navstevou zubara nevahala ten defekt sa da riesit, nam v 3 roku zbrusia horne jednotky laserom presnejsie sa dozviem teraz v decembri na kontrole.
Kazdopadne neodkladaj navstevu zubara a drzim prsty 😉

4ocka
autor
5. dec 2011

@garonka od roku a pol,neceleho sa jej to zacalo robit..tak sa mi zda,predtym mala pekne zubky...no pojdem s npu,len my mame takeho zubara,ako urobi v celku dobre,len prisny,ja sa bojim nieco povedat,pristup..ze dovi dopo...som zvedava co mi povie a co sa teda bude diat..dik za pomoc,daj mi potom prosim vediet ako sa to u vas riesi dalej.

bubinko83
5. dec 2011

@katrinka8
@4ocka moj muž ma zuby jak z papiera ,jak zahryzne do niečoho tvrdeho zub sa rozbije na prach ,to som ešte nevidela. Mne sa chvalabohu v živote zo zubu neodlomilo.Sice mam blomby ale nejak extremne nemam doničene zuby.

garonka
5. dec 2011

@4ocka zmen zubarku, je to na nezaplatenie mat ludsky a mily pristup, nas maly sa k zubarke velmi tesim kym nesadne do kresla. Ale zlata to je osôbka naposledy nam pustila dvd nejaku rozpravku aby otvoril pusu. Predpisala tie fluoridove tabletky, poradila elmex pastu alebo detsku pastu lacalut v ziadnom pripade nie tie ovocne pasty Perlicka a neviem ake to este su.
Ak mala pekne zubky tak sa jej mohli kazit aj z liekov, napr. nebrali ste maltofer? alebo nejake ine lieky? lebo mna prekvapila otazka u zubarky ked pozrela malemu na zubky ci sme brali lieky ale teda u nas to ma suvis s nedostatkom vitaminu D.

katrinka8
5. dec 2011

@bubinko83 - fiha, chuda... ☹ Sucitim s nim, to asi nemoze ani hocico jest. To musi byt hrozne.