icon

Pokazené predné zúbky

4ocka
5. dec 2011

Mamičky,mam problem.. Mame pokazene predne zubky,ked mala N. okolo roku,zanedbalo sa jej umyvanie,no potom som zacala riadne umyvat,no ten povlak s jej stale siri z jedneho zubku na druhy,pouzivame elmex pastu,na noc dostane bud mlieko Beba, necukreny caj,alebo cistu vodu.. Sladkosti jedava asi v normalnom mnozstve,ziadne lizatka,cikriky..ked tak napr. Bebe keksik dobre rano, brumika,raz za cas lipo tie male cukriky,cokolada uff.maloo..no aj ked umyvam,( uz rok bude tomu co nechce dobrovolne,musim mu prilahnut a nasilu umyt,...akurat tyzden co dovoli ked jej pustim nieco v telefone).. Uz neviem ako to mam riesit,neviete mi.pomoct,ma niekto podobny problem? Opytat sa zubara..no skusim,idem coskoro na vysetrenie,no mala mu zubky neukaze lebo sa doktorovv boji a ja zas toho ze ma zje s topankami zato co ma N. v puse.. 😖 neviem preco sa jej ten kaz siri dalej,ani ako tomu zabranit..sklovina je akoby vyzrana,na dotyk ju to boli,takze kefkou musim uplne jemne ..a ma ich take slabe ze dva sa jej uz vybili :'( Vsetkym maminam dakujem za odpovede

mobilo
6. dec 2011

@4ocka v pohode a curaprox kefku si neskúšala oni sú úplne makké jemnučke ....my tiež používame pastu elmex ale aj perličku keď nechce elmexom perličkou si dá 😀 😀 😀 asi tá sladká chuť 😀 😀 😀
no a inak ja som raz čítala, že čím viac deti zúbky trápia - pri prerezávaní tým sú kvalitnejšie 😀 😀 😀 😀 😀 a nás teda trápili aj trápia poriadne

katy1979
6. dec 2011

@4ocka ja nehovorim ze musi cisto biele na to sa uz asi naucit nenecha. ale v pribinakoch je snad najviac cukru. aj podla testov a je tam kadeco len nie to co propaguju. lipanek zlozenie dobre ale cukru aj tak vela podla mna.
ak lubi ovocne vyzivy ci ak mate domace tak to jej dat na jogurt ci do tvarohu. ja kupujem tie co nie su zamiesane a zamiesam mu len tak na farbu t.j. aspon polovica ostane na dne. ci skus menej kysle biele jogurty.

mobilo
6. dec 2011

@4ocka aj ja som bola v porodnici ale mm sa snažil umývať ...náš prvorodený on je taký hrdý na zuby, že si normálne kúpil ústnu vodu detskú lebo videl nás a vyplachuje si 😀 😀 😀 😀 😀 😀

stani08
6. dec 2011

Ahojte, my mame tiez takyto problem ......zacala nam odchadzat sklovina. Nabehli sme k zubarke, ktora predpisala fluoridove tabletky a mozem povedat, ze odkedy ich berieme klop, klop, klop vyslo nam 6 zdravych zubkov a tie sa zatial drzia 😵. Problem je u nas genetika (potvrdila mi to aj dr.), umyvali sme zubky a po nich sme pili mliecko co sme zrusili robime to teraz naopak, po umyti zubkov len cista voda a problem boli uz tu spominane hipp caje 😠.

alicia28
6. dec 2011

@4ocka ..... nic sa nepokazi ked pocka do 3 rokov ale zase nemusi cakat zo vsetkym ,,,,ja tiez nejdem uplne na sto percent ze vsetko nesmie a sem tam ma sladke ale skor si myslim ze je to o malinovkach a o sladkostiach ked ich deti jedia a piju pravidelne,,,
ak tvoje dieta tento problem nema tak samozrejme pricina je inde, lekar zhodnoti , poradi a pomoze,,,,ja ked vidim ze ake maju deti zle zuby tam na 80 % je to z toho ze v kuse maju v ustach malinovky,,,
ale su aj vinimky a deti za pokazene zuby nemozu a treba pomoc odbornika

kamilka22
6. dec 2011

s dcerkou mame problemy so zubkami, predne su sice ako perlicky, ale stolicky - no hroza. Uz ma 4 plomby a panicky strach so zubara. Umyvali sme od prveho zubka, keby sme neumyvali, tak uz asi ani ziadne zubky nema. Co sa tyka sladkosti, mali by sa davat po hlavnom jedle, nie hocikedy a treba vypustit sladko-kysle gebuziny ako jupiky, vraj to je najhorsie. Dcerka ma dalsie 2 kazy, lekarka jej ich ani nemoze opravit, co reve uz v cakarni - uplne hrozne. Pred spanim by mali mat deticky vycistene zubky, a potom pit len cistu vodicku. Ja nedavam, cukriky, ani lizatka, nic co sa dlho cmula. Ale "okradat" svoje deti o kusok cokolady nebudem, radsej jej tie zubky potom umyjem. Mimochodom, aj to robim casto, ze po sladkom umyvame zubky, aj ked jasne, na navsteve sa to neda. Drzim palce so zubarom. Dcerka ma mini kazik na prednej jednotke z vnutornej strany, to jej ani opravovat nechce, ze za rok ho ma aj tak vonku a dovtedy to vydrzi. V akom stave ma tvoje stolicky?
@4ocka Lebo tie maju vydrzat cca do 9 - 10 rokov. A to je problem.

irriss
6. dec 2011

@4ocka
@4ocka
Uvedom si, jak se do mne opiras a nepravem...co sis myslela? Ze vsichni prehlidneme realny stav a situaci ditete a zamerime se jen na vyhledavani lekare? Bohuzel jsi nestastne zvolila fraze popisujici pricinu a zdravotni stav Tveho ditete. MK je zdroj informaci a vzajemne pomoci, ale neni neuprimnym poplacavanim po rameni..Ja osobne jsem za uprimnost a pravdu, i kdyz je to casto ten nejbolavejsi zpusob komunikace. Neprisla jsem sem ti zamerne ublizit...uz jsi ranena dost sama a svym chovanim...Ale zrejme to nestaci, potrebujes to slyset vyrazne a razne..."Proc jsi cekala tak dlouho na osetreni a zjisteni zdravotniho stavu Tveho ditete? Vzdyt uz to trva ROK a PUL... 😖
At uz je jakykoliv duvod a pricina hrozneho stavu zoubku Tveho ditete, mela by ses stydet v prvni rade TY..
Jako matka bych se nedokazala divat na sve dite bez pocitu viny. Chapu, ze hledas napravu, ze situace a stav Te boli...ale nepochopim, proc se s tim delit zde na Foru..uz jsi mela byt daaaaaaavno u zubare...I toto zprodleni zapusobilo negativne na zdravi zoubku... 😒

Podle meho, je ostuda a v prvni rade VELKA nezodpovednost, kdyz matka zanedba hygienu sveho ditete..
(sama jsi to priznala v uvodnim prispevku)

Nejen, ze si se podelila virtualne o svou nezodpovednost s nami ctenari zde, ale celou situaci jsi i zdokumentovala fotkou bezbranneho ditete.... Domnivam se, ze jde o vazne pochybeni ze strany rodice v peci - v zanedbani pece o dite, ....
Proc nejsem schopna se vzdalit od tematu?

Dotklo se mne to, jako zeny a matky...ze jsou mezi nami takove, jako jsi Ty...

mandragora22
6. dec 2011

@4ocka ja by som sa ta opytala z vlastnej skusenosti: nebrala tvoja dcerka nahodou ako babatko alebo do cca 1,5 roka zivota nejake lieky kvoli nejakym chorobam?

anieli_1
6. dec 2011

@4ocka to je nel za to aby to neprehltali deti.....

irriss
6. dec 2011

@4ocka

Kopiruju sem zaznam ze Tveho fotoblogu...smerovany mne...aby si kazdy uvedomil, ze zde je pochybeni matky ne "prirody a leku". Nechapu, jak se meri zanedbani zdravi na mnozstvi potizi...jak muzes rict, ze jsi zanedbala ustni hygienu, ale ne az tak, aby se vytvorilo toto..Povim Ti jak, zacala jsi cistit zoubky, az uz byly znicene...t.j. prilis pozde.. 😖
kopie:
4ocka (autorka albumu) @irriss moja mila provokaterka,ja si uznavam chyby ze som zanedbala nejaky cas ustnu hygienu,ale nie natolko aby sa az toto vytvorilo! Staraj sa o seba a neprovokuj tu slusnych ludi !

Dnes o 20:20 • Odpovedz

4ocka
autor
6. dec 2011

@mandragora22 ked mala 5 mesiacov brala atb pretoze jej vychadzali zle vysledky z nefrologie,potom ked mala 1.5 r tak bola dost nachladnuta,tiez atb,ale presne neviem co to brala..ale nevyslim ze ma natom vahu liecivo.. Istotne to je len moja vina :'(

palmarmj
6. dec 2011

No babenky zacina to tu nejak prihorievat... ...mila irriss a 4ocka... naozaj nie som dentalny lekar....ale mam dvoch synov...jeden ma 7 r. a bol kojeny len 1,5mesiaca. porom sme nabehli na Nurilon... bol vsak velky placko a tak sme si ho naucili na flasku s nesladenym detskym cajom... Na umyvanie zubkov som si potrpela...a aj zubara sme navstivili podla predpisov... no aj tak mu odisli predne zubky... uplne scerneli a polamali sa... nastasie ho to nebolelo....zubar nam povedal ze to mohol sposobit aj teín... je velmi agresivny k zubkom... a teraz nam riadne zubky vytlacili tie stare korene... a je vsetko OK... druhy syn 5r. bol kojeny 9 mesiacov a potom sme presli na kravske mlieko, lebo to bol riadny papkac a jedol vyvazenu stravu tak nam pediater odporucil v pohode prejst na obyc mlieko... na zubky sme u neho tiez davali pozor a pravdaze sme obmedzili aj to pitie caju... no aj tak sa mu tie predne zubky pokazili podobnym sposobom ako starsiemu synovi.... bolo to neskor...a nie v takom rozsahu ako u strasieho syna..ale predsa... Ked ze ma teraz 5r. tak este tie predne pokazene stale ma...no dufam ze uz nie dlho... a narastu nam krasne zdrave biele stale zubky...
Tak ze damy k Vam dvom: IRRISS..nikoho neobvinuj...lebo sa kukni do ust nasich "spoluobcanou" ti teda urcite ziadnu specialnu a dokonca ani klasicku ustnu hygienu nemaju a aj tak maju mnoho krat zuby ako perlicky...
a 4OCKA ... nezufaj... jednoducho umyvajte... a starajte sa najlepsie ako sa da... aby to nepreslo aj dalej... a neboj... bude dobre...

4ocka
autor
6. dec 2011

@palmarmj. Dakujem ti velmi pekne za slova,lebo tato @irriss mi uz zerie nervy..

irriss
6. dec 2011

@palmarmj
nepretacej to..tady jde o to, ze 4ocka sve "dite nemyla dostatecne - nedodrzela zakladni hygienicke prvky a navyky"..
Nechapu...zrejme jsi prehlidla, ze 4ocka pise, ze ZANEDBALA USTNI HYGIENU a to mne vadi.....ze existuji jine dispozice, leky a priroda, samozrejme vim... o to nejde..
ale NECHAPU, jak nekdo muze NEUMYVAT SVE DITE..

4ocka
autor
6. dec 2011

@irriss si normalna? To co tu ty uz pises?

mandragora22
6. dec 2011

@4ocka ja som zo 4 deti. vsetci mali zuby v poriadku, iba ja som mala zhnite takmer vsetky zuby. detska lekarka povedala mame, ze je mozne, ze preto, ze som brala velmi vela liekov, ale ja som bola na liekoch od narodenia takmer do jedneho roka ☹ ☹ tak ti neviem povedat, mozno aj tie atb zle zaucinkovali na zubky. lieky su svine aj na zuby, tak si nic nevycitaj a cim skor k zubarovi a uz potom len udrziavat, uz s tym nic nenarobis, vodu nenamutis, darmo budes nariekat, zdrave zuby nazad nevratis, tak zachrante co sa da a kasli na vycitky 😉 😉

irriss
6. dec 2011

@4ocka
koncim, jdu se umyt... 🙂 a spat 😉
Mrzi mne chovani nekterych maminek...spatny navyk si sebou dite nese cely zivot..a pak se tu nektere maminky divi, ze jejich manzel je od maminky (ne)nauceny na to a na to.. 😉

jahodnicka
6. dec 2011

@irriss Ty máš opravdu velmi nepříjemný, odsuzující tón..

4ocka
autor
6. dec 2011

@mobilo tak my sme ani nevedeli ked isli jednotky hore,dolu...dvoojky to uz bolelo,no najhorsie boli 4 stolicky stlaciace sa naraz...a potom to slo zasa lahko..ale teploty sme mali len asi raz,dva krat ...pri syncekovi..tam sme sa natrapili riadne..ci jednotky hore alebo dolu..horne ma kraaaasne velikanske,ako zajo.npo tatovi presne.. Nadherne..aj teraz nambidu spodne dvojky,tak sa nervujeme.. :'(

kaja73
6. dec 2011

@4ocka myslim si, že je uplne zbytocne hladat vinnika-nic to na stave malej nezmeni.
Možu byt za tym tie ATb,ale aj genetika.
A teraz je podstatne že to ides riešit.
Poznam z mojho okolia plno mamin, co zubky zacali umyvat až po 2 roku zivota dietata,lebo si to proste deti nenechali a maminy to nepovažovali až za tak doležite aby dieta každy den rozplakavali a tie decka maju chrup zdravi. 😉
Tiež poznam maminku co sa prikladne starala o zubky-od prveho zubku- a dcerka aj tak mala v 4 rokoch vsetky zuby cierne. ☹
Moj mm si zuby umyva raz za den-vecer-a v 40 rokoch ma 1 kaz.a to ako dieta do 3 rokov o kefke ani nechyroval-hovorila svokra. M
Moj st.syn miluje sladkosti, zuby som ho naučila umyvat ja-ja ktora ma kaz na kaze-a on v 13 rokoch nema ani jeden kaz.
Zubky som mu zacala umyvat cca v 12m-to už mal asi 8 zubkov- a kojila som ho 2 roky-noc-den-bez umyvania v noci samozrejme.
Ono tych pricin je tam ovela viac ako asi medicina -dnesna-pozna.
Inak tie foto od anjelicek a zubkoch postihnutych nadmernym flourom su fakt zaujimave-možno je prave toto vas problem. 😉
Skus zacat puživat napr Weledu z DM ka-maju aj detsku verziu-je bez flouru. 😉
Určite stav treba riešit aj spolu so zubarom.
Držim palce aby trvaly chrup už bol OK

irriss
6. dec 2011

@jahodnicka
urcite mas pravdu, je mi to lito, sama se nepoznavam.. ☹
Jen mi je lito, kdyz to vidim...snazim se pochopit situaci a vzit se do toho obdobi, ale nejde mi to..
jak je mozne, ze nekdo vynecha ustni hygienu?
Tak mi to vysvetlete..nazorny priklad..jak a kdy je mozne zanedbat ustni hygienu ditete..
Nebo je to tak, ze je to "bezna praxe" a proto mne nechapete?

4ocka
autor
6. dec 2011

@kamilka22 my mame stolicky ukazkove,ciste,bez bodiek a kazov 😀 zatial dakujem,idem.s mm kukat tv kym deticky spia :-P

palmarmj
6. dec 2011

@irriss Juj ale uz ma trosku hnevas... vies preco su terajsie deti stale chore... lebo maju pilisnu hygienu... mam naozaj kvalitneho , vzdelaneho a fakt uzastneho detskeho lekara a on aj ked je za hygienu a vsetko vzda hovori ze kade dieta je ine... a ze kazde diet ma denne zjest niekolk gramov spiny... aby zislkalo dostatocnu imunitu... nie ze by som teraz mojim synom davalo povinne na veceru blato... je to myslene len obrazne... a tak isto je to s dentalnou hygienou... ved uprimne, ked si bola dieta ty... umyvala ti mama zuby uz pri prvom prerezani?... aj pred 30-timi rokmi boli deti, boli sladkosti a boli kefky... a mnoho deti si zacalo umyvat zubky pri nastupe do skolky ci skoly... a opat sa budem opakovat ked si uz taka odbornicka na obvinovanie vysvetli mi preco nasi "spoluobcanie" ktora dokoname kaslu na akukovek hygienu nemaju taketo problemy.... 😉 chcel by som ta vidiet co by si tak povedala romskej matke ohladom hygieny... ked tu obvinujes ubohu matku ktoru aspon trapi stav jej dietata...

irriss
6. dec 2011

@palmarmj
co to pises? ze nekdo si zacal cistit zuby az pri nastupu do skolky nebo skoly?
To je ted jako osveta "nemyjte se, je to zbytecne, cistota pulka zdravi - spina cele??" 😖
Asi ziju jinak a jinde..toto jsem nikdy nevidela a nepocula....
Usta spoluobcanu nezkoumam, nezadam nikoho, aby mi pro kontrolu otviral usta..ale pokud zapacha..tak se osklive odtahnu a nemam problem to rict i "smradlave" prodavacce. 😉
Chrup spoluobcanu ani romskych pruislusniku neznam a nezajima mne...zde mne jen prekvapilo to, ze nekdo "zanedba ustni hygienu ditete" a jedna tak , jak jedna.. 😉

katrinka8
6. dec 2011

Prepanajana, baby, ved sa nehadajte 😉 @4ocka tu ziada o radu, uvedomila si, kde urobila chybu a nie je povinna sa zodpovedat @irriss zo starostlivosti o svoje dieta 😉 Netreba z nej robit nejakeho asociala, ktory zanedbava hygienu. Proste zanedbala nejaku cast, co si aj uvedomila. Okrem toho, neurobila to naschval, ved kto uz chce zle svojmu dietatu?
Naucit umyvat zubky deticky je narocny proces (priznajme si, kolki dospeli to robime spravne?), nehovoriac o tom, ze niekedy je narocne - obcas aj nemozne - im ich vobec umyt, najma pri malickych detoch a prvych zubkoch. Moja dcerka si, napriklad, nechcela dlho dat do ustociek ani "sahnut" zatala dasna, zatala pery, mohli sme sa aj na hlavu postavit a neotvorila. A to by som chcela vidiet, ako by jej tie usta niekto otvoril. Mam preto teraz skocit z mosta, ze som zanedbala jej hygienu? Proste potrebovala cas, potom ich otvorila sama. A obcas si nenecha tie zubky umyt - kefku da do ust, zahryne, zatne do nej zuby a ked ju pusti, zavrie usta, nenecha ma suchat, nech robim, co robim. Mece sa, otaca, podoba sa to na krotenie bengalskeho tigra. Co ju mam, priviazat a jeden jej ma drzat usta a druhy umyvat? Chce to proste trpezlivost. A nemyslim si, ze zanedbavam jej hygienu.

jahodnicka
6. dec 2011

@irriss Ano, chápu jak tvůj spravedlivý hněv, tak i situaci této maminky. Stalo se, stalo. Žádá od nás jistě cokoliv jiného než výčitky a obviňování 😉

mandragora22
6. dec 2011

@jahodnicka
@irriss
@palmarmj baby klud. su ludia, ktori si preziju v zivote vselico a jednoducho potom reaguju prilis tvrdo, myslim si, ze aj
@irriss je jedna z nich.. mimochodom aj ja. akurat sa snazim poslednych par mesiacov poriadne krotit, ale castokrat mi to stejne nejde. tak sa prestante tuto obvinovat, irriss to urcite nemyslela az tak hrubo, ako to napisala, skratka aj zeny maju svoje dni, ze? 😀 😀 😀 😀 😀 (to je taky vyrok z reklamy - pre tych, ktori ju nepoznaju) 😀 😀 😀 😀

mandragora22
6. dec 2011

@palmarmj ty brdo, ale to s tymi ciganmi mas pravdu. ja si tiez myslim, ze kaslu na akukolvek hygienu (narazam na osadovych ciganov, co nemaju ani vodovod), a napriek tomu cigani maju nadherne zuby. vzdy ich ceria do kamery a su krasne (tie zuby), fakt. to mas ako u cernochov. mozu zozrat aj krokodila a maju super zuby, normalne im zavidim 😀 😀 😀 😀

estterka
6. dec 2011

@irriss zas ale,no,nie kazde rocne dieta si necha umyt zuby. to co mam robit,ked place,trha so sebou zo strany na stranu,ako ich mam umyt? nasilu aby som jej poranila dasno alebo nieco v ustach? rocne dieta si neda vysvetlit..vcera sme boli u zubnej lekarky a dvaja sme ju drzali a nebolo takmer mozne sa jej ani len pozriet,co pozriet,nazriet do ust..a od vcera bohuzial kefku odmieta uplne..tak sa neda kazdy den umyt zubky,aj ked snaha je.. ja zubky risim s jednou zubnou lekarkou,co ma male dieta a hovori to iste. proste nespolupracuje a pritom ona teoriu cistenia ovlada..ako co teraz..dalsia vec,kazy su prenosne,su to bakterie..ak rodicia nemaju v poriadku zuby,nuz..

palmarmj
6. dec 2011

@irriss ale ano je to bohuzila tak... stretla som sa s detmi , ktore som ako ucitelka 1.rocnika ucila spravne drzat kefku a vytlacat pastu... nie ze by som to uznavala... ale chcela som len poukazat na to ze naozaj mnohokrat mozes robit cokolvek a nepomoze to... a na druhej strane niektory nerobia nic a maju to v poho... preto naozaj nepomoze teraz niekoho za nieco obvinovat.... a to tu ta mamicka urcite ani nehladala... skor chcela poradit co dalej... ☹