13-ročný syn je obézny a prejedá sa
Ahojte, nie som si istá či to tu patrí, ale potrebujem poradiť lebo som v koncoch s mojim 13 ročnym synom. Je obezny, a sposob ako sa chova a preziera je neunosne. Byvame s priatelom a on mu dost dopraje casto s nim ide do reštiky alebo mu kúpi niečo a malý všetko zje. Stále sedí za počítačom a hrá roblox, a keď chcem aby išiel von tak huláka že nechce. Tak keď už ho vytiahnem k jazeru nech sa vyšantí tak potom príde ďalší krik. On chce langoš, zmrzlinu a nič iné. Vždy zabalím ovocie ale to on jesť nechce lebo vraj ovocie nemá chuť.. Langoš mu zatrhnem a on sa zdurdí, potom už nič neje a večer keď už spím tak vyžiera chipsy a sladkosti. Za poslednú dobu strašne pribral, len v 13tich má 74kg. Nechce sa so mnou ani baviť lebo ja som ta zlá že mu zakazujem sladkosti. Priatel ho ukludnuje sladkostami, aj ked som mu už x krát vysvetľovala aké zdravotné problémy bude mať, keď to takto bude pokračovať. Neviem čo robiť. Nechcem mať s ním zlý vzťah a navyše mám pocit že som ako matka zlyhala. Čo mám robiť mam mu všetko dovolovať a sledovať ako si ničí zdravie alebo mu ho chrániť a byť tá najhoršia matka na svete?
@will99 mali sme v rodine podobny pripad. Rodicia potom nejak namotivovali na sport. Teraz je uz dospely a telo jak Adonis, ale bolo to krute! Dietka a kazdy den sport, trening, cokolvek.. tiez do 12 iba zral. Na stastie v 14 narastol a nepribral. No v 12tich mu doslova zhabali PC, TV tiez a jedine co mohol citat knihy a cvicit.
@will99 v prvom rade by som neriesila ziadne diéty vo vývoji chlapca. Akoze zobrat ho behat?? Ked nešportuje. Chudak. Pytala si sa, ci chlapec potrebuje psychologa. On nie ale vy sa chodte so psychologom poradit ako postupovat aby ste chlapcovi neznížili sebavedomie. Ako sa tu pisalo, treba nastavit životný styl inak ale nie len jeho ale robit to spolu. Vecer prechadzka, spolu si zacvičiť pri nejakom youtobe videu. Ale nikdy by som nevyradila sladke ale iba sa dohodla, na tom, ze jedna zmrzlina, jeden keksik a jedna čokoláda. Pripadne by som si ako rodic nastavila kalorické tabulky a jedálny listok nastavila podla toho. Musi byt vyšší vydaj energie ako prijem kalórií. Aspon 3 hodinky pred spanim nejesť ak je kríza očisti mu mrkvu.
Svojim sposobom si asi zlyhala, 13 rocny chlapec krici a hulaka, ked nedostane langos, to je ako 3 rocny, ktory nedostane lizatko. Lenze ten 3 rocny ma na to vek, zatial co 13 rocny chalan uz je velky a je nacase, aby sa podla toho aj zacal spravat.
Zrejme si mu odmalicka dostatocne nenastavovala hranice, asi je cas zacat, aj ked to bude tazke, kedze bol zvyknuty na benevolentny rezim.
V prvom rade si vsak urob poriadky s priatelom, ktory sa mimochodom tiez sprava ako 3 rocny. Ziadne podplacanie jedlom, namiesto toho moze zobrat chlapca na bicykel alebo zakopat si s nim do lopty. Spolocne mozete vsetci chodit na turistiku, prechadzky, korcule, cokolvek.
Doma nemat absolutne ziadne cipsy, cokolady, ani nic podobne - mate ist chlapcovi prikladom a tomu by sa malo prisposobit stravovanie celej domacnosti. Varit a pripravovat len zdrave jedla pre vsetkych bez vynimky.
A potom skusit ho prihlasit na nejaky sportovy kruzok - tu je vacsia pravdepodobnost, ze trenera bude respektovat a posluchat. Treba poskusat, co by ho bavilo.
@will99 je to vaša vizitka, toto nebude stav posledných dní, ale toto funguje dlhodobo, ale toto je teraz už jedno. Je skvelé, ze si to uvedomujes, pokus sa to zmeniť pre dobro svojho dieťaťa. Zdravotné hľadisko je na prvom mieste a potom, syn je v citlivom veku a obezita mu môže ubrať sebavedomie. Zákazy asi nepomôžu, len pozitívny príklad, minimálne zásoby závad ných potravín a pravidlá. Samozrejme priateľovi treba veci vysvetliť, takto si ho nekúpi a byť naozaj neoblmomna. Držím palce.
@will99 a potom sa mozeme divit, ze na skolach su deti sikanovane… nikdy v minulosti nebolo tolko obeznych deti ako dnes (az “dospelacky” obeznych) a tolko gramblavych deti… nasledky toho este len budeme vidiet… lebo to nie je len o fyzickom zdravi, ale aj psychickom.::
@otvorena 110 kg v 15 r. isto nie je genetika…. tym sa len akoze “ukludnujes” a klames sama seba
@will99 ahoj,moj syn bol tiež pribratý,ale dosiahla som aby schudol. Za mna,ked ide o chudnutie, tak strava je dolezitejsia. Ja som mu nechala biele pecivo na ranajky,no vylucili sme párky,vobec nepeciem uz, ked áno,tak len zdravsie napr.palacinky špaldova+ovsená múka a domaci lekvar, kysnuté vobec, vyprážat vôbec. Nemusis robit bez chuti na vode, len napr.kare na stave,maso upiect,ziadne rezne. Cipsy a kupované sladkosti vobec. Ked uz,tak Natur line keksiky som mu dávala do skoly no teraz po novom mu budem vypekat zdrave keksiky doma potom na desiatu do skoly,lebo cenu neskutocne zdvihli na tieto vyrobky🙄 z jogurtov jedol len biele...ze schudol,sme dosiahli bez sportu,paradox ze schudol pocas korony, ked boli doma zo skoly, mam dceru,v tom case v kociku,tak kazdy drn sme chodili spolu na dlhsiu prechadzku okolo dediny. Zemiaky,ryzu jedol normalne,aj zavárané ovocie zo spajze, no ziadna tatarska,kecup velmi obmedzene. Ked schudol, normalne mi aj povedali,ze opeknel. O tom ani nehovoriac,ako lahsie sa mu kupuje oblečko,hlavne nohavice....uz je tomu kolko, 2-3 roky? Za mesiac má 11 rokov, a nepribral. Ide o to,ze zas treba dbat na to,ze oni sú vo vyvoji, a som zastancom, ze vsetko s mierou. Dalej je biele pecivo,ale nie vecer, ked niekto má v skole meniny nsrodky a donesie sladkost,kludne moze zjest, jogurty sme presli na smotanove ovocne,plnotučne,ale na ranajky,ci po obede to má ako sladkost. Nevyprazam,nepeciem nadalej. Ked ideme na oslavu,kludne si aj penovu tortu moze dat-spolu so mnou, no ked dostaneme domov krabicu zakuskov z takychto akcii ukamenujte ma,ale vyhadzujem to. Jednoducho ked som povedala,ze nie, lebo my to nejeme,vsak vidia ako schudol,aj tak daju,tak uz nehovorim nic,a doma to vyhodim.
Ja vzdy hovorim,najvacsia chyba je v strave,nie ze nesportuju. Syn má spoluziaka,ale ze obezneho,od 1.rocnika na futbal chodi, no co z toho ked velku cokoládu zje kadzy den v skole,tak moze behat kolko chce,ked sa doma nezdravo naje....druhy jeho kamos,tiez futbalista, tiez dost pribral,jeho mama,ze ako schudol moj syn. Tak vysvytlo ze ten chlapcovi dá vecer pribinácik, cipsy atd. A nechape,lebo vsak chodi na futbal...my byvame na dedine,syn na bicykli do skoly,chodi sa s kamosmi bicyklovat,hrat futbal na umrle ihrisko,trampolina. To nemam problem,aby potom isiel na zmrzku.
Najvacsi problem je u vas tvoj priatel. On ked ho bude v jedeni podporovat,necakaj ze tvoj syn bude stat na tvojej strane.
zajedanie emócií je vážny problém, vyhľadala by som aj odbornú pomoc
@katarinakatka57 s priatelom sme včera hodili vážny rozhovor a dohodli na kompromise. Malý bol vždy pribratejší ale posledný rok velmi pribral.
@nwnw a neprotestoval velmi? Ja by som mu PC nechcela uplne zakazat, ale obmedziť na max 2 hodiny.
@will99
Ja len odporúčam robiť s tým niečo okamžite. Máme v rodine chlapca, na totálku tučný, lebo keď si povedal o 22.00 hranolky, tak mu šli hranolky robiť, lebo je hladný. Inak, každý deň párky, šunky, slanina, ale že aj 3x denne!!! My sme sa snažili zakročiť, ale to akoby hrach na stenu človek hádzal. Jedináčik a celý vesmír sa točí okolo neho. Tiež furt za počítačom celé dni. Už má 16 a je problém s ním hnúť. Už si začína uvedomovať, že je tučný, chalani okolo väčšinou športovci, alebo normálne postavy, už si z neho robia srandu, vyčleňujú ho a on sa už začína uťahovať do seba a ešte viac to celé zajedá. Takže začarovaný kruh a neviem neviem, ako toto skončí. Keď niekto radil rodine, nech s tým prestanú, nech mu dávajú normálne jedlo, tak len dvihli plecia, že “ale keď on iné nezje”. No, podľa mňa, zničili decku psychiku aj život, lebo toto sa s ním bude ťahať dlho. Nespravte takú chybu!!! Partner musí prestať s tým, čo robí, ale okamžite! Choďte spolu na túry, prechádzky. A chalanovi normálne vysvetli, o čo tu ide. Jedna vec je výzor, ďalšia zdravie. Držím Vám palce!!!
@otvorena nemyslis vazne, ze tvoj 15r syn ma navyse 40-50 kil???🙄 Preboha. Kde si bola?? To ta netrapi ako matku?
@stanulienkat
Ja si tiež myslím, že @otvorena buď píše blbosť, a jej syn toľko až neváži alebo má doma obézne dieťa a ignoruje to. Môj muž má 39 rokov, 183cm a 79kg. Na pohľad má normálnu postavu.
@otvorena
Vieš čo, je to tvoje dieťa a tvoja vec. Mala som spolubývajúcu na intráku a tá mi furt hovorila, že jej brat je veľký. Mal 17 rokov, cca 180cm a 95kg. Ja som si to furt nevedela predstaviť, ale raz za ňou prišiel na intrák a to bola jedna obrovská kooopa sadla, sorry za explicitný opis, ale tak to bolo. Tak sa vykašline na vek, odmyslime si, že môj chlap má 37 rokov. Má 183cm a má 79kg, vyzerá normálne. Keby má 95, prípadne viac ako 110kg, ako píšeš, že má tvoj syn, tak je to takáto kopa sadla, keby tých 95kg nie sú svaly, lebo je nejaký kulturista alebo čo. Henten chalan, ktorého spomínam sa okolo 25 spamätal a začal na sebe makať, upravip stravu, dnes aktívne športuje, vyzerá super. Takže áno, môžeme to porovnať, lebo tie čísla proste neoklameš.
@otvorena píšeš, že sa nedá porovnávať chlapec v puberte a dospelý muž. Práveže menej by som sa čudovala, keby bol ten 50 ročný muz taký tučný, nie mladé decko, ktoré má byť štíhle ako prútik a žit športom. Pri starom chlapovi by som sa aspon nečudovala, že sa vyzral ako prasa.
@will99 prečo ho nevezmeš psychológovi? očividne má nejaký problém
Moja dcéra budeat v novembri síce len jedenásť, ale meria 156 CM a váži 38 kg. A teda naje sa dosť (ale normálneho jedla), ale veľa robí každodenný pohyb a pobyt vonku. Mladšia má 7 rokov a váži necelých 23 kg. V rodine mame kopec "veľkých ľudí", ktorí všetko zvaluju na gény, ale všetko je o návykoch a strave. Neviem si to predstaviť. Aku ma chlapec výšku?

@mmoni89
žiaľbohu si nerobím srandu