icon

14-ročná dcéra chce iPhone

25. feb 2025

Povodny nazov temy, keby ho admini zmenili. “Dcéra chce iPhone”. Zienky, chcela by som si precitat, ako je to u vasich 14rocnych dievcat a ich telefonoch. Mlada chce iPhone 13, ten typ co by chcela stoji cez 500€. Starsi iphone uz ma cca 3 roky, uz je ozaj taky zastaraly, ze niektore veci tam nefunguju. Ale inak tam ide vsetko potrebne.

Ale k veci. Bude mat narodky a povedali sme jej, ze ak chce ten telefon, ze si cast bude musiet dat zo svojich. Mesacne dostava 40€ vreckove, dostava za vysvedcenie, od rodiny aj nas na nejaky sviatok okrem daru aj nejake peniaze atd., takze ma. Nejde o to, ze by sme na to nemali, mame. Ale nepride mi to ok vysolit “len tak”. Doma pomaha minimalne, ked sa na niecom dohodneme musim to pripomenut velakrat (nie vzdy). Ze by sama prisla, ci nieco netreba, to mozem snivat. Aj ked vidi, ze padam na hubu, ma dost v pazi. Uci sa vyborne. Keby bola mila, napomocna a fakt jej zalezi, asi by som sa na to inak pozerala. Ale i tak stale nieco treba, oblecenie, do skoly, kozmetika, kruzky platime ved to poznate… klasika + idu na drahy pobyt zo skoly tento rok do zahranicia (2000€).

Podla mna vacsina ludi telefony za 500€ proste 14rocnym detom nekupuje. Alebo sa mylim? Pravdepodobne jej diskusiu ukazem, tak ma zaujima, ako je to u vas. Dakujem.

Strana
z4
queendixie
25. feb 2025

500 eur za mobil? Preco vlastne chce iphone ak tu istu sluzbu spravi aj o dost lacnejsi mobil?

taktotedanie
25. feb 2025

Je v poriadku ziadat od nej cast penazi, ked ho tak velmi chce..

rachel36a
25. feb 2025

Neexistuje žeby som taky drahy mobil kupila dietatu...na takú si musia moje deti zarobiť same

sandra49
25. feb 2025

Ja by som dcére tak drahy telefón nekúpila, aj keby na neho mam. Ani ja taky drahy nemám a fakt to nieje nutné, službu urobí aj o podstatne lacnejší..a predvádzať sa pred kamoškami alebo obľúbená veta pubertakov "všetci taky maju".. susedka urobila tak, jej dcéra chcela asi 2 roky dozadu za 400€ a rodicia jej prispeli 100vkou..zvyšok musela dat z úspor..aj dala a fakt si na neho dávala pozor.. ja by som to tiež tak urobila, prispela menšou časťou keby viem, že ma dosť nasporene..

choco6
25. feb 2025

Mňa by zaujímalo ci keď ponúknes človeku co chce IPhone, nejaký iný telefón ktorý by bol 2x drahší, len tak drbnem Xiaomi za 1500€ ci by ho chcel 🤣 ja mam pocit ze niektorí ľudia kupujú IPhone len aby mohli povedať ze ho majú a vôbec nepozerajú na funkčnosť 🫣

ukgirls
25. feb 2025

moja dcera ak daco chce- musis prispiet zo svojich penazi .. nech sa nauci setrit a zaroven hospodarit .. ak ma nasetrene nech si kupi .. vy jej prispejte neakou sumou -podla uvazenia.. a ak nebude mat dost nech si dosetri ...

cyberk
25. feb 2025

Tak ja som asi z ineho sveta, ale mne to nepride drahe a take strasne, 14r kupit taky telefon, uci sa dobre, blba nebude. Za kvalitu sa plati a ja sa nahodou cudujem, ze len 13tka jej staci, (je skromna), kedze som zastanca toho, ze ked uz kupit, tak ten najnovsi vzdy… vsak nech to ma na dlhsie vyuzitie, nie ze ti o 3r povie ze uz aj tam aktualizacie nefunguju.. :D

trema
25. feb 2025

dala by som jej na narodeniny nejaku sumu, co jej davate (ak jej davate napr 50-100€) a nech sa paci, moze si kupit, ak ma nasetrene

paulina291
25. feb 2025

Tiež som chcela v 14-tich iphone. Naši mi naň iba prispeli. Nepamätám si presne sumu ale bolo to možno 100-200€. Značnú väčšinu som si platila sama. Podľa mňa férové a rozumné.
Inak nevidím problém s tým, že chce Iphone. Ja sama mám od apple väčšinu produktov, takže ma neprekvapí, ak moje dieťa bude v 14-tich ak nie skôr odo mňa pýtať Iphone. Prekvapil by ma opak.

autor
25. feb 2025

@sandra49 no faktom je, ze jej spoluziaci maju aj lepsie mobily ako je iphone 13, to viem isto. Takze o chvaleni sa nie je rec, ona ani znackove oblecenie nepotrebuje.

@choco6 nie, ak mas raz iphone uz iny nechces, sudim podla seba😊. Mne je jedno aky ma kto mobil, moj stal 1600 ale ja s nim pracujem. Nechcela by som sa ucit na ziadnu novu znacku. Mame sparovane aj “sledovanie”, cela rodina ho mame, nemenili by sme

@cyberk nechce 14, lebo je vraj velky 😁. A 16? No neviem.. ale chapem tvojmu zmyslaniu, dava to zmysel. Hovorila som jej ci teoreticky nechce pockat na moju 14, ze ja ked si raz kupim novy, ale ze nie.

lucia147852
25. feb 2025

Ja budem asi opačná strana. Keď dcera dostane telefón (ešte ma len 8), dostane iPhone. Nie preto, že to je iPhone, ale pre jeho stabilitu, dobrý fotak a ďalšie pre mňa dôležité veci. My sme sa roky trápili s lacnými haraburdami a nakoniec nás stali viac, keď sa to zrátalo ako tej iPhone. 500 mi nepríde až také hrozne s tým, že ho bude mať, kým bude fungovať. Alebo kúpiť repas na swappie, tam bude lacnejší. Samozrejme, mozes od nej nejakú časť sumy pýtať. Ale úprimne, máš od nej prehnane očakávania. Je to puberta. Ona nemá ešte zrelý mozog aby videla veci ako ty.

vanilkovazmrzka
25. feb 2025

Pobyt zo skoly za 2 litre? Ty vole to na aku skolu chodi… ved to all inc dovolenka pre celu rodinu 🫣

A skusila si dcere vysvetlit, ze drahsi dar si musi zasluzit aspon tou pomocou alebo ze si nan prispeje?

maddie1711
25. feb 2025

iPhone 13 pre 14 ročnú je upne v pohode. Ja mam 13tku a neplánujem ju meniť, všetko ide bez problémov aj aktualizácie. Syn ma 10 ročný iPad a nestretla som sa na ňom s tým že by niečo nefungovalo lebo je starý. Momentálne sa mi páči ten 16e čo je v predpredaji, ale len kvôli cene. Čo sa týka funkcii robím na ňom dokola to iste a 50% ,,vychytávok” ani neovládam lebo ich nepotrebujem.

vanilkovazmrzka
25. feb 2025

A teda takto. Ocividne nezijete v biede, 500e za telefon nie je ziadna polozka ktora by extra zatazila rozpocet. Uci sa vyborne. Nie je ani extra zatazena na drahe znackove veci, nechce dokonca ani posledny najdrahsi model. Takze myslim si ze je to celkom rozumne dievca. Z principu by som trvala na tom, aby si nejakou malou ciastkou prispela, aspon si to bude viac vazit. Ale v zasade si nemyslim ze to je nejake rozmaznane decko, a ze dobrovolne nepride upratat kuchynu, no uprimne kto z nas to v takom veku robil dobrovolne a este s nadsenim? :D ja rozhodne nie

autor
25. feb 2025

@vanilkovazmrzka jasne, ze sme sa o tom takto presne bavili. Niekolkokrat. Dnes spominala svojich spoluziakov, ze nepozna nikoho kto by musel dat cast zo svojich za drahsie telefony. Tak som jej povedala, ze si nemyslim ze by to bolo take vynimocne, ale ze jej to dokazem touto diskusiou.

liz_lemon
25. feb 2025

@maddie1711 tak tomu velmi neverim, my mame Ipad, ma 11 rokov, a teda uz dobrych 5 rokov je nepouzitelny, kvoli tomu, ze sa neda aktualizovat

dadka1997
25. feb 2025

Ani ja taky drahy mobil si nedovolim, nie tak kipovat ho dietatu a su aj lepsie ako je iphone

lenkasarka
25. feb 2025

Ja budem jedna z malaa priklonim sa k @cyberl moja dcéra má približne po dvoch troch rokoch vždy najnovší. Teda ja by som kúpila.

lenkasarka
25. feb 2025

@liz_lemon veru pravdu máš. Už tie staré telefóny sa nedajú aktualizovať.

lila246
25. feb 2025

ja deti nemám, ale kamoškina dcéra chcela na 16ste narodneiny novy iphone 14 (bolo to skoro dva roky dozadu), a dohodli sa, že polovicu si zaplatí sama (mala našetrené z narodenín, vysvedčení, občas chodila pomáhať k jedenj pani upratovať...) a zaplatila si 400eur a rodičia doplatili zvyšok. Za mňa je taký mobil pre 16ročnu holku prepál, hlavne keď ho využíva len na soc.siete a celkový potenciál mobilu je nevyužitý, ale na druhej strane si aspoň dcéra sama ''zistila'' aké je to minúť väčšiu čiastku na vec -- šetrila si tú polovicu dosť dlho, a keby to nedala na mobil tak by si mohla kúpiť napríklad kopec oblečenia, ísť na nejaky´výlet.... Doteraz je ale s mobilom spokojná a neľutuje. A áno, aj ostatné deti v jej veku maju teda mobily dosť drahé. Ja keď raz budem mať deti a budem si môcť dovoliť taký mobil, tak dieťaťu doprajem. 🙂

julish
25. feb 2025

@cyberk vpohode funguje stale aj sedmicka ;)

kaktusik007
25. feb 2025

autorka - kupila som SE2 svojim synom tri roky dozadu, mali vtedy 11 a 12 a stali ma tie telefony kazdy vtedy cca 650 eur... vtedy si na to neprispeli, ale kupovala som im ich s tym, ze ak si budu chciet kupit novsi o par rokov - (teda 5-6) tak si ho uz zaplatia sami z brigad 🙂 a ja ked tak prispejem minimalne.

mne proste pride normalne zaplatit dietatu normalny telefon (iphone) a normalny notebook (teda macbook air). Nemusia mat top novinky, macbook staci 256GB a 8GB ram - co do 1200 kupis a iphone sa mi teraz paci ta 16e - takze ja by som sla asi skor do neho ako do 13tky..

a nie, nie som clovek co sedi na peniazoch, som na decka sama - ale mam sa rada a viem ze jablkove veci funguju. Kompatibilita nepusti. A ano, je financne narocne mat v domacnosti tri macbooky a tri iphony, ale da sa to zvladnut - najma ak najstarsi macbook je 2017 a stale funguje tip top. Skus 8 rocny notebook s windows - ako slape ten, ak vobec je este schopny prevadzky.
@choco6 mne mozes ponuknut akykolvek telefon, aj iphone, lebo ak to nebude rada pro max - poviem dakujem neprosim.

kvietok2012
25. feb 2025

Mam 14r syna, tiez sa učí velmi dobre, pomoze doma len čo mu nakážem, nefrfle nadtým., Pred 2,5r chcel iphone, ktory si zaplatil zo svojich peňazí...ten mu uz dosluhoval, tak dostal na vianoce 14pro. Ano, ja viem, je to plno peňazí...viem, som si toho vedomá, len tieto naše decká, to vnimaju tak, ze teraz to je in...kazdý druhý to má...to je jak s oblečenim...čim značkovejšie, tym lepšie...vyrastajú v takej dobe...

bludna
25. feb 2025

@autorka ked pises, ze to pre vas nie je problem a ak to rodinny rozpocet vyznamne nezatazi, tak by som jej ten iPhone dopriala. Uprimne je mi sympaticke, ze si sama vybrala "starsi" model. Ja si tiez zo svojho okolia nespominam na to, ze by sme si doplacali na svoje narodeninove darceky. Naucit dceru skromnosti sa da aj inac nez jej nedopriat mobil len z principu 🤷‍♀️

deedol
25. feb 2025

spominas velkost, nestacil by jej 13 mini? mozno z druhej ruky, nech nestoji tolko?
osobne mam tiez iphone a inu znacku by som uz nechcela, nie kvoli znacke, ale kvoli tomu, ako foti a funguje. ja mam teda uz "stary" (12 mini) a cakam, kym vyjde zas nejaky mensi, lebo tie velke sa mi nezmestia do vrecka.

pripadne ak sa ti zda suma vysoka, povedala by som jej, nech si prispeje napr. tretinu alebo polovicu sumy (podla vasho uvazenia).

januska12323
25. feb 2025

Chodí na súkromnú školu? Tiež som za jej prispenie na mobil alebo nech si to zarobí cez domáce práce, za každú vykonanú bez reptania príspevok k mobilu do pokladničky.

koteska83
25. feb 2025

Dcera ma sice 12tku, a ma ju uz dlho. Teraz bude mat 13 rokov . Ja nevidim na tom nic zle ak na to mate a ak si na to aj nieco prispeje. Ja som dcere kupovala preto lebo som verila ze jej dlho vydrzi a som jej aj povedala ze ho bude mat na par rokov a treba aby si to vazila a davala na neho pozor .

bubuska
25. feb 2025

Nechápem tu obsesiu s iPhone. Akože fakt nie, jeden mám zo swappie a fakt som mu neprišla na chuť. Nič tam nie je oveľa lepšie ako v androide. Ale k téme, je trendy, tak nech si prispeje. Peniaze z neba nepadajú, treba si vážiť ich hodnotu.

sissy27
25. feb 2025

Ja asi nikdy nepochopim toto “ked chces drahsi darcek na narodeniny tak si nanho prispej”. Kua ktorej z vas muz povie “kupim ti k sviatku po com tuzis ale polovicu si zacvakaj zo svojho” ?? Hnali by ste ho ako prasiveho psa, ze je lakomy. Tak preco to robite deckam? Co su od susedov ? Bud chcem a mozem decku splnit sen alebo nechcem / nemozem, ale nebudem ho vydierat, ze si ma prispiet zo svojho. To uz si moze nasetrit na cely a kupit si ho v uplne nahodny den a nie ze na sviatok si ma kupit darcek same.
A ano, aj u nas dostala dcera iphone, priblizne v tych 13r. Bola to najstarsia rada v predaji (tak ako teraz 13), vydrzal 5-6 rokov, potom dostala dalsi. Uz je dospela, dalsi si kupi za vlastne.
Keby sa zle ucila, flakala, blicovala, tak nedostane nic, ale ze pubertak neposlucha na slovo ako svajciarske hodinky, to by som nebrala ako zasadne minus, to k tomu veku patri.

micicka
25. feb 2025

Deti chcu to, co je moderne. IPhony su medzi teenagermi top. Moja dcera by tiez chcela. Spomina to opakovane. Muza to hneva, ja poviem ved chciet ho moze, preco by ho nemohla chciet. Ale my jej ho urcite nekupime. Vysvetlime jej, ze je to zbytocne drahe a pod. Chcela tenisky, drahsie. Nie extremne, ale drahsie ako bezne tenisky. Povedali sme, ok my ti dame tuto ciastku, zbytok si dolozis ty. Suhlasila, aj sa velmi tesila, ked si ich kupovala. Za mna je to super dohoda, mpzes mat IPhone ktory chces, ale cast si prispejes. Aspon vie, ze to nie je len tak, kupit nieco drahsie.

Strana
z4