14-ročná dcéra chce iPhone
Povodny nazov temy, keby ho admini zmenili. “Dcéra chce iPhone”. Zienky, chcela by som si precitat, ako je to u vasich 14rocnych dievcat a ich telefonoch. Mlada chce iPhone 13, ten typ co by chcela stoji cez 500€. Starsi iphone uz ma cca 3 roky, uz je ozaj taky zastaraly, ze niektore veci tam nefunguju. Ale inak tam ide vsetko potrebne.
Ale k veci. Bude mat narodky a povedali sme jej, ze ak chce ten telefon, ze si cast bude musiet dat zo svojich. Mesacne dostava 40€ vreckove, dostava za vysvedcenie, od rodiny aj nas na nejaky sviatok okrem daru aj nejake peniaze atd., takze ma. Nejde o to, ze by sme na to nemali, mame. Ale nepride mi to ok vysolit “len tak”. Doma pomaha minimalne, ked sa na niecom dohodneme musim to pripomenut velakrat (nie vzdy). Ze by sama prisla, ci nieco netreba, to mozem snivat. Aj ked vidi, ze padam na hubu, ma dost v pazi. Uci sa vyborne. Keby bola mila, napomocna a fakt jej zalezi, asi by som sa na to inak pozerala. Ale i tak stale nieco treba, oblecenie, do skoly, kozmetika, kruzky platime ved to poznate… klasika + idu na drahy pobyt zo skoly tento rok do zahranicia (2000€).
Podla mna vacsina ludi telefony za 500€ proste 14rocnym detom nekupuje. Alebo sa mylim? Pravdepodobne jej diskusiu ukazem, tak ma zaujima, ako je to u vas. Dakujem.
No však toto je výborná príležitosť ako to podmienit a bude to na nej. Neurobí, nenaučí sa držať sľuby a následne urobiť svoje povinnosti, tak nebude žiadny telefón za 500 eur. Máš skvelú príležitosť niečo ju do života naučiť - zodpovednosť, uvidíš aspoň aká je veľmi ta túžba po telefóne. Urobiť par povinnosti bez reptania a načas je minimum jej úsilia dosiahnuť toho co chce. Takto veľmi rýchlo vyriešiť dilemu kúpiť/nekúpit telefón. Bude to vážne závisieť od nej, ci ho bude mať. Zbytočne si bude dokladat zo svojich peňazí, to ju nič nenaučí. Najmä teda fakt keď ma problém dodržiavať splniť svoje základné povinnosti. Tiež je člen rodiny a participovať na chode domácnosti by už dávno mala, nie je predsa tak malé dieťa. Urobiť to načas a v nejakej primeranej kvalite je samozrejmosťou.
@gemerka17 suhlasim, vyborny napad. Podmienit to plnenim povinnosti vcas a neodflaknute. Akurat uz viem kolko hadok okolo toho bude 😅, ale dala si dobru ideu, ma moznost ukazat ci to naozaj tak chce
Neboj sa toho. Jednoduchá rovnica, budú hádky = nebude telefon. Nastaviť jasne podmienky čo a ako. Urobiť toto, toto, dovtedy. Ak nie, dohoda padá, dostane nejaký iný, isto lacnejší darček k narodeninám. Veľa detí musí pomáhať a nedostane za to nič, je to pre nich prirodzená vec. Jasne je v puberte, nie je pomáhať v domácnosti vec na prvom mieste, ale nejakú časť sa proste musí naučiť splniť. Je to rovnako dôležité ako škola. Ak by moje dieťa chcelo takýto drahsi darček, mala by som tieto 2 podmienky: dobre výsledky škole a pomáhať v domácnosti, samozrejme aj normálne slusne správanie. Držím palce a uvidíš ako sa to vyvinie, ale s takouto podmienkou je to už vec dcéry ako to dopadne.
Fuuu, to všetky ste tu príbuzné Rockefellera? 🙂 Ja som asi z iného sveta, ale obaja s mužom máme telefóny do 200 eur a notebooky do 400 eur, a to ich denne využívame k práci. Deti dedia telefóny po nás, keď už nestíhajú utiahnuť všetky naše aplikácie a musíme ich vymeniť, teda raz za pár rokov. Na ich využitie bohato stačia, nepotrebujú na nikoho robiť dojmy ani sebe nič dokazovať, vediem ich k skromnosti. Dcére mobil občas aj padne, asi by ma trafil šľak, keby padlo 600-eurove zariadenie. Deti si šetria, majú nejaké úspory, ale učím ich rozumnému a zmysluplnému míňaniu. A aj sama im radšej kúpim kvalitný bicykel, korčule či kolobežku než telefón. Ale chápem, každý sme iný a máme to doma inak nastavené.
@fliacik áno, každý sme iný a každý má aj iné príjmy. Ja si kupujem telefón podľa výšky príjmu a toho, čo chcem a iPhone nepovažujem za niečo tak drahé, aby som nad tým musela týždne meditovať či áno alebo nie. Taktiež si nekupujem žiadne spotrebné veci, aby som sa mala čím chváliť, to je fakt úroveň nejakeho pubertiaka, pripadne nevyzretej dospelej osoby, naštastie sa v takej spoločnosti nepohybujem.
Deckám som síce nekupovala všetko na čo si prstom ukázali, ale darčeky na narodeniny som nikdy nepodmieňovala nejakymi zásluhami. Ja ako rodič viem, aký mám príjem a či ma nejakých $1000 finančne položí. Keď nebudem mať na to príjem, tak tomu prisposobim aj míňanie peňazí.
@vanilkovazmrzka ale ja tu nie som prvá, ktorá sa obhajuje tým, že len Iphone, lebo je vymakaný, má super foťák a kopu funkcií, ktoré využije 13 ročná žaba😉
Velmi tomu nerozumiem, ty mas najnovsi iphone, tak naco tato diskusia, ked zjavne na to financne mate. Podla mna dolezitejsie ako znacka je, ze dieta si bude telefon vazit a neznici ho pri prvej prilezitosti.
Tak my sme tiež na iPhony. Nie preto že je to iphone ale zistili sme že mužovi v práci vydrží najdlhšie zo všetkých a to mal take telefóny ktoré sa hrdili tým aké sú odolné a pod. Potom mal 7 rokov 5s a odvtedy mame už len daný typ telefónu.
A teraz k dcére, ja osobne by som synovi buď posunula svoj alebo kúpila taký typ ktorý je pre mna cenovo dostupný a áno musel by taktiež prispieť svojimi nasetrenymi peniazkami.
Hlavný dôvod aby mal ponaučenie že nebude mat vždy všetko zadarmo, že aj on musí prispieť. Poznal hodnotu veci, peňazí.
uplne v pohode, ona prispeje zo svojich..
ja velmi nerozuiem takym argumentom, ze nekupim dietatu, z principu nie, aj ked na to mam. jasne, ze nie kraviny a vsetko, co si zmysli, ale bez mobilu dnes si neviem predstavit fungovanie. a mobil za 500 nie je drahy.
a veta, ze sama nepride a nepsyta sa, co treba doma spravit, no prepac, ale 😀😀
kúpila by som, nech plní veci ktoré od nej požadujete v domácnosti, inak je šikovná tak netreba rozmýšľať
My sme sa s mužom o Tom rozprávali a obaja sme sa zhodli,že ak bude naše dieťa chcete telefón za skoro 2000€ tak nech si naň buď našetriť alebo zarobí. Nám tiež nikto nič zadarmo nedal tak nech si to váži. Ale určite nebudem súhlasiť kupovať tak drahý mobil. Je síce pravda,že ja mám iphone ale 3roky starý a môj muž ma Android ale na začiatku tomu dieťaťu stačí aj obyčajný tlacitkovy
Ja mám 33 a tiež chcem iphone a nemám ho 😏
@kofa77 tak neviem, ja ako decko ked boli oslavy, navstevy, vianoce, sviatky som pratala jak drak, mne nikto nic hovorit nemusel. Navyse ked su napr jej oslavy narodenin, proste nic. Je mi jasne, ze sa nebude kazdym dnom ponukat, ale teda za fie roky som cakala, ze aspon obcas sama vylozi ten riad ked vidi ze sa umylo ez toho ze by sme museli uppzornovat, alebo sama sprace, aspon obcas, ked vidi nieco rozhadzane, vyliate, spadnute. Ale asi chcem vela 🤷♀️
500e mobily nemame ani my s manzelom, takze dietatu by sme urcite taky nekupili. Nasi 2 starsi si kupili z penazi z prijimania taky 100e. 13r vreckove ani nedostava, ma co dostane na narodky, meniny, zarobi si predajom akva rybiciek a rastlin.
Urcite by sme vo vasom pripade robili podobne, ze napr. polovicku sumy musi zaplatit ona. Nic nie je zadarmo, my musime tie peniaze zarobit a moj manzel je na toto prisny a dba na to, aby nasi pochopili hodnotu penazi.
No a upratuju 9,11,13r len ked im poviem...samych ich to nenapadne...to nenapadne ani manzela, takze od chlapcov by som chcela asi vela 😁 Som rada, ked to urobia. Maly niektore veci robi automaticky co starsi nie. Takze len dookola upozornujem, aby sa to naucili.
Ked maju dobru motivaciu, tak vedia rychlo veci urobit.
Realita - k tomu, že ju to samu napadne, čo má urobiť, príde vo veku 17-18 rokov. Vážne.
U nás - poviem čo na urobiť a napíšem jej to na whats up ( nesmej sa, fakt) mám dôkaz, že o tom vedela.
Veta - vylož umývačku. Tu vyloží, vedľa pár tanierov dalších umytych neutrie. Naucila som sa presne formulovať požiadavku 🙂
Telefón má iPhone, lebo je lacnejší ako ostatne. Každý sme doteraz mali 7 rokov. Plus párovanie s pc a iPadom má výhody.
Kúpim novy sebe a cca po 3 rokoch ho dostane ona.
Na nový by dostala 400 eur, zvyšok by si musela doložiť. Taka bola druha možnosť.
Neblázni prosím ťa za 13 také peniaze??16 som kúpila za 650 eur novú ...ak dcéra chce telefón taký dráhy,nech si ešte počká ,keď bude môcť ísť na brigádu a nech si zarobí .na tvojom mieste jej kúpim nejaký xiaomi 13,14 rada. A bude úplne spokojná...chápem,ale že ona sa chce rovnať spolužiakom,keď majú ony,musí mať aj ona ..ale určite 500 eur za iphone 13 preboha nedávaj
Za 13tku je to veľa peňazí už keď sa mame baviť o cene.. To je jedna ved a druhá, že je zbytočné aj pre dospelého človeka kupovať najnovší iphone keďže už niekoľko rokov sú tie telefóny rovnaké stále a okrem foťáku a videa neponúkajú nič zásadné nové.
A hlavne keď je to pre dieťa, iphone je väčšinou len kvôli flexu, za 500€ zoženies výkonnejší telefón.
Ale ak si ten telefón vieš dovoliť, tak jej ho kúp, ak ho stratí alebo jej ho niekto ukradne, tak jej už nekupuj žiadny alebo nejaký lacný android. Aby si pamatala do budúcna.
500 eur za telefon pre pubertiaka mne osobne pride uplne prestrelene.. aj ked nato financne mate.. preco zrovna iphone? len aby sa mohla pochvalit rovesnikom? existuju ovela lacnejsie a rovnako dobre telefony..
isla by som do toho stylom, ako pises - ak ho chce, nech si dolozi z nasporenych penazi..
Podľa toho či ju chceš učiť skromnosti. .ma 14 rokov , opýtaj sa prečo ho chce ? Lebo ho majú spolužiaci a je to frajerina? Službu jej urobi aj lacnejší. A hlavne - všetka ta digitalizácia myslím ľuďom, a hlavne mladým už dosť sada na mozog. Skôr už by som jej dala peniaze, za ktoré by si jej kúpila darček - povedzme 50E a nech si doloži a kúpi. Potom si skutočne premysli , či je ochotná toľko peňazí dat za znacku
Jl
My sme Apple positive family, máme všetci iPhony, niektorí z deti si nešetrili na nové, niekto ma používaný. Je to v v podstate blbost, viem, ale ja tie iPhony mám proste rada. Takže ju viem pochopiť.
V jej veku by som však určite chcela, aby si časť doplatila. Vie si už zarobiť/našetriť.
Poznám ľudí a je ich viac, ktorí iPhony vyslovene neznášajú, ti sa ich radu zbavia (napríklad firemné), skus sa popýtať.
@cecilia29 napisala som to v prispevku. Niektore veci uz nefunguju, pretoze je to osmicka
My sme synovi kúpili Apple 11 za 560e nový k 15rokom a dcéra nedala pokoj zw chce tiež tak dostala k 12 ale kúpili sme od ruky taky istý Apple 11 a za 160e a fungujú doteraz aj ten od ruky takže teraz keď nato tak pozerám asi by som už nový nekupila ale bez bazar
@sissy27 to seriózne porovnávaš romanticky vzťah manželov s (nielen) vychovnym vzťahom dieta - rodič? Naozaj? Odhliadnuc od toho ze v jednom prípade sa bavíme o darčeku a v druhom o niečom co bolo vyslovene vypýtane štýlom “ja chcem tak ty mi daj”
@bonboniera ano, naozaj. V oboch pripadoch sa bavime o darceku k sviatku (co su narodeniny a vianoce) a pre mna su dcerine ci muzove narodeniny rovnocenne. Keby som chcela byt hnusna, tak dieta je moja krv a vzdy bude, kdezto muz 🤷♀️😃 tych moze byt este 10 🤣 (samozrejme s nadsazkou).
Pre mna moje dieta nie je menejcenny clen rodiny len preto, ze mi nenosi domov peniaze a spi v inej posteli.
A mozno som len nieco nepochopila, ale aj v tomto prispevku ide o darcek k narodeninam, nie “len tak”.
Ja som napisala svoj nazor a ako to funguje u nas a je mi strasne jedno, ci to zrovna tebe vyhovuje alebo nie 🙂 kazdy nech sa zariadi ako uzna za vhodne.
@sissy27 ale nadsázka ma pobavila lebo je to pravda 😂
S menejcennostou to nič nemá, mne len dôjde bizarne ze si decko vypýta 500€ mobil a dostane ho. A lebo sa dobre učí (neviem co iné ma na starosti väčšina deti v tom veku ale dobre). Ale ako vravíš nech si to každý zariadi podľa seba a znáša aj pripadne následky do budúcna 🙂
Moja dcera v tom veku chcela tiez iphone 13. Kupila si ho min. rok, ale setrila nan 2 roky, z penazi co dostala na sviatky a vreckoveho.
Jedno dieta dostalo prvy telefon za 600e pred 6 rokmi, teraz ide menit za mozno nejaky za 1000e+ - bude uz ho mat na projekty, na vysku, do prace, ib-banking, vodicak atd. Dava si pozor, takze nemam problem. Naopak druhe dieta zosrotuje co sa da, tak ma k tomu ekvivalentne telefon- uz treti za 4 rok 150e🤷♀️🤷♀️🤷♀️to bude mat "poriadny telefon" az ked si kompletne samo nan zarobi alebo ma konecne presvedci, ze si da na telefon pozor a nerozbije ho pri kazdeh druhej cinnosti...

@gemerka17 len ona ked sa dohodneme, aj tak neurobi. Mala jeden rok, ze ak si splni domace povinnosti, tak dostane vreckove. Zo 4 tyzdnov tri nesplnila ani stvrtinu z toho.