14-ročná dcéra nechce chodiť k starým rodičom
Akurát som tu videla diskusii o výchove starých rodičov k malemu dieťaťu. My máme trošku iný problém, naša dcéra 14 ročná nechce chodiť k starým rodičom. Vždy keď tam ideme plače v aute, chytí úzkosť a začne sa triasť. Totižto keď je s nimi nerešpektujú, že je v puberte a stáva sa z nej dospelá osoba. Stále ju za všetko buzerujú, napríklad aj to aké knihy číta a vezmú jej tú knihu, lebo vraj je to hlúposť. Vezmú jej telefón, nie na chvíľu ale kľudne na celý týždeň, alebo v lete sú na dvore, zamknu dom a ona musí byť s nimi, aby bola na čerstvom vzduchu. Začalo to minulý rok po letnej dovolenke, každý rok berú vnúčatá. A nemohla ísť kvôli tomu do tábora, lebo dali práve ten termín bez opýtania. Ako im to vysvetliť ? Alebo si z nej robia srandu keď je v plavkách, že na čo jej to je tá podprsenka keď tam nič nemá a podobne. No a ona si začala myslieť, že ju nemajú radi, lebo jej sestre to nerobia, ani ostatným vnúčatám. Ako to riešiť ? Keď im ju nechcem dať som zlá ja, keď im nezdvihne telefón, volajú mne, že čo je zduta a aký má problém , a že by som to mala riešiť toto správanie. Aa potom prídu na návštevu a starký ju stíska a nechce ju pustiť a jej je to nepríjemné. A naschvál jej robia do prieku.
inak ak sa trasie a bojí, nerobí jej dedo niečo??? aj to stískanie mi príde divné
Prikláňam sa k názoru poved pravdu. Nepríde lebo má tábor, nepríde lebo doma sa cíti lepšie ako u vás.
A ak zistíš, že jej volali a vydierali ju, ty osobne jej blokneš ich čísla v mobile.
Dcéru nauč, že ak ju naozaj ľúbia, nebudú sa chovať ako sa chovajú. Že pokiaľ nerobí nič zlé, plne jej nechávaš možnosť rozhodnúť sa kde a s kým bude leto tráviť.
Oni ľúbia svoju predstavu o nej a ona už nie je malé poddajné dievčatko tak im ide jej správanie a štýl trávenia času na nervy. Toto je presne prípad, keď ako ja hovorím v podstate dobrí ľudia s dobrým úmyslom robia zlé, nevhodné veci.
A dcéru nauč pár viet ako: mám ťa rada babka to jasné, ale nerada som u teba lebo tam nemám priestor robiť svoje veci, vysmievate sa mi ako vyzerám a mne to nerobí dobre...
Ak ju majú skutočne radi budú rešpektovať ju a jej potreby. Oni ani nikto nemá čo komentovať jej zadok, predok, prsia a pod.
A ty možno musíš zmeniť to ako ju brániš. Iné slová, tón, v žiadnom prípade nerusit termín jej aktivít.
A ešte inak môžeš povedať babke, že rešpektuješ, že ich dom ich pravidlá, ale keďže vám tieto pravidlá nevyhovujú, nedáte ju tam a toto rozhodnutie zas musia rešpektovať oni.
Pane bože 🤦♀️ to sa až zle číta. Ja sa jej ale necudujem,ze tam nechce chodit a cudujem sa,ze ty ako matka tam chodis k nim. Stala by som za svojim dietatom a dieta podporila. Naše tiež nechcú chodiť na prazdniny a žijú. Na návštevu s nami áno a po 15min sa pýtajú domov,tak ešte posedime a ideme.
Toto by raz spravil moj otec alebo svokor tak by už v živote nevideli vnučky.
Ale toto je presne to co hovorím, keď sa bozkáva bábätko,tak bozkávaju, nedokáže sa brániť, tu už 14r povie na stiskanie jasne ,,nie,, a je zle... ma pravo povedať nie a ty matka máš stat pri nej
Neviem, ale mne pripadá, že vysmievať sa z toho ze "nemá čo dať do podprsenky" je kvalitná šikana a zavrieť niekoho na dvore a nepustit do domu už mi hraničí trochu aj s tyranim. Čiže keď je vonku 35 stupňov, tak ona musí tam sedieť s nimi? Sú normálni? A ty ich ešte ospravedlňujes, že "nechápu túto dobu?"
Mne to ako láska k vnúčatu teda nepríde ani omylom, takže dcéra podľa mňa tuší veľmi dobre, že radi ju nemajú.
Podla mna ziadne vyhovorky nevymyslaj, povedz im narovinu. Drahi rodicia Miška neprisla lebo sa k nej spravate ako banda debilov. Kym sa nezacnete spravat normalne, tak chodit ani nebude. Je to na vas. A ked maju dojst oni, tak jej treba vymysliet alternativny program. Nemusi tolerovat ich pripecene spravanie len preto, ze su to tvoji rodicia. Ucta ma ist oboma smermi.
Mám taký pocit, že sa ich sama bojíš, preto nevieš toto stopnúť.
Narovinu imnpoviem,ze dcera nepride kym nezmenia k nej pristup
tak prečo jej ich nezablokuješ v telefone? Jednoduché riešenie. Nechápem, ako môžeš toto dopustiť.
Och panečku, no dieťa, ktoré až tak nechce niekam ísť, že sa trasie, by som určite nenútila. A ak sa dá, tak sa s rodičmi porozprávala. Ak sa nedá (chápem, máme v rodine niečo podobné ale v bledomodrom), tak jednoducho tam nebude chodiť. Moja 12-ročná ostáva časť prázdnin už sama doma, nech si užije "dospelosti". A pritom babkovcov má na jedničku, ale švargriná je sketa najmúdrejšia na svete a dosť tam diriguje všetkých aj starých rodičov. Takže chodí len na pár dní, kým jej to nezačne liezť na nervy.
Precitala som si este raz tvoj prispevok a tvoje otazky. Napisala si, ze ked im ju nechces dat, tak si zla ty. Tiez si sa spytala, ako im to vysvetlit a ako to riesit. Da sa to. Po prvy raz v zivote musis byt naozaj ta zla. Aj za cenu, ze by si mala kricat a tresnut pastou do stola. Jednoducho sa TY musis postavit svojim rodicom. Ziadne zaobalovanie a ziadne skryvanie sa za nejaky papier od psychologa, nic take. Ty sa im postav, pretoze ty uz nie si iba vecne poslusna dcera, ale ty si matka a mas chranit svoje dieta a tak ich musis donutit pocuvat ta a respektovat ta. Mozno to po prvy raz bude pre teba tazke a pre nich to bude sok a budu to tazko spracuvat, ale nevahaj a sprav si konecne poriadok. Aj dcera sa ti raz podakuje, ked uvidi, ze si ju aktivne branila a vyboxovala si pre nu podstatne lepsi pristup, ako ked ju naucis, ze sa treba za nieco schovavat. Bud razna! Zabudni na to, aka si dobra a poslusna dcera, bud chvilu len a lenmatka vhraniaca svoje dieta. Nakresli jasne cervene ciary a za ne ani krok!
Ahoj, kedze som sa v mojej diskusii - o synovi a starych rodicoch- dozvedela, ze si to nemam vsimat,, a ze ich uz nezmenim, poradim ti len tolko, nechaj dceru samu rozhodnut, ci tam chce ist alebo nie. Uz je dost velka aby ostala aj sama doma( ak tam nechodite na cely tyzden, iba navsteva). Tiez by som rodicov upozornila nech do nej nerypu- aj ked verim ze si to uz niekolko krat urobila a nechapu- ved jej len dobre chcu, ved len sranda, a co je taka citlivka.... Viem ako ta to trapi( aj mna), lebo chceme aby deti mali dobry vztah s babkou. Alebo by som jej "dovolila" drzu odpoved, (no aby som ich nemala v 60 take ako vy, no aby boli predsa vacsie, no aby ste si zvykli, ked si dam silikony.)..bez toho aby som jej povedala, ze voci starkej prestrelila . Mas vyhodu s dcerou lebo vie rozpravat a moze sa ohradit- nauc ju to, ze nemusi byt vzdy mila a moze sa razne ihradit voci spravaniu kt.sa juj nepaci. Moj drobec vie uba plakat zatial tak musim sa stale ohradzovat ja.
A ty neviem vlastnym rodicom povedat, ze sa spravaju zle k tvojmu dietatu? Skutocne si musis vymyslat vyhovorky?
A dcera ma plne pravo si mysliet, ze ju nelubia. Ano, je to blbe, ale je to zrejme tak..
Tak sa prestan sustredit na to, co nie je v tvojich silach zmenit a zacni na to, co ovplyvnit vies. Cize to, ako to dcera berie a co si k nej, prepac, ale zrejme tak trochu vysinuti, stary rodicia dovolia.
Čítam len úvod ale normálne sa mi dvihol tlak.. načo im vlastne vravíš že je chorá a vyhováras sa a nepovieš im pravdu? Akoze iba raz by sa k mojej dcére niekto tak správal.. naozaj neznášam tento typ ponižovania a bolo by mi úplne jedno či by sa rozhadala celá rodina.. takéto ponižovanie je totálne dno..
Moje dcéry sú - jedna je najstaršie vnúča , jedno najmladšie v núčťa mojich rodičov . Každý normálny človek snáď vie, že sa treba správať a komunikovať inak s 8 ročným a inak so 17 ročným dieťaťom. Rodičom by som vypucovala žalúdok, dcére vysvetlila, že ju síce starí rodičia radi majú , ale absolútne sa nevedie správať a nech im nezdvíha , alebo rovno položí telefón ked budú mať blbé poznámky. Nehnevaj sa na mňa, ale takto by som nedovolila rodičom , aby sa správali ku môjmu dieťaťu
Kolko maju rokov stari rodicia? Ja to vidim tak, za su zaseknuti vo svojej dobe a zakrada sa starecka demencia…toto moja babka vystrajat pomaly zacala rokmi..o kazdom si mysli, ze je este male decko…vnucata uz v puberte…podobne vystrajala…
Fuha keby sa mi dieťa v aute trasie a plače, viac by mi nebolo treba.. toto nesmieš dovoliť, veď to na ňu môže mať celoživotný dopad. Starkovci jej šetria na terapie v dospelosti?
Prosim ta ochran svoje dieta, toto mi pride ako zneuzivanie, viem o com hovorim, zazila som.
Tuto by som dala tvrdú reč s dedom a dohliadla by som na to aby nebol s vnučkou sám.
Takéto sexisticke komentáre a nasilu fyzicky kontakt akože objímanie to môže narobiť ešte sarapatu na psychike mladej slečny
To hranici so všeličím
Jednoducho im povedz pokiaľ sa nezmenia tak tam chodiť nebude a ak nemienia sa zmeniť tak ani druhá dcéra tam chodiť nebude buď budú akceptovať obe alebo tam nepôjde ani jedna treba byť razny mala som takých svokrovcov a jednoducho tam deti nechodili
Na drzovku by som zakazala styk a zablokovala ich v jej telefone a aj navstevy by som zrusila u mna doma, ked su nechapavi....na hrube vrece hruba zaplata...ked nestaci vysvetlovat po dobrom, dokola, tak sa treba na nejaky cas odstrihnut a verit,ze sa cim skor spamataju
Ja byt dcerou v puberte uz davno by som TEBA a starych rodicov do p*** poslala. Pretoze ked vy nerespektujete mna nebudem ani ja vas.
To co si za matku, ze decko (aj ked pubertak ale pre mna navzdy dieta) ma mindraky niekam ist a ty ho tam nasilu vlecies (ze sa trasie a pod). Este k tomu dievca, srandu si robia z nej v plavkach…ja som si tym tiez presla, v skole sa mi posmievali, ze som pristavacia draha a pod. V skole! Rovesnici, nie starkovci. VADNA SI TY. Zastav to.
Neda sa s nimi po dobrom? Neda! Tak nech idu do prdele. Vzchop sa clovece a nechci nasilu urovnat je****y charakter niekoho druheho.
Proste jej povedz, že to je generačný problém. Lubia ju, no nevedia to teraz inak. nenút ju tam chodiť! Nebude chcieť už vôbec tam ísť, ani v dospelosti.
Im jednoducho vysvetli, že toto leto nepríde. Chce byť doma. Dôvod byť nemusí. Ona nech im ten telefon nedvíha. Komunikuj Ty.
Nehnevaj sa, no keby moje dieťa malo z niekoho triašku, niekto by ju vymkol naschvál z domu atď....no neviem. Koľko majú starki rokov? Možno aj oni už majú nejaký problém, hm?
Toto dovolis aby robili tvojej dcere? Ved ti ju zdeptaju uplne. Aby sa v dospelosti nehanbila sa svoju postavu, ked si z nej robia srandu. Ty by si sa jej mala zastat, ale tak aby v tebe ako matke citila oporu.
Cakala som, ze je to len nejaka zduta pubertiacka, ale to co robia jej takzvani stari rodicia je regulerna sikana a sexualne obtazovanie (narazky na velkost prs v plavkach, stiskanie proti jej voli). Na tvojom mieste by som ju tam nie ze netahala, ale tym dvom by som velmi razne zamedzila kontakt s uprimnym vysvetlenim, ze ich spravanie k tvojej dcere je velky problem. Co ty vlastne chces? Sposoby, ako donutit dceru chodit k ludom, ktori jej zamerne ublizuju a aby len drzala hubu pre pokoj v rodine, alebo chces situaciu vyriesit pre svoje dieta? Uvedom sa.
nielenže ju nerešpektujú starí rodičia ale ani rodičia🙈 Ty jej máš byť oporou a nie nechať ju ponižovať. Pokým si to s nimi ty nevydiskutuješ, stále sa budú správať takto desne, a ak ani to nepomôže, jednoducho tam chodiť nebude. Ja mám tri dcéry , ale toto im urobiť😒až sa to zle číta, kto je pre teba dôležitejší ako deti??
fuuu nechapem co si ty za matku ?

Ľúbiť a rešpektovať by malo ísť ruka v ruke.
Ale ved v 14 ma dievča iné záujmi ako sedieť vedľa dedkovcov a luskat hrášok a smykat sa..
Dospieva a oni to nechcú vidieť a nerešpektujú tom
Smutne.
Viac starých rodičov ma problém s mobilmi vncatiek, ale tak nemala by to zachádzať až do dákeho zosmiesnovania..
Dcéru by som nejaký čas nenútila a s rodičmi sa porozprávala, nech otvoria oci.
Kua najcitlivejšie vek.
Zbytocne ju tomu vystavovať.