18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa
Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.
Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.
Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.
Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)
A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...
Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?
Jak píšou holky, taky bych asi udělala kompromis, dovolit jim být spolu o víkendu, pokud budou souhlasit i jeho rodiče 🙂 teď je jiná doba, já mohla k příteli na noc poprvé asi v 19 a to už jsem chodila do práce 🙂 dokud jsem byla na škole mě rodiče drželi zkrátka 😉
Mne dovolili od 18 cez víkendy a prázdniny. Po maturite sme spolu začali bývať.Chodili sme spolu od 14,teraz sme spolu 8 rokov a budeme sa brať. Ja by som jej to dovolila cez víkendy a prázdniny, aj keď 4mesačný vzťah je podľa mňa dosŤ krátky na spávanie...Ja osobne by som s chalanom nespávala po tak krátkej dobe.Ale zakazovať to už dospelej mi príde dosť odveci
@sirinka ale neee, nedramatizujem. Vsak hned babky nemusime vytahovat a ani rozbite vztahy no... Je fajn, ze ma chlapec svoje byvanie, sice v 18 tke dost skoro, ale budis. Zodpovednost je to co potrebuju "deticky" a obe a vsetko bude fajn. Uz len doladit podmienky a navrhy co a ako. Z nikoho isto neubudne ak neprespi hned u frajera. Nic fatalne sa diat nejde.
Já bych byla pro o víkendech, za předpokladu nezhoršení prospěchu. Já jsem nesměla, ale stejně jsem to dělala, jen jsem říkala, že spím u kamarádek a tak. Zbytečné lhaní, když se spolu můžete rozumně domluvit. Spát spolu určitě budou, ale to by spali i tak a lepší v bytě než někde v autě nebo jiných místech. Dcera je dospělá, podle všeho rozumná a její přítel asi taky očividně v pohodě, tak jim nebraň, stejně si cestičku najdou a může to přinést zbytečné problémy.
Ja jsem u přítele mohla spát cca od 16-17 o víkendech pokud byla škola... O prázdninách kdykoliv. Jsem zodpovedna a nijak to nemelo vliv ... A podotýkám že spřítelem s kterým jsem dlouhodobě chodila, ne pokaždé u nekoho jiného :D Lepší než lhaní rodičům že spi u kamaradek atd.... Lepší vědět kde je 🙂 o víkendu bych v tom drama nevidela... No a pokud to nema vliv na školu, v čem by byl problém?? Vždyt už je dospělá 🙂
Nechci nikoho soudit, ale jsem poměrně mlada a me by bylo dost nepříjemné kdyby mi mamka zakazovala pobývat u mého přítele... My jsme si proste sedly a dohodli se že v týdnu u nej nebudu přespavat kuli škole (někdy i v týdnu po domluve 🙂 a stejne jsem u nej byla od odpoledne do večera tak jsem se stejne učila na večer) a o víkendu že pokud chci můžu být u nej 🙂 Dnes jsme dospělý dřív, nema cenu to zakazovat ( i když vím že je to pro rodiče nepříjemné) ...
a jeste s tim spanim.... Spát spolu budou at u nej může pobývat přes noc nebo ne... to není zadna prekazka i kdyby nemel svůj byt... a mylsim že na to ma už par let vek 🙂) ja vím že pro ty rodiče to je těžké období toho dospivani a oddelovani od tech deti , ale pokud ji budete mermomocí budete zakazovat nebo tak , akorát se pohádate :(
je tu veľa príkladov, osobných skúseností... nečítala som úplne všetky, priznávam.
ku konkrétnemu prípadu zakladateľky témy ale ešte jedna vec: v prospech dcéry hrá podľa mňa už len fakt, že narovinu povedala rodičom, kam chce ísť. Kľudne mohla povedať, že bude spať u kamošky a budú sa spolu učiť na maturity.
Z jej strany dôvera k rodičom je podľa mňa jasná, je na rodičoch, ukázať jej, ako jej veria.
Celé je to len a len o dôvere. K deťom a aj k samým k sebe ako k rodičom, lebo práve v takýchto situáciách sa ukáže, aký základ sme našim deťom do života dali.
Často sa bojíme viac seba, svojich pocitov, vlastného zlyhania...
@hestiakrona držím palce, aby ste to celé zvládli čo najlepšie a daj po čase vedieť, ako to pokračuje, príp. ako to skončilo. Veľa šťastia 🙂
já u ¨přítele mohla spát kdykoli, mamka byla ráda že věděla kde jsem, s kým jsem a že jsem v pořádku.. podle mě to zakladatelka diskuze celkem dramatizuje, dcera je dospělá, nemyslím si že by to mělo vliv na její prospěch (u nás to taky vliv nemělo) a jediného čeho docílí když to bude dceři zakazovat je to že se dcera sebere a nebo bude matce jen lhát.. už to není malé dítě..
Taky mohla tvrdit že spí u kamarádky a chodit za přítelem.. A mimochodem, já sama jsem si šla v 15ti pro antikoncepci, né že bych s někým spala, ale prostě chtěla jsem a pokud je dcera zodpovědná, tak je to super a nahrává jí už jen ten fakt že řekla pravdu.. No a spát spolu stejně budou, takže není to jedno? 😀 pokud teda zakladatelka nechce kontrolovat i tohle
jo a jen tak mimochodem, zachvíli jsme spolu 5 let a budeme se brát 🙂
@misulka22 ty by si s chalanom nespala po 4 mesiacoch? 😀 a po kolkych? 😀 myslim,ze v dnesnej dobe tak dlho necakaju ani 15stky.. 😕
skor by som sa s dcerou porozpravala o sposoboch ochrany.ono, rodicia jej to zakazat nemozu, ma 18 a vobec sa divim, ze ste prekvapene niektore, ved dnes sexuju aj 13rocne deti 😒
niektore odpovede ma dobre pobavili,zbytocne to dramatizujete..
@anjelicek26 já myslím nejen v jejím věku jsou 4 měsíce moc, tady už si někteří v 26 i po takové době třeba pořizují dítě 🙂
Nehnevajte sa, neda mi....
http://diva.aktuality.sk/clanok/31155/antikonce...
@alka221 4 mesiace je dlha doba na to chodit s niekym a nespat spolu?? Asi nechapem... Po 4 mesiacoch chodenia v 18 rokoch mas istotu, ze chlapec je ten pravy s ktorym si chces zalozit rodinu a ostat spolu navzdy? V tomto som staromodna, ale mnozstvo prispevkov aj tu na modrom koniku, kde mlade dievcata tehotne alebo s malym dietakom riesia to, ci zostat s chlapom, s ktorym si vlastne v nicom nerozumeju, len s nim maju dieta, mi dava za pravdu...
No nie nespala by som s ním tak skoro a ani som tak skoro nespala.neviem čo je na tom také divné.každý je iný,pre mňa osobne by to bolo skoro. Nehovorím že jej to majú zakázať,koniec koncov aj keby jej to zakážu je to jedno ona si urobí ako bude chcieť a ako sama uzná za vhodné.Najlepšie si to vie rozhodnúť ona sama a v takom veku je si predpokladám vedomá aké následky to môže mať a vie ako sa chrániť
ja napíšem trošku za seba...a možno z pohľadu SKORO rovesníčky tvojej dcéry..mám 21 rokov..a samozrejme priateľa, už dlho. U nás sa také ako prespávanie netoleruje ! MOja mama si stojí za svojím akože : po svadbe si robte čo chcete. Mne je toho ľúto, lebo cítim že mama mi neverí..Pritom som zmaturovala s vyznamenaním, končím I. stupeň VŠ, nie som žiadna hlupaňa,ktorá nevie čo je prezervatív a ako sa používa. Takže pozor na ultimáta typu : ak pôjdeš už tam rovno zostaň, lebo mne to už neraz napadlo, ísť niekam z domu a mať kľud. Pritom mamu hrozne ľúbim ,len ma bolí že si myslí že som neviem aká nemravnica, Priateľ pomaly hovorí o svadbe a som s ním od 16, a predstav si , sávame spolu od mojej 21 :D:D:D proste som sa na to necítila a on netlačil na pílu nasilu. Takže tam nemusí ísť hneď ani o sex, proste sa ľúbia a chcú čo najviac času tráviť spolu. Ak je tvoja dcéra šikovná a vieš že má niečo v hlave, neobávala by som sa toho, sama vie že bez školy to dnes ďaleko nedotiahne.. dôveruj jej mamina ;) určite ťa nesklame..🙂
@hestiakrona ahoj, keď si ju správne vychovala ako píšeš a veríš jej tak jej dovoľ kompromis - víkendy áno , týždeň nie - ale vysvetli jej to na rovinu prečo , že by si bola rada keby sa pripravovala na maturitu a že sa bojíš že ju to bude priveľmi rozptylovať ( aj keď ako si ešte pamätám z čias keď som bola zamilovaná, i tak som dušom bola inde ako nad knihami..)
pokiaľ ide o sex, keď budú chcieť byť spolu tak budú.. aj keď sa s mužom postavíte na hlavu, takže to by som nechala na nich a verila im že sú už dosť zrelí a zodpovední.. možno aj otvorený rozhovor pomôže (ak s ňou máš vytvorený takýto vzťah)..
v každom prípade žiadne ultimáta a žiaden krik a trestanie.. veď napokon nerobia nič zlé, dobre sa učia, ľúbia sa - chcú byť spolu... keď budete na ňu tlačiť, jediné čo tým docielite bude že ešte viac bude hľadať útechu u neho lebo sa bude cítiť nepochopená.. prakticky dosiahnete pravý opak..
držím palčeky
@alka221 citujem:
..."myslim,ze v dnesnej dobe tak dlho necakaju ani 15stky...."
vsak to. A potom to tak vyzera, ze si muzi zeny nevazia. Nastrkaju sa im do postele pomaly na druhy den od zoznamenia....hm, myslim si o tom svoje. V 18 tke kludne moze ten vztah byt aj pol roka cisto platonicky, zas az na doraz ist hned netreba, nie?
@alexandramaria no vida, aki zlati ste, ze ste pockali. A nic vam neuslo, pravda? 🙂 maminu neber zle, nechcela Ti isto skodit. Urcite to nebola nedovera, len to mozno nepodala tak, aby si to prijala z tej pozitivnej stranky.
@jabadaba s tymi patnastkami je to bohuzial realita, a to viem aj o takych co to robia ovela skor..doba sa zmenila.. 😉
ja myslim,ze je jedno, ci si s niekym pol roka alebo rok, ak to citis,ze je to spravne, a nastalo.. niekedy vztahy koncia, ci su spolu 10 rokov alebo dva.. je ine, ak je to hlupa patnastka, poznam aj take,co spia s niekym bez ochrany naostro..ale su zeny, co maju v 18 viac rozumu ako v 30..
já nespávala vždy doma ještě dávno před prvním vztahem, antikoncepcí, sexem...ono je to i o výchově a důvěře...zakladatelka si asi svojí výchovou dcery není úplně jistá. důležitá je komunikace. pokud je dcera zodpovědná, tak se jí ani důležitost maturity a určitého chování před ní, dostatku spánku atd. nemusí připomínat.

@sirinka ale zas by som nedramatizovala. 😀