icon

Aké je vhodné vreckové pre 18-ročnú?

10. dec 2024

Ahojte aké je v dnešnej dobe adekvátne vreckové pre 18 ročnú slečnu? Koľko vy dávate svojim? Viem záleží to i od platu ale tak približne sumu by som potrebovala vedieť

bublinka1426
10. dec 2024

pre 18 rocnu? brigada 🙂

luccija
10. dec 2024

Ja platím mobil, cestovné, stravuje sa doma úplne pravidelne vreckové nemá.Ma peniaze na účte zo sviatkov tými platí, keď si chce kúpiť niečo po skole, ak ide do kina dám jej 20-30 eur, ale zo svojich nerada míňa🙂Nebrigaduje, ale zase ja kupujem všetko tričko, knihu...aj x ty nezmysel
Ak to je na pizzu, kino neviem ako často chodí s kamarátkami tak 50-80 eur sa mi zdá akurát.
Ja som práve včera zratala väčšie výdavky na dceru od septembra a bola prekvapená dcéra aj muz

autor
10. dec 2024

@bublinka1426 neskor som v komentoch dopisala ze nemoze brigadovat

nynia
10. dec 2024

Podľa mňa vôbec nejde len o plat ale či býva doma alebo na internáte, či má obedy v škole alebo sama si platí, či chodí autom alebo autobusom alebo vlakom a kto cestu platí, aké má výdavky kozmetička, nechty, či má aj brigádu, akú náračnú školu má a iné aktivity a či je reálne aby stíhala aj brigádu... Vreckové môže byť od takých 20€ (na prilepšenie k brigáde) po 200€ (keď je bez brigády a s autom).

bublinka1426
10. dec 2024

preco? je chora?
no tazko povedat potom ze kolko, my nepozname jej zaluby, atd atd.
byva na intraku ci doma? chodi casto von? ma konicky, chodi na kavy?

ja som minala dost, ale mala som 3-4 brigady popri skole. ked som rovnoz labaku utekala makat do vecera.

sissy27
10. dec 2024

@koniarova ved nemusia brigadovat kazdy den, mozu cez vikendy, cez prazdniny, prilezitostne. Ja som brigadovala od 15, zvladla som studovat, zarabat aj bavit sa. A vedela som si za tych par vikendov zarobit viac ako slusne. Dcera tiez ma rozne brigady od cca 14 (doucovala susedinu dceru anglictinu, neskor v sklade skladala nejake krabice, rozne akcie ako hosteska, komparz, nejake reklamne fotky - takze nemusi student tahat druhu sichtu, vzdy sa najde nieco casovo nenarocne). Teraz ma stalu brigadu popri VS, stale doucuje 2hod v tyzdni, prilezitostne hostesing. A tiez nemaju decka skolu kazdy den od 7 do 15:30. Ved nikto po tych deckach nechce aby zarobili 1000€ mesacne, staci im 100-200€ na svoje roztopase, takze nemalo by sa im hnusit na dve hodinky brigadovat za 15€.

Aurtorka : adekvatne je tolko, kolko uznas za vhodne. U nas tiez nebolo fixne vreckove (iba chvilu), nastastie je rozumna a nikdy sa nechovala ako keby som bola “somarik otras sa”.

malaopicka
10. dec 2024

Necitala som komentáre, poviem za seba. Ja som v 18 študovala, na brigádu som chodila len cez leto kvôli veľmi náročnému štúdiu a rodičia ani nechceli/nemuseli sme. Dostávala som 400€, z čoho som pokrývala všetky svoje mesačne výdaje. Teda ubytovanie, cestovanie (mala som auto, takze tankovanie atď), strava a ostatné veci ako zábava a pod. To bolo pred vyše 10 rokmi. V dnešnej dobe by to bolo asi o polovicu viac tipujem. Ak má všetko nutné zaplatené od vás ako rodičov, dala by som 150€.

patka06
10. dec 2024

Prečo nemôže na brigádu?
Záleží na tom, čo si predstavuješ, aby si z vreckového financovala, ale ak si nezarobí sama tam tých 100 - 150 by bolo adekvátne.

koniarova
10. dec 2024

@sissy27 máš šikovnú dcérku. Vyrastá z nej schopná mladá dáma.

oceanahory
10. dec 2024

@sissy27 Tiez som prekvapena, ako tu niektore doslova povazuju za nevhodne posielat 18 rocne dievca na brigady 🤷. Ja aj manzel sme obaja chodili...pocas strednej ja iba obcas po vikendoch, ale manzel ten chodil aj po veceroch cez tyzden upratovat kancelarie a pod., kedze rodicia mu nevedeli vobec nic davat.
Od 18-tich po maturite sme obaja pracovali, ja som zacala normalne na full time a manzel popri vyske, ako sa mu dalo. 🤷

anonym0001
10. dec 2024

Podla toho kde. V BA by som jej dala 100€ na mesiac. Ak jej zostane, nech si odlozi a ak jej nevyjde, nech si vypyta dalsie a zdovodni, na co minala.

deti95060810
10. dec 2024

moja dcéra sa len učí -sedí na zadku a učí sa - stále... aj známky má pekné...
neotravujem ju s brigádami, zato je moja pravá ruka v domácnosti...
dostáva 10 e/týždeň, všetko má zaplatené popr. na všetko dostane e.

procrastique
10. dec 2024

Ja žasnem ako posielate deti na brigádky :D dúfam, že ste brigádkovali aj vy počas materskej :D

matkahelka
10. dec 2024

Samozrejme, vsetky studenti hufne brigadovat. ak chodia na gymnazia, popri tom robia nejaky sport, tak na tie brigady by mali cas akurat tak v noci. Zeny tu o preteky vypisuju ako su o 16.00 z prace unavene a su radi, ze su doma, ale decko nech o 16.00 este ide aspon do 22.00 na brigadu, vsak.ach jaaj zeny.
Mam mladsiu ako 18, ale to asi nie je podstatne. MHD, mobil, jedlo, oblecenie, to ma samozrejme zaplatene. Dostava 20€/tyz. Niekedy idu na pizzu so spoluziackami, alebo teraz na trhy na horucu coko a gastany. dcere to staci az-az, tretinu z toho este mesacne usetri.

patka06
10. dec 2024

Mám gymnazistku, brigáduje od 17tich. Chcela sama, aj si našla kde.
Nikto ju nikam neposielal, chcela byť samostatná - financovať si svoje záujmy, prevádzku auta aj niečo našetriť,

kristinapetronela
10. dec 2024

Tak 50 a keď ešte by si pýtala jeden víkend možno 20 eur inak stačí úplne ak byva doma

oceanahory
10. dec 2024

@procrastique
@matkahelka
Bavime sa tu o prilezitosnych brigadach...Nikto neposiela teenagerov robit "dalsie sichty", je to par hodin mesacne. 🤦
Mne stacilo, ze som si ako 16-17 rocna zarobila obcas po vikendoch, ako casnicka 2-3 hod. denne. Mala som nejake financie na dalsiu vikendovu zurku a dokonca som si tu pracu aj uzivala 🤷, vobec ma to neobtazovalo.
Manzel niekedy isiel iba pomoct vylozit cez vikend kamion, bola to praca tak max. na hodinu a dostal 10€...
Mne by bolo trapne v 18-tich cakat kazdy mesiac od rodicov vreckove v nejakej vyske, nech si ich utartim na drinky s kamoskami po baroch 🤦.
Jedna vec je, ze rodic rad prispeje, je to v poriadku, na druhej strane si schopny teenager vie velmi jednoducho prilepsit sam aj pri studiu a konickoch, ako pisala aj @sissy27 ....len treba chciet 🥴.

matkahelka
10. dec 2024

@oceanahory verim, ze decko studujuce pedagogiku, socialnu pracu a pod. tie brigady zvlada. moje decko chodi na najnarocnejsi bilingval v meste, ucenia ma po prdel, do toho robi kraso a stoji 4x tyz. po 1.5hod. na lade, ak stiha, chodieva raz tyz.aj na suchy trening. soboty sme zvacsa na pretekoch. som rada, ak doma nieco urobi a nastastie nie sme odkazani na to, aby niekde dokladala tovar, obskakovala ozranov, roznasala letaky, stala za kopirkou, ci sa nervacila s niekym pri doucovani anglictiny. nech sedi na riti a uci sa, aby sa mala v zivote dobre, este sa v zivote narobi dost. ani ja, ani moj muz sme pocas SS nikdy nebrigadovali, ja som brigadovala od 2roc. VS, moj muz nebrigadoval myslim vobec ani pocas VS a cuduj sa svete, aj bez brigad sme si pracovne navyky dokazali osvojit.

marion09
10. dec 2024

@zzzzza 50 na mesiac,nie tyzden

gab1sol
10. dec 2024

V tom veku som vreckové nedostavala. Vďakabohu, rodičia mi hradili školu, cestovné, stravu, bývanie. Ak som chcela financie na diskotéky, chaty, zábavu, to som si cez leto zarobila a obvykle mi to vydržalo na celý rok (do ďalšieho leta).

sissy27
10. dec 2024

@koniarova dakujem ♥️
Ono naozaj brigadovat sa popri strednej skole v pohode da, aj popri vsetkych ostatnych aktivitach (do 16 dcera sutazne tancovala, potom uz len ako hobby). Bavime sa fakt o par hodinach mesacne, len decka nesmu byt fajnove, ze maju robit nieco za 10-20€. Ked sa to nazbiera, tak je to naozaj pekne vreckove. A viac si potom vazia aj tie rodicovske peniaze. Ale chapem aj to, ze v meste je viac prilezitosti ako niekde v malej dedinke, kde je akurat jeden obchod s potravinami.

@procrastique popri materskej nie, toho pol roka som fakt sedela doma na riti a uzivala si babatko, ale miesto rodicaku (nie popri, kedze vtedy sa to nedalo) som pracovala na full time. Uz je lepsie?? Ono vies, casto tych pubertakov netreba na tie brigady posielat, niektori su natolko uvedomeli, ze sami chcu a aj si tie brigady najdu. Rozhodne im to neuskodi…

jaaty
10. dec 2024

Moja dcéra ma 17 rokov a dostáva vreckové 100 eur, ďalších 80-120 si mesačne zarobí na brigáde (v piatok po škole alebo cez víkend). Neminie všetko, odkladá si ( ma odložených asi 700 eur), oblečenie (trička či značkové tenisky) si kupuje z našetreného

oceanahory
10. dec 2024

@matkahelka Wow, ale pokoru vas to teda tiez neprinaucilo. ☹️ Som rada, ze ste na to neboli odkazani a nie je na to odkazana ani dcera, ved take jedinecne dieta by bolo skoda na nejakych spinavych brigadach, este by si zaspinilo rucicky...

romanovic
10. dec 2024

Moja 19-rocna studentka, byvajuca doma, dostava od 18-stky 50€ mesacne. Do 18-stky dostavala 30. V lete brigaduje a co si zarobi, to si pomina, ak jej vreckove nestaci.

matkahelka
10. dec 2024

@oceanahory tu ironiu si si pokojne mohla odpustit. nie kazdemu decku o pol tretej padla a ma cas na rozdavanie. pre niekoho je dolezitych tych par zarobenych eur, pre nas je dolezitejsie a prinosnejsie, ak je dcera doma a travi cas so svojou malou sestrou, ci sa ideme spolu niekam prejst, ci ide s muzom k svokrovcom. o jej ruky vobec nemusis mat starost, fyzickej prace sa neboji. lavou zadnou zvlada bezne prace okolo domu a na zahrade. muz ma stavebnu firmu a ak maju rekonstrukcie poblizku, berie ju so sebou po rekonstrukciach upratovat.

martinka13
11. dec 2024

Dám toľko, koľko potrebuje. Keď ide von do kina, na pizzu....tak minimálne 20. Opýtam sa, či má peniaze a keď nemá tak dám. Brigádovať môže akurát cez prázdniny počas VŠ. Cez strednú by som nedovolila. Teraz sa ma hlavne učiť.

milanemila
11. dec 2024

Preco nemoze cez vikend/prazdniny brigadovat?
Tazko povedat sumu, lebo zalezi na tom co z toho vreckoveho bude kupivat. Ak je to “na kavicku”, tak 100e mi pride ok (zvlast k by si uz mohla aj ona privyrobit). Ja sa ale chystam ist pri detoch smerom, ze im kazdy mesiac poslem viac penazi a budu si z toho kupovat elektricenku, nejake oblecenie, “zaplatia si kruzok”…cisto len z dovodu naucenia nejakej financnej gramotnosti, hospodarenia s peniazmi a nech vidia co kolko stoji 🤷🏼‍♀️
Ja som od 15 brigadovala, chodila som na 8 rocny gympel a neskor aj pocas vysky. Uplne inak som tie zarobene peniaze brala a vnimala ako ked mi iba “cinkli” od maminy na ucte. Tvoja dcera je dospela zena, nema 12-14 aby si jej kazdy cent ked ide s kamoskami do kina davala ty 🙈

ninanikalova
11. dec 2024

No osobne som dostávala od našich 30€ na mesiac (študovala som v inom meste, poplatky so školou platili oni aj obed som mala zaplatený ) takže to som mala presne kávové/ keď som si zabudla svačinu. Bolo to cca pred 5 rokmi. No teraz mi je jasné že to bude drahšie avšak ak to má byť len "kávičkové" 100 mi príde veľa (samozrejme podľa toho kde dcéra študuje, inak to stojí v Trnave inak v Prahe).

A čo sa týka brigád baví ma ako tu z toho niektoré robia druhu dvanástku 😂. Ja som mala náročné štúdium teda času nebolo nejak veľa. Ale tri krát do týždňa som chodievala na 3 hodiny predávať lístky. Dostávala som 4 na hodinu a cez víkend 6 . Za mesiac som si v pohode dokázala zarobiť nejakých 120-130€. A to viem že teraz im tam už zdvíhali. A verím že to ani jedna z vás nepovie že by zo mňa ubudlo.
A samozrejme od 15 každé leto brigáda robím čašníčku a ako môžem povedať že toľko čo mi tá práca dala by som nenašla len tak , neriešim peniaze ale kontakt s ľuďmi schopnosť zvládať stresové situácie/ komunikáciu s problémovými ľuďmi. No jednoducho veci čo sa človek nenaučí keď peniaze len tak prídu, navyše si vážim každé euro a veľmi rozmýšľam kde míňam.

Takže tak letná brigáda nie je zločin má predsa 18 (ja som bola schopná si počas leta zarobíť na "kávičky" na celý rok.

A úprimne príde mi trochu za vlasy financovať 18 ročnej 100€ chodenie po kávach 😅 ale však to už podľa uváženia ♥️.

vanilkovazmrzka
11. dec 2024

Fuuu to je strasny problem ze ma stredoskolak na par hodin tyzdenne ist brigadovat 😄 co si pamatam, brigadovala som od 15tich rokov, a zijem a nemam pocit ze by som utrpela nejaku ujmu. Su aj kratkodobe brigady, jednorazovky na par hodin, v dlhodobej brigade bol bezny uvazok <20h tyzdenne co nie je ziadna morda. Neviem preco si tu niektore zeny predstavuju brigadu ako 12hodinovky za pasom

procrastique
11. dec 2024

@vanilkovazmrzka Ja skôr vidím na profesií odmenu za brigády 5€/h v našom meste (krajské mesto) a teda považujem za výsmech a nevidím v tom žiaden zmysel. Pre dieťa má väčší význam čas venovať škole a príprave sa do školy, vzdelávaniu, športu etc etc ako nejaké muklenie kdesi za 5 ečiniek.