Aké je vhodné vreckové pre 18-ročnú?
Ahojte aké je v dnešnej dobe adekvátne vreckové pre 18 ročnú slečnu? Koľko vy dávate svojim? Viem záleží to i od platu ale tak približne sumu by som potrebovala vedieť
@procrastique 5 Eur na hodinu, keď berieme, že to je v čistom, nie je až také zlé.
Aj u nás je to tak, za týždeň má 50 Eur, mesačne 200. Ako vreckové to stačí a ostane čas aj na školu, aj záľuby.
@patka06 Rozumiem že ľudia žijú rôzne, majú aj rôzne platy, nároky, očakávania, vzdelanie ale je mi jasné, že moje deti nikdy nebudú pracovať po škole za 5€ hodina, tak načo ich do toho tlačiť počas školy :D
@oceanahory tak ale toto je nefer. Sama som chodila na bilingval, o 3 chodila zo skoly, dve hdoiny pomahala.doma babke a od 5 max 6 do polnoci (!) som sa ucila. A tupa som nebola, lebo vsetci spoluziaci fungovali rovnako, tiez im tolko trvalo ucit sa. Ked sa niekto ucil menej, mal trojky, stvorky, patky. V triede boli dve vynimky, jeden sa ucil denne iba okolo 1,5h, IQ 150+, dalsia mala vybornu logiku, tiez jej tolko stacilo. Vsetci ostatni sme neskutocne vela casu este sami dohladavali materialy (nemali sme ani len ucebnice). Cely gympel som spavala 5-6h, ako dospelacke na vysle a v praci mi je hej, luxusnych 8h spanku denne. Kto nezazil, nepochopi. Brigadovat som zacala hned v tej sekunde, ako som zmaturovala
Vyska bola brnkacka oproti tomuto rezimu. By som rada videla, ako by sa tam ta brigada este dala strcit, este aj v piatky vecer sme so spoluziackami sedeli nad slovnikmi a prekladali slovicka...
@procrastique nehnevaj sa ale 5€ za hodinu je za nenarocnu brigadu uplne normalna placa. Zas trochu treba mat aj realisticke ocakavania. Aspon potom decko nebude mat ustrelenu predstavu ze ako absolvent dostane nastupny plat 3k.
@vanilkovazmrzka Vychovávaš len ďalšie kusy do spoločnosti, je to úplne ok ale nechci aby to tak robili všetci :D
Zaujmavy stret názorov sa tu vyskytol. Ono to asi nieje ani tak o finančných možnostiach, skôr o nastavení rodičov a ich pôvodných rodin kde vyrástli…
Mne to bolo doma vzdy prezentované ako super vec ze si konečne môžem privirobit pár eur, moji rodičia v tom čase peniaze aj mali, no vreckove som dostávala minimálne. Ale platili mi ine užitočnejšie veci, jazykove pobyty, vodicak, prve auto….
Celu strednú som roznasala letáky co bolo síce mizerne platené, ale bolo to hotové za 2-3 hodiny jeden deň cez víkend. A každe prázdniny som cele leto strávila ako animátorka v detských táboroch co bola pre mňa zábava, nie práca. A tým ze som v podstate nic neminula tak aj celkom pekne peniaze … Celkovo som sa vďaka brigadam mala super, mohla som si dovoliť viac než rovesníci, pripadne oplieskat peniaze na predražene oblečenie či topanky
Nejak podobne to mám nastavené aj ja pri dcére, zatiaľ ma 30 e mesačne s tým ze všetko ma zaplatené, toto je fakt len na kavicky, kino. Chystám sa jej to trochu zvysit Od nového roka bude mať brigádu víkendovú na 2 hodiny, jednoduchú administratívu
Ako zas 100 eur na kávy a reštaurácie pre študenta mi pride moc, tie peniaze na ňu miniem radšej na niečo užitočnejšie. A v lete ma predsa aj študent náročnej skoky 2 mesiace voľno, kľudne môže pár týždňov niečo robit
Autorka podľa mňa záleží aj co všetko očakávaš ze si bude z toho vreckového platiť. Ja mám ešte len 15 ročnú ktorej komplet vsetko zabezpečujeme takže vreckove ma fakt len na hlúposti …
No každý školský rok to trochu zvyšujem a rada by som jej postupne prenechala viac zodpovednosti za financie, v tých 18 tich by som už rada dosiahla stav ze vreckove bude vyššie, ale s tým ze si sama zabezpečí kredit, kozmetiku, financie na výlety, cestovné a bude sa môcť rozhodnúť kde ušetrí a kde minie …
A isto treba vziat do úvahy aj vas zivotny štýl, vo veľkom meste či dlhom dochádzani do skoly toho minie viac, všetko je drahšie, decka ziju trochu inak, ked strávis hodiny cestovaním a čakaním na autobus tak môžeš mať hlad a chceš si niečo kúpiť, to je ine než ked je doma zo skoly za 15 min a naje sa doma
@procrastique nevychovavam nic take, len vidim nerealne predstavy a /ne/schopnosti absolventov.
študuje na VŠ, pracuje na part time, býva doma, platíme jej komplet réžiu (jedlo doma, mobil, lieky, "lítačku", oblečenie atď. si z väčšej časti financuje sama, na drahšie veci jej prihodím), dostáva mesačne 80 €. Zábavu, darčeky, dovolenky s kamarátmi, výlety si financuje komplet sama + si sporí.
@koniarova brigádu je sa najmä v lete. 1 mesiac brigády a máš na každý mesiac v škole tých 50€ vreckového navyše. 🙂
A čo si má z toho vreckového hradiť? Ak to ma byť "kávičku s kamarátkami" tak 50e/mesiac.
Ono všetko záleží od vašich možností, toho čo sa od dcéry očakáva že si bude z toho platiť, plus aké máte očakávania vy ako rodičia, prípadne ako sa spolupodieľa aj doma. A napr ja by som brala aj v úvahu koľko "radosti" si doprajem ja ako rodic
A ešte by ma zaujímalo či si matka alebo ta dcéra. A prečo nie je možná brigáda napr cez víkend alebo prazdniny
Môjsyn mal terat 18 je v 3 ročníku v lete brigáduje,má prospechové štipendium a momentálne brigáduje aj po škole .
Zarobí si 200€ mesačne
Je sebestačný finančne
Dostáva aj od nás .
Veci vždy platíme na polku ako aj vodičak .
Môžeme si dovoliť mukupit čokoľvek,ale vedieme ho k hodnotám ..
Naša má 18, býva s nami v meste, je v maturitnom ročníku, posielame 115€ mesačne, z toho 15€ ide na mobil, zostane jej 5€ na deň, obedy nemá, ale dostane bohatšiu desiatu, alebo si niečo dokúpi, MHD platíme my, na brigády nechodí, učí sa a pomáha doma a starým rodičom...bude na výške, ak sa bude dať
ani ja som nechodila na strednej, bolo treba pomáhať doma 😁 až na výške som začala brigádovať...
hodnotu peňazí poznajú obe naše deti, učíme ich to, pracovať vedia tiež...ak by mali viac času, asi by chodili na brigádu, no nemajú...
18 ročnú este dotovať? Ani nahodou, ziadne vreckové by nedostala, nech si ide zarobit na brigádu. Zamna by dostala tak velke gulove. 😁
@procrastique tie deti to nauci o mnoho viac ako len pozerat na vysku hodinovej mzdy. A skusenosti okrem ineho im co to do zivota daju... to nie je len o peniazoch. Ale teda.. nikdy nemozes vediet kde a za kolko raz tvoje deti budu pracovat :D
autorka, podla toho co si z toho bude platit... nie je na to standard, niekto uz caka od stredoskolaka, ze da mu xxx EUR a ten si zaplati vsetko, od stravy, cez mobil, cestovanie = aby sa naucil hospodarit v praxi napriklad, niekde je toto riesene cez rodicov a penaize idu iba na zabavu. Za mna 50EUR je primerane, ak chce viac, naozaj by som riesila brigadoua lebo vypomocou za odmenu. Alebo na extra polozky by som stale davala financie ja = cize to co potrebuje jej zaplatim nad ramec vreckoveho, ale ak chce nieco specialne, super a neviem co = nasetri si zo svojich zdrojov.
18 ročnej platíme ubytovanie (študuje dosť mimo bydliska), telefón a dopravu. Dostáva mesačne dve stovky, z toho si financuje všetko ostatne. Nestuduje žiaden električkový odbor a škola dôrazne neodporúča brigádu počas prvého ročníka. Tak to rešpektujeme. Od budúceho roku sa uvidí, či si niečo pomimo nájde a financie znovu zrevidujeme.
vase deti kedy, ako a kde brigaduju?
nase dieta ma na brigadu vek aj volu, ale my, rodicia, s tym nie sme ok.
bilingvalny gympel, priprava na maturitu, prijimacky, 2x v tyzdni skola do 15.45, 2x nulta hodina.
brigada 2x do tyzdna, zacina o 18.00 domov pride o 1.00 - 2.00. zarobi 5 - 6 €/h. vysledkom je decko, ktore si sice prilepsilo k vreckovemu, ale furt unavene, casto chore, nesportujuce. september/oktober brigada 5x do tyzdna, to sa teda vobec nedalo zladit so skolou a chodilo nam to po byte ako zombik.
ak stredoskolak normalne denne studuje, ma 6+ hodin 5 dni v tyzdni, tak kedy sa ma pripravovat do skoly a oddychnut si, ak brigaduje?
Idealne 0 euro - moje starsie deti (26) a (21) si zarabaju od 15 rokov..sami si vzdy nasli brigadu..vedia si vazit peniaze, su samostatni, financne velmi dobre zorientovani a gramotni..a nikdy nedostavali vreckove ( to je čo ?🤣) čo im treba, vzdy zaplatíme, vela si financovali sami ( posedenia s priatelmi v podniku, zabavu a pod..)
Teraz už obaja popri štúdiu sporadicky podnikajú - sami si spravili plán aj zainvestovali
Toto je za mňa taká veľmi individuálna otázka.. závisí od toho, aké je "dieťa" samotné, ako sú na tom rodičia, akú školu študuje... Je iné, keď sa pripravuje na náročnú VŠ a iné, ak študuje napríklad obor kuchár - čašník či nejaký odbor, kde má už len samotnú prax platenú..
Môj ma 17 a nedostáva vreckové vôbec. Keď niečo potrebuje tak sa spýta a dáme mu. Ale keď sme mali ešte restiku, tak nám sem tam pomohol a dali sme mu peniaze za to.
@kristiii ja mám hotelovku ale zaplatenu prax sme veru nemali. Ešte aj za obedy sme si museli platiť samy. Ale neviem ako to je teraz 🤷♀️
Moja má síce ešte len 8 rokov ale určite ju nebudem nútiť do brigády, v živote sa ešte narobí dosť a čo bude potrebovať sa jej kúpi