icon

Aké vreckové dávate svojim 14-ročným deťom?

cinky16
14. júl 2025

ahojte, koľko dávate vreckové svojim 14 ročným deťom približne za mesiac?

Strana
z2
cinky16
autor
14. júl 2025
@hellwant

5 ty mobil a 3 notebook a 200 na meniny? Hej spoluziaci si mozno chodia na hranolky, ci kolu casto, ale spytaj sa ho, ci obmenili 5 mobilov a 3notebooky. Uplne nicite jeho fin. gramotnost. A 5 eur kazdy den no privela.

@hellwant vysvetlim: 200 eur na meniny je myslelne 50 eur od 1 starych rodicov, 50 eur od druhych starych rodicov, 50 € krstny, 50 eur krstna..

hellwant
14. júl 2025
@cinky16

@hellwant vysvetlim: 200 eur na meniny je myslelne 50 eur od 1 starych rodicov, 50 eur od druhych starych rodicov, 50 € krstny, 50 eur krstna..

@cinky16 to je podla mna veľa aj tak na meniny. Ved dostane asi aj ine veci, iba peniaze iste nie. Ale keby to aspon rozumne vyuzil, ze si teda z toho riesi tie ich veci, ale este chce aj na tie hranolky 5 e denne. Ani nepoznam rodicov ktori povolia denne detom chodit na kolu a hranolky, ci ine drobnosti. Odhliadnuc od financii je to extra nezdrave a aby si nevypestoval navyk na restiky a v dospelosti nebude chapat akoze mu peniaze nevychadzaju, ved si chodi len kazdy den na veceru do restiky a cez vikend aj obedik. To su drahe srandy.

1mata
14. júl 2025

@cinky16 10€/týždeň
Kozmetiku,oblečenie, kredit kupujeme my. Vreckové ma pre seba, keď si chce dokúpiť nejaké drobnosti do svojej kozmetickej tašky, poprípade ide s kamošmi do mesta, zmrzlina, nejaké jedlo

nyusika
14. júl 2025
@hellwant

@cinky16 to je podla mna veľa aj tak na meniny. Ved dostane asi aj ine veci, iba peniaze iste nie. Ale keby to aspon rozumne vyuzil, ze si teda z toho riesi tie ich veci, ale este chce aj na tie hranolky 5 e denne. Ani nepoznam rodicov ktori povolia denne detom chodit na kolu a hranolky, ci ine drobnosti. Odhliadnuc od financii je to extra nezdrave a aby si nevypestoval navyk na restiky a v dospelosti nebude chapat akoze mu peniaze nevychadzaju, ved si chodi len kazdy den na veceru do restiky a cez vikend aj obedik. To su drahe srandy.

@hellwant podla mna je to vela tiez, nic to vsak nemeni na fakte, ze je uplne zbytocne komentovat, kto komu kolko penazi dava.

abbey1
14. júl 2025

@cinky16 Nedávam vreckové. Platíme jej, čo potrebuje. Dávame peniaze do kina, na zmrzlinu.

hellwant
14. júl 2025
@nyusika

@hellwant podla mna je to vela tiez, nic to vsak nemeni na fakte, ze je uplne zbytocne komentovat, kto komu kolko penazi dava.

@nyusika Mne neprekaza suma, keby to ten chalan vedel fin. rozdelit a vyuzit. Ale nevie a je mi luto, ze ho vlastne znici tolko fin. Ide o 14 rocne dieta. Ale mama sa to viditelne snazi riesit a to je fajn.🙂

nyusika
14. júl 2025
@hellwant

@nyusika Mne neprekaza suma, keby to ten chalan vedel fin. rozdelit a vyuzit. Ale nevie a je mi luto, ze ho vlastne znici tolko fin. Ide o 14 rocne dieta. Ale mama sa to viditelne snazi riesit a to je fajn.🙂

@hellwant ale tebe nema co prekazat spravanie cudzieho chalana, preboha.
ma svojich rodicov.

hellwant
14. júl 2025
@nyusika

@hellwant ale tebe nema co prekazat spravanie cudzieho chalana, preboha.
ma svojich rodicov.

@nyusika ale neprekaza, mne je ho luto. Ok nevsimajme si nikoho to je lepsie? V dobrom radim. Nehejtujem

negymama
14. júl 2025

mojmu 14 rocnemu nabijam dopravnu kartu cez ubian, aj telefon mu nabijam, plus platim vsetky sk. vydavky.
a mimo to cisto ako vreckove ma cca 20 eur na mesiac, on je sporovlivy a povacsinou ani vsetko neminie a da si to v ramci detskeho uctu do Pokladnicky. /forma sporiveho uctu/

mondolina
14. júl 2025

20€ týždenne

kofa77
14. júl 2025

16 rocny 100 eur mesacne. ALE- je to na jeho sporiacom ucte, ma k nim pristup, minie vsak tak 20 - 30 eur mesacne

kofa77
14. júl 2025
@nyusika

moja krstna dcera ma vysoke, dostava peniae z roznych zdrojov 😀
kupuje si vela latok a sije historicke kostymy, vyraba si nejake zbrane...cast pouzije na subway, cast na koncerty, cast na nieco na kone...
mam "brigadnika", ktory mi chodi venci cez obed psa, ma 11 rokov, mesacne si na tomto venceni zarobi 60+ eur - ma to ako vreckove...a poctivo zarobene.

@nyusika to je aky super konicek, tie kostymy a zbrane

pininka1
14. júl 2025

Staršiemu co ma 17 dávam 80 eur na mesiac, ale on už nič viac nepýta a to si platí aj doučovanie, kupuje veci a ešte aj ušetrí, ja nechápem ako🤣. Mladšiemu dávam len 20 eur, všetko mu kupujeme my, nič nešetrí, väčšinou so s kamošmi rozflaka za blbosti.

nyusika
14. júl 2025
@kofa77

@nyusika to je aky super konicek, tie kostymy a zbrane

@kofa77 áno, ona je člen nejakej historickej šermiarskej skupiny, uoknevsaha si pred pár eokmitzusrika informácie, usja na tréningy a začala si robiť rôzne kurzy a semináre.
Teraz už vystupuje občas aj za malý honorár.
Ale hlavným "koníček" je parkúr, má dva kone, aktívne preteká.
Keď sa na ňu a jej partiu pozerám, vidím našu budúcnosť nádejne 😁😁😁

kofa77
14. júl 2025
@nyusika

@kofa77 áno, ona je člen nejakej historickej šermiarskej skupiny, uoknevsaha si pred pár eokmitzusrika informácie, usja na tréningy a začala si robiť rôzne kurzy a semináre.
Teraz už vystupuje občas aj za malý honorár.
Ale hlavným "koníček" je parkúr, má dva kone, aktívne preteká.
Keď sa na ňu a jej partiu pozerám, vidím našu budúcnosť nádejne 😁😁😁

@nyusika paradzina, ako hovorime na vyhode.
uoknevsaha si pred pár eokmitzusrika informácie, usja na tréningy - a toto pisal ten obrovitansky bernardin , co doma chovas, ze? 😀

nyusika
14. júl 2025
@kofa77

@nyusika paradzina, ako hovorime na vyhode.
uoknevsaha si pred pár eokmitzusrika informácie, usja na tréningy - a toto pisal ten obrovitansky bernardin , co doma chovas, ze? 😀

@kofa77 coeee ??
😁😁😁

mirokub
Odpoveď bola odstránená
sima234
15. júl 2025

@cinky16 dala by som 15€ na týždeň, vždy v pondelok. Ak by mu nevychádzalo na celý týždeň, tak buď si doplatí zo svojich, alebo bude pozerať na kamošov ako jedia, alebo bude sedieť doma.

marienka1989
15. júl 2025
@doriiis

Moje deti nedostávajú vreckové.
Na všetko potrebné im peniaze dám a to čo chcú si kupujú za svoje,čo podostávajú na sviatky a tak.

@doriiis Presne tak, mám skoro 15 ročného syna, 13 ročnú dcéru a 10 ročného syna a ani jeden z nich nedostáva vreckové, na počudovanie ešte s takým niečím ani neprišli. Potrebné veci samozrejme kupujeme my (rodičia) a keď si chcú niečo kúpiť, alebo ísť s kamarátmi na pizzu, majú peniaze, čo podostávajú na narodeniny, meniny, za vysvedčenie, na Vianoce, tým si pokrývajú takéto náklady. Nevravím, že niekedy im nedám nejaké peniažky, keď niečo chcú a nemajú na to, ale vreckové zatiaľ nie. Syn ide od septembra na internát cez pol republiky, takže tam už bude to vreckové potrebné.

doriiis
15. júl 2025
@marienka1989

@doriiis Presne tak, mám skoro 15 ročného syna, 13 ročnú dcéru a 10 ročného syna a ani jeden z nich nedostáva vreckové, na počudovanie ešte s takým niečím ani neprišli. Potrebné veci samozrejme kupujeme my (rodičia) a keď si chcú niečo kúpiť, alebo ísť s kamarátmi na pizzu, majú peniaze, čo podostávajú na narodeniny, meniny, za vysvedčenie, na Vianoce, tým si pokrývajú takéto náklady. Nevravím, že niekedy im nedám nejaké peniažky, keď niečo chcú a nemajú na to, ale vreckové zatiaľ nie. Syn ide od septembra na internát cez pol republiky, takže tam už bude to vreckové potrebné.

@marienka1989 ....máme to podobne.U nás keď idú decká von,tak sa ich opýtam,či potrebujú peniaze.Vzdy povedia nie,že majú vlastné.Sem tam občas z vlastných zaplatia niečo do školy alebo výlet ale to im vždy dám naspäť.A keby potrebovali nejaké extra peniaze tak stačí prísť a spýtať sa.

lebandulka7
15. júl 2025

@cinky16 25€ mesačne jednej aj druhej a je už na nich či si ušetria alebo minú na sprostosti, potrebné veci kupujeme my

efka77
15. júl 2025

My 50 na mesiac. Ale teda kozmetika,iblecenie,MHD mu platime....

zuzanaam
15. júl 2025
@cinky16

pýtam sa preto, lebo vsetko co syn potrebuje oblecenie, skolske vylety, pausal, cestovné....vsetko platime my a este skoro kazdy den pyta 5 eur, lebo vsak vsetci spoluziaci tak maju a ze on potom na nich pozera, ked idu na kofolu, daju si pizzu, hranolky a on iba o kofole...zda sa mi to prehnane, skoro 150 eur mesacne a to nehovorim o tom, ze meniny, narodeniny co dostava peniaze, tak si nechava t.j.meniny cca 200 eur, narodeniny tiez 200 eur, z polievacky tiez cca 200 eur, a plus ked pokosi dedovi dvor, stale mu nieco da, raz 2 € raz 5 €....

@cinky16 5 eur každý deň? Moja 15 r. toľko dostane max. raz do týždňa na zmrzlinu, posedenie s kamarátkami. Stravuje sa doma, dostáva ešte na dobitie karty na bus tak cca 30e (do školy, do mesta na tréningy), nakupujeme spolu. O rok si bude môcť privyrobiť sama.

tiezjedna
15. júl 2025

vy ste rodičia, aby ste ho naučili finančnej gramotnosti... že dostane peniaze na sviatky/narodeniny/iné príležitosti, to ešte neznamená, že ich musí rozfofrovať. Dať mu úplnú voľnosť zjavne nie je v poriadku, pretože nevie hospodáriť. Najskôr ho to naučte.

lujza123
16. júl 2025
@cinky16

@cinky16 aj keby kakám peniaze nedám 14 r dieťaťu 150€ na kávičky mesačne a určite mu nedovolím kúpiť si 5 telefónov a 3 notebooky 🤦‍♀️🤦‍♀️

Ako tam nejde o peniaze, ale o finančnú gramotnosť. Spotrebný tovar ako telefón či notebook je niečo co majú ľudia niekoľko rokov, kupovať si každého pol roka nový telefón je absolútna nezodpovednosť a ľahostajnosť voči planéte. Pustite si nejaký dokument o probléme ekektroodpadu, snáď vám to otvorí oci

A ty si uvedom ze deti treba vychovávať. Ako učíš 2 ročne na nočník tak učíš 14 ročne ako žiť v dospelackom svete. Zriad mu účet, posielaj mu tam mesačne vreckove nech si hospodári. Ak mu bude malo vymysli mu nejakú brigádu doma - umyť auto, pokosiť záhradu .
Nauč ho trochu šetriť, aspoň časť narodkovych peňazí nech si odkladá
A sedieť v 14 tich v podniku každý deň tiez nemusí,

Ak ta zaujmaju konkrétne sumy mojej posielam na účet. Na zš to bolo 30€, na strednej 50€. Brigáduje a ma cca tých 50-80€ mesačne.
Dostala aj iphone, aj macbook. Platime jej všetko, kredit, cestovné atd vreckove je len pre ňu
Peniaze z narodenín si odkladá, ma už celkom peknú sumu. Áno uz si z toho čosi kúpila, ale prebrali sme to či to naozaj chce a potrebuje.

anonym_fbac27
16. júl 2025
@cinky16

pýtam sa preto, lebo vsetko co syn potrebuje oblecenie, skolske vylety, pausal, cestovné....vsetko platime my a este skoro kazdy den pyta 5 eur, lebo vsak vsetci spoluziaci tak maju a ze on potom na nich pozera, ked idu na kofolu, daju si pizzu, hranolky a on iba o kofole...zda sa mi to prehnane, skoro 150 eur mesacne a to nehovorim o tom, ze meniny, narodeniny co dostava peniaze, tak si nechava t.j.meniny cca 200 eur, narodeniny tiez 200 eur, z polievacky tiez cca 200 eur, a plus ked pokosi dedovi dvor, stale mu nieco da, raz 2 € raz 5 €....

@cinky16 argument, že všetci spolužiaci majú, by u mňa neobstál, to je klasiclká formulka všetkých pubertiakov. Treba si s ním sadnúť a prebrať rodinný rozpočet. Koľko je príjem o rodiny, koľko stojí bývanie, energie, strava, hygiena, lieky, oblečenie, školské pomôcky, poistky, mobily, TV, internet, prevádzka auta...určite nemá ani poňatia. Koľko treba mesačne odložiť, aby bola rezerva, ak by jeden z rodičov ostal Pn dlhodobo, keby prišiel o prácu, keby musiel ísť do ID. Že treba mať peniaze na účte, ak by odišla pračka, pokazilo sa auto. Že treba zapaltiť výlet, že chcete ísť na dovolenku, do reštaurácie na obed, do kina....A pripomenúť mu, že 2-5 eur denne, je mesačne a ročne celkom dosť na to, aby sa rozflákali na niečo, čo nie je nutné. (Aj keby ste mali príjem, ktorý by vám dovoľoval mu dávať 500 eur mesačne). Treba mu povedať, že každý člen rodiny by potom mal mať rovnakú čiastku iba na takéto účely, s tým, že zarábajúci by mali mať viac. Možno zmení pohľad, ak nie, spýtaj sa ho, kde dal peniaze, ktoré dostal, neboli to malé sumy. Navrhni, že mu budete dávať mesačne určitú sumu, s ktorou si môže naložiť, ako bude chcieť, s tým, že nebude už vypytovať od teba denne drobné na kofolu, zmrzlinu a pod. Nech navrhne sumu aj on, niekde sa hádam stretnete. U mňa by bolo optimálnych 30 - 50 eur, s tým, že stravu, desiate, cestovné lístky by mal zabezpečené. Nedávať žiadne vreckové nepovažujem za rozumné, dieťa by sa malo naučiť hospodáriť.

romanovic
17. júl 2025

@cinky16 Do 15-tich som nedavala nic, 15-18 30€/mes., od 18 50€/mes. Vsetko maju zabezpecene, ale obidve sa snazia brigadovat. Starsia ma pravidelny job, mladsia cez skolsky rok iba obcasny, teraz v lete pravidelny.
Ak sa pytas na letne prilepsenie na zmrzku, atd , to som im v 14-tich davala.
Sama som zazila velmi chudobne detstvo a nechcem, aby moje deti mali traumu, tak ako som mala dlhe roky ja.

Strana
z2