Ako motivovať 16-ročné dcéry k samostatnosti?
Dobrý deň. Prosím čo robia vaše dceri v 16 rokoch. Nemyslím teraz prázdniny ale tak všeobecne. Vedia navariť poriadne upratat bez toho aby ste v kuse hovorili mladej dáme čo treba ? Ta moja len doma spí mobil a potom preč do večera s kamoškami. Neviem ja v jej veku som vedela navariť upratať urobiť nákup ísť do starkou k lekárovi... Ale bez toho aby by to bolo hovorené neviem iná doma lenivá ?! Nechcem od nej neviem čo ale proste aby už troška bola taká samostatná do života budem na ňu prísna ?! Preto sa pýtam čo teda robia vaše dceri.
@majka2 Ak ju máš v pestúnskej starostlivosti od 14 rokov, jej biologickí rodičia boli zrejme nejaké sociálne prípady, nestarali sa a nič ju dovtedy nenaučili. A ona to má zažité v sebe. Predpokladám, že ani v škole sa poriadne neučí, nemá žiadne plány do budúcnosti... Tu už veľmi ťažko niečo zmeníš. Aj keď to ľudia ako ty počujú neradi, to sú gény po rodičoch. Jej takýto život vyhovuje, prečo by sa menila.
@anonym_19d7f3 školu u nás zlepšila má jednotky dvojky predtým ledva prechádzala
prosim daj prec ten autocorrect :D toto ked pouzivaju nizkointeligentni ludia, tak to vyznie, ze ste este viac tupi ako inokedy... mama mia :D rakovinu chytam, ze sa to neda po tebe ani precitat, co pises. Vrat ju do decaku radsej, nemas to v hlave v poriadku.
@cyberk my sme ju z toho decaku vytiahli. Prosím vážne nevyjadruj sa k téme ja som odpipla 5 deti teda ona je piata mám jednoho adoptovaneho syna ten má 18 zvyšok vekovo 16, 10,5,4 predstáv. Mám nový mobil ktorý si upravuje slová ako sa mu zachce neviem to odstrániť . A čo tak ty moja Kunu si pomohla zo taká by si si zodve deti pomohla by si im lebo vieš na toto to sa zbohatnúť nedá že vychovas deti zo taká som ich lebo deti ľubim a manžel tiež určite keď túto dorastu a budeme mať ešte silu tak hádam ešte pomôžeme dakym deckam. Presne takéto sliepky myslené ako ty čo nevedia odpovedať a možno ani deti nemajú tak odpovedajú. Prosím ťa daj si odpich ries si svoj nudný si svoj život ok!!!!!
@mircalla vy ste stým pravopisom koľko ľudí v živote mohli ale nezištne ?! Podalsie ja nepochádzajú zo SR. A podalsie viem čítať lebo je deje daka téma tak odpisujem na ňu 😉
@majka2 Tak bežne tie, čo nevedia pravopis tvrdia, že nie sú zo Slovenska, majú dáke dys alebo im to prepisuje mobil. Pohoda, klasika. Však som odpísala k téme. Pravopis. Nejako tej storke o pomáhaní tiež neverím.
@mircalla vy ste stým pravopisom koľko ľudí v živote mohli ale nezištne ?! Podalsie ja nepochádzajú zo SR. A podalsie viem čítať lebo je deje daka téma tak odpisujem na ňu 😉
@majka2 čo mohli Majka? A odkiaľ pochádzajú? To na SVK dajú do adopcie rodičom deti, čo nie sú zo Slovenska? A Slovákom nedajú?
@majka2 čo mohli Majka? A odkiaľ pochádzajú? To na SVK dajú do adopcie rodičom deti, čo nie sú zo Slovenska? A Slovákom nedajú?
@anonym_f2bcdd ja som tu vydatá za Slováka mám slovenské občianstvo si predstavte to je paráda čo?! Nejdem sa viac vyjadrovať k tejto téme.ak.nemate čo dodať ohľadne dievky tak.pekny deň .
@majka2 moja ma už 17, variť si uvari iba polotovar, alebo cestoviny.. upratať vie všetko vrátane umývania wc a kúpeľne. Zväčša je to už jej robota. Povysáva, dlážky umývam ja. Teraz si upratuje šuflíku, aby mala pripravené do školy.. sama od seba... Chce študovať na VŠ, ma nejakú predstavu o budúcnosti. Po nociach sa neflala, keď ma veľa učenia, zruší aj frajera. Varenie ju moc nebaví... Tiež si rada pospi, polenoší.
@majka2 Tak bežne tie, čo nevedia pravopis tvrdia, že nie sú zo Slovenska, majú dáke dys alebo im to prepisuje mobil. Pohoda, klasika. Však som odpísala k téme. Pravopis. Nejako tej storke o pomáhaní tiež neverím.
@mircalla ja vám.dokazovat nemusím nič ak nemáte čo dodať k.teme tak pekný deň. Hádam vám nebudem.tu dávať doklady zo sudov. Sila tento.modry kôň.
Mna by len zaujimalo, ze tie matky, ktore maju 15-rocne dcery, ktore musia vyupratovat cely dom a navarit obed pre celu rodinu, tak ci tieto iste cinnosti musia robit aj ich synovia. 😇
@majka2 moja ma už 17, variť si uvari iba polotovar, alebo cestoviny.. upratať vie všetko vrátane umývania wc a kúpeľne. Zväčša je to už jej robota. Povysáva, dlážky umývam ja. Teraz si upratuje šuflíku, aby mala pripravené do školy.. sama od seba... Chce študovať na VŠ, ma nejakú predstavu o budúcnosti. Po nociach sa neflala, keď ma veľa učenia, zruší aj frajera. Varenie ju moc nebaví... Tiež si rada pospi, polenoší.
@anonym_a5ba03 no veď ja nechcem od nej zázrak ale sama od seba vidí že treba vysať aspoň svoju izbu nehrozí skriňu má.tak uloženú že otvorím a padá to na mňa x krát som jej ju vychádzala že poskladať lebo ja keď vyzehlim tak poskladané dám jej to.na stôl a čakám teda že si to aspoň. Do tej skrine uloží nehrozí. Proste to vždy zájde až tam.ze.si to nájde na zemi v izbe na kope. Vedsinou čo urobí odfklakne len mobil a von s kamoškami keď je škola to sa musí učiť na som som prísna ale na to upratovanie ja neviem šak.ked to vie chalan a vidí bordel napr.riadu špinavé tak.preco nie ona.
@anonym_f2bcdd ja som tu vydatá za Slováka mám slovenské občianstvo si predstavte to je paráda čo?! Nejdem sa viac vyjadrovať k tejto téme.ak.nemate čo dodať ohľadne dievky tak.pekny deň .
@majka2 veď som písala, čo vedia moje dievčatá, k tomu si sa nevyjadrila.
@majka2 celý deň leží? Veď do školy nechodí? Píšeš, že čo robia naše dcéry, ale nemyslíš teraz cez prázdniny.
Tak moja ráno vstane, uprace posteľ, ide do školy, poobede sa učí, večer pozerá telku, alebo mobil. Cez víkendy chodí vonku. Sem tam niečo uvarí, upečie. Smeti keď prichystám k dverám, vynesie, keď nie, tak nie. Povysavať povysava, keď jej poviem. Aj iné práce. Sama od seba veľmi nie. Pre mňa je dôležité, že urobí, keď od jej chcem. Ja som rada, že ide vonku a nespi cez víkend do 12tej a nesedí pred telkou, ale chodí na bicykel, korčule, v zime na ľad, plávať. Bud je doma a učí sa, alebo beha po vonku.
@majka2 celý deň leží? Veď do školy nechodí? Píšeš, že čo robia naše dcéry, ale nemyslíš teraz cez prázdniny.
Tak moja ráno vstane, uprace posteľ, ide do školy, poobede sa učí, večer pozerá telku, alebo mobil. Cez víkendy chodí vonku. Sem tam niečo uvarí, upečie. Smeti keď prichystám k dverám, vynesie, keď nie, tak nie. Povysavať povysava, keď jej poviem. Aj iné práce. Sama od seba veľmi nie. Pre mňa je dôležité, že urobí, keď od jej chcem. Ja som rada, že ide vonku a nespi cez víkend do 12tej a nesedí pred telkou, ale chodí na bicykel, korčule, v zime na ľad, plávať. Bud je doma a učí sa, alebo beha po vonku.
@kavasmliekom samozrejme že keď je škola ide do školy veď chodí na strednú. Mne skôr ide o to že či okrem toho že ide do školy naučí sa neurobí absolútne nič pokiaľ fakt nevybuchnem a neu kasem.jej bordel čo má v izbe. Proste len von tá tvoja aspoň. Športuje ta moja sa flaka len po meste zistila som že fajčí vejpa či jak sa to volá my sme celá rodina nefajčiarov takže od nás to nemá. Ja už neviem okrem toho že si zlepšila známky nevidím nič že by snou hlo.
Mna by len zaujimalo, ze tie matky, ktore maju 15-rocne dcery, ktore musia vyupratovat cely dom a navarit obed pre celu rodinu, tak ci tieto iste cinnosti musia robit aj ich synovia. 😇
@anonym_674c45 samozrejme môj syn vie oprať, povedať prádlo, vysať umyť podlahu uvariť vie síce asi len 3/4 jedla ale neumrel by. Robi to sám od seba preto mi rozum neberie že ťa 16 ročná čo je doma nevidí že chalan funguje a ona nič nechápem.
Tak snáď to dievča sa má u teba lepšie, keď už si sa na to dala a bude mať lepší štart do života. Aspoň si sa s ňou o tom porozprávala? Zaviedli ste nejaké pravidlá, či len žiješ v ilúzií, že to sama od seba na to skočí, prečo aj?
@majka2 povysavat, upratat to ano, ale v jej veku som nevarila ani ja, absolutne som k tomu nemala vztah, vdaka bohu za moju maminu. Ked som sa osamostatnila, ani tak ma to extra nebavilo, az pred 30 kou ma osvietilo, a nasla som zalubenie v peceni, vareni. teraz po 40ke ma to zas prestava bavit... Ale je fakt, ze v 16tich som nemohla chodit hore dole s kamoskami. A mobily neboli, citala som, pozerala telku...
@anonym_674c45 samozrejme môj syn vie oprať, povedať prádlo, vysať umyť podlahu uvariť vie síce asi len 3/4 jedla ale neumrel by. Robi to sám od seba preto mi rozum neberie že ťa 16 ročná čo je doma nevidí že chalan funguje a ona nič nechápem.
@majka2 Veď jej normálne povedz, že buď začne fungovať ako člen rodiny s pomôže, keď je treba alebo pôjde z domu preč. Nie je to tvoja dcéra, len ju máš v pestúnstve a to môžeš ukončiť. A po 18. narodeninách sa o seba bude musieť starať sama.
@januska12323 keď poviem aby vydala výdaje ale je to odfkalnite variť nevie nič sama si nevie pomaly ani nabrať a to žien snami od 2 roky mám ešte 4 deti dospelého syna a ten teda vie všetko urobiť čo ma ale snou ja neviem tak reku či som už blba ja alebo čo lebo jen odpoveď je že ani kamošky doma nič nerobia
@majka2 tak ju to treba naučiť, stoj pri nej a pomôž spraviť ako treba, nemôžeš chcieť napraviť výchovu v takom vysokom veku. Čo ju nenaučili do puberty to už ťažko naučíš.
@miselka257 presne ja urobím ale mňa vážne uz nebaví starej kože dopravy stále dookola čo má a čo nemá robiť neviem mne to nedá nemusel nikto hovoriť
@majka2 len jej pekne krasne opakuj kazdy den co ma robit, napis na listok na chladnicku co ma ist nakupit, a trvaj na tom aby to spravila, kym to nespravi von nepojde. Preco by robila, ked nemusi? A cakat, ze sa dovtipi? Tiez naivna predstava.
Mas ju v nahradnej starostlivosti, nevies ako bola vedena pred tym ako prisla k tebe. Tak je na tebe aby si ju viedla k zodpovednosti a aj k plneniu uloh, ktore dostane.
@majka2 moj syn ma 17 rokov, ale vie si nieco navarit dokonca aj upiect, a aj poupratovat, ale ked mu nehovorim, ze toto a toto uprac, vyloz mycku..tak nic neurobi.
Velmi dobre mi pomaha veta, kym nespravis to co mas doma spravit neides nikam. Vtedy je do 30 min.vsetko spravene. Nielen preto lebo chce ist von s priatelmi, ale aj preto lebo potrebuje aj nejake peniazky, sice ma brigadu, ale to ma len obcas ked mu zavolaju a za nevela penazi.
Aj ked pride, ze by potreboval hento a toto, tak mu vzdy hovorim ano zlatko, a ja som pred 2 dnami potrebovala, aby si spravil toto a toto a ty si nespravil, takze najprv musis spravit to, co ja chcem a az potom mozeme prejst na to, co potrebujes ty.
Tak ludske vztahy nefunguju, ze 1 spravi pre druheho vsetko a ten druhy nespravi nich z toho co ten jeden potrebuje.
Tak tieto veci ho trochu preberu, a po par tyzdnoch opat behame tie iste kola.
neboj, do 18tky ešte čo to pochytí.
@anonym_1dbe4d alebo nie 😄
Tak snáď to dievča sa má u teba lepšie, keď už si sa na to dala a bude mať lepší štart do života. Aspoň si sa s ňou o tom porozprávala? Zaviedli ste nejaké pravidlá, či len žiješ v ilúzií, že to sama od seba na to skočí, prečo aj?
@gribka1 veľa krát muž mi hovorí že som urobila chybu lebo zo začiatku som jej všetko chcela dopriať lásku pohodu noc nemusela dostala viac ako zvyšok oni nezávisia aj ostatné deti jej dopriali ešte dodám že 3 deti sú moje bio ale myslela som že naozaj sama náhodne na ten režim že je velka učila som ju v podstate všetko od základu a to myslím vážne ale proste ona mi príde ako nevidiacia urobiť už veci vie ale ich proste neurobí jej odpoveď je že nech to urobí syn alebo ze ani kamošky nič doma nemusia preto som položila otázku čo teda robia či nerobia takéto dievky či chcem od nej až tak moc
@majka2 len jej pekne krasne opakuj kazdy den co ma robit, napis na listok na chladnicku co ma ist nakupit, a trvaj na tom aby to spravila, kym to nespravi von nepojde. Preco by robila, ked nemusi? A cakat, ze sa dovtipi? Tiez naivna predstava.
Mas ju v nahradnej starostlivosti, nevies ako bola vedena pred tym ako prisla k tebe. Tak je na tebe aby si ju viedla k zodpovednosti a aj k plneniu uloh, ktore dostane.
@viestta nakupovanie kapitola sama o sebe žije tu dva roky vie čo nakupujeme pošlem ju kúpiť príklad ryža vie že ja sackovu nerobím vzivote to tu nevidela ešte jej poviem že je to balené ako múka napr alebo cukor a ona donesie sackovu proste ona všetko rýchlo rýchlo odflaknit a bežať von za kamošmi tisic krát som snou bola v Tom obchode vysvetľovala to je škoda reči
Moja uz 12 rocna vie navarit, upiect podla receptu. Vzdy jej pomozeme. Co treba urobia, 17 rocna isla na brigadu. Tiez ich treba nahanat, ale vzfy urobia. Zavesia pradlo, vylizia mycku, idu do obchodu. Vsade pimahaju a ak nieco robim volam ich k sebe, aby mi pomohli a usmernujem ju. Treba mobil odlozit a dat, ak urobi.
Moja uz 12 rocna vie navarit, upiect podla receptu. Vzdy jej pomozeme. Co treba urobia, 17 rocna isla na brigadu. Tiez ich treba nahanat, ale vzfy urobia. Zavesia pradlo, vylizia mycku, idu do obchodu. Vsade pimahaju a ak nieco robim volam ich k sebe, aby mi pomohli a usmernujem ju. Treba mobil odlozit a dat, ak urobi.
@anonym_3a0293 áno presne aj muž mi povie šak ju závolaj nech spraví ale keď mňa to do kelu nebaví veď tá 10 ročná sa zapája sama keď ju vidím z akou nechuťou to má ísť robiť
@majka2 Veď jej normálne povedz, že buď začne fungovať ako člen rodiny s pomôže, keď je treba alebo pôjde z domu preč. Nie je to tvoja dcéra, len ju máš v pestúnstve a to môžeš ukončiť. A po 18. narodeninách sa o seba bude musieť starať sama.
@anonym_19d7f3 to by som nedokazala jej povedat ja ju beriem ako svoju pristupujeme.ku nej rovnako
@majka2 ved hovor jej stále čo má robiť, keď neurobí, tak jej to povedz ešte raz, a stále dookola. Uč ju nato, tak ako učíš svoje ďalšie deti.

Autorka nepises sem tuto temu opakovane?