icon

Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?

daniela237
10. okt 2024

Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.

janette2021
11. okt 2024

@bebebi ako triedna učiteľka mám skúsenosť, že nie všetci rodičia to dodržiavajú. Učitelia aj vedenie majú väčšinou súrnejšie povinnosti ako naháňať rodičov v tejto veci. Ale zas v autorkinom prípade, treba si zvážiť, ako veľmi pomstychtivá je riaditeľka.

katica06
11. okt 2024

@beronsche ver či never zákonník práce píše: Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa ..atď
Čiže zamestnanci majú každý rok vopred určené kedy majú čerpať dovolenku. Aj žiaci zš (však asi vieš že sú školopovinní) majú vopred určené kedy majú ,,dovolenkovať,,. Lenže nad rámec si určí rodičia robia,, dovolenku ,,svojim deťom čo viac chvália sa podvodmi a nabádajú ďalšie matky na podvody.
Gratulujem...len tak ďalej

natalka13
11. okt 2024

@vierka82 ani v praci sa nikoho nepytas?
Uslo vam tu mnohym, ze sk.doch.je povinna a na dovolenky su urcene prazdniny?

tilonka
11. okt 2024

Nikde nie je napisane, ze ziaci si musia cerpat dovolenku pocas skolskych prazdnin, vsak im zakon ani neurcuje na kolko dovolenky maju narok 😃 zakon presne definuje aky je ucel dovolenky a na kolko dovolenky ma zamestnanec narok.
Problem je inde, ze skola bez opodstatneneho dovodu nechce dopriat ziakovi rodinnu dovolenku, cele je to o charaktere riaditela skoly

mmmmmartina
11. okt 2024

@daniela237 Ahoj, som učiteľka a bežne ospravedlňujem dovolenky deťom... Napíš 5 zo zdravotných dôvodov, alergie... A jeden deň ten 6 si vybav napríklad ošetrenie u zubára... Na budúce budeš vedieť... Ale išla si do toho poctivo, nuž ľudia sú všelijakí, aj riaditelia škôl. Prajem vám krásnu a nikým nepokazenu dovolenku. 🙏♥️

sissi2183
11. okt 2024

@tilly no tak to si ale v dobrom myslene na sakramentskom omyle. Pretoze v Nemecku je problem dieta uvolnit na jeden jediny den a na lestiskach pred prazdninami a po prazdninach kontroluje policia, ci si niektore deti nepredlzili prazdniny. Nemecko ma 16 spolkovych krajin a prazdniny su vsade inak. Je to podelene, aby sa nezbalilo rovno cele DE niekam. Aktualne ma prazniny Niedersachsen.
Bohuzial, my si tu musime cvakat dvojnasobne ceny pocas prazdnin, taky holubnik ako na Slovensku tu neprichadza do uvahy.

tiezjedna
11. okt 2024

@katica06 tak a teraz si predstav, že všetci zamestnanci, ktorí majú deti, budú musieť povinne dovolenkovať len cez letné prázdniny, pretože podľa tvojej logiky deti nemôžu inokedy. Blbosť, že? Menšiu útechu môžeš hľadať iba v tom, že podobne blbo zmýšľajúcich sa vás tu nájde viac. Našťastie nie všetci😉
@sissi2183 SK ani CZ letné prázdniny v dĺžke dvoch mesiacov podelené nemajú. To iste vieš. Takže je úplne mimo to porovnávať.

sissi2183
11. okt 2024

@tiezjedna prosim ta a teba som sa na co pytala? Oznacila som osobu, ktorej som odpovedala a ona moju odpoved urcite pochopila narozdiel od teba 🙈

zazka666
11. okt 2024

@maciatkolulu už má zaplatené!

katica06
11. okt 2024

@tiezjedna to ťažko, keby šli všetky matky z mk na spoločnú dovolenku k moru v otcami svojich detí, čítajúc denne ich príspevky, aké majú/mali katastrofálne vzťahy, časť by sa navzájom bozabíjalia či inak vážne ublížila 😂🤣😂🤣

zana124
11. okt 2024

Podaktore aby ste sa neposrali z tej skoly, z ktorej ma vacsina aj tak konsky kkt. Sla by som uplne normalne! 5 dni by som ospravedlnila ja a hoc bude mat neospravedlneny jeden den (ked neda doktorka) tam je myslim pokarhanie riaditelom skoly ci podobny blud. Ja ti povim tak… Kamos mal 3 zo spravania, sa ozral a vyskocil z okna na vylete. Dnes je zubar. Nikto to nikdy neriesil, dajaku znamku zo spravania 🤣 alebo pokarhania, len tu sa idu z toho matky na hlavu postavit lebo si dovolis dakam ist. Akokeby decku daco za 5 dni v skole uslo. Vacsina ludi hla - dilina su a to sa na dovolenky nechodilo ani, cize sedeli v skole a vytupene to je ze na hanbu.

tilly
11. okt 2024

@sissi2183 ja nič iné nepíšem. Píšem o tom, že sú tu nemecké deti na pláži, či majú sviatok alebo prázdniny, keď je tam problém uvoľniť dieťa

beronsche
11. okt 2024

@katica06 nabádanie na podvod?
Kde tu niečo také vidíš? Aký podvod?
Plus, prečo sem miešas zákonník práce? Čo to má spoločné so školskou dochádzkou?
Miešas piate cez deviate, reagujes na niečo, čo som vôbec nepísala, argumentujes úplne rozdielnymi situáciami....
Gratulujem, len tak ďalej! Myslenie v súvislostiach a logika tu dostáva riadne na frak.

A síce sa už opakujem, ale rodič má právo dieťa ospravedlniť určitý počet dní! Za zanedbanie školskej dochádzky sa považuje to, ak má dieťa určitý počet NEospravedlnenych hodín. Čiže nie, že je dieťa rodičom ospravedlnene (zase sa opakujem, pre istotu, ale opakujem, ze ide len o limitované množstvo hodín, ktoré rodič môže ospravedlniť).

Ako, niektoré sa tvárite, akoby to bol prinajmenšom trestný čin, dovoliť si chcieť ospravedlniť dieťa.
Pritom o nič nejde.

tilly
11. okt 2024

@sense neviem, je to možné. Jasne, každý kanton iný jazyk, veď aj u nás je to tak, všade iný prízvuk. Boli sme vo viacerých častiach od st galen cez Zurich,Davos, moritz, talianske aj francúzske časti a všade som automaticky po anglicky rozprávala, lebo Švajčiarom nerozumiem 🙊.

beronsche
11. okt 2024

@zana124 napísala si to tak riadne od srdca, ale máš pravdu..

tilly
11. okt 2024

@maciatkolulu nespochybňuje. Pýtam sa

vevesh
11. okt 2024

@tilly tie deti maju normalne prazdniny, co su u vas, cize ziadne uvolnovanie zo skoly. V nemecku sa vobec nebavia okolo toho, ze by si skor vybrala dieta zo skoly - jednoducho zo kontroluju uz na letiskach a niektori naozaj na tie dovolenky neodleteli, pokiam nemali papier od riaditelky (co je iba vysoka teoria, za cely moj zivot som nezazila ani jedno povolenie, i ked ziadosti bolo...)🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

beronsche
11. okt 2024

Že je náš školský systém zastaraly a mnoho škôl má zúfalú úroveň, všetko jedno, dôležité je, že tam deti MUSIA sedieť...
A darmo riaditeľka nijako odmietnutie žiadosti nezdôvodnila, pravdu má! Veď môže, tak čo...Rodič má držať hubu a krok! Tak!
Áno, celý tento príspevok je myslený ironicky....

beronsche
11. okt 2024

@vevesh a nie je to jedno?
V Nemecku a iných krajinách je to tak.
U nás to takto nie je. Čiže argumentovať , ako je to niekde inde, nemá zmysel....

tilonka
11. okt 2024

@vevesh V USA môžu rodičia zobrať dieťa zo školy na výlet až na týždeň a počíta sa to ako vyučovanie, lebo de fakto sa na výlete učia spoznávať svet.
A teraz ako? Kto je lepsi? 😃
Je to o ludskom pristupe a predpis by nas mal k tomu viest a nie ho vyuzit a buzerovat druhych..

vevesh
11. okt 2024

@beronsche akoze nie je? Vsak skolsky poriadok urcuje, kolko a ako a z akeho dovodu moze rodic ospravedlnit dieta. Len je rozdiel asi, ze na sk to maju v pazi a v nemecku sa to dodrziava...🤷‍♀️ (ako, aj mne by bodlo ist v polke septembra na lacnejsiu dovcu, ale tak bohuzial, tu sa zakony a skolsky poriadok dodrziava a teda mi to nehrozi...)

vevesh
11. okt 2024

@tilonka to je pekne, ale maju tuto moznost v skolskom poriadku a teda mozu ju vyuzit. V niektorych statoch mozes ospravedlnit dieta aj na mesiac...ale to neriesi, ze u nas nie....

zana124
11. okt 2024

@beronsche Precitala som par komentov a nozik vo vacku sa mi otvoril. Autorka sa pyta ako ma danu situaciu riesit a uplne odveci scestne komenty ako vzdy - buzerovanie a lync. Kvoli piatim smiesnym dnom. Keby povie, ze na dva mesiace. Ale aj tak som zastancom, ze decko sa viac nauci v realnom zivote, ako kvasit v lavici kazdy bozi den, cele roky.

tilonka
11. okt 2024

@vevesh ano a cely cas je to len o tom, ze zalezi aky ma charakter riaditel, bud tym predpisom buzeruje alebo nie

modra_kolobezka
11. okt 2024

To je riadna buzeracia od skoly...si deti, co vymeskaju aj 150 hodin za rok, po 5tich dnoch doma ospravednenych rodicmi pridu na den do skoly a tak stale dookola. Toto by mali ucitelia riesit, nie 1 dovolenku u dobrej ziacky

martinka17
11. okt 2024

@tilly nemci majú 2 týždňové prázdniny práve v tomto čase, preto tam počuješ nemčinu 😉

bandiaivetka
11. okt 2024

Aj dcèra mala taký problèm. Učitelka pukala od závysti ,že si môžu dovoliť cestovať. Učitelku treba vynechať a žiadost dať riaditelovy. A tak by nemal byť problèm.

oblecenie99
11. okt 2024

Nuž ale dievčatá, zamysleli ste sa aj nad tým, prečo sa zrazu rieši takto prísne? Ak k tomu takto pristupujú školy, asi už na to majú dôvod. Tu nejde len o tú jednu žiačku, o to jedno moje dieťa, ale pravdepodobne viac detí, často naraz, kľudne z jednej triedy aj viac. Tiež si to všímam vo svojom okolí, aj v rodine, chodí sa na dovolenky hala bala jedna radosť, kedy môžem a chcem, bežné aj počas školského roka, niekedy sa až čudujem (prípad z rodiny), aká benevolentna je tá konkrétna riaditeľka, že toleruje až toľko vymeskaní. Asi toho už majú v školách aj dosť, pravdepodobne to už prekrocilo isté hranice a povedali, že stačilo.

maciatkolulu
11. okt 2024

@beronsche nuž,na Slovensku na to nie je zákon? 😂😂😂😂Som sa fakt pobavila. To je to,o čom tu pár osôb píše. Že sa na to zvysoka kaká a každý je pohorseny,čo si to dofrasa ta suka riaditeľka dovolila. Ale samozrejme za všetko zle môžu ostatní a na západ sa hromadne treba presťahovať. Na ten západ,ktorý čo? Ma na hlavu zákony,sú tam drbnuti ľudia,lebo ich dodržiavajú? Alebo ako tomu rozumieť vlastne? Ale vieš,čo... Asi zbytočne 😉😝

maciatkolulu
11. okt 2024

@oblecenie99 👍je super,že tomu aspoň pár ľudí rozumie.