icon

Ako sa vyrovnať s problémovou 18-ročnou dcérou?

25. okt 2024

Zeny,moja dcera mala v auguste 18 rokov,hned sa presťahovala za svojím frajerom s ktorym chodi rok a pol na koniec republiky,prerusila studium na strednej skole a teraz mi oznamila ze je tehotna.Ako sa s tym vyrovnat ked viem ze nema peniaze. Zivia ju rodicia toho amanta ku ktorým sa nastahovala do domu,matersku nebude mat pracu si nenajde zo zakl.vzdelanim..

gribka1
25. okt 2024

Nechaj to tak. Sleduj len ako sa majú, neprenášaj na nich, čo si o tom mysliš, aby keď bolo najhoršie sa mohli na teba obrátiť. Vybrali si samé, je to ich cesta. Tentoraz 18 ročnej. Bez ohľadu na všetky negatíva, ktoré sú, je šťastná? Teší sa, že bude mať dieťa?

nicoletta98
25. okt 2024

Nie je to tvoja vina.. môžeš spraviť prvé posledné pre dieťa, aj tak sa koniec koncov rozhodne ako chce ona, keďže je už dospelá.. ale asi len na občianskom, rozumovo veľmi nie… neviem si predstaviť mat v takom veku dieta a to som o pár rokov staršia a zabezpečená, ale neskôr to pochopí aj ona sama a snáď sa spamätá, len to bude o čosi ťažšie s dieťaťom na krku. Držím palce hlavne tebe, aby si sa netrápila.. snáď to bude okej…

autor
25. okt 2024

@gribka1 ona ako keby to nevnimala stale,vobec sa nijak nepripravuje,jej zivot je rano vstat urobit si kavu a pozerat policajne pripady,potom rodinne a ine sprostosti.Venci psa,ona je stale este dieta.Zo skoly odisla udajne kvoli sikane,ale ked som bola za triednou ucitelkou ostala som za sprostu ja,povedala,ze v kolektíve bola oblubena..

autor
25. okt 2024

@nicoletta98 dakujem

canany
25. okt 2024

A to je ten problem. Sirotske dochodky detom od 15 rokov do ruk nepatria. Ked som riesila sirotske horkotazko som sa dopatrala, kde otvorit ucet s mojim disponencnym opravnenim, aby som ja vedela manipulovat peniazmi, zaplatiti skolu, oblecenie, stravu pre deti, lebo slovenska banka mi davala len pasivne prava. Potom sa tie decka nesnazia, nezamestnaju, lebo zadarmo im pipne na ucet sirotske, o ktore sa nijako nepricinili a tie peniaze chybaju v rodinnom rozpocte. Tento stat je cely zhnity
Autorka mrzi ma to. Som zvedava ako ja dopadnem, ked si deti uvedomia, ze sirotske od 15 rokov su len ich a ja uz nemam narok disponovat s nimi.

janickacrazy
25. okt 2024

No momentálne nemôžeš urobiť nič, ale ja si myslím, že časom ona sama zistí, že mať dieťa nie je len taká zábava a ešte k tomu so svokrou za zadkom. Veľmi rýchlo sa zobudí z toho sladkého sna. Možno aj mama bude dobrá. Chápem, že je to stresujúce pre teba, ale možno sa časom uvedomí.

autor
25. okt 2024

@janickacrazy dakujem,velmi dufam,ze mas pravdu.Velky vzdusny zamok si postavila

zuzanaete
25. okt 2024

@canany To by malo byt rovnako ako s vyzivnym - az od 18tich. Ved v 15tich ich este zivi zijuci rodic a je za ne zodpovedny.

ivik4
25. okt 2024

No, nech si to mlada zvladne sama, teda oni sami. Ja som otehotnela v 19tich tiez cielene ale partner mal pre nas dom kt. Sme spolu uz len zariadovali ,nikomu sme na krku nevyseli a skolu som mala dokoncenu. Viem ze Ta to mrzi :(
Budem verit ze to dopadne dobre
Jej partner je školak ked ich zivia jeho rodicia a nie on ?

janettdamian
25. okt 2024

Súcitim s tebou, tiež som si všeličo preskákala už s dvomi dcérami. Z odstupom času, ti môžem povedať, že sa nemusíš obviňovať. Nič si neurobila zle, robila si ako si najlepšie vedela. Nechaj dcéru tak, nech žije ako vie. Nemáš čo urobiť. A ak môžem poradiť, veľmi sa neangažuj v zmysle "ťahať ju domov, riešiť za ňu, podporovať ju". Nechaj ju nech si prejde skúsenosťami. Začni ju brať ako "seberovnú" aj, keď pre nás to vždy budú deti. Moja dcéra mi raz povedala, že musí sama na to prísť ako má žiť, čo je pre ňu dobré a "vyžrať" si svoje chyby, aby ich už neopakovala. Stačí ich len objať a prijať ich také aké sú (ale je to náročné)

gribka1
25. okt 2024

Akože je to smutné, že musíš toto prežívať, ale keď nikdy nevieme, čo tie naše deti v budúcnosti čaká, aký život si zvolia. Aj my sme robili chyby a poučili sa. Len s dieťatkom to bude veľmi ťažké, asi ani netuší čo ju čaká.

anjelicek26
25. okt 2024

Nechaj tak. Aj keď je to brutal ťažké nechaj tak. O rok dva tri prijde s dietatom a plačom ku tebe, že je to všetko na hovno a ten moment prijde. Vtedy jej pomôžeš. Všetky tie omáčky a nervy medzi tým si úplne ušetrí. Nepoucuj neries nestaraj sa proste kusni si do jazyka. Ona na to všetko prijde aj sama. Keď jej dieta pôjde do škôlky,školu si dokončí.

autor
25. okt 2024

@ivik4 pracuje na stavbe ale plati svoje dlhy co si narobil ked bol alkoholik..teraz je abstinujuci alkoholik..za mna stale red flag ako hovoria mladi.

hederamonstera
25. okt 2024

Moja segra v 18tke otehotnela (teraz ma pred 50), v tej dobe hotova pohroma a hanba, nasi pomahali ako mohli, ale velmi sa na nu hnevali. Teraz ma uz 4 vnucata, skolu si teraz dokoncuje atd a nasi teda stihli pravnucata, ma dobry zivot ako aj jej dcera, teraz sa s tym vsade pradedkovci chvalia. Bude to dobre v istej casti zivota, vsetko je tak ako ma byt.

Drzim palce

autor
25. okt 2024

@anjelicek26 dakujem ti,verím,ze to tak bude.Som ochotna jej pomoct a popravde vobec jej nedavam omáčky,len raz som jej povedala ci nechce ist domov ze jej pomozem aj s babom,len moja podmienka by bola ze by aspon individualne strednu dorobila.ale o tom nechce ani pocut,skor mam pocit ze jej vyhovuje ta sloboda co ma tam.

anjelicek26
25. okt 2024

No sloboda narodením dieťaťa skončí,všetko sa bude točiť okolo neho.. ale na to prijde aj sama.. och no ved uvidíš, či sa mladá spamätá.. moja ma tiež 18, tiež na všetko svoj názor, svoje riešenia, vďaka bohu teda ale školu ma momentálne ako prioritu sama pre seba, snáď to tak ostane. Špirálu si dala vložiť, takže babka asi zatiaľ nebudem, aj ked chodi uz rok s mladym poziarnikom u nich zo stanice😅

ivik4
25. okt 2024

Fuuu no toto je este horsie. Narodenim dietata dostane od zivota taku facku ze az..
Ak sa naozaj stane ze pride za Tebou potom, tak jej daj razne podmienky bud skola alebo praca a len vtedy si ochotna jej pomoct. Lebo inak bude vidiet fakt svet len ruzovo . Drzim palce

autor
25. okt 2024

@ivik4 velmi sa obavam ako moc padne na drzku,stale sme v kontakte pekne si vychadzame snazim sa komunikovat normálne,nič nevycitat, ale ked sa spytam co robi to je same lezim,pozeram telku, pijem kavu..ani len na urad prace sa neprihlasila ked prerusila skolu

autor
25. okt 2024

@anjelicek26 mas rozumnu dceru,snad aj ta moja dostane rozum

janickacrazy
25. okt 2024

No tak to je veľmi nezodpovedné, veď nebude mať zaplatené ani odvody. Skús jej dohovoriť, nech sa aspoň na ten úrad práce prihlási. Do práce ju aj tak tehotnú nezoberú, to sa báť nemusí.

jozef11111111
25. okt 2024

Externe daaku školu dorobi. .neskôr

autor
25. okt 2024

@janickacrazy stale mi tvrdi,ze "ved hej pojdem" zivot gombicka. Asi to ozaj necham tak,nech sa pouci na vlastných chybach

lenkakravcova
25. okt 2024

@egonsk tak deti to už dávno nie sú. Majú 18r, sú dospelí, budú znášať zodpovednosť za svoje rozhodnutia.
@autorka to isté. Má 18r. Nie je žiadne dieťa. V generácií našich prastrarych mám by už mala možno dve tri deti. To, že ju ty vnímaš ako dieťa, neznamená, že sa o seba nedokáže postarať sama.
Asi si jej s tým, že ju považuješ za dieťa liezla tak na nervy, že si zbalila veci a odišla. Ešte aj sama píšeš že by si ju chcela mať doma. Jej je dobré tam kde je. Nechaj ju tak.
Jedine čo by ma mrzelo sú tie kontrolky s protialkoholickým liečením.. to je dosť odveci. Toto jedine by mi vadilo na výbere jej muža.. To, že chce byť žena v domácnosti ako problém nevidím. Aj ja som a nie je to nič menejcenné oproti pracujúcim ženám 🙂

autor
25. okt 2024

@lenkakravcova ja ju neberiem ako dieta, nikdy som sa k nej tak nespravala,ja som jej navrhla aby sa vratila domov len skrze toho,ze viem ze na začiatku by bolo fajn mat s dietatom pomoc a viem ake svokry vedia byt,pomohla by som jej..nie preto ze sa nevie postarat sama o seba,ale preto, aby to mala lahsie

autor
25. okt 2024

@lenkakravcova nehnevaj sa na mna ale 18 rocna vie o byti v domácnosti veľmi malo, to nie je ze doma umyje riad a ide pred televizor..byt zena v domacnosti je zodpovednost, ved ked sa jej to na rodicovskej zapaci nech sa paci podporim ju,ale veľa stastia pri vymeriavani dochodku..

luccija
25. okt 2024

Aspoň, keby to nebol chalan s takou minulostou.
Ona je teraz hrdá, zaľúbená všetko zvládnu ponúkni pomoc, ale nechaj ju prevziať zodpovednosť.A dlhy ju dobehnú a raz bude platiť exekúciu ako on.To je najmenej ísť na úrad práce...

lenkakravcova
25. okt 2024

@autorka
Podceňuješ ju.
Dnes sa už nechodí plakať plienky na potok, ani vyvárať nemusí vonku pri ohnisku. Čo akože nemá 18r žena v domácnosti zvládnuť? Fyzicky je vo forme. Variť sa naučí. Pokus omyl pri najhoršom. Pratat snáď zvládne, a asi aj zapnúť práčku. Na rodenie deti má najideálnejší vek. Tak keď sa tam chce realizovať, nech sa realizuje. Nechaj ju nech si žije svoj život ako chce.

A s dôchodkami naša generácia rátať určite neráta. 🙂 dovtedy sociálna poisťovňa naisto skrachuje pri zvyšujúcim sa počte dôchodcov. Čiže toto by som ozaj neriešila. Však už teraz politici chcú znižovať dôchodky. Nie to o 50 rokov. 😂

gribka1
25. okt 2024

Aj to, že on nie je doma, len pár dní, keď robí vonku. A dcéra sama s dieťaťom. Síce svokrovci sú tam, ale predsa. Dostane facku od života.

autor
25. okt 2024

@luccija presne tak,dakujem.

autor
25. okt 2024

@lenkakravcova zvladnut zvladne,ale u svokrovcov..uz iba pri pomysleni ma srdce boli.Nebude mat vlastnu kuchynu,z coho bude variť, z tej nizkej rodicovskej?