icon

Ako zvládnuť panovačnú 16-ročnú dcéru?

mum32147
23. apr 2024

Ahojte rodicia
budem vam vdacnaza radu. Vychovavam dve deti, 16 rocnu dceru a 10 rocneho syna. S oboma doteraz nebol ziadny problem ale s nou sa to zacalo menit. Mam pocit ze sa mi z dcery stava rozmaznana slecinka a neviem preco. Stale menej chce pomahat doma a odvrava. A zmenila sa aj zvonku,mejkap oblecenie...
Napr. minuly piatok chcela ist s frajerom von co by nevadilo. Ale vychystala sa na to rande neskutocne vyzyvavo. Pridem do chodby a tam madam v kozenke, kozenej suknicke, v tmavych silonkach a opatkoch. Mobil v ruke a foti sa o zrkadlo. Hned som jej to zatrhla ze takto nikam nepojde. Jej reakcia ma sokovala. Zacala mi vysvetlovat ze ona takto proste von ide. Ked som trvala na svojom zacala robit sceny a trucovat a dupat ako male decko. Nakoniec som ju pustila ale doslova do pismena si to vydupala. Taku panovacnu som ju este nezazila. Ja som v jej veku bola uplne ina. Ale zase aj doba bola uplne o inom.
Co to moze sposobovat? Este puberta?

mamickalisticka
23. apr 2024

@mamatroch ja sledujem našu základnú školu na fb- pridávajú tam fotky,aktivity atď a minule mali osmačky nejakú prezentáciu pre mladších spolužiakov a všetky 4 holé pupky. Skoro som odpadla. Je to hrozne a nemyslím si, že ešte pred pár rokmi sme si to my mohli dovoliť.. u nás bolo striktne, žiadne croptopy, roztrhané gate ani teplaky do školy nepatria 🙄 a to som zo školy par rokov vonku. Hrôza a des

lubina
23. apr 2024

@mum32147 samozrejme, ze to este je puberta, ved ma 16 r. Skusa pokial moze zajst a kde nastavis hranice. Este stale nie je dospela a ty si rodic a si za nu zodpovedna. DUpala nohami, ako si napisala a vydupala si, ze si ju pustila vonku oblecenu tak, ako ona chcela a nie ako si to povazovala za spravne ty....cize takuto reakciu mozes ocakavat aj nabuduce. ...Chcelo by to normalny rozhovor s dcerou a povedat jej co ty ocakavas, ako by sa mala spravat a ona moze tiez povedat, co si predstavuje ona....treba sa s detmi rozpravat, to je dolezite v obdobi puberty..

kiki68
23. apr 2024

@stvura ako vidim takych hereciek nas bude viac 😂😂😂 clovek si potom klepe na celo, ze ci hormony tak zaliali mozog v tom veku

lujza123
23. apr 2024

Jasne ze nema zmysel niečo zakazovať, podľa mňa výchova končí s príchodom puberty, potom by mal byt rodič mentorom a radcom ..

Ale ked si raz myslím ze moja dcéra ide von oblečená vulgárne tak jej to proste poviem, vysvetlím prečo si to myslím.

jumama
23. apr 2024

@mum32147 Mame to doma podobne, dcera si vie navliect na seba vselico. Pretoze som sem tam ustupila a kupila jej trebras bezprstove rukavice, alebo nejake tielko, alebo sietovane pancuchy... ALE, ale nepredpokladala som, ze si to skombinuje vsetko dokopy. Presne tak ako ty u dcery. Mna to zas az tak nepoburuje, ked sa poobzeras, je to dnesna moda a pre mladych nema to oblecenie rovnaky vyznam ako pre nas. Spociatku sme ju aj my s muzom zastavili a niektore veci nepresli, len to mala tak 12 rokov. Odvtedy sme nasli taky zmierlivejsi stred, my aj ona. Ale teda vie sa obliect... to ti poviem.

Nam pomohlo napriklad aj priznat, ze ja som puritan a co sa obliekania tyka, tak siva mys. Ze je to moj styl a ona svoj styl ma, alebo ho este len hlada. Je taky test stylov - 8 roznych typov vyjde, mozete si to zo zabavy spolu urobit, ze co vyjde tebe a co jej. https://www.tanahavlickova.cz/stylovy-test-3/

Ak si s dcerou nechces pokazit vztah, tak sa s nou rozpravaj trosku inak. Nezakazuj. Vysvetluj. Pravdivo, autenticky, co si myslis, preco sa ti to nepaci. Ale zaroven si vzdy spomen, aky vysiel tebe styl a aky styl vysiel jej tom teste a priznavajte si to, ze mozete mat rozny vkus. Ze sa vam pacia ine veci.

Napriklad jej vysvetli, ze tebe sa to nepaci preto, ze ona sa neoblieka len pre seba a pre toho chlapca, ale na ulici su ludia rozneho veku. A pre ludi rozneho veku maju rozne styly obliekania ine vyznamy. Ze napriklad to oblecenie je prilis vyzyvave a mnohi starsi ludia ho budu povazovat za vulgarne. Ze ci by sa jej pacilo, ak si o nej ludia na ulici budu mysliet, ze je vulgarna. A potom povedz, ze je to tou kombinaciou, ze ak ma byt nejaka cast odhalena, tak napriklad len crop, ale potom zahalene nohy. Alebo ak kratka sukna, tak potom zahaleny vrch. Ze to potom na ludi neposobi tak vulgarne. Vysvetli jej aj slovo vulgarny, co to znamena. Proste jej vysvetli, ze ak sa tak vyzyvavo a vulgarne oblecie, ze moze byt na ulici otazovana aj muzmi, ktori ju mozu povazovat za nieco ine, ako je. A ze to si ako jej mama nezelas, ze sa o nu v takom pripade bojis.

Vzdy pomenuj tie emocie, ktore na nu mozu zaposobit - tvoj strach ako rodica o nu. Strach zeny o zenu. Nie hnev, ze ta neposluchne.

rozkvet1
23. apr 2024

@mum32147 je iná doba, mladí sú dnes úplne iní, nie takí, akí sme boli my. Nemam preto moc rada toto porovnávanie že ja som taká nebola atď. Dcéra je proste vo veku, kedy sa chce páčiť, začína zažívať prvé lásky atď. Mne to oblečenie nepríde až také zlé, vidavam dievčatá s obrovským výstrihom alebo bez podprsenky a tie prsia presvitaju. Takže ja si myslím že toto patrí k jej obdobiu a vekom to bude iné

janulik2008
23. apr 2024

@lujza123 ono k tým crop topom naozaj pre väčšie dievčatá je umenie nájsť nejaké normálne tričko a nie crop top

rozkvet1
23. apr 2024

@rozkvet1 a ešte dodám - zakázané ovocie chutí najlepšie. Ja som mala výchovu kde som mala všetko zakazovane, dokonca aj úplne banálne veci. Vo veku 20 rokoch som musela byť do určitej hodiny doma a ďalej ani nechcem menovať. No a práve to zakázané ma lákalo najviac, preto som si aj tak vždy našla cestu ako to spraviť. Lebo zakazovať banalitky alebo zakazovať už dospelému (v mojom prípade) je nanajvýš divné. Vzťahy nám to pokazilo a ani ich nemienim napraviť. Nesprav tú istú chybu. Beztak jej v tom nezabranis a ona ťa začne klamat. Oblečie sa normálne a niekde vonku sa prezlecie tak ako ona chce. Keby som to nezažila, tiez nepochopím. Takéto vzťahy bývajú založené na klamstvách, aby sa vyhovelo obom stranám

marcellka32
23. apr 2024

Mám 16 ročnú a našťastie v oblečení má rada oversize mikiny a široké rifle a tenisky...ale zato skúša denne moje nervy, chcela by som byť taká malá muška v triede a počúvať ako sa medzi sebou bavia

lujza123
23. apr 2024

@janulik2008 ved ja ako nic proti croptopu nech si to nosia, ale nie do skoly a ten najkratší možný v polke decembra.
Ja som to dcére vysvetľovala, oni sa cítia v pohode ale pre nejakého 50 ročného profesora je proste pohľad na polonahu pubertacku v takmer plavkách alebo puberťáka v teplákoch stiahnutych po kolena poburujúci .
Stále si myslím ze určite inštitúcie by mali mať nejakú vážnosť.

deti95060810
23. apr 2024

@tiezjedna v 16tich vkráčala do puberty? to nemyslíš vážne... už 13 ročné sú v puberte.

deti95060810
23. apr 2024

maminka úplne Ok... dcéra 15r. mi pred mesiacom zobrala - bez môjho dovolenia - moje drahé kožené čižmy vysoký opätok 10 cm a sú aj vysoké .... no a samozrejme krátka sukňa, ledva zakryla riť....
to musel byť pohľad pre Bohov keď sa v tom trmácala po meste... 😀

lujza123
23. apr 2024

@kiki68 no však aj moja je drzá, ale ja ešte viac. 😂😃
Mne odvrávanie nevadí, beriem to ako výzvu k diskusii a práveže vzdy ocením ked mi vie inteligentne oponovat a nepoužíva pri tom argumentačne fauly .

Ja osobne by som dcére nezakazovala ziadne oblečenie, pre mňa za mňa nech si ide von aj v pyžame, ale svoj názor by som jej povedala

tiezjedna
23. apr 2024

@deti95060810 to nemôžeš vôbec generalizovať. Na to univerzálna veková laťka neexistuje. A keďže sama píše, že doteraz bola dcéra bezproblémová, tak logicky sa dá usudzovať, že do tej puberty nabehla teraz.

janulik2008
23. apr 2024

@lujza123 vieš čo ze ja to vidím aj na cca 5-6 ročných dievčatách 🫣

simca06022011
23. apr 2024

dupkanie 16r a outfit s ktorym by som nestuhlasila, by skoncil tak ze by isla do detskej izbicky a nie von s frajerom :D bol by s toho cirkus humberto urcite, hadzacky o zem mozno aj.. ved vraciame sa k manierom 2-3rocnych deti, ale nevadi :DD

PS toto si odfotim a napisem, o par rokov ako som dopadla v realite :DDD moji rodicia by postupovali ako som napisala urcite.. v 16tich by som veru s frajerom VECER nikam nesla... :D tak cez mrtvoly... rodicov...

simca06022011
23. apr 2024

@mamickalisticka toje o skole.. u nas kratke sukne, tielka, croptopy = zakazane

lakebabe
23. apr 2024

@mum32147 my sme s kamoškami neboli lepšie keď so spomeniem v com sme chodili na diskotéky ma pot zalieva teraz 😂 a koho v tom nepustili baby nosili tajné outfity v igelitke a prezliekli sa v tescu na weckach 😂
Obávam sa že to je len vek , mohli mi vtedy hovoriť ze nemám nosiť hole kríze proste sa vtedy nosili bokovky a krátke tričká nosila som to aj v januári a teraz mam na stare kolena reumu a problém s krizami😂 nedala som si povedať.
To je puberta skus sa v kľude porozprávať, lebo kamarátky ktorým najviac zakazovali doma robili najväčšie zverstvá len na truc bohužiaľ

kiki68
23. apr 2024

@lakebabe hole krize si pamatam 😂😂😂 ale to clovek v takom veku moze behat v mraze v bikinach a nic mu neni 😂🙈

lakebabe
23. apr 2024

@kiki68 hej od 20 mam reumu krížov 😂😂😂 nebol dobrý nápad si dat bedraky crop top a lodičky v decembri 😂 jedine nechápem ako sme nezamrzli

akika722
23. apr 2024

@deti95060810 16 je naozaj blbý vek
Mam síce syna ktorý má 16,ale keď mal 13 bol to zlaty preklady chlapec
😄
Nie žeby bol teraz zlý,ale....ma 16😅
Zákaz berie hrooozne ťažko,s jeho trestom trestam aj nás😆
V tomto veku sú všetci majstri sveta 😄

barborachors
23. apr 2024

pokiaľ nedroguje, nenabehne ti domov tehotna ci nekradne, moze ti to byt fuk ako vyzerá.. objavila teraz svoju ženskú energiu a moc, tak si to užíva a chce aby ju frajer obdivoval, co je na tom nemorálne? to z nej este lahku zenu nerobí! Vsak sla za svojim frajerom a chce sa mu pacit, a? Nechapem tento zastaraly nazor a to som pomaly 50 ročná kofa. Okrem toho ti možno tebe dievca nevdojak pripomina ze starnes. Tak sup do mini a hajde na rande s mužom a hned bude po komplexoch.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
23. apr 2024

@jozko_z_lesa jasne :D

sevrin
23. apr 2024

To sú tie dnešné slečinky, ktoré sa už v puberte cítia strašne dospelé. Ak ju jej frajer nabúcha, tak za 16 rokov sa jej to vráti 😉

rozculena
23. apr 2024

"..... madam v kozenke, kozenej suknicke, v tmavych silonkach a opatkoch."
ale veď to si jej kúpila ty,a kam to má nosiť? Do kostola? Na zemiakovú brigádu?

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
23. apr 2024

@jozko_z_lesa ty si teda riadne mimo🤦‍♀️

janulik2008
23. apr 2024

@lienka.7 aj ja si všímam