icon

Ako zvládnuť panovačnú 16-ročnú dcéru?

mum32147
23. apr 2024

Ahojte rodicia
budem vam vdacnaza radu. Vychovavam dve deti, 16 rocnu dceru a 10 rocneho syna. S oboma doteraz nebol ziadny problem ale s nou sa to zacalo menit. Mam pocit ze sa mi z dcery stava rozmaznana slecinka a neviem preco. Stale menej chce pomahat doma a odvrava. A zmenila sa aj zvonku,mejkap oblecenie...
Napr. minuly piatok chcela ist s frajerom von co by nevadilo. Ale vychystala sa na to rande neskutocne vyzyvavo. Pridem do chodby a tam madam v kozenke, kozenej suknicke, v tmavych silonkach a opatkoch. Mobil v ruke a foti sa o zrkadlo. Hned som jej to zatrhla ze takto nikam nepojde. Jej reakcia ma sokovala. Zacala mi vysvetlovat ze ona takto proste von ide. Ked som trvala na svojom zacala robit sceny a trucovat a dupat ako male decko. Nakoniec som ju pustila ale doslova do pismena si to vydupala. Taku panovacnu som ju este nezazila. Ja som v jej veku bola uplne ina. Ale zase aj doba bola uplne o inom.
Co to moze sposobovat? Este puberta?

pandorra
23. apr 2024

@jumama super napisane

subartic
23. apr 2024

@jozko_z_lesa počúvaj nesamovzrušuješ sa ty takto sám ?

rozculena
23. apr 2024

miesto zákazov by som sa spýtala,či má prezervatív...

drago12587
24. apr 2024

@mum32147 socialne siete " kurvia" mlade baby.. necakal som, ze este existuju rodičia ktori nepustia 16 r. babu polonahu nech robi co chce. :D tak to ma vyzerat. Davnejšie ked som bol par tyzdnov single som na party bol s viacerymi babami, kazda cicky von, minisukne, proste som si myslel že " rychly sex" ale ked prislo na vek, mali 14-16 rokov :D .. vyzerali na 20 nečakaš od 14 tky že chodi oblečena ako eskort.. a ten sex som odmietol ja samozrejme, oni boli neodbitné.. :D .. zhrozil som sa, čo maju za rodičov

stvura
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
24. apr 2024

@drago12587 presne si mi pripomenul situáciu asi z pred 2-3 rokov kedy sme boli ako partia oslavovať kamošovi 40tku... v bare samé "lolitky" vyzyvave, zmalovane, oblecene doslova ako štetky 🤦‍♀️ v bikinách by podľa mňa vyzerali cudnejsie 😇
Jedna vravi kamošovi, ze ci ju "nedoprevadi na wc" 👌 chudák on najskôr nechapal🙈🤣🤣 druhý mu vraví, ze kamo pytaj najskôr občiansky 🤣🤣🤣 mimochodom 16 tam nemala ani jedna. Max.bolo teda vraj 15, ale OP vraj zabudli doma 👌👌👌🤣🤣🤣 v podstate za drinky chodili potom s tými chlapmi na tie wc-ka. No hnus 🤮🤮🤮.
A inak čo som bola najviac prekvapená, že decka nechýbajú doma rodičom o 2, či 3 ráno? Ja som odchádzala domov dačo pred 4, niektoré tam este stále boli! To vážne rodicom nevadí, že pomaly celú noc nemajú dieta pod 15 rokov doma??? Vedia, že sa v baroch "predavaju" za drinky?

uhrikovci
24. apr 2024

Bože ďakujem ti za dvoch synov (to som chcela dcéry) kde 16 ročný mi píše po tréningu v škole či si môže nechať kraťasy 🙏

drago12587
25. apr 2024

@lienka.7 mam rozvedenych kolegov ktori bezne chodia do barov za 15 tkami , vravia ze im stači kupit 2 drinky, odviest ich na lepšom aute na hotel a ešte si to aj fotia na instagram :D ..proste sa chcu citit ako instagram celebrity a pre par fotiek lacneho " luxusu" spravia doslova všetko :D

maminkadeticiek
25. apr 2024

Jej spravanie je primerane jej veku.Ale tvoje spravanie nebolo vhodne.Ak si to raz zakazala,tak si mala trvat na svojom.Velmi zly priklad si jej dala.Keby si neustupila,nabuduce by sa tak neobliekla.Lebo radsej prist inak oblecena na rande,ako neprist vobec.

luccija
26. apr 2024

@mamickalisticka u nás v škole sa zakázali hole pupky a vyzývavé výstrihy.U dcéry v triede sú 2 extrémy buď sú oblečené ako vo vreci všetko väčšie, čierne, alebo ženskosť šaty, prsia von atď...
Minule učiteľka povedala nech si požičia mikinu nech nie je vidieť croptop

luccija
26. apr 2024

@lienka.7 ja si pamätám, keď cez vianočné prázdniny bolo v TN, že robili raziu v nočných kluboch, krčmách niekde na Záhorí a našli veľa mladých pod 15 r pod vplyvom alkoholu.Pre mňa nepochopiteľné

kikuska_wedge
27. apr 2024

@mum32147 v 16 rokoch mi uz mama do oblecenia nezasahovala a mojho priatela mala rada. Ak nieco povedala, tak ako dobre mienenu radu, nie kritiku. Nevies ako sa vyvynie ich vztah. Ja som si ho o 3 roky neskor zobrala za muza a sme spolu 27 rokov. Tvoja dcera dospieva, potrebuje byt sama zodpovedna za svoje konanie. Bud jej oporou, nie kritikom.

janamoto78
27. apr 2024

@monicatko20 obávam sa, že budeš deti vychovávať rovnako ako vychovávali teba tvoji rodičia. Nič sa s tým nedá spraviť. Každá, čo tu napíše opak, iba sama seba presviedča, že je to pravda. Som už babka a tiež som si hovorila toto nie a toto áno. Nakoniec som si uvedomila, že deti vychovávam presne ako moja matka. Ale deti sa mi nikdy neflákali, nefetovali, nepili alkohol, nevravím že neprišli pod parou, to nie, stalo sa aj to, syn je vrcholový športovec reprezentant SR nikdy nefajčil. Teraz už sú zodpovední sami za seba. A u dcéry vidím, že deti vychováva rovnako ako som vychovávala ja ich a moja mama mňa. A to som sa napočúvala od 16 ročnej, že ona bude iný rodič! 😀

fauko
27. apr 2024

@mum32147 Kazdym vyzyvavim oblecenim si koleduje o potencionalne znasilnenie. Skus jej to vysvetlit tak....

drago12587
27. apr 2024

@kikuska_wedge chodila si takto na party do rana a rodičia ti nič nepovedali ked si mala 16 ? :D .. pozri tu ide skor o to, že mlade baby tužia po pozornosti, na insta, v baroch potrebuju lajky, komplimenty.. ale nemaju premyslene , čo dalej.. v bare ta zastavi partia 45 ročnych tlustych nadrbanych typkov , pekne ta nadrbu a odtiahnu dakde do krikov :D .. ak hladas pozornost, chces byt sexy a vyzeras ako eskort, tak sa ti pozornosti dostane, ale ako 16 ročna nevieš ako vycuvat z tažkych situacii..kde si davat pozor a tvoj romanticky večer može skončit tak, že sa na tebe bude striedať 5 tlustych magorov kym ty sa nezmožeš ani na volanie o pomoc lebo si vypila 15 drinkov kedze boli " zadarmo" :D .. to vidim DENNE v baroch, davnejšie som tie baby zachranoval ale neskor som si povedal, že si z to možu same, je to ich zodpovednost :D často krat, flirtuju oni same, myslia si že to skonči pri srande a drinkoch zadarmo :D ...

kikuska_wedge
27. apr 2024

@drago12587 presne tie boty som mala. Akurat sa k tomu nosili kratke riflove nohavice. Doba Spice girl. Rychlo ma to preslo. Nasla som si priatela a nie ze mama by ma nepustila, ale on. S nim som chodila von nielen na celu noc, ale aj na niekolko dni. Ale samozrejme nie hned. Az ho mama spoznala. My sme slolu chodili skor na turistiku ako na diskoteky.

gabrielamodrykonik
27. apr 2024

@mamatroch crop top je zensky, oversize mikina je neforemna unisex handra. Potom su vsetci dokruteni, nevedia ci su baby, ci chalani. Crop top nema nic spolocne s vajecnikmi, vies kde sa hadam nachadzaju... Okrem toho sa nosia v teplych mesiacoch a ku crop topom sa nosia nohavice/kratasy/sukne s vyssim pasom, a ak sa bojis, aby nedonachladala na vajecniky a ladviny, tak nech nenosi v prvom rade bedrove nohavice. Eventualne si vzdy este moze zobrat nieco navrch. Aj umele nechty su za mna uplne ok, pokial nemaju centimetrovu dlzku, v salonoch vedia spravit velmi pekne a vkusne nechty, ktore len zdoraznia zenskost. Je uplne prirodzene, ze tvoja dcera chce vyzerat krasne a zensky a ze sa o seba stara a pride mi velmi divne, ze ju podporujes skor v opaku. Aj ked tu oversize mikinu by som jej tiez nezakazovala, ale ze by ma to malo robit stastnejsou, ze si ju da miesto crop topu... A moralne hladisko... Prosim ta ako crop top narusa moralne hladisko tvojej dcery? Ci ho nosi, alebo nie, nema s moralkou tvojej dcery nic spolocne. Tu bud v sebe ma, alebo nema a to podla toho, ako ste ju vychovali a crop top to nezmeni. Je uplne prirodzene, ze sa chce tvoja dcera pacit sebe aj svojmu okoliu, keby to tak nebolo, bolo by to nezdrave a divne. A ak sa o nu bojis, tak jej vysvetli vsetky nastrahy, ktore ju mozu cakat, ako sa negativnym situaciam najlepsie vyhnut, co ma v danej situacii robit, keby sa to stalo a kam sa ma obratit o pomoc. Ale zamknutu medzi styrmi stenami ju tiez nemozes drzat. Podla mna si na nu az moc prisna a mas svoju zvlastnu logiku, ktoru pri jej vychove uplatnujes, len aby sa to raz neotocilo proti tebe.

monicatko20
27. apr 2024

@janamoto78 poviem ti, že ak budem aspoň z časti taká mama ako bola moja, tak môj syn bude mať najlepšiu mamu na svete 🙏 Avšak ja nemám tri deti sama jak moja mamina, mam muža ktorý mi pomáha a áno, môj syn bude mať určené prísnejšie hranice keďže ja už svoj vek mam..mamina nás mala tri do 20tky a v tom čase bol iný svet..Teraz sa nedajú deti vychovávať tak, jak za čias pred 30r. 😉

morgane1975
27. apr 2024

@caroline_ no normálne toto určite nie je. My mame priateľovu dcéru v takom veku. Ale neviem si ani predstaviť že by sa takto správala. Občas trucuje, ale pravidla sú pravidla a treba na nich trvať. Nie je možné aby si decko nevazilo rodiča a zametalo s ním ako s autorkou jej dcéra!

morgane1975
27. apr 2024

@gabrielamodrykonik tak to čo autorkina dcéra mala na sebe žensky určite nevyzeralo a od krásy malo ďaleko. 🤣🤣 možno tak do nočného klubu. 🤣

morgane1975
27. apr 2024

@drago12587 však o to si aj koleduje. Ako sa hovorí, dovtedy sa chodí s džbánom po vodu…. 🤷‍♀️

morgane1975
27. apr 2024

@uhrikovci ja tiež chvála panu bohu mám in syna. Priateľ ma dcéru, ale ta teda sa nechová ako autorkina. Aj keď ešte nie je všetkým dnom koniec. V každom prípade som vďačná za syna v tejto bláznivej chorej dobe.

blonde_bella
27. apr 2024

@mum32147 ona uz si formuje svoju osobnosť. Ona nie je ty.
Môžeš jej povedať svoj názor, ak on stoji, ale nie vnútiť....
Tie čo tu píšu o hraniciach....v takomto veku vám decká dajú len naoko pocítiť že dodržujú vaše hranice a ani nechcite vedieť čo o vás hovoria a ako vás klamú....
Pamätaj, že zakázané ovocie najlepšie chutí a nemôžeš ju pred všetkým chrániť. Musí sa popalit

nelili1978
27. apr 2024

@mum32147 teraz bude ta puberta v plnom prúde. Realitu chápe uplne inak ako my. Moja má 18 a teraz sa trosku ukludňuje. Ale bol to boj a nie raz mi praskli nervy. Tak musíš len vydržať. Ona sa ti bude snažiť dokázat kto z koho.....

lenkaviki48
27. apr 2024

Mám 14 ročnú dcéru je tiež v puberte. U nás keď raz poviem nie nedovolím ani keď čo sa stane.. keď sa dohodneme na niečom tak to dodržím aj ona musí. Raz to porušila mala zaracha a poučila sa. V dnešnej dobe treba trochu tvrdšiu výchovu. Je to trošku iné ako my keď sme boli v puberte. Vedela som čo so môžem dovoliť a čo mi prejde u rodičov.
Nabudúce buď dohoda oblečie sa primerane alebo nepôjde von. Môj názor ale raz keď zakážete nepovoliť. Nabudúce to bude potom horšie bude už vedieť ako na vás

betulinka1
27. apr 2024

@mum32147 otazka je inde. Ako je mozne, ze ma koženkovu krátku sukňu v šatníku? Ved jasne, co ma v skrini si chce obliect. Cize treba zacat tam. Druha vek make up. Ved asi jej na to davas peniaze. Tak jasne, ze to chce skusit. Ako mne toto spravit, tak ma urcite šatník a make up pretriedeni, hned ako by odisla a vreckové ma 0€ do casu kym sa spamätá.

blonde_bella
27. apr 2024

@betulinka1 toto je perfektné 😂😂😂
Presne tu začínajú decká klamať... nedá sa 16rocnej babe hovoriť čo má robiť ...ona už ma svoj rozum a už dávno nie je rodič top osoba... zaujíma ich čo povedia kamoši, nie mama...Povedz mi ako zistíš ak sa prezlečie u kamošky? Alebo v OC? Nezistis...čím viac budeš rozkazovat a nie počúvať čo chce ona, tym lepšie sa iba naučiť klamať...
To ti teda garantujem...
Rodič musí pochopit, že v takom veku už proste nemá moc nad dieťaťom...a ak si ju bude chcieť silou moc vydobit, dieťa sa mu len vzdiali....

caroline_
27. apr 2024

@blonde_bella maximálne súhlasím

betulinka1
27. apr 2024

@blonde_bella 16 rocne deti stale ziju s penazi rodicov, vacsinou. Cize stale je tu moznost určovať hranice prave rodicom. Aby 16 rocne dievca doma nepomáhalo a ide si na rande v krátkej sukni zmalovana asi bude niekde problem, resp. nastal problem vo výchove. To je ale moj nazor a nemusis s tym suhlasit.

babulkomale
27. apr 2024

@monicatko20 tri deti do jej dvadsiatky? To kedy zacala?