Syn ma 15,5 r a uz som dnes s nervami na konci.Je jedinacik bol vzdy uzasne, pohodove dieta.Uci sa vyborne, partiu nema skor je doma.Vela hra hry na PC so spoluziakom.Cely den ho nevidim inak ako s mobilom v ruke, alebo sluchadlami na usiach.Mam pochopenie pre pubertu viem, ze nebude so mnou hrat piskvorky a sediet pri mne co mu poviem vybrat umyvacku, zlozit pradlo do skrine to spravi.Sice ohundre, ale spravi.Chodi s muzom hrat pingpong, bicyklujeme.Co ma viac trapi je neustaly boj medzi nami vsetko skritizuje jedlo, aktivity, ludi, doma je hrdina vonku je ako 5 penazi ticho.
Od rana a kazdy den nieco...ze ho zobudil moj budik, zase nemame jeho syr, doma chce nosit najdrahsie oblecenie a potom je vsetko okydane od ovocia, stale ho buzerujeme, nic nemoze a pod...keby som vedela ako sa spravaju ostatni.Dnes sa bol dat strihat mal uz dost dlhe vlasy ukazal fotku dost mu to skratil 30 min v aute zuril, ze naposledy, mozem za to ja, lebo som ho tam objednala.Nikdy by som nepovedala, ze to raz poviem ja som uz z neho tak nervozna, unavena, sklamana, stale je problem zo vsetkym stale brble ja som usmev nevidela uz dlho.Nakoniec sa vzdy pohadam s muzom, lebo on nic nepovie, necha ho tak, ze puberta nema to vyznam...a ja sa vzdy vytocim.Ako mam reagovat ja uz fakt neviem.Neda sa s nim po dobrom, zlom.Ak by som nepovedala umy si vlasy 5 dni by tak bol potom sme mali ist na necakanu navstevu a stres pomaly s mokrou hlavou isiel.Zda sa mi neskutocne egoisticky, zamerany na seba.Do 11 r bol ako med potom to zacalo mierne a teraz ma vynimocne dobru naladu.Kedy sa vasi chalani ukludnili?Ja som sa uz dnes rozplakala povedala som mu skarede veci uplne mi rupli nervy a idem obmedzit jeho sedenie na PC.Muz mi mimo neho povedal, ze vsetci chalani sa hraju, ale nemoze tam byt predsa cele dni a nebudem 100 x kricat, ze ideme obedovat, alebo odchadzame z domu.Ja nevidim ziadnu nadej, ze puberta uz bude koncit.Praveze je to cim dalej horsie.Uz pomaly ani do izby mu nemozeme vkrocitdajte mi nadej, alebo aspon napiste, ze to mate podobne?Ja som rozmyslala obmedzit PC a mobil potom ma cas sa s nami aj rozpravat a robit nieco ine.
.
Toto nie tym, ze je chalan, ale pubertou ♀️ Moja najmladsia je podobna, najhorsia z mojich 3. Treba si vybrat veci, na ktorych trvas, aby dodrziaval a inak mu dat volbu. Nech sa sam rozhodne - napr s tym strihanim. Stazovanie sa a frflanie pusti jednym uchom dnu a druhym von. Hadku s pubertakom nemas sancu vyhrat. Naozaj sa sustred len na to, co je dolezite a zvysok ignoruj. Nepokaz si s nim vztah. Vyrastie z toho. Chce to len cas.
Tlacidko na wifi mas predsa ty. Tak aky problem ? Ma syn urcene doma aj svoje povinnosti ? Upratanie izby, vysavanie, poskladanie svojich veci do skrine, pomoc v kuchyni, umyvacka riadu atd. Mam 16 a 13, tiez jazyky dlhe, ale hlavne slovo mam ja
A si si ista ,že opisujes svoje dieta? Mam pocit že čitam o mojom. Neboj to prejde.
no to poznám....máme doma tri slečny v puberte...sem tam sa pobijú, sem tam vykvákajú za vlasy a kriku čo narobia... minule sa vadili na dvore o jednu tašku... len som počula ako suseda zatvárala radšej okná...
Ja neplačem - to skôr oni keď ma napália....
Prečo ho nedáš aspoň na 2 týždňový tabor? Prišiel by kľudný ako baránok
Mam 16r... asi dvojca tvojho syna. Treba vydrzat. Tym sa utesujem
No keď ofrfle strihanie - môj zlatý, nabudúce sa objednaj sám a zaplať si to z vreckového. Jedlo? Nabudúce varíš ty, pre všetkých. Aktivity? Nabudúce mu vyhádžem skriňu a bude skladať “komínky”. Keď to bude s debilnými komentármi tak 2x.
Ja neviem, dnes sa puberťákom ofukujú zadky aby naaaaaahodou neutrpeli a rodič nech zatne zuby a šúcha nohami… no opýtaj sa svojich rodičov, alebo samej seba, či by ti toto prešlo…
Každý má právo na svoje pocity, aj puberťák. Ale jeho sloboda končí tam, kde začína moja. Znesiem dosť, aj tolerantná som, ale aby som ja mala nervy, pokazený deň a hádky s mužom, lebo princátko vstalo hore riťou 672 dní po sebe, tak to ani omylom.
Uplne presne moj si opisala mojho syna a moju 13r dceru . Musis byt dostatocne flegmaticka a nenechaj sa rozhadzat. Na frflanie reaguj usmevom, ironiou, zartom. Ja som prisla na to, ze su viac uhundrani, ked su nevyspati.
Áno, máme to podobné
Neboj sa, prejde to. Su to úplne normálne prejavy. Syn sa odstrihava od matky. Bolo by práveže blbé, ak by to nerobil. To neznamená, že to máš vždy bez slova prekusnut. Kľudne mu povedz, keď ťa jeho slová zrania, musí si uvedomiť, kedy prestrelil. Je dôležité aj ako mu to povieš, žiadne obviňovanie a hysterické prejavy, len proste konstatuj, že tie slová ta zranuju a necitis sa v tom ok. Zároveň ale popracuj aj na viac mvp prístupe, neber si všetko osobne, 90%kecov co pubis vypustí z úst sú komentáre, ktoré nestoja vôbec za povšimnutie, resp. ja komentár potvrdim a ide sa ďalej. Sprísňovať teraz výchovu je prudko kontraproduktívne, bude to vyvolávať ešte väčší odpor a ver, že sa ti neulavi, pretože to je prasprosty mocenský boj a ty ho nemáš šancu vyhrať (a ani to nie je žiadúce), pubis ma teraz na vrch. Komunikácia je základ, utras si v sebe, čo je už pre teba príliš cez, co ta najviac zranuje a vytáča a to rieš. Nie blbosti, nie "vsetko" , vyber pár vecí a tie si stráž. Moj ma 17 a je to o 100% lepšie, ako v 15tich. Všímam si hlavne pekné momenty, oceňujem ich a mám často dobrý pocit, že to "decko" je vlastne skvelý mladý muž.
@pribinak ty este nemas skusenosti s pubertakom, ci? Garantujem ti, ze ak by tabor nebol jeho napad a zelanie, to, co si vypocujes pred nim, pocas neho aj po nom, za to naozaj nestoji
@simsalabim mam puberťáka, ale ja sa takto terorizovať nenechám
@pribinak kolkorocneho? No a zaroven - je rozdiel pubertak a pubertak. Ja mamza sebou pubertu dvoch a obaja spolu nam nedali tolko zabrat ako najmladsia. A to nema ziadne vystrelky typu zla partia, alkohol ci opasok namiesto sukne. Len tie reci
Normálne je v puberte . Ja mám síce len 4 ročného syna ,ale pamätám sa aká bola moja puberta a ešte viac si pamätám sestrinu keďže je o 7 rokov mladšia . Niekedy mi išli naši už nenormálne na nervy ako ju furt buzerovali ,oni mohli ofrflat čo len chceli ale akonáhle sa niečo nepáčilo jej tak hneď sa do nej pustili že pubertacka,a furt hundres a bla bla . X krát som im povedala nech ju nechajú , potom boli doma len hádky a nervozita . Sama píšeš že je bezproblémový ,neberie drogy ,nepije s partiou po nociach , učí sa dobre ,ale zase sa ti nepáči že je na mobile . Veď ho nechaj . Prejde ho to ako každého jedného pubertaka...v tomto veku ešte nieje dospelý ale už nieje dieťa ,potrebuje aj čas pre seba , všetky decká teraz hrávajú počítač alebo na mobile . Tým že mu niečo obmedzis ,budete mať ešte horší vzťah . Niektoré decká v jeho veku po nociach fajčia ,pijú ,bijú sa ..
A áno je mi jasné že mi niekto napíše počkaj keď tvoj bude v puberte ja už teraz veľa veci robím inak ako naši ,lebo si pamätám čo som neznášala , a tak sa budem správať aj v puberte...ja som vtedy nechcela nič iné od nich len aby mi dali trochu voľnosti ,nebuzerovali stále za všetko ,brali trochu aj môj názor do úvahy a jednali so mnou ako s veľkou nie ako s deckom
určite s nim nebojuj, to je najhoršie, len usmerňuj, stále. A teraz mu zakazovať mobil a počitač už nemá zmysel. Počkať treba 3-4 roky. Chlapci majú pubertu kuštik dlhšiu. I keď nechce komunikovať, tak sa ho spýtať, čo bolo v škole, ako bolo. Aby mal pocit, že aj keĎ ťa rozčuluje, môže sa zdôveriť, keby niečo riešil, čo nedokáže.
Náš mladší má už 19 ale za PC je rovnako ako tvoj čiže v kuse. Nezlepšuje sa to. Rozdiel je v tom že nie je až taký uhundraný a vie byt veľmi milý keď sa s ním dáme do debaty o niečom. Nesmie to byt nútené a nesmiem mu nič prikazovať pripomínať alebo radiť. Skôr o niečom debatovať ako medzi kamarátmi je dobré.
Moj ma tiez 11 prec a ciste peklo,co s nim zazivame poslednych par mesiacov🤯 Ani babky a dedkovia ho nespoznavaju. Vkuse vybuchuje, je arogantny, odvrkuje, nic mu nie je dost dobre. Na dovolenke sme mu vymyslali program,vsetky mozne aktivity absolcoval, aby sa nenudil,vsetko super do momentu,kedy sme akurat oddychovali a uz zuril,ze sa nudi,ze je vsetko na A pritom to taky vdacny chlapec byval,co bol rad aj za den straveny v lese,ci pri jazere. Neda sa s nim nijako vyjst,kazdy den musi zhnusit nielen sebe,ale vsetkym
♀️Ja si neviem predstavit toto este 5r.zazivat,dufam,ze to skoro skonci
Lebo obdobie vzdoru bol suvix proti tomuto.
@simsalabim má 12. Ale má 13 ročnú sesternicu s 16 ročného bratranca s ktorými je veľmi často a preberá od nich “vtipne” hlásky.
On je fajn, nemá záujem o fajčenie či flakanie sa kade - tade. Je to nadšený športovec.
Ale u nás platia jasne pravidla a medzi nimi je sj to, že ak potrebuje pindat a hundrat nech sa odoberie s tým otravovať nejakého kamosa
Ja mu tiež nehundrem a neokndam za ušami
moj syn na 14 a tiez katastrofa, kazdy faldik mu na nom vadi, potom cvici donemoty, hry pomenej ale je provokater, vsetko chce znackove a jasne tiez zababre do minuty pri dcere som toto nemala ona furt vsetko u rici, veget nsjvacsi, kludna pokorna, obcas pofrfle ale to mi nevadi.
musia z toho vyrast to bude aj tak trochu povahou
@pribinak no tak este pockaj rocik dva. Toto je este viac dieta ako pravy pubis. Potom uvidis
@simsalabim je mi jasne, že vekom to naberie na gradoch, ale myslím že má dobrý základ, má taký prirodzený zmysel pre spravodlivosť a to ho bude držať v hraniciach normálnosti
@pribinak ano, tak ako moji, na slusnosti som vzdy trvala. Ale tato najmladsia to somranie vyspikovala k dokonalosti. Najtichsia z nich troch Uz jej aj starsi dakedy povedia svoje.
@simsalabim tak baby to je asi niečo iné ako chalani. Neter je o Rok staršia od syna a fuuu. Tie niektoré komentáre ….sestra len mávne rukou a povie, že sa chce dožiť ďalšieho dňa
Ani neviete ako som rada, ze to zazivate tiezale ja mam naozaj kazdy den pokazeny.Normalne sa tesim do roboty.Ked sa nehada s muzom, tak so mnou.Aktualne som prisla domov rolety zatiahnute a hra sa so spoluziakom.
@sissy27 uz bol u troch holicov kazdy je na h....o.Chcel si nechat hore dlhsie vlasy tie mal nslepene mastne na cele a pod tym vyrazky.Uz mu kozmeticka povedala, ze to ma z tych vlasov nikde inde nema vyrazky.Ak by som mu povedala nech si to zaplati povie, ze moze mat vlasy az po zem jemu to nevadi.
@akvi vsetko som mu povedala, ze ma to trapi, mam pre neho cas zdoveruje sa mi so vsetkym len tie nalady.Pride mi ako bez citov povie mi, ze ma ma rad, ale vzapati....Jeho reci su, ze nechce, aby sme za neho rozhodovali rozumej, ze mu povieme, ze treba ist so psom, poukladat kopy oblecenia ci vecer ist spat, lebo huci v izbe a ja vstavam skoro.Len vies nemozem ho nechat vyskakovat a nechat sa peckovat ako male dieta ja som rodic...
Niekedy akoby si myslel, ze my sme jeho podriadeni.
@galioska povedal mi, ze ma jedno jedine slusne tricko.Volakedy som kupovala v Zare potom uz chcel Nike, Adidas vie kolko stoja nesetrim na nom pridem domov a on v bielom tricku je melon a vsetko spinave.Plna skrina znackovych veci a on ma chudak jedno pekne tricko vyberal si ich sam.
@pribinak tiez som mu povedala nech ide za spoluziakmi a tam sa moze dotahovat.
Pripadam si doma uz ako idiot.Kupila som melon zjedol ho cely dobre...vecer mu hovorim haloo sme tu aj my mohol si nam nechat...idem kupit druhy den on ho zjedol)ze mal nanho chut.Niekedy neviem ci sa smiat ci plakat.
Mame prazdnu chladnicku je tam vsetko syry, sunks, zelenina, jogurty on nema co jest a vypichne, ze zase nemame cornflakes.
Jednoducho sme hrozni, mame nanho vysoke naroky jeho spoluziaci chodia na byt a piju a nam vadi na nom vsetko.
Mal dostat za prijimacky monitor polku si nasetril este som ho nekupila.
@slovakboy jedine dobre je, ked vypadneme z domu to ma cas rozpravat aj ho nieco zaujima.Ideme na bicykel to robil volakedy aj kruzok koronou prestal prva hadka, ze si neda helmu, potom gula ocami kam zase ideme tam uz bol, do lesa nejde komare, tam sa ide po hlavnej ceste proste vzdy musi mat navrch.Muz je ticho on s nim vobec nesuperi nechava to vsetko na mna.Aj to je velka chyba mal by sa ma zastat a ukazat mu, ze takto sa nesprava k mame.
Som strasne sklamana ako zijeme nikdy to nebolo taketo vsetci zduti a stale nervy.Stale je niekto ukrivden
Ja mam tiez 15 a pol rocneho a toto nezazivam a nezazivala som. Je to o povahe, proste je ufrflany negativista. Moj ma basket a treningy nonstop. Aj teraz je na zraze a bude cele leto. Uci sa v ramci normy, doma pomoze ak tu vobec je. Da sa s nim pokecat. Je to taky moj partak. Dcera je 20rocna a ona mi pripomina tvojho a ver mi, este to neskoncilo, hoci uz to nie je az take. Pubertu mala pre mna narocnu o synovi ani neviem.
ako to opisujes, mne to pride, ze si to proste zbytocne beries osobne. A zbytocne sa stavias do role rodica, ktory musi mat na vrch. Ja si vobec nemyslim, ze postoj, ze ja som rodic a tak musi byt ako poviem, je ok. Ok to je vtedy, ked sa vtom citim dobre ja a aj okolie a ja napr. sa vobec necitim dobre v pozicii, kde demonstrujem svoju moc nad deckom, cize to ani nerobim.. A to je v podstate vacsina konfliktnych situacii s pubisom, ze jednas z titulu moci, lebo ty si rodic.. Toto pubertaka vytaca. Sama vidis, ze to nefunguje, ked si akoze "nenechas skakat po hlave" - lenze nenechat si skakat po hlave tym, ze budes mat na vrch a budes prikazovat, aby si si tu moc utvrdzovala, to proste nefunguje.. Ovela funkcnejsie je dohodnut sa a nehrotit zbytocne. Tak isto nereagovat na vsetky komentare, proste to pustit a nebrat akykolvek komentar ako utok. Lebo tym robis vlastne presne to, co ten pubis, ides do odporu a z toho mas potom nervy a si sklamana.. Napriklad to s tym melonom - toto by som ja teda absolutne neriesila, ved no co, tak mal chut, tak zjedol..U nas napriklad je dohoda, ze ak si niekto kupi nieco specialne pre seba, da si menovku na to.. Pretoze proste chalani zjedia toho kvantum a riesit, ze decko nieco zjedlo a nenechalo ostatnym, akoze to mne nestoji ani za zmienku. Ja ked kupim napriklad syr a sunku, lebo chcem o dva dni robit pizzu, tak tam nalepim listok, ze pizza a viem, ze sa toho nik nedotkne, lebo vsetci chcu radsej tu pizzu. A ked nahodou to syn zje, on ide bez reci kupit, aby som mala z coho spravit.. Tricko, co pises, ze si okydal - no tak si znicil tricko, jeho problem, moze komentovat kolko chce, ze si nema co schopne obliect, je to len blby komentar, co nestoji ani za povsimnutie, lebo vsekym zucastnenym je jasne, ako to realne je, ja na taketo komentare ani brvou nemihnem..
Ja mám syna 16- ročného...tiež má občas svoje nálady, ale dá sa to zvládnuť...aj sa porozprávame, aj zahráme hru...radi spolu pozeráme film..aj ide s nami na výlet...ja nemôžem povedať na neho nič....ale ako som už povedala, tiež je to s ním niekedy na nervy...ale to sa spolu nebavíme jeden deň a potom sám príde s ospravedlnením, že prečo taký bol....🥴
Ale môj chodí na športový gympel, ako boxer a toto ho totálne zničí takže príde unavený a nerád sa háda
Výdrž také 3, 4 roky, bude to lepšie. V jeho veku sú toto úplne normálne prejavy.