Syn ma 15,5 r a uz som dnes s nervami na konci.Je jedinacik bol vzdy uzasne, pohodove dieta.Uci sa vyborne, partiu nema skor je doma.Vela hra hry na PC so spoluziakom.Cely den ho nevidim inak ako s mobilom v ruke, alebo sluchadlami na usiach.Mam pochopenie pre pubertu viem, ze nebude so mnou hrat piskvorky a sediet pri mne co mu poviem vybrat umyvacku, zlozit pradlo do skrine to spravi.Sice ohundre, ale spravi.Chodi s muzom hrat pingpong, bicyklujeme.Co ma viac trapi je neustaly boj medzi nami vsetko skritizuje jedlo, aktivity, ludi, doma je hrdina vonku je ako 5 penazi ticho.
Od rana a kazdy den nieco...ze ho zobudil moj budik, zase nemame jeho syr, doma chce nosit najdrahsie oblecenie a potom je vsetko okydane od ovocia, stale ho buzerujeme, nic nemoze a pod...keby som vedela ako sa spravaju ostatni.Dnes sa bol dat strihat mal uz dost dlhe vlasy ukazal fotku dost mu to skratil 30 min v aute zuril, ze naposledy, mozem za to ja, lebo som ho tam objednala.Nikdy by som nepovedala, ze to raz poviem ja som uz z neho tak nervozna, unavena, sklamana, stale je problem zo vsetkym stale brble ja som usmev nevidela uz dlho.Nakoniec sa vzdy pohadam s muzom, lebo on nic nepovie, necha ho tak, ze puberta nema to vyznam...a ja sa vzdy vytocim.Ako mam reagovat ja uz fakt neviem.Neda sa s nim po dobrom, zlom.Ak by som nepovedala umy si vlasy 5 dni by tak bol potom sme mali ist na necakanu navstevu a stres pomaly s mokrou hlavou isiel.Zda sa mi neskutocne egoisticky, zamerany na seba.Do 11 r bol ako med potom to zacalo mierne a teraz ma vynimocne dobru naladu.Kedy sa vasi chalani ukludnili?Ja som sa uz dnes rozplakala povedala som mu skarede veci uplne mi rupli nervy a idem obmedzit jeho sedenie na PC.Muz mi mimo neho povedal, ze vsetci chalani sa hraju, ale nemoze tam byt predsa cele dni a nebudem 100 x kricat, ze ideme obedovat, alebo odchadzame z domu.Ja nevidim ziadnu nadej, ze puberta uz bude koncit.Praveze je to cim dalej horsie.Uz pomaly ani do izby mu nemozeme vkrocitdajte mi nadej, alebo aspon napiste, ze to mate podobne?Ja som rozmyslala obmedzit PC a mobil potom ma cas sa s nami aj rozpravat a robit nieco ine.
.
Ja som čítala ze sú takí otrasni preto , aby ti nebolo ľúto keď sa odstahuju
Fuuu v mnohom ako keby som čítala o mojom mužovi. Ufrflany, stále na mobile alebo so slúchadlami na ušiach... A to mám doma ešte dvoch malých chalanov. Keď budú v puberte tak sa asi zbláznim.
Neboj, pominie to. Akoby si o mojom pisala. Nonstop na hrách, a potom sa zamestnal, aj študuje aj sa zaľúbil no a na hry už nemá čas. Ako sa s nami nerad bavil, teraz keď sa náhodou stretnene doma, tak sa aj zdôveri, pokecá,dokonca si dá aj poradiť. Už má čoskoro 19.Takze len vydržať, zrovnà sa to.
Jak uz tady nekdo psal- neber si to tak osobne.
Distancuje se od vas jako od rodicu, nevi si rady sam se sebou a svou vlastni identitou, prska na vsechny strany, protoze si teprve vytvari nahled sam na sebe.
1. Musi mit dane povinnosti a ty splnit- skola a neco v domacnosti.
2. Musi nest cast financni zodpovednosti za sve vydaje- bud brigada nebo sporit z kapesneho- to se muze menit podle toho, jak funguje skola/domacnost.
3. Ty si vezmi sluchatka do usi a jeho brblani proste neposlouchej. Najdi si neco, krom prace, co te fakt bavi a pri cem se odreagujes.
Ja mam sice doma jen skoro 12ti letou, ale pracovala jsem dlouho s pubertaky v detskem domove. Neni to snadne. Je to masakr. Ale pochopila jsem, ze je to proces- syn ti už teď vylétá z hnizda a soucasti je bohuzel i tato intenzivni a narocna faze.
Nerozumiem preco tak vela mamiciek trva na tom aby vsetci jedli naraz v tu istu sekundu...ved az mu vyhladne, naje sa...srat na to...alebo vsetko zjedzte ze mu nic neostane a potom sa nauci chodit k stolu nacas, alebo nech si uvari....ma teraz ine priority v zivote, bud len rada ze nefetuje a uci sa dobre. Nech sa o seba stara sam, tu uz mamu nepotrebuje na denny program, mozes mu len ponuknut, navrhnut. A vyrastie z toho, nechaj ho nech si tu pubertu "uzije" ap chodte s muzom na romanticku dovcu
mozno by bolo dobre najst mu nejaku aktivitu, ktoru by mal rad... bavi ho nejaky sport? futbal, alebo nieco podobne? kde by si mohol vybit energiu.....?
Ja mám skoro 16 ročnú dcéru a tiež je to veľká zábava v čase puberty 🤪teraz ide na strednú školu zdravotnú bude mat 3 dni praxe v domove dôchodcov a dva dni školu už teraz som zvedavá ako bude zvládať školu a prax celkom sa na to tesim
S tými vlasmi mi pripomína môjho. Keď nastúpil na strednú školu,prvý polrok som riešila všetko. Aj prospech aj internát aj správanie a pomoc doma. Nepomáhali ani dohovory ani dohody. Čisté zúfalstvo. Nakoniec som sa prestala kvôli nemu stresovať a prekvapivo sa ukludnil. Samozrejme,že občas má nejaký ten úlet , ale je to v rámci normy. Od pondelka chodí na brigádu,na dovolenku s nami nechce,tak nech aspoň maká .
Čo sa týka jedla. Máme zaužívané v nedeľu spoločný obed. Nič viac nič menej. A moje deti sú zvyknute ,že sa pýtajú či si môžu zobrať napr.čipsy (nepýtaj sa prečo,lebo sama neviem , jednoducho to tak u nás je)
A ako píšu aj ostatné dievčatá, treba vydržať. Ono to jedného dňa prestane .Držím palce
@zuzulkazuzika moje tiež si pýtajú či si môžu zobrať nejakú sladkosť .
Starší syn 15 rokov,ten je v pohode.
Mladší syn 13 rokov ,no ten dáva niekedy zabrať.
Ale u nás len hodinu za PC cez školský rok a cez víkend a prázdniny hodinu a pol .
A píšeme do pisanky kto bol so psom ,kto vyberal umývačku...tak u nás je to zatiaľ všetko v poriadku .
Tazko radit, kazde dieta prejavuje pubertu inak. Len mi tvoj pribeh pripomenul, zo zaziva kamoska. Celych 15 rokov najlepsie dieta na svete, kde ho dali, tam ho nasli, bez mamy a otca ani na krok...a prisiel tento rok a konecna. Nevedia si s nim rady nejdem opisovat nepodstatne zabomysie vojny, ktore vznikaju....chalan sportuje od malicka, je napriemerne inteligentny v oblasti matematiky s dysfunkciou v oblasti pozornosti. Prijimacky na strednu skolu....jedna katastrofa, ze to u chalana prislo prave v tomto obdobi. Z trucu nespravil prijimacky z matiky na jeden gympel (lebo to chcela mama aby mal ako zalohu) a na druhy, specializovany na matiku, matika plny pocet ale SJ zial slabota, lebo sa nesustredil na dlhe zadania. Stredna skola, jednu uplne odignoroval, druhu (sportovu), zvladol, ale robi prieky a uz nechce sportovat, zrazu. Podmienka rodicov - nebudes sportovat, nebudes chodit na sportovu skolu, nie je dovod. Zase zle. Starsia sestra pomahala komunikovat medzi rodicmi a mladym, ale....povedala mu pravdu do oci, ze teraz to vidi ocami zastretymi pubertou, ale za par rokov bude lutovat tuto svoju zatatost a uz odstavil aj ju. Cize aktualne nie je na ziadnej strednej skole zavazne zapisany. A mlady si trucuje dalej. Ak sa nerozhodne sam, budu musiet nieco zavazne vyriesit. Obmedzili mu cas straveny za PC, dostal povinnosti. Nech si frfle. Sama som zvedava, ako to vypali, lebo az ma srdce boli, ked to pocuvam.
Ja mam babu potrestenu od malicka, nikdy to s nou nebolo jednoduche, ale nutim sa zostat kludna, nenervacit a ked sa to neda vydrzat, idem sa schladit studenou vodou do kupelne a.cakam, kym vychladnem. Ked vybuchnem, dieta zisti, ze to.malo efekt. Radsej cakam, ked ma svetle chvilky a vtedy s nou komunikujem. Poucenie z mojej puberty - vedome som nasich vytacala a spokojna som.bola vtedy, ked sa mi to.podarilo. nevysvetlim preco. Otec sa nedal, ten ma.riesil v klude, mama nie a toto nechcem opakovat u svojich deti. Zatial, klopklopklop, sa nam to spolu dari zvladat. Tiez aktivne sportuje, cize obrovsku cast energie nechava hlavne tam.
Len si skus najst sposob, ako mu nedas najavo, ze ta vytocil. Ze frfle? Zatvor dvere. Nici si najlepsie veci? Bude v takych chodit. Zatial.nema dovod, ked vzdy splnis na pockanie dalsie zelanie. Moze si kupit, z brigady napr. Nepaci sa mu, co mate navarene? Nech sa postara sam. Toto su take nepodstatne veci. Sedenie za PC, to je tazko, just tam bude vysedavat, aby ta nahneval. Stale mozte wifi doma vypinat v urcitych hodinach.
Hlavne sa nedaj vytocit a uz vobec mu neukaz slzy....nepodpori ta muz? Tak nech s pubertakom ide nakupovat, navari a ty chod na kavu s kamoskou, do kina, ku kadernicke...mozu nakupit, navarit na co maju chut, oprat zababrane veci a pod.
Total moja dcera len v ruzovom...ma 11.5r a uz asi 3/4roka je takato...je teraz v tabore a nic ine nepocuvam,ked telefonuje, len ako jej chybam,ako ma milujea ked je doma- ofucana, rano sa zobudi o minutu zla nalada, kazdu domacu pracu ofrfle, gula ocami a ine nepocuvam len, co si chce kupit. Doma mi nepovie, mami milujem ta,chod si lahnut, ja povysavam...neviem ak toto a horsie ide byt dalsich 6rokov...tak dovidenia
Iba buď. Venuj pozornosť sebe. On to podprahovo zavníma a naladí sa. Nerieš ho. Frflanie jedným uchom dnu, druhým von. Počkaj, pokým on vyvinie aktivitu, keď niečo chce a nevnucuj mu svoju predstavu. Ku kaderníkovi len keď bude chcieť, nechaj ho vybrať, porad mu, ak bude drahší, nech si doplatí rozdiel, atď. Potrebuje sa z neho stať chlap.
ja ti napisem len takto - ja som bola doma "hrdinka", uhundrana pubertacka, co iba citala knihy a sedela za pocitacom. ale vonku som bola ta "ticha". moj brat bol pravy opak, doma tichucko a vonku mu nebolo rady a nasi mali extremne tazke obdobie s nim. takze asi je toto lepsia moznost, to len na povzbudenie. kazdopadne drzim palce, mna ako mamu puberta este len caka a teda mam obavy, na co sa zmenia moje deti
No neviem ale svet by mal byt v rovnovahe..dlho si mala najlepsie dieta na svete, co mnohi rodicia (vratane mna) nemozu tvrdit..a pride puberta a zrazu si rozcarovana..my mame velmi narocne deti, je to s nimi boj, sme totalne hotovi z nich, a to sme este len pred branami puberty..ale vraj to velakrat byva tak, ze narocne v detstve - puberta je uz brnkacka..a naopak..narocnejsiu pubertu maju prave tie poslusne deti..no som zvedava..
Ja keď toto čítam tak mi je dosť zle z budúcnosti.. mam mladšie deti,niekedy mi vytreskne dekel z hlavy keď sa začnú hádať o to kto čo povedal/nepovedal/urobil/neurobil/pozrel/nepozrel tak neviem ako toto obdobie zvládneme, defacto 3x takmer naraz..
Nie si v tom sama. Ja mám doma dvoch 15 roč. a ide ma každý deň poraziť. Neustále sme na nože. A oni ešte povedia, že ja som furt nervozna. Sak ako nemám byť, ked ma vytáčajú všetkým, čím sa len dá. 30krát ich o niečo poprosíš a nič. Ráno poviem, ulož si veci. Prídem poobede z práce a nič. Všetko ako bolo ráno- tak aj ostalo. Odvrávanie, ohundranie každej veci...
pridavam sa do klubu. mam takmer 14 rocnu a detto. do 11 rokov to bolo dieta ako z ucebnice, poslusne, slusne, mile, ochotne, kazda ucitelka od skolky ju len chvalila, kazdy okolo nam zavidel take dieta. a 11 a pol rokom to utalo. presne to, co popisujes. hundre od rana do vecera- ked je slnko, chce dazd, ked je dazd, chce slnko. rano si vypyta k obedu sosovicovu polievku a na obed sa jej ani netotkne, lebo "nemam na nu chut". 35x denne place, lebo je nami nepochopena, lebo jej krivdime. a 3x denne sa zbali a stahuje sa my sme si navyse este zaobstarali babatko a tak ma takmer 7mesacnu sestru. je vtipne pocuvat, ked sa jej zacne stazovat, ze "no vies, mohla si sa aj lepsim rodicom narodit."
v skole je stale jednotkarka, ale doma, ak treba nieco pomoct, tiez len s hundranim aku otrokynu z nej robime
ja mam spoluziacku z gympla psychologicku a ona mi je oporou, ked mi je najtazsie. stale mi opakuje, ze to je normalne. su to hormony, tie deti za to nemozu. a treba byt v tomto veku skor oporou a pochopit tie deti a nie bacharom, pretoze v tomto veku sa lamu lady a potom aj tu citam diskusie ako si uz teraz dospele zeny s rodicmi od detstva nerozumeju, lebo ich rodicia len buzerovali. A nesuhlasim celkom s komentom, ze to len dnesni pubusi su taki, ja som mala extra tazku pubertu, chvilu som byvala kvoli tomu aj u starkej. Moja svokra ma 3 synov a vekovo tak, ze jeden skoncil s pubertou a dalsi zacal. doteraz spomina na to, ze sa cuduje, ze nezacala vtedy pit
ale ze caje na upokojenie pila na litre
a vsetci traja synovia maju VS, su uspesni a je na nich hrda.
Len bud trpezliva, dobre bude
Mozno Vas utesim,ja mam to iste,syn ma 10 rokov,cim viac sa snazim tym je to horsie,a este mi aj skaredo nadava...nepomaha nic,po dobrom po zlom,psycholog,psychiater nic...nakoniec som ja skoncila na antidepresivach,ktore mi to pomahaju vsetko zvladat....
to iste u nas, milion veci ma, nosi jedno. Vzdy sa ho sto krat pytam budes to nosit? hej budem, slubujem a prd vyhodene peniaze. A to este nepisem ze pero do skoly strati kazdy den a ine veci, poznamky za blbosti nosi, raz pero raz kravatu( nosi rovnosaty) nemam slov uz, inak je zlaty, dobre sa uci a samozrejma vsetko oznamuje vecer a rano treba to mat
🫣🫣
Čo ja viem, moj ma tiež 15, hra s kamaratom hry, čo poviem spravi, ale zas nema veľmi čo robiť. Sme tu novi , kamaratov nema tu žiadnych, vsetci su daleko.Zas keď mu poviem çi sa ideme hrať či von, či na bajk, či vylet , teši sa.. hlavne keď po ceste kupim kebab , aj tie vlasy pomaly cez celu tvar ale nenutim ho strihat. Dohodli sme sa za dva tyzdne a trošku
. Ale za to smeje sa pri tych hrah. aj normalne, nehundre, niekedy sa mu nechce, s umyvanim ho nahanam od malicka, ale to si zvykol a ide automaticky... Aj tie značkove veci by nosil, ale ma ich faaakt len zopar, vysvetlim situaciu, tak pochopi, nikdy som mu totiž nedovolila vymyšlať. Ma zvieratko, o to sa stara.. ale aby som bola uprimna, keď mal 10_11 rokov, tooooo bol des
Presne ako moj 15,3 r.ako cez kopirak...tiez som zufala mnohe dni...asi musime fakt vydrzat, pretoze vidim starsich znamych synov a ti uz v 17 r. su normalni ako dospeli...vydrzat a nenechat sa vytocit..drzme si palce.
Ja ťa poteším. Môj manžel bol taký pubertiak. A stále taký niekedy je. A ako dobre sa oženil ale nie, je to skvelý chlap, milujúci manžel a otec, vodcovsky typ s vynikajúcim time managementom, ale hlavne nejde sa potrhať pre to,aby boli ostatní spokojní. Robí všetko, tak aby bolo dobre jemu- nám. Ale my sme sa takí dvaja našli. Len to som chcela, že svokra bola tiež z neho na prášky do 19tky cca. Ale v 24 sa oženil a odsťahoval rovno do vlastného. Takže neboj, rebelantská fáza prejde. A nehádaj sa s ním, nezur, neplač. To oni si tí pubertiaci píšu čiarky, koľko krát "vyhrali" nad rodičmi. Keď ty reves, on vyhral. Nenechaj sa vtiahnuť. Keď by bol neunosne drzý, tak jedno zaucho mu traumu nespôsobí a inak sa obrniť a ignorovať. Skoro 16 ročný chalan ani neostane traumatizovaný, ak mu nejako sarkasticky odpovieš. Viem, nie je to jednoduché s takými povahami, ja s takým žijem. Ale treba to vedieť aj otočiť na srandu trochu a neprežívať všetko tak
pevné nervy želám
To je úplne ako o mojom synovi napísané, len môj má ešte 12
@zuzinka888 tiez mám pocit že čitam o mojom Alexovi
Akoby som o svojom citala.Ma uz 28rokov ale nam pomohlo ze po strednej siel studovat mimo statu a musel sa zacat starat sam o seba.Fakt to bol boj a mohla som robit co som chcela uhundrany,nahnevany za vsetko som mohla ja ked sa nieco nevydarilo este aj za pocasie...tiez som si poplakala.Tiez je jedinacik mal vymedzene hranice a musel si veci zasluzit bola som tvrda na neho ako mi teraz obcas povie aleze som mala byt este tvrdsia a aj mu obcas jednu vrazit ako vysvetlovat...
Ako keby som čítala o mne a o mojom 13ročnom... včera som si pekne porevala, už som to nedávala, aj mi bolo lúto, že sa tak chová, že už nie je to moje zlaté poslušné chlapča, aj som neskutočne zúrila za to, aké má správanie... verím, že to je len obdobie, ale keď si predstavím, že to bude trvať ešte tak 3 - 4 roky, tak ma chytá panika.
@adulikka ja mám tých starších už dospelákov.
Najstarší 21- pri ňom som ani nevedela,že nejaká puberta vôbec existuje
Prostredná 18- od narodenia musí mať posledné slovo ,tak pri nej sme zvyknutí
A ten najmladší o pár dní 16- pri ňom si to "užívame"
@polyana to isté u nás... keď po ňom niečo chcem, min. 4x to musím prísť zopakovat a ten 4 je už s krikom. Ráno napíšem na lístok, ze predtým ako pojde von, musí vybrat myčku a upratat si izbu. Dojdem z prace a izba hore nohami, z mycky polka veci polozena na linke. Na nervy
Až mi zle prišlo...
na mašlu