Čo robiť, keď mama nesúhlasí s výberom strednej školy?
ahojte. buduci rok, resp. tento sk.rok co bude pisem prijimacky na ss. problem je v tom, ze kde. ja v tom uz sice mam viacmenej jasno, no s tym ma problem moja mama. so znamkami vobec problem nemam, prospievam kazdy rok s vyznamenanim a bavi ma to. velmi rozmyslam nad sospg, ktora je vzdialena cca 45 km od nasho mesta- mne by dochadzanie velky problem nerobilo, kedtak by som mohla ist na internat, no moja mama je proti. nasilu ma presviedca, aby som isla na rovnaku ss na aku chodila ona. je pravda, ze aj nad tou som rozmyslala, no keby si mam vybrat, vyberiem si radsej tu predchadzajucu. tato, na kt.chce aby som chodila, je vzdialena menej, co chapem, ze by to vyhovovalo lepsie z hladiska dochadzania, no nemyslite, ze je trochu blbe aby mi hovorila kam mam ist, resp. ma "nepustila" na ss, kt. som si vybrala? ked som sa jej spytala na internat sa mi vysmiala, ze sa nedokazem o seba ani postarat (co samozrejme nie je pravda, ale nejdem zachadzat do detailov). absolutne nechapem co je za problem, kedze na internate nebudem sama a navyse tam budu aj vychovavatelky-chapeme sa. zvysok rodiny je za, aj za ss aj za internat, no ona nie. extremne je tvrdohlava. dakujem za vsetky rady.
@monsterablue Zbytočne si možno 4 roky študovala ty...v školstve nepracuješ, teda skús na chvíľu vypustiť z hlavy tie tvoje dookola točiace inzeráty a postačujúcu "len" maturitu...prečo by dievča nemalo študovať to, čo ju láka? Prečo máš stále potrebu odrádzať ju od toho, aj keď tvrdíš, že ju neodrádzaš? Čo teda navrhuješ, aby študovala a čo by ju zároveň aj bavilo a uživilo?
@monsterablue s tymto musim nesuhlasit aj ja. ako ap urcite nevezmu len tak hocikoho. uz len na ss sa osvojuju aspon zakladne poznatky z psychologie a podobnych predmetov potrebnych k vykonavaniu tejto prace. bohuzial mnoho ludi vidi pa ako nejakych "poskokov ucitelov", ale uz teraz viem, ze je toho ovela viac. je tam praca so zdravotne znevyhodnenymi detmi, detmi s roznymi poruchami a chorobami, a to by nedali robit len tak hocikomu s akoukolvek maturitou. ba mnohokrat moze byt praca ap zlozitejsia nez praca beznych pedagogov- dieta sa po vas zazenie, zacne kricat, vyvadzat, no- sama mam autistickeho spoluziaka a viem ake to je.
@viera77 chapemm, myslela som ze ci by uz stacila aj ss, kedze este neviem ci by som isla dalej vs...
Keď už, tak určite potom aj VŠ.Taka logopedia, špeciálny pedagóg sú zaujímavé.Okrem toho vôbec nemusíš mať tabuľkový plat a byť zamestnaná môžeš mať raz svoju škôlku, robiť na živnosť pohybové kurzy, dramatické, angličtinu..je to všetko len na tebe.Kamaratka je špeciálny pedadog viaceré si zložili centrum kde je psychológ, logoped a venujú sa deťom s PAS, ADHD máš more moznosti
@mamamasama fuha...tak toto je ozaj veľmi silné a trúfalé tvrdenie, že zlyhala... To by som si nikdy nedovolila....
@viera77 ako vieš ako ja uvažujem ? Ja píšem fakty , že mnoho mladých ľudí ktorí sú na VŠ pedagogická , už na škole vedia že nenastúpia učiť. Moje obidve deti pracujú - dcéra a budú pracovať -syn v odbore ktorí vyštudovali . Odbory si vybrali tak aby mali v nich uplatnenie , aby ich bavili a dokázali aj relatívne slušne žiť. Ono nie je umenie niečo vyštudovať ak sa bavíme o strednej alebo VŠ ale sa aj uživiť, tak aby si nebola v strese z financií každý mesiac .
Jednoducho je potrebné sledovať aj trh práce ako sa vyvíja , aké budem mať do budúcna uplatnenie , či som ochotná znášať aj nižší príjem ak je toto povolanie nižšie ohodnotené . Nie len jednoducho vyštudujem a potom zistím že ... nič . Na VŠ nejdem lebo mi to moc nešlo, zistila som až na škole že ma to nebavilo , mám v rukách niečo čo v podstate ani nikto moc nechce. Ale každý mesiac musím jesť, platiť si nájom a energie, obliecť sa .
@subartic hrozne sa to číta. Prepáč. Nulový rešpekt voči deťom a ich úsudkom.
@mamamasama tak nečítaj . Veď vychovávaj svoje deti inak , máš možnosť sa realizovať na svojich . Keď tvoje tri deti dosiahnu v živote aspoň to čo moje , budú sa ti domov vracať , telefonovať ti , keď vydáš svoju dcéru ako ja minulý týždeň a budeš sa tešiť z jej úspechov , potom mi napíš.
@mamamasama ako si svoju výchovu zvládla. Ešte si len na samom začiatku .
Chápem to. Skús porozmýšľať a pokecať o Róm s mamou viac. Ak vyriešite čiastkové problémy, tak možno aj dokdete k zhode na škole. Ako cestovať. Kde bývať. Prečo nie? Financie. Uplatnenie. Tvoje talwnty a vlastnosti. Hodiš sa? Boji sa mama samoty? A pod..
Autorka, fakt nechci ist na ss internat. Vsetko je lepsie, nez internat.
@ivangeline neboji, doma mam este mladsieho brata a ona manzela takze..
@luccija kde potom na vs? ak nechcem byt priamo ucitelka ale teda pa. hladala som ale zatial som nic nenasla, ide sa na klasicku pedagogicku univerzitu a tam vybrat odbor?
Poviem ti to z pohladu mamy. A mozno o to viac, ak su vasi rozvedeni. Ona vie, ze ak odides na intrak, uz si polkou nohy z domu prec. A ona v tebe este stale vidi dieta, mozno nie je uplne na to pripravena. Ale bude 🙂 Lubi ta a mala by ta najradsej doma stale, ale ona dobre vie, ze raz ta pustit musi a ta napokon ta pusti do velkeho sveta s doverou.
S VS budeš mať viac možností, lepší plat ..áno, tam si už vyberas užšiu specializaciu.Cim Ta tak láka pedadogicky asistent?Ja som mala 14 dní prax s deťmi s PAS,ADHD druhy stupeň ZŠ a to som bola len "do počtu" a obzerala aká je úloha PA je to náročné hlavne psychicky, tlak od učiteľov, rodičov...každá práca je narocna, ale toto je dosť na psychiku.A každý z tých detí je iné čo platí u jedného nejde aplikovať na druhého a hľadáš spôsoby a začínaš odznova.Este máš 3/4 roka čas pokým podás prihlášku Určite choď potom na dni otvorených dverí do skoly
@luccija dakujem. no velmi rada by som robila nieco v oblasti skolstva ale ucitelstvo ako take na zs viem ze by ma nebavilo. jednoducho by som sa chcela venovat tym "slabsim" detom...
Ja nie som učiteľka tak z praxe ti neviem poradiť.
Skúsila by som špeciálnu pedagogiku na tvojom mieste by si pracovala s deťmi ktoré majú problém s učením.
Aj v škôlke by si mohla pracovať, u nás je málo tých pracovných miest.
Neviem aké uplatnenie tam je, myslím že by nemal byť problém v uplatnení.
@estellas dakujem
@monsterablue tak neviem som z dediny a teda u nás každá učiteľka či asistentka sa majú dobré a ani rodičov nepotrebujú . A po čase snáď nebude sama bude mať chlapa nie
ak si presvedcena, ze ta ta tvoja bude bavit, nedaj sa zlomit. Mama sa zrejme boji (v tom lepsom pripade) alebo jednoducho chce riadit tvoj zivot (v tom horsom pripade).
Ak si chces udrzat s mamou pokial mozno co najlepsi vztah, spytaj sa jej, preco vlastne tak trva na svojom vybere, ci je to naozaj o tom internate, vypocuj si argumenty, vyjadri pochopenie a potom skonstatuj, ze ty si si svojim vyberom ista a dufas, ze to bude respektovat a ze pochopi, ze nemas uplne rovnake predstavy o svojej buducnosti ako ona.
Mňa mama dotlacila na školu. Budú ma tu mať niektoré za debila, ale napíšem ti to.
Ja som túžila študovať plazmu, takže moja voľba bola chemická. Odjakživa som mala čisté jednotky. Vydreté, ale predsa. Ale chémia, tá mi šlapala. Mama ze nie, nebudem mať doma debila s výučným listom, budeš mať buď gympel, alebo budeš lekárka! Nepomohlo nič, musela som sa rozhodnúť. Takže som išla na prijímačky na gym, testy boli vo forme vyber správnu odpoveď. Tak ja som si riekankami rátala, čo zakruzkujem. A podrz sa, spravila som! Potom som si povedala, že zdravotnícka je 35km od domu, tak aspoň zdrhnem od mami a budem mať relatívny kľud. A tak aj bolo. Prídem do školy a tam viacmenej samá princezná. Manikúra, pedikúra, shopping, kozmeticka...fuuuu všetko mimo môjho zmýšľania. A tak som sa na to aj kaslala. Zrazu zo správania dvojka (za fajčenie) a ostatné známky okrem chémie a matiky na 4. A spokojne som prechádzala. Lenže prišiel štvrtý ročník a už som mala jasno, že toto teda nie. Zlý odbor, asistent. Niečo medzi upratovačkou a sestričkou. Nemohli sme vlastne nič. A tak som vo štvrtom ročníku prerušila školu a viac sa tam nevrátila. Áno, som tupelo so základnou školou, lebo moja matka sa rozhodla.
Takže nie, nedaj sa odhovoriť a šlap si za svojím snom, lebo inak to význam nebude mať a mohla by si dopadnúť rovnako

@viera77 a da sa uplatnit len so ss, popripade s externym zo ss?