Dcéra začína drasticky chudnúť. Ako ju prehovoriť, aby jedla?
Ahojte moja dcéra skoro nič neje (3deň) pozerala som históriu a často si pozerá videá ako je anorexia a podobne , aj články také číta ! meria 165cm a váži 57 kíl ... čiže pekne ani tlstá ani chudá ... Bojím sa že začína drasticky chudnúť je podráždená a doniesla mi zo školy dve 4 ale opravila si ich ... ako ju mám nahovoriť jesť ?
je velmi dobre, ze ste si to vsimli. skuste sa s dcerou porozpravat, ze viete o tom, ze pozerala take stranky. nie s hnevom, vycitkami, krikom, ale v klude to s nou skuste prebrat a ked to nepomoze, tak bude asi najlepsie vyhladat odbornu pomoc skor, kym nieje neskoro. pri vahe 165cm je 57kg mierne nadvaha, ale tak to len nejake 2 kila, cize vaha je ok. ak by chcela zhodit tie 2 kg, tak nic sa nedeje, len aby to nebolo drasticke. a vysvetlite jej to, ze nejest nieje spravne. skor sa treba stravovat inak, castejsie, mensie porcie, vela zeleniny, ovocia, celozrnne pecivo a hybat sa a vaha pojde urcite dole.
Kočky majú dobré tipy 😉 Aj keď ja teda ako 13 ročná neviem či by som s maminou niečo také riešila 😒 ale to som zasa ja. Ak by chcela tvoja dcérka silou mocou schudnúť , tak ju skús vziať do fitka. Možno ju to poteší, a strávite spolu fajn čas. zabavíte sa , však predsa len sme baby a tie potrebujú poklábosiť. a potom ju vezmi na nákupy. raz za čas. a potom možno aj uvidí ten rozdiel, že sa je jpodarilo niečo o sebou urobiť a začne ju to viac baviť a nebude myslieť na tie stránky.. ☹ to je len môj tip.. ja by som to asi takto nejako riešila, alebo chcela by som keby to takto so mnou riešila mamina 😉
Nuz, pravdu povediac 57 kg pri 165 cm vyske sa mi zda u 13 rocneho dievcata dost...sorry. Normalne pohybovo aktivne dieta nema mat preco v 13tich na sebe vela tuku, cize predpokladam ze patri v kolektive rovesnicok k tym pevnejsim...cize sa moze pre toto citit zle...pripadne si od spoluziakov mohla vypocut nejake tie posmesky. Myslim ze tvoj problem ale je skor v tom, ze sa ti s takymito trapeniami (ktore su uplne normalne v puberte, vlastne zeny trapi postava vacsinou cely zivot, ze? 😉) nezdoverila. Ja by som sa na tvojom mieste snazila s dcerou o zblizenie, aby vedela ze s akymikolkvek problemami ktore ju v obdobi dospievania postretnu moze k tebe prist, ze ju vypocujes a pomozes jej, ved si predsa zena, budes jej rozumiet. Bez toho aby ste si boli dostatocne blizke jej asi nevysvetlis ze nejest je blbost a anorexia vazna a velmi neprijemna vec a hlavne ze sa musi naucit mat sa rada taka aka je.
fuu, sorry, zeny, ale podaktore ste tu dobre tupe (sorry, ale inak sa to uz ani povedat neda), ak tu hovorite o nadvahe....BMI index je v norme.....aka nadvaha? videli ste ju? ci podla coho sudite? ...ja mam napr. vysku 163cm a 55kg......a ked na mna pozriete, vyzeram, ako ekby mi nedavali jest!...ak sa v skole stretava s takymito nazormi ( ako tu u dsopelych zien)....co asi ano, ked uz dospele zeny takto prizemen uvazuju, ani sa necudujem, ze nechce jest 😖 😠
vezmi si ju na rozhovor.....treba jej vysvetlit, ze nejdenie nie je spravna cesta, ak sa chce napr. udziavat vo forme, treba sa hybat.....nech chodi na tanec, na zumbu, aerobic.......ale aby neprepadla kvoli nejakym slepiciam do depresie a anorexie nebodaj.....hlavne jej treba povedat, ze vaha je ok, ziadna nadvaha! (ty kokos)
keďže veľmi dobre viem čo je anorexia a aj bulímia a čo všetko so sebou prináša (aj jedným aj druhým som prešla - našťastie, ale to bolo už veľmi, veľmi dávno) a viem, čo sa jej v hlavičke asi teraz preháňa, môžem vám len povedať, že ak sa rozhodla schudnúť takýmto spôsobom, na jedenie ju nenahovoríte ani anjelským hlasom. Je potrebné najskôr zistiť, čo môže byť dôvodom - či nezačala mať komplexy zo svojej "nadváhy" - lebo jej sa môže zdať, že je strááášne tlstá, či sa chce len podobať nejakému idolu, ako sú na tom s váhou jej kamarátky - či sa nechce podobať na niektorú z nich, či sa jej niekto nevysmieva. V každom prípade to ale znamená pokles sebavedomia a nejak sa snaží si ho pozdvihnúť znížením váhy. Nepíšete koľko má rokov.
Možno by som skúsila, ak je prístupná komunikácii, nenápadne zaviesť reč na chudnutie s tým, že by ste rada aj vy zhodili nejaké to kilečko, že ste si na internete pozerali niečo na túto tému, našli ste o.i. aj stránky o anorexii, ale že toto sa vám vôbec nepáči. Skúste sa jej opýtať, či by nešla do toho chudnutia spolu s vami. A by súhlasila, máte vyhrané...potom sa už zariadite podľa toho...
Ahoj @mokasina, moja je na tom podobne - 164cm, 56kg a deti v skole sa jej vraj KAZDY DEN v skole vysmievaju, ze je tucna (mam podozrenie, ze aj tej tvojej sa niekto podobne vyjadril, niekto na koho nazore jej zalezi). Deti su krute, nic si nedaruju, nikoho nesetria. Ked som si vsimla, ze odmieta jest, hned som jej spravila prednasku, ci si chce rozhadzat metabolizmus, bo vsetko aj to minimum co by zjedla sa jej bude premienat na tuk, vyhladovane telo predsa uklada zasoby energie ovela viac... Pochopila, vsetko co zje doobeda, resp. do druhej poobede jej telo spali, potom uz jedava take lahsie jedla - zeleninove salaty, ovocie, alebo si da puding... A kazdy druhy vecer cvici, more videi je na youtube, aj ju fakt motivuju, bavia, pusti si muzicku ktoru ma rada a vyplavuje endorfiny 🙂 Ale to more prepotenych veci a prplanie sa v kazdom jedle, moreeee. Schudla z 59kg a formuje postavicku dalej...
Prečo otázka???? Mala si založiť diskusiu. Takto nemôžeš reagovať na nič, čo chceš vedieť sa nedozvieš. Ženy, udivuje ma, ako môžete pri takýchto mierach napísať, že nadváha. 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠
Rozhovor, poprípade lekár či psychologička ak máš ozaj vážne pochybnosti .Určie to rieš.
Neviem prečo sa tu podaktoré vyjadrujete že je to veľa, nikto sa vás na to nepýtal.. aj keby to bolo veľa tak to neni dôvod nejesť, nemyslíte? Či vtedy je to v poriadku? Mudrlantky by sa mohli zamyslieť 😝
@sorciera24 tak netvarme sa zase, ze je nejak vychudnuta...
Ja mam 166cm a 49 kg normalnu vahu a to mam 27 rokov. Takze v 13tich mat 57kg je asi viac ako maju dievcata v jej veku. Ved ja ako tehotna mam teraz 52kg....
Ja by som ju nenutila jest, skor jej treba vysvetlit, ze sa ma viac hybat a ponuknut jej, ze jej budes zdravsie varit. Ked sa bude hybat a zdravo jest, to jej urcite len prospeje a pravdepodobne zhodi nejake to kilecko.
Ahoj, ako byvala anorektička (od 14 r.) ti radim nic nepodcenovat. Dnes je este horsia doba, ako za mojej puberty, co sa natlaku na vzhlad a dokonalosti vyzoru tyka. O to viac treba dievcatam budovat sebavedomie, viest ich k zdravemu zivotnemu stylu, sportu, samozrejme s mierou a s tym, ze na prvom mieste je zdravie, pocit pohody a to sa odzrkadli na vzhlade ovela viac ako diety a make-up... Vela sa s nou rozpravaj, urob si na nu cas, len vy dve. Mala by si jej ist vsak v prvom rade prikladom, to je viac ako akekolvek slova.
Tento vek je velmi rizikovy a co sa zanedba teraz, sa uz nemusi napravit. Vela stastia!
anorexia je hlavne v hlave,tam treba doktora,sama jej nepomozete
NO ja si myslím, že je dobré, že si číta takéto články..Pretože vie, čo ju čaká..ak by sa na to dala..Môj názor je taký, že ak nejaká baba chce chudnúť, tak jednoducho prestane jesť a určite nebude čítať o nepriaznivých účinkoch anorexie alebo bulímie..
Určite by som s ňou o tom nehovorila priamo. MOžno jej len teraz nechutí..Treba jej dať pocítiť, že je krásna..A variť zdravé jedlá ale zato výživné a spolu to jedzte..Povedz jej, že sa chceš zdravo stravovať a medzi rečou, že je toto jedlo je minimálne kalorické..V podstate zdravo jesť sa jej zijde. Lebo všetky vieme, že čím vyšší vek, tým pomalejší metabolizmus..Len aby nezabudla na svoje zdravie..
A zistiť, či jej niekto neublížil..nejaká vychrtlina prebrala frajera..alebo také niečo.. 🙂
preco tu riesite BMI toho dievcata ,maslim ze nemate pravo kedze ste ju nevideli na fotke ci ma nadvahu alebo nie to sa podla tychto udajov neda povedat pretoze neviete ako ma rozlozerny tuk na tele.Tu ide o psychicky problem a nie o to,ci ma nadvahu alebo nie.Kazdopadne mila mamina je to bohuzial casty problem v dnesnej dobe ktory je psychickeho charakteru,tym ze ju budes nutit jest neriesis problem.Musis zistit co ju k tomu viedlo a v prvom rade ju nejako primat ist k psychologovi lebo ak si neda povedat rozumnymi argumentami od teba tak to sama bez pomoci odbornika nezvladnes.ako tu pise tinki mozno by pomphli nejake clanky o zdravej vyzive a mozno by si jej mohla ukazat aj odstrasujuce priklady dievcat ktore to takto riesili.Neviem,ci 13 rocne dievca prijme takto mienene rady,drzim palce
Nahovorit jest? Neviem, ja by som sa s nou najskor skusila porozprávat, možno ju anoreia- články atd. zaujímaju z iných dovodov 🙂 Ja som si tiež kolkorat čítala članky, pozerala videa a tak, ale zo zvedavosti, čo všetko su schopní ludia urobit a pod... 😉
Skus sa s nou porozpravat, ci ju nieco netrapi. Mozno sa sklamala v laske. Bud velmi opratrna, zvazuj kazde slovo a ajkeby si bola velmi nahnevana, bud velmi citliva. Ak by sa stazovala, ze ju trapi postava, dohodni sa s nou, ze aj ty chces do leta svoje telo skraslit a ze zacnete spolu cvicit. A zapni si zumbu alebo chodte spolu do fitka. Ale povedz jej ze ak by prestala normalne jest, ze jej zacnu padat vlasy, pokazia sa jej zuby, strati menstruaciu, mozno nikdy nebude moct mat deti..... proste vysvetlit jej ake to moze mat nasledky. Skus sa s nou bavit ako kamaratka. Verim vsak ze vsetko toto robis. Ak by si si nevedela dat rady, skus detsku psychologicku, popros ju o radu. Na margo nadvahy, pozor baby co pisete, dievca je v puberte, moze mat znizenu cin. stitnej zlazy, mozno len mierne, kde ani lieky netreba, no spaluje jej pomalsie. Ja si presne nepamatam, ale v 16 rokoch som mohla mat 56-58 pri vyske 167cm a teraz mam 31 prec, 4 rocnu dceru a tlacim do hlavy ako mi krk raci lebo som vycerpana, co 4 roky nespim a mam vahu 60kg. Cize este to neznamena, ze z nej bude slon. Ja som chuda nikdy nebola a v puberte som si myslela, ze v 3-tke budem mat snad 80 kg. Chvalabohu nemam. Jasne ze ked priberiem 2 kila tak nejem, ale v puberte robia vela hormony a vtedy zato decko nemoze. Ozaj jej vahu nevidim tragicky, keby aj mala 2 kg navyse, neriesi sa to dietou ale upravou stravy a pohybom, kt. by som navrhla kazdemu cloveku bez ohladu na vahu, leboide o zdravie. A v puberte sa vysmievaju kazdemu, ci ma velky nos, je chudy, tlsty, ma male prsia, velke prsia, proste za vsetko. Rozhodne to nie je postava, ze by mala ohrozene zdravie. Daleko horsie vyzera 6 rocne dieta, ktore ma 40 kg a podobne. Ja by som skor maminke doporucila, aby zacali spolu cvicit. Moja ma necele 4 roky a mys polu cvicime zumbu ked som neni total k.o., ja som nikdy nemala lepsiu kamosku na cvicenie.
asi jej nejaky blb povedal, ze je tucna. mozno to bol typek co sa jej paci a takuto to ma odozvu
Jednoznacne sa s nou treba porozpravat, verim, ze mate pekny vztah, vysvetlit jej, ze jedine co tym dosiahne je, ze si pokazi zivot a to jej za to nestoji, ze okrem zdravotnych problemov sa jej pridruzia aj psychicke, ze bude na liekoch, treba jej trosku ukazat druhu stranu toho co chce dosiahnut. Treba sa jej popytat, ze kvoli comu chce schudnut a s cim nie je spokojna, mozno ju zobrat do fitka a radsej zaplatit trenera, on jej dokaze disciplinou pomoct k tomu co ona potrebuje podla nej samej zlepsit. Treba jej ukazat aj inu cestu ako nejedenie, vela vela sa s nou rozpravat, byt jej oporou, vypocut ju... Silno drzim palce a verim, ze to spolu dokazete.
to ze si cita tie clanky je dost zle, ona si ich necita kvoli tomu, ze chce vediet ako jej to moze ublizit. pravdepodobne hlada na internete podporu v chudnuti, su stranky kde sa dievcata podporuju v nejedeni, davaju si na blog fotky vychudnutych dievcat, navody ako necitit hlad, ako vraciat, pisu si tam jedalnicky a podobne. vsetko to robia vedome, vedia o rizikach anorexie ovela viac ako ina populacia a napriek tomu to robia. je im jedno, ze budu mat skarede zuby, nebudu mat dieta, naozaj o tom vedia a asi to vie aj ona, ked chodi na tie stranky. ak ti tu niekto pisal, ze je tlsta, to nie je, ale asi ani nebude vychudnuta. kazdopadne ti odporucam zatial jej nic nehovorit a vtichosti ju den, dva porozovat, nech si si ista jej spravanim. potom treba ist za obvodnou a psychologom. viem ze sa ti to nezda mozno potrebne teraz, ved nie je vychudnuta, ale ono sa to same nezmeni, nezacne jest, navyse casom ti zacne klamat a zatajovat veci, bude si vymyslat, ze jedla, ked ju donutis jest s tebou pri stole, tak moze mat v nohaviciach sacok a tam bude schovavat jedlo. a vela sa s nou rozpravaj
tak pre porovnanie ja mam 168 cm a 48 kg a som uplne zdrava aby ste vedeli. podla mna jej nic nehrozi zatial :D ,aj ked to nechcem podcenovat nebo ju nepoznam a neviem cim si prechadza. ja len tolko.
Neresila bych AKO JU NAHOVORIT' JEST'
ale snazila bych se dozvedet PROC neji... 😉
p.s. v tomto veku staci "blba poznamka" od "anorexicky" spoluzacky..je za tim casto zavist, ktera nema NIC spolecneho s vahou, nadvahou a podvahou.. 😉 😎 😎 😎 Mam s tim zkusenost, me dceri bylo 13 (mela naznak prave diky zavisti) a jedno dvojcat- holcicka uz od 5ti let se "hlida" ☹ ☹ 😒
U te mensi se zacal projevovat problem, v okamziku, kdy ji jeji bracha rekl, ze pokud se bude takto cpat, zadna modelka z ni nebude... 😉Bylo to receno ze srandy JEDNOU jedinkrat! pri veceri..., miluje svickovou a v 5ti letech se zacinaji holcicky paradit a tocit pred zrcadlem.. 😉 No a tato vyslovena sranda se s nama tahla skoro 4 roky ☹ 😠
Jinak jak urcite sama vis..anorexie je nemoc "rodinna"...trapeni velmi casto pochazi z rodinneho prostredi..tim nerikam a netvrdim, ze jsou Vinni rodice!!!!!! Nejdulezitejsi je pomoc v rodine..az pak nastupuje lekar.. 😉
ale ze je neco, co ji trapi a nevi jak vam to ma rict, rika to prostrednictvim odmitani stravy..nesmite se unavit ptat..nesmite ztratit trpelivost, protoze s trpelivosti dochazi ke ztrate DUVERY...
Musite ji ubezpecit, ze COKOLIV je problemem, ONA je a navzdy zustane to NEJPREDNEJSI a na tom nejvyssim stupinku vasich hodnot... 😉
Hodne stesti a hlavne pokud existuje "tajemstvi v podobe prozrazeni duvodu"..at prijde co nejdrive.. 😉
Ahojte😊,vlam sa Aďa Straková mám 15 rokov,važim 54kg a meriam 168cm...
Mala by som schudnúť?alebo je to okay??

urobit jej dobrý pocit aká je krásna...ženská, napr. nákupy spoločné....nejde o to natlačit jej jest ale o zmenu vnímania vela stastia zvládnete to spolu 🙂 🙂 🙂