icon

Ako riešiť obťažovanie dcéry starším mužom?

12. sep 2024

Dcera prisla domov v hysterickom placi a ked som sla za nou co sa stalo, po dlhom cakani sa mi zdoverila, ze ju na praxi obtazoval starsi muz. Isla potom do skoly kde to povedala aj ucitelke co ju mala mat na starosti a, ze ta ju vysmala a este jej povedala, aby si prestala vymyslat. Baby ja vobec netusim co robit? Dcera je na svoj vek uz vyvinuta ako zena ale co sa tyka chovanim atd. je to este dieta. Miluje rozpravky, vsetko detske. Vobec som necakala, ze toto sa moze mojej stat. Je pekna, stihla.
Ako mam podla Vas postupovat dalej? Nespala som kvolj tomu celu noc

1ryba
Odpoveď bola odstránená
janage
12. sep 2024

@enmery ale na druhej strane existujú aj prípady, keď si naozaj dievča vymyslelo. Aby bolo zaujímavé, zapadlo do kolektívu, zo srandy. A zničilo úplne nevinného človeka.
Preto to treba oznámiť, trvať na zázname (aby si skola, nemocnica uvedomili, že také sa môže stať a nemoze byt studentka sama) a prešetriť.

huxy
12. sep 2024

Mne tu autorka viac vecí nesedí. Už ako som spomínala,na prax sa chodí v 3. a 4. ročníku. Čiže dievča má aspoň 17 rokov, to vážne je "detská" ako píšeš? Ale zároveň vyvinutá? Akosi sa mi to bije.
Za ďalšie, na praxi nebývajú študenti sami (či už bez ďalších spolužiakov alebo dozoru učiteľky). To si ani škola takéto niečo nemôže dovoliť.
Takže buď je téma vymyslená, ale si ozaj niekto vymýšľa, aby nemusela ísť do školy napr...

enmery
12. sep 2024

@janage Jasné, ale to neznamená, že budem pranierovať matku a dcéru a úplne tu vypadol predátor. Iba som upozornila na to, že dospelé ženy, ktoré vedia o živote veľa, takto zamrzli. A najviac ubližuje právo to, že veď mala sa brániť, kričať. To sú mylné predstavy. Ona aspoň išla za učiteľkou-ako tu píše autorka, mala ju ako svoj vzor a vzhliadala k nej, preto sa rozhodla zdôveriť sa jej. Ale tu je každá hneď hotová so súdením.

janage
12. sep 2024

@1ryba pomôže možno si uvedomiť iným mamám, že o týchto veciach treba hovoriť s dieťaťom a nie sa spoliehať na to, že jemu sa to neprihodi.
Či logika, aj tak väčšina žien nevie reagovať, tak to, že o tom nehovoríme vopred preventívne, je vlastne v poriadku.
Ak sa čo len jedna mama, nad tým zamyslí a zo svojim dieťaťom hodí reč, ak si uvedomí, že áno, je potrebné o tom hovoriť dopredu, tak upozorniť na to má pre mňa zmysel.

Toto nie je moralizovanie, ale snaha upozorniť na význam prevencie.

enmery
12. sep 2024

@huxy Na ten vek sa nepýtam, lebo odpovede sa aj tak nedočkáme.🤷‍♀️To nesedí aj mne. Ale aspoň táto téma ukázala, že na Slovensku v oblasti sexuálneho obťažovanie máme stále na čom popracovať. Furt je nakoniec vinná obeť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
martul
12. sep 2024

@matullienka autorka písala na začiatku, že dcéra má 15, tak potom nechápem...

enmery
12. sep 2024

@janage Kde si sa dočítala, že väčšina žien nevie reagovať=nehovorme o tom?Ja som to extra spomenula,lebo som o tom minule počúvala dlhé rozhovory s psychológmi, vyjadrovali sa aj obete. Aj keby jej dcéra bola vo všetkom osvietená, nezmenilo by to fakt, že debil je ten, ktorý obťažuje a obeť nemá byť trestaná za to, že nezareagovala tak, ako si niekto predstavuje.

kiki68
12. sep 2024

Ved ist za primarom a vybavit pacientovi aspon 2 hod kolonoskopiu a nabuduce dievcata nech ho na praxi cievkuju, sa musia naucit aj to 😀 Boze hnusny stary had, uz sa nedivim, ze co je tolko personalu nevludneho, ked toto zaziju hned na praxi

enmery
12. sep 2024

@kiki68 Ešte sa pri tom ten slizák vzruší😵‍💫

janage
12. sep 2024

@enmery ale máš tu aj to B. nevedela, že sa deje niečo nevhodné (nie, ze zamrzla a nevedela čo robiť)
To je zarážajúce, že nedokázala situáciu vyhodnotiť ako nevhodnú.

enmery
12. sep 2024

@janage Tak vidíš, poučila sa. A hlavne treba preventívne hovoriť synom, že chytať baby akokoľvek nie je frajerina. Aj keď je to kamarátka. Furt sa hovorí o prevencii, ale pochybujem, že reálne nejaká matka toto hovorí svojmu synovi.

simca06022011
12. sep 2024

ved ale prave v nemocnici sa to od starych uchylakov da cakat v ambulanciach, dceru pouc, co ma robit a ako sa spravat, urcite by som isla za tou ich ucitelkou ci co (ano su take stare rachetle, co to beru ako normalku, zvyknute - zlahcuju, vysmievaju sa... stalo sa nam to nie pri obtazovani, ale napr na lyziarskom chalani doslova bili dievcata, prisli nam baby s monoklom, moja mala od ladu doskriabanu tvar a tak a ucitelka sa zabavala, ze co zaluju, ved normalka).
Jednak ma prax, bola tam sama dcera?? kto je tam za tie dievcata zodpovedny? Nech laskavo pouci studentky aj ten, co maju robit, urcite v ambulancii niekto dalsi musel byt. Tie dievcata musia vediet, co maju robit a kam sa tam hned obratit, predpokladam, ze teraz uz stareho paprdu hladat nebudu, nebudu ho riesit, ale tam mal niekto hned zakrocit.
Vybrala si dievca takuto skolu, naozaj s tymto musi pocitat a musi vediet ako ma reagovat, detstvo uz ma za sebou, treba ju na to pripravit. Pri starych chlapoch v ambulacniach je to klasika.. aj mimo. Ja mam zanmeho co sa ti ide pozdravit, podate si ruku, pusu uz dava a ocapava ti prsia okato = my vieme ako reagovat, tvoja dcera nevie. Nie nemoze mu dat tlakomerom po hlave, moze si drzat odstup, odstrcit ho a moze zavolat inu sestru/lekara - ja is nepamatam, ze by mlade baby v roosveltke napr. chodili SAME k pacientom na izby. Vzdy chodili aspon dve.

kiki68
12. sep 2024

@janage uz si si taku situaciu skusila? Lebo ja ano v 17tich a iba som sedela a cakala kedy to skonci a ten dotycny ( bol to moj profesor) s tym prestane. Podobne hovado, sexualny predator, jeho zena o tom vedela, bola v tej miestnosti, naschval otocena chrbtom. Prisiel pekne za mnou v atelieri ( Ja som malovala) a zacal ma chytat na prsiach a potom skrtit. Boli sme tam asi 3-5 dievcat a ani jedna po nom nevysla, ze ma ma nechat. Ja som mu nieco povedala az ked bolo skoro po vsetkom. Povedala som to doma, nastal boj s tym vedenim skoly. Nikto z dievcat nechcel ist svedcit. Hoci to aj dalsie zazivali. Bali sa, ze co bude. Akoze toto su pre mlade dievcata neprijemne a traumatizijuce situacie. Keby je to chalan vonku, tak mi hned prastim, ale co ked po Tebe ide nejaka autorita? Na toto nikto nikoho nepripravil, nie v tej dobe, rodic toto tiez necaka. Je to utok z takej strany, ze koho by tuklo, ze v skole/ nemocnici sa nieco take stane. To neni nejaka diskoteka, opekacka, kde mama 100x povie “ davaj pozor “

iwesska
12. sep 2024

Dcera jedina chodi na prax,bez spoluziakov,vyucujucich...Este povedz,ze na oddeleni nebola ani jedina sestricka a nechali ju samu starat sa o pacientov. Cele divne...

kiki68
12. sep 2024

@enmery jasne, neboj po 5 raze s tou cievkou tazko 😂😂😂 Ale takemu treba naozaj ukazat, ze kde je jeho miesto.

kiki68
12. sep 2024

@iwesska vies taketo situacie sa deju velmi necakane a rychlo. Plus kym to obet spracuje, ze co sa vobec stalo…

huxy
12. sep 2024

@kiki68 viete o tom, že muža necievkuje sestra (a študentka už vôbec) ale lekár? Tak isto zavádzanie katétra má vykonávať lekár (netvrdím že skúsená sestra to nerobí, ale nemala by)?

janage
12. sep 2024

@enmery ved ty si to sama písala, že realita je, že 80% žien nevie reagovať. A z kontextu diskusie vyplýva, že teda aj keby vedela, že to nie je v poriadku, aj tak by vlastne zrejme nič neurobila.

Za mňa je správne s deťmi hovoriť vopred. Nie nezaručí to život bez problémov, ale dieťa už bude v inej pozícii ako nič netušiaca obeť.

simca06022011
12. sep 2024

Inak autorka, tvoja dcera nema 10rokov, je to uz takmer dospela zena, vekom zrela v podstate na kopu veci. TO ze nevie reagovat, a mas ju za dietatko, je velka chyba. A naozaj by si mala pristup prehodnotit. Nemyslim, ze by nemohli byt bez UCITELKY na praxi, ak maju dozor. Vsak nemozu na praxi same studentky osetrovat, liecit, bez dozoru pacientov. Mala by tam mat niekoho za kym pojde.. a aj na povahe treba torchu popracovat, ako chec robit v zdravotnictve "uzavreta"? vsak komunikovat treba, pohotovo reagovat ak sa nieco deje... Podla mna zmena skoly teraz, je prehnana vec. S kludom by som sa nazila nerobit nervu,a ziadala by som opatrenia v skole aby sa taketo veci nestavali, ze ja si ju poucim ako ma reagovat, ale vlastne... ako ma taka zdravotnicka reagovat?? pacienta ovalime niecim? Asi nie....
Ja som toto videla,alebo pocula milion krat... dokonca kopa pacientov mimo v nemockach je takych, co straca zabrany... jedne znamy mal take oplzle reci v stave "ked bol mimo", ze aj cela rodina sa hanbila, bezne nahy vyckaval sestricky... keby mali koncit s traumom z dedka tak neviem, kto by robil v nemocniciach... naozaj si dceru treba poucit, a prebudit zo zasnivaneho rozpravkoveho sna. Je takmer dospela. Inak jej niekto moze aj viac ublizit.

aurora33
12. sep 2024

Autorka, koľko má dcéra rokov?

enmery
12. sep 2024

@janage Áno a ty z nej preto robíš tú zlú, lebo nezaregovala hneď. Naschvál som spomenula, aká je realita dospelých žien, nieto mladistvých a ty akosi všetko prekrúcaš. Predátor Ti úplne vypadol a riešiš len obeť. A to je to smutné. To je všetko.

enmery
12. sep 2024

Téma asi mala rozprúdiť debatu, kedže tu nesedí viac detailov a autorka neodpovedá. Účel splnený😁

janage
12. sep 2024

@kiki68 už som tu písala a svojim deťom to stále pripomínam. Ten zlý môže byť najbližší človek, ktorého dobre poznáme. Tak ako drogy ti nepodá neznámy v čiernom plášti, ale často blízky kamoš v partii.

A ešte raz ty si vedela, že sa deje niečo nesprávne, ale nebola si schopná odijst. Autorkina dcéra to nevedela.

A áno už som písala zažila. Prvá reakcia odsunutie. Ale jednoznačne som vedela, že to čo sa deje, nie je v poriadku.

Tu ide o to, že mnoho obetí hovorilo, že oni nevedeli, že sa deje niečo nevhodné, hlavne deti. Preto sú snahy o osvetu a zaradenie informácií o tom, čo nie je vhodné do učiva v škole. Lebo mnoho rodín o tom doma nehovorí vôbec.

kiki68
12. sep 2024

@janage mozno vedela a tiez nebola schopna odist. Podla mna to vedela, len rovnako nevedela ako zareagovat. Mozes sa ucit 10 rokov sebaobrane a v tej chvili mozes totalne zlyhat. Ked to doma povedala a tiez to oznamila nadriadenej, tak vedela a uvedomila si situaciu. Ale asi neratala s tym, ze ju niekto posle do prdele…

simca06022011
12. sep 2024

@enmery toto nebol predator, to bol typicky starsi uchylak... dovoluju si k sestrickam a duplom mladym stale.. Probelm je, ze tu slecna nevedela vobec ako ma reagovat, , ona vedela co sa deje, urcite to netrvalo pol hodinu, a v tej rychlosti nevedela co a az potom jej to doslo... 16-17r baba mohla ostat obarena z toho a v soku, ale nemalo by to byt pre nu ziadne prekvapko na takejto "pozicii". v dnesnej dobe ked sa prebera vsade bezpecnost, ako kde kedy postupovat - v praci, sa divim, ze na takejto pozicii, praxi v nemocke, nie su dievcata poucene? Sexualna vychova pomaly od zakladnej skoly a deti 16-17r nevedia co je to obtazovanie? Tak nieco je zle a je to priam sokujuce v tomto pripade... Nie je urcite rarita, ze 17r baby maju uz aj sex za sebou, a je im jasne co a ako. Rovnako vedia dat dole kadejakeho otravneho paprdu. osveta o obtazovani v skole sa robi uz od ZS!! a robila sa aj pred 30rokmi, ked nasho ucitela prepustili za to, a ano riesilo sa to... nik nebol predpokakany, ked islo o deti. Inak najzaujimavejsie je, ze najvacsie traumy ma z tho prave ta kocka, ktorej rodicia to riesili a verejne z nej robili obet a ofukovala sa potom roky... ostatne su v pohode. A nepreslo ju to ani za tie dlhe roky. Stale je na psychiatra z toho.. cize mozno niekedy menej riesit je viac.

simca06022011
12. sep 2024

@kiki68 ono ani velmi vela nevedia teraz dodatocne urobit.. co sa s tym da robit?

beronsche
12. sep 2024

@lily246
@mimirka32 každé dieťa je iné.. že vy ste to nezažili, neznamená, že také niektoré dievčatá nie sú.
Ja som v 15r milovala Barbie dom a barbie babiky mladšej sestry. Tu by mi hádam aj dg pridelili kvôli tomu... pritom to časom prešlo, vystudovala som, osamostatnila sa, vydala, je zo mňa úplne bežná pracujúca matka.

janage
12. sep 2024

@enmery ja z nej vôbec nerobím zlu, to máš odkiaľ prosím ťa. Pozastavujem sa nad tým, že mama s ňou neprebrala doma veci tak, aby vedela, že toto a toto nie je OK.
Že následne môžem urobiť to a to.