icon

Je môj príliš slušný syn v poriadku?

janaandrassyova
26. sep 2024

Dobrý večer,
rada by som sa vás, milé mamičky, spýtala na názor, resp. skúsenosť’, ak ste to mali podobne.
Mám takmer 16-ročného syna, chodí na gymnázium, má skvelé známky (lepšie by som si asi ani nemohla priať). Je naozaj milý, nevyvádza, proste slušný chlapec. Niekedy sa obávam, že je až príliš slušný. Nikdy nemal takú tú typickú “pubertiacku” fázu, že by sa mu nejako rapídne zhoršili známky, že by fajčil, pil apod. (Dokonca v mojej prítomnosti niekoľkokrát odsúdil fajčenie a pitie a tvrdí, že “nikdy nebude piť”. Cigaretový dym nemôže ani zacítiť - to má asi po mne 🙂)
Nemám pocit, že by sa nevyvíjal, keďže už mutoval, ochlpenie mu tiež už rastie, je pomerne vysoký (190 cm) aj nohy má veľké (45).
Preto by som sa vás rada opýtala, či už má podľa vás viac-menej po puberte alebo sa na nejaké vystrájanie mám ešte pripraviť, poprípade či vy ste náhodou nemali takéto dieťa.
Ďakujem vám za odpovede a prajem vám ešte pokojný večer.

Strana
z2
marca12
26. sep 2024

Ja ani moji surodenci sme nemali divoku pubertu dokonca brat z nas bol najposlusnejsi ten nemal ani zmeny nalad a podobne. Su aj taki ludi,ktori normalne prezili puberti bez vystrajania.

euka210
26. sep 2024

@janaandrassyova nemusi vystrajat, pit, fajcit, preco by musel...moji bratia take nerobili, ani ja. Nemali sme tu potrebu.
Ani na vyske nepili vsetci, nasli sa aj taky, co boli slusni...ale v 19r to boli v spravani vacsinou este deti, az v 5.roc.zacali niektori dostavat konecne rozum 😁

dadis
27. sep 2024

Ja mam pocit, ze dospievaju neskor, moj 17rsyn este pred 2 tyzdnami chytal pokemonov 🤦‍♀️. V jednom smere ho ucim samostatnosti, uz bol aj tyzden sam doma, vari cez vikendy, nakup zvladne, vodicak si robi. A potom mu pozriem ponad plece, ze co tak urputne riesi v tom telefone a on toto 😅. Tak neviem ako toto ovplyvnit 😁.

nika1971
27. sep 2024

Mam dvoch synov 26 a 19....ani jeden nemal ziadnu divoku pubertu...starsí uz pracuje, mladsi teraz nastupil na vysku...a nevyzera to na nejake zurky a divoke zabavy...obcas niekam idu sa zabavit, ale inac uplne pohoda...

moninah
27. sep 2024

@janaandrassyova moj manzel vzdy hovori, ze jeho puberta (v zmysle toho vystrajania) trvala dva dni. Mozno to aj tvojho syna tak rychlo preslo.

lenkalienka321
27. sep 2024

@janaandrassyova určite existujú aj ľudia, ktorí majú kludnejsiu pobertu. Napr. ja☺️ Bola som úplne v pohode,nerobila som žiadne problémy a užila som si to po svojom. Učením, športom, cestovaním, v prírode. Mala som aj zopár dobrých kamarátov, s ktorými sa stretávam doteraz. Kvalita vyhrala nad kvantitou. A zatiaľ tá puberta ešte neprišla, a to mam už 40. Ale pri vlastných deťoch už teraz vidím, že s nimi to také easy nebude🙃

dadis
27. sep 2024

@lenkalienka321 Asi to ide obgeneraciu 😅, lebo moja puberta bola naopak divoka a deti mam az podozrivo kludne 😅

danielahamar
27. sep 2024

Ale puberta nie je len o zurkach, akciách? Puberta je hlavne o správaní 🥱

cukroska
27. sep 2024

@janaandrassyova Môže ale RAZ to prípade aj ked by to malo byť v 40tke. Aie príde ☝️😀

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
petradenis
27. sep 2024

Mám 17 ročného syna a hej občas si zahundre alebo zagúľa očami či prehodí niečo ako "no jasné" alebo "ako povieš",ale inak v pohode chalan,hrá futbal,na žúrku ide len občas a nevystrája,nerobí hlúposti,aj má fajn partiu deciek čo spolu trávia voľný čas aj mimo zápasov a tréningov a to som fakt rada. Divoké obdobie bolo v prvých rokoch ako sa narodil a teraz už pohoda, chvalabohu . Fakt ako kočky spomenuli, nie všetky decká v puberte vystrájajú 🙂

kofa77
28. sep 2024

@janaandrassyova ako sa sprava doma? tiez je uplne kludny, poslusny, negula ocami, neodvrava, spravi, co poviete vy ako rodicia?

janaandrassyova
autor
28. sep 2024

@kofa77 Takto, ako podľa mňa každému dieťaťu sa mu niekedy nechce spraviť úplne všetko, ale v princípe je tiež veľmi poslušný a aj po tejto stránke som s ním nadmieru spokojná.

kofa77
28. sep 2024

@janaandrassyova tak mas stastie na vyrovnane spokojne dieta. ja mam dieta, ktore je sikovne bystre s vela zaujmami, a v spolocnosti oblubene 😀, ale doma uz je to horsie, no. aj ked trocha sa to lepsi, ale obcas sa trapime vsetci.. a mne uz aj ruka parkrat uletela

janickacrazy
28. sep 2024

@janaandrassyova No môže to prísť aj neskôr. Mala som takého bratranca, slušný chlapec, nepil, nefajčil, na disko nechodil, dobre sa učil, bla, bla. Až sme sa mu smiali, aký je suchár. Oženil sa a po pár rokoch začal gemblovat, neskôr aj piť. Skončil v liečebni. Nikdy by som to doňho nepovedala, celá rodina nechápala. Stáva sa všeličo.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
janickacrazy
28. sep 2024

@1ryba no veď áno, lenže v puberte aj neskôr tvrdil, že alkohol je škodlivý, fuj, on by nikdy nepil, atď. Proste úplne otočil a to mal len 25 rokov, čiže nie dlho po puberte.

betulinka1
28. sep 2024

@janaandrassyova ake mal prejavy v obdobi vzdoru 3-5 rokov? Lebo mne detska psychologicka povedala, ze cim horsie obdobie vzdoru v mladom veku, tym ľahšia puberta.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
janaandrassyova
autor
28. sep 2024

@betulinka1 V tom období bol celkom aktívny a dosť si vynucoval pozornosť. Asi bol na tom so správaním o trochu horšie ako teraz, ale nič, čo by som ako matka nedokázala zvládnuť 🙂 Každopádne, zaujímavý postreh Tvojej psychologičky…

betulinka1
28. sep 2024

@janaandrassyova mozno ma len chcela ukludnit 🤣🤣🤣ale hned som si spomenula, ked som citala tvoj prispevok a zvedavosť mi nedala sa neopýtať 😉

janinah
29. sep 2024

Pri troch deťoch neviem čo je puberta v zmysle ,že by sa nevedeli zmestiť do kože.Asi tu z veľkej časti platí.ze čo si vychovaš.to máš.

handykate
9. okt 2024

@janaandrassyova asi píšeš o mojom synovi 😀🤔

Strana
z2