icon

Koľko dávate 15-ročným vreckové?

katkap19
26. apr 2024
egonsk
26. apr 2024

@majamat jo, preto som napisal, ze nieco co nie je bezne a ako odmena. Ano, pokial decko dostane za kazdu samozrejmost zaplatene, je to rovnako hlupe, ako davat mu peniaze bez pricinenia sa.
Ak dieta dostane peniaze ako odmenu, podnecuje ho to rozmyslat a rozsirovat dane zameranie, cize aj tvorivost, atd... Odmena nie je pravidelny prispevok.

h2
26. apr 2024

@egonsk A tu niekto dáva dieťaťu slovenské koruny? Euro tu máme viac než 15 rokov, prepočítavanie na slovenské koruny je už dnes úplne mimo. Začni žiť v realite, nie v minulosti.

20erika07
26. apr 2024

@egonsk 300 SKK ???porovnavas tristo slovenských korún s 10timi eurami???? Fakt v dnešnej dobe? My sme z velmi chudobnej rodiny, zarabame priemer ale až by mal chalan s 10timi eurami živoriť na internáte ,lebo chudák doma nič nestihol spraviť keďže je preč, by som sa sama pred sebou pod zem prepadla, ze my mame doma všetkého dostatok a on sám na suchych rožkoch.

betulinka1
26. apr 2024

@egonsk ale uz nie sme korunách. Ked si chce kupit obycajne chrumky, tak to ma cez 1€, kupi si pitie to ma tiez cez 1€. Kino a ine aktivity ani nehovorim. Myslim si 10-20€ je adekvátne vreckové na tyzden. Ak nieco specialne, tak samozrejme dohodou alebo si zarobí. U nas doma odmeňujeme za znamky, deti sa za den 8 hodin venuju skole, je to ako praca pre dospeleho. Jasne, ze nebudem dotovať lajdákov ale pokial su v skole dobre vysledky, doma sa venuju učeniu, plnia si svoje povinnosti v domacnosti patri im odmena. Ak na to mam a dieta sa snazi bude spokojne aj dieta. Ak budu lajdáci nedostanú nic. Znami minule riesili, ci maju dat synovi k dispozicii luxusne auta co maju v garáži alebo mu maju radsej kupit nejaku fábiu. Syn je skvely, vyborne sa uci, chce ist na vysoku skolu, ked otec potrebuje syn mu pomoze aj vo firme. Tak som im povedala, ze ja by som mu kludne dala auto co uz mam v garáži, pokial by som mala taketo zlatého syna ako maju oni. Tak sa nad tym zamysleli a uznali, ze mam pravdu. Vies co vobec ho to nepokazilo, je stale taky a este viac snaživý, lebo aj on chce dosiahnuť v zivote co jeho rodicia a mat sa dobre. Taketo reci, ze Ved nech si zarobí a 10€ je vela je velmi plytké ako keby si nepoznal ake su momentalne ceny. Zase deti toho maju tiez dost pocas tyzdna, preco by si nemal kupit na co ma chut alebo ist do kina ako relax.

simoli
26. apr 2024

teraz 16 a 18 r., asi od 13-14r. majú naše karty v mobile, je tam nejaký denný limit ale nikdy nebol problém, sú v tomto veľmi zodpovední a keď to nejako zhrniem určite to nepresiahne 15-20 eur mesačne, nie že nemôžu, proste nepotrebujú. Starší si zarába doučovaním, má aj svoju kartu v mobile a už často ide len cez svoju 🙂

egonsk
26. apr 2024

@betulinka1 jedna lastovicka leto nerobi.

h2
26. apr 2024

@egonsk Ty si úplne mimo, fakt. 🤦🏻‍♀️

betulinka1
26. apr 2024

@egonsk nerobi ale neda sa to globalizovať a treba pristupovať k detom individualne. Potom si vychovame viac lastovičiek 😉.

natall113
26. apr 2024

@egonsk načo sem ťaháš koruny? Nežijeme v dobe keď si dieťa vedelo zarobiť ako ty opisuješ, treba sa pozrieť realite do očí

simsalabim
26. apr 2024

Davali sme v tom veku 15€ tyzdenne.

mmoni89
26. apr 2024

@janka1011 mne syn ,10rokov bude mat je stvrtak,hovori stale ze spoluziaci dostavaju aj 50€ na tyzden..to ako vazne ?😐ja obcas len pozeram.naco je im tolko penazi a potom to len robi zlobu v triede,jedny su smutny ze maju malo,potom.niekto im to zas ukradne ..ucitelka sa na to velmi stazuje ze to nerobi dobrotu.

mmoni89
26. apr 2024

@egonsk v dnesnej dobe su rodicia vynaliezavi,synov spoluziak dostane za 1tku 10eur ,za dvojku 5 a za trojku 3eura ,slusne🫣😁

simoli
26. apr 2024

@mmoni89 toto by som brala s rezervou. V takom veku sú to väčšinou len výmysly detí...aspoň u našich v triede to tak bolo. Z 50 eur to nakoniec bolo 5 🙂

caroline_
26. apr 2024

@irusa ja som mala v 15,pred skoro 12 rokmi tiež 50€,nie to ešte v dnesnej dobe, za 20€si co kupi? Minule som u nas v jednote dala 20€len za ranajky

luccija
26. apr 2024

@gabika0825 koľko si predstavuješ dostať za vyvenčenie psa pre suseda?aj brigád pre 16 r je veľmi málo skoro nemožné.Od 18 r, keď môžu robiť s hotovosťou to je lepšie.
Moja nedostáva pravidelne nič.Dostane peniaze na sviatky, vysvedčenie ..ale kartu na cestovanie, mobil, oblečenie, keď ide do kina platíme my.
Keď si chce kúpiť niečo po škole použije kartu s nasetrenym.
@simca06022011 detto taký krém na tvár, kozmetika, tenisky ok platím dobre sa učí, šošovky, lebo okuliare nie,neflaka sa, ale minulý mesiac som zratala čo som platila a ukázala som jej to.Bola prekvapená, že toľko?A brigáda... minule mi suseda povedala, že prehovorili syna na brigádu v sobotu obed do dozy mu bol málo tak sa najedol, plus cesta večer mu išiel bus neskoro tak volal otcovi🙂)keď to zrátali robil za skoro nič na otvorenie oči dobrá vec.

mmoni89
26. apr 2024

@simoli ved ja tiez hovorim ze tie decka si neskutocne vymyslaju.dokonca jeden spoluziak ze dostava 200€😀len syn je taky dovercivy a mne potom.doma place ze ako malo on dostava.Ale napriklad vcera isli do cukrarne,pani ucitelka pisala ze nejake drobne mame dat.a spoluziacka vytiahla 50tku😁

natall113
26. apr 2024

Inak ja som pred 7 rokmi dostávala 20€/týždeň +5€ na autobus a veru už vtedy nie vždy na všetko vyšlo desiata každý deň okolo 2€ hneď bolo 10€ preč ak sme išli do kina tak 4-6€ len lístok

martul
26. apr 2024

@egonsk 15 ročný nemôže pracovať ešte.

dankanka
26. apr 2024

@janka1011 stovku minut nemoze byt problem :D. Donaska pizzy, handry, kavicka so sebou...a mas

tilly
26. apr 2024

Nedávala som ani staršiemu, nedávam ani mladšiemu. Urobila som revolut, majú ho v mobile, keď je treba, pošlem tam peniaze. Vidím koľko a na čo míňa.
Starší (18) si zarába sám popri škole, má cca 600 - 800 eur mesačne a už rozmýšľa čo naozaj potrebuje a čo chce a teda hospodári rozumne.

orl
26. apr 2024

20€ na ruku

jana005
26. apr 2024

@katkap19 50eur na mesiac

jaaty
26. apr 2024

@katkap19 dcéra bude mať 17 v máji, dostáva 20 eur/tyzdeň + plus to čo si zarobí na brigáde. Vie si ušetriť, kúpiť nejaké tričká či kozmetiku. Ceny teraz sú vysoké a keď ide len 1x do týždňa s kamoškami po škole sa napr. najesť, nechá tam mini. 10 eur. Už len zmrzlina v BA v meste je kopček cez 2 eur. Kino ani nehovorím.

renka30
26. apr 2024

Dcera ma 17, pravidelne vreckove nedavam, ked potrebuje poslem nejaku sumu na ucet, ma kartu. Teraz zacala brigadovat, roznasa letaky 😀, to ma take 3 hodinky za tyzden, tak bude mat trosku viac na minanie, dufam, ze nieco aj usetri, kedze nezvykne minat na blbosti.

7miriam77
26. apr 2024

@irusa 😃 skúša,či nedáš viac 😃👍

simca06022011
26. apr 2024

@mmoni89 jaaaj deti toho nahovoria

luccija
26. apr 2024

@simca06022011 presne...ja, keď počujem všetci a nikto, tak už mi je zle.Vsetci majú to a to, nikto nemusí pomáhať, chodiť spať v normálnom čase.Oni si z toho vyberu len to čo sa im hodí.Ale potom sa medzi rečou dozviem, že spolužiačka ide po škole k babke, že ide do obchodu nakúpiť, aby mala čo jesť a pod ..ale v ponímaní mojej dcéry nemusí nikdy nič, chodí spať po polnoci a môže nosiť domov 4

ka_ty2
Autor odpoveď zmazal
minutka
26. apr 2024

@egonsk mne mama davala 1000 korun od 15 r. Pocas strednej. A neboli bohati rodicia. Cely zivot boli zamestnani a snazili sa. My (ich deti) sme od 16 brigadovali. Mam takmer 40 a na plny uvazok robim od 20 r. Slovo nepracovat ci nevazit si male nikto v rodine nepozna.

tiezjedna
26. apr 2024

V 15 mala 15 € na týždeň. Často si z toho odložila napríklad na darčeky atd. Dnes už je na VŠ, býva doma, platíme jej samozrejme všetko a posielam jej 30 € na týždeň, z toho si teda platí aj obed niekde vonku, keď nestíha jesť doma.