Moja mama ma nechce pustiť na dovolenku s priateľom
Ahojte, mam 17 rokov a chcela by som ist s priatelom a jeho rodicmi na dovolenku do Španielska, ale moja mama je proti a nechce ma pustit lebo sa boji ze nieco vyvedieme. Obaja sme rozumny, samostatny a nerobime blbosti a rozhodne by sme nechceli dieta v tak mladom veku a navyse ideme s jeho rodicmi nebudeme tam sami. Ani k nemu prespat ma nechce pustit aj ked jeho rodicia su doma a nic by sme nerobili proste nie. Aky na to mate nazor vy?
Moja blízka známa bola tiež slušná, zodpovedná.Chcela si ísť na výšku a odrazu v 17ske otehotnela. Neznamená,že keď si ,, mníška,, že nemôžeš otehotnieť.. Na víkend by som ta možno pustila,ale na dovolenku isto nie. Je to na dlho a bála by som sa o teba...
Tvoja mama sa mala a tebou normálne porozprávať a nie ťa takto ponižovať.
@zildo @isis234 Vieš že sexovať sa dá aj cez deň aj na SK? Nie iba v noci u priateľa? alebo na dovolenke ? :D
@sofinkasofinka u nás presne to bolo po 18, pokym tu bývaš, pokým ťa živíme.... no otras..... teraz po 30 ešte stále nemáme nejak extra dobrý vzťah, lebo... preto
Autorka do 18 rokov je plne zodpovedná za teba tvoja mama. nie priateľovi rodičia.
Na dovolenkách sa dejú aj úrazy a choroby. Vieš si predstaviť takú situáciu bez mamy ?
Ako si to predstavuješ, že tvoja mama sadne na lietadlo alebo do auta a príde ?
Priateľovi rodičia sú pre teba cudzí ľudia.
Nebuď naivná. Ani svokra nie je mama a už vôbec nie tvojho sucasneho priateľa. ...o mesiac to moz byť úplne inak.
Nehovoriac o Tom, že následky...dieťa...si vždy "odskace zena" a jej rodičia.
To že sa chránite, nie je 100%...gynekológ by ti vedel rozprávať príhody
Dokonca tu na MK keď som bola tehotná sme mali tehotnú mamičku, ktora brala Antiku a otehotnela. Stačí brať antibiotiká a už nie je dostatočne účinná.
Ani sa jej necudujem
Pozri budeš mať 18 rokov potom sa odsťahuj a rob podľa seba..Robiš osamostanite sa a do toho TI mama nebude môcť kecať.Mama ťa v 18 nepusti ako nepusti budeš dospela svojpravna za seba zodpovedna tak čo ťa ma pusťať.
Autorka do 18 rokov je plne zodpovedná za teba tvoja mama. nie priateľovi rodičia.
Na dovolenkách sa dejú aj úrazy a choroby. Vieš si predstaviť takú situáciu bez mamy ?
Nebuď naivná. Ani svokra nie je mama a už vôbec nie tvojho sucasneho priateľa. ...o mesiac to moz byť úplne inak.
Dokonca tu na MK keď som bola tehotná sme mali tehotnú mamičku, ktora brala Antiku a otehotnela. Stačí brať antibiotiká a už nie je dostatočne účinná.
@mantilka tiež som bola s frajerom v 17 r s jeho rodicmi na dovolenke.Rodicia sa navzájom poznali.Zvlastne uvažovanie a čo, keď ochorie, alebo sa stane úraz to sa o ňu nepostaraju nie su to cudzí ľudia ako píšeš sú to rodičia jej priateľa.
Jej matka bude mať s tým problém aj, keď bude mať 18 t to je dúfam každému jasné😛
Tak nas nazor je irelevantny, rozhoduje tvoja mama.... ak chces podporu, tak nech zajdu za tvojou mamou priatelovi rodicia a skusia argumentovat, ze by ti dovolenka prospela a ze budes v dobrych rukach... Ale kedze ta tam ani prespat nenechaju, tak dovolenku podla mna mozes zabudnut...odratavaj dni do 18ky proste, potom sa uz pytat nebudes musiet... a k teme - mam takmer 19 rocnu dceru a v tom veku by som ju mozno pustila na nejaky vikend na festival ci prespavacku, ale na dovolenku v zahranici este nie...
@anjelicek26 v koľkých rokoch si išla do zahraničia ty?V 21 r si už mala dcéru s oveľa starším chlapom.Kazdemu sa teraz zdaju 17,18, 20 r ľudia, že sú ešte deti, ktoré nemajú sex a poslušne sedia pri rodičoch.To by ste neverili čo sa deje na internátoch a práve takéto deti čo pri rodičoch nič nemohli.Trocha by mali rodičia svojim deťom verit už sa mi to zdá prehnane.Autorka koľko má mama rokov, keď máš starších súrodencov?Ak je staršia, veriaca, alebo má strach čo je normálne, ale zbytočne si pokazíte vzťah.
@mantilka Áno. Dobre si to zhodnotila a napísala. 17 rocne dievča je ešte dieta kt myslí na súčasnosť a nevie predvídať čo sa môže stať...
@lunaxx ja by som nemal problém pustiť. Nerozumiem prečo ľudia robia zo 17 ročných neschopné deti.
Keby chce o pár mesiacov sa môže prihlásiť na vojenský výcvik a nechať sa zabiť v konflikte na Ukrajine alebo inde alebo sa môže rozhodnúť natáčať filmy pre dospelých.
Ja som v 16tich išiel bez problémov na brigádu do talianska a nikomu to neprišlo divne.
Tu si ľudia myslia ze kto vie co tam budete robit. Preboha sak ma 17 rokov, otvorte si štatistiky 13 ročne deti začínajú žiť sexuálnym životom nechápem prečo ss všetci tvária ze do 18 sú všetci svätý.
Nechápem, prečo si toľko matiek ešte stále myslí, že ideálna výchova je drezúra a buzerovanie. A potom sa nevieme dosť vynacudovat, keď z dcér výchovaných spôsobom: "makaj, drž hubu a poslúchaj" vyrastajú strhane, utiahnute zeny, zvyknuté držať hubu a poslúchať každého, kto na ne dostatočne zreve.
Určite by som pred rozhodnutím chcela hovoriť (a spoznať) priateľovych rodičov. A tiež presne vedieť, kam by ste šli a mať kontakt. Ale v princípe nevidím dôvod nepustiť.
@vroni absolutne suhlasim do poslednej bodky
@zildo @isis234 Vieš že sexovať sa dá aj cez deň aj na SK? Nie iba v noci u priateľa? alebo na dovolenke ? :D
@sofinkasofinka u nás presne to bolo po 18, pokym tu bývaš, pokým ťa živíme.... no otras..... teraz po 30 ešte stále nemáme nejak extra dobrý vzťah, lebo... preto
@sisska96 písala som, že sa tam môže niečo stať.... nejaké nepríjemnosti, ak by musela ísť lekárovi.... stále sú za ňu zodpovední rodičia.
Strašne by ma zaujímalo, odkiaľ beriete ten nezmysel o zodpovednosti rodičov do 18. Takže všetci stredoškoláci, ktorí rok študujú na opačnom konci zemegule idú s mamičkou a oteckom, lebo keď budú musieť ísť k lekárovi, musia mať pri sebe rodiča. A všetci neplnoleti, ktorí cez prázdniny brázdia Európu krížom krazom tiež majú za zadkom zákonného zástupcu. A keď niekde rozbijú okno, nesú zodpovednosť rodičia.... No, pobavilo. Áno, do 18 nie sú plnoletí a ich spôsobilosť na právne úkony je obmedzená. Ale tiež to nie su deti chránené zákonom s nutnosťou mať za každých okolností pri sebe rodiča, ktorý nesie zodpovednosť. Logika poniektorych je úplne paralyzujuca. Ísť v sedemnástich na dovolenku s frajerovymi rodičmi je strašné, nemorálne, život ohrozujúce a chuda dieťa si znici život. Ráno v deň 18. narodenín je dospela, má sa odsťahovať a začať robiť, lebo veď je dospela (spravidla s nedokončenou školou, nulovými životnými i pracovnými skúsenosťami, financnou gramotnostou, ale tak, je plnoletá, to už je všetko v pohodicke) Skúsili ste tu poniektoré už aj použiť mozog, keď tu produkujete tieto svoje "múdrosti"?
… mňa Tí čo radite autorke že počkaj do 18 zaujíma, či si myslite že v 18 sa už nemusí ani pýtať a iba zamáva, že ide na dovolenku … Celkovo si nemyslim, že v noci zo 17 na 18 sa mení celá podstata doterajšej výchovy a osobnosti človeka, alebo nebodaj, žeby jej uz mam “nič nemohla” a zrazu nebola zodpovedná a hlavne nie keď dieťa býva s rodičmi. Čiže nieje to úplne o veku.
@anjelicek26 pokiaľ ste spolu dlhšie a matka pozná jeho rodičov a vychádzajú dobre vie že sú zodpovední. Tak by som ju pustila. Nechcem byť sprostá, ale ak aj by spala s priateľom.. Mohla by skoro hocikde a matka by tomu nezabránila, opýtala by som sa jej či ona v 17tich nikde nebola. Pokiaľ si dôverujete a ty si ničím do matky nedala pochybnosti tak to nieje tak strašne. Nebudete tam len vy dvaja ale aj jeho rodičia a myslím si, že oni dvaja by za vás mali jednoznačne zodpovednosť tak by nedovolili, aby ste tam hocičo robili.
@vivien234 mne je uplne jedno, ci spolu spia-nespia a myslim, ze to rodicia vedia, ked su spolu tak dlho aj tak.... ale ja budem ta, co sa po nu potrepe do Spanielska, keby sa tam napriklad s priatelom pohada 🙄
@anjelicek26 v koľkých rokoch si išla do zahraničia ty?V 21 r si už mala dcéru s oveľa starším chlapom.Kazdemu sa teraz zdaju 17,18, 20 r ľudia, že sú ešte deti, ktoré nemajú sex a poslušne sedia pri rodičoch.To by ste neverili čo sa deje na internátoch a práve takéto deti čo pri rodičoch nič nemohli.Trocha by mali rodičia svojim deťom verit už sa mi to zdá prehnane.Autorka koľko má mama rokov, keď máš starších súrodencov?Ak je staršia, veriaca, alebo má strach čo je normálne, ale zbytočne si pokazíte vzťah.
@eliska13 tak moji rodicia ked som bola v tom veku boli v rozvodovom konani, odstahovani kazdy uplne volakde inde a ja som zila uz sama s mladsou sestrou. To neznamena, ze to tak je spravne, alebo by sa to dalo odporucat... s tym chlapom sme spolu cez 21 rokov, ale tak to skoncit proste vobec nemusi... Sme tu ns to , robit to pri nasich detoch lepsie a nie opakovat chyby...ako som pisala vyssie, pre mna prespavacka, festival, vsetko ok... ale dovolenka volakde na tisice kilometrov daleko je ina kapitola v mojich ociach...
@vivien234 mne je uplne jedno, ci spolu spia-nespia a myslim, ze to rodicia vedia, ked su spolu tak dlho aj tak.... ale ja budem ta, co sa po nu potrepe do Spanielska, keby sa tam napriklad s priatelom pohada 🙄
@anjelicek26 tak to zas je dosť také... Pokiaľ nevedia ustáť hádku tak je to o ničom. Isto by som jej vysvetlila, že pokiaľ tam bude a niečo sa udeje tak nech to tam rozhodne vydrží
Čo je vlastne konkrétne problém tvojej mamy v tomto ohľade?
- verí, že sex až po svadbe? (Ak áno, tak toto sa dá poriešiť svadbou a môžete cestovať kam chcete)
- chce aby si mala 18r v deň keď budeš cestovať sama do zahraničia? (Ak áno, tak v tomto budeš musieť len počkať)
- chce, aby si cestovala len s nimi do 18r? (To asi tiež veľmi nemáš ako vyriešiť, jedine že pôjde on na dovolenku s vami, nie ty s jeho rodinou..)
Iný dôvod?
Skús napísať čo je jej dôvodom.
@mantilka tiež som bola s frajerom v 17 r s jeho rodicmi na dovolenke.Rodicia sa navzájom poznali.Zvlastne uvažovanie a čo, keď ochorie, alebo sa stane úraz to sa o ňu nepostaraju nie su to cudzí ľudia ako píšeš sú to rodičia jej priateľa.
Jej matka bude mať s tým problém aj, keď bude mať 18 t to je dúfam každému jasné😛
@eliska13 😆
Názor: že ani ja by som svoju dcéru nepustila. Keď budeš mať 18 ešte budeš mať veľa príležitostí ísť na dovolenku.
@lunaxx ty mas inak staromódnu matku. Mňa zase mama nechcela pustiť bývať do BA. Aj tak som išla. Tá by ma najradšej mala doteraz pri sebe na krku a ja ju za zadkom. Pozri, stať sa môže všeličo. Kdekoľvek, kedykoľvek. A dovolenka s tým nič nemá. Tvoja mama si možno mysli, že otehotnieš alebo čo.
@mantilka a ked ide niekto na strednej studovat do zahranicia ten sa uz vie o seba postarat? Studenti.chodia na rozne pobyty pocas strednej skoly a nikto z toho nerobi dramu. Tu ide o 1 tyzden ''dovolenky'' 17 rocnej baby a robite z toho dramu.
@mantilka a ked ide niekto na strednej studovat do zahranicia ten sa uz vie o seba postarat? Studenti.chodia na rozne pobyty pocas strednej skoly a nikto z toho nerobi dramu. Tu ide o 1 tyzden ''dovolenky'' 17 rocnej baby a robite z toho dramu.
@ibatanecnica Tam to má viac úrovni, 17 ročná počká rok a môže ísť trebárs aj na Mars.
@lienka.7 moja mama je staromodna ona nepozna nieco ako dovolenky nikdy nebola a ani nikdy nechcela ist takze v zivote som na ziadnej nebola
@lunaxx ja som na prvej dovolenke bola s frajerom v 20., keď som si ju zaplatila sama. Vtedy mi do toho nikto nehovoril. A to, že čím skôr začneš cestovať tým skôr sa osamostatniť ako tu niekto tvrdil nie je pravda. Ja som od 19.prec z domu a teda necestovala som sama kade tade. Ja maminu chápem, je za teba zodpovedná a boji sa
@lunaxx riešiš blbosti. Naši ma tiež nikde nepustili. Ani keď som mala 15 ani keď som mala 17. A tu som ,nič sa nestalo. Potom som šla na výšku a bola som dome 3x do roka lebo som bývala na intraku. Ale tak som jedináčik a nemala som priateľa. Nakoľko považovali mojich vtedajších kamarátov za vrcholné nezodpovedných , aj keď boli starší ako ja, nikam má s nimi nepustili v Tom veku, ani do mesta o 30km ďaleko na diskotéku, nieto do Španielska. 😂 Proste....
@lunaxx Mozno Mama chce, aby si si aspon dokoncila strednu skolu, myslim, ze jej strach je opravneny. Naozaj, ochrana nie je na 100 %.
@veronicka1901 lebo otehotnieť sa dá len na dovolenke 🤦♀️

@tilly OK, doporučím jej Kóreu, lebo ona chce ísť do Brazílie 🤦♀️
@sweaaa Brazília je lákavá, ale to by som sa asi bála